Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-03@03:50:43 GMT

مرگ‌دسته‌جمعی‌ماهی‌هادردجله‌وفرات

تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۳۶۴۰۵۸

10 روزی است که دو رودخانه دجله و فرات در عراق با پدیده عجیب و کم سابقه مرگ ده ها هزار قطعه ماهی مواجه شده اند امری که از یکسو موجب نگرانی عمومی شده و از طرفی عراق را در برابر یک بحران زیست محیطی و اقتصادی قرار داده است. ناطقان: مرگ جمعی و غیر منتظره ماهی های پرورشی در حوضچه های شناور، نخست از رودخانه دجله در استان دیاله (شمال شرقی بغداد) در 10 روز قبل آغاز و ظرف دو سه روز این پدیده عجیب از طریق رودخانه دجله، به ماهیان پرورشی در بغداد کشیده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


همزمان با رسیدن این پدیده عجیب به قفس های پرورش ماهی شناور در رودخانه دجله در بغداد، بحران بدتر از آن، در رودخانه فرات در منطقه 'المسیب' در شمال استان بابل انتشار یافت و ده ها هزار قطعه ماهی را به صورت یکجا با مرگ غیرمنتظره مواجه کرد.
یکی از پرورش دهندگان ماهی در رودخانه دجله در بغداد در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا درباره چگونگی آلودگی و مرگ ماهی های پرورشی در این رودخانه می گوید که حدود یک هفته قبل، تعدادی از ماهی های مرده را یکباره در رود دجله مشاهده کرد که به قفس های پرورش ماهی او چسبیده اند.
«احمد علوان» افزود که به گمان اینکه این ماهی ها از قفس های بالادست است، آنها را از قفس های خود جدا کرد تا آب آنها را با خود ببرد و روز بعد وقتی به سراغ قفس های پرورش ماهی اش آمد، مشاهده کرد که ماهی ها حالت گیجی و کندی در شنا کردن در آب دارند.
به گفته وی، وقتی این حالت را در ماهی ها مشاهده کرد، تصورش این بود که ماهی ها از سیری زیاد دچار کندی در شنا کردن شده اند اما وقتی روز بعد به سراغ آنها آمد با کمال تعجب دید که 90 درصد ماهی هایش مرده اند و 10 درصد بقیه دچار گیجی و در شرف مردن هستند.
علوان اضافه کرد که ناچار شد تا ماهی های مرده را به آب رودخانه بیندازد و در عین حال با مسوولان امر تماس گرفت و قضیه را به آنها اطلاع داد.
وی یادآور شد که بعد از اولین گروه ماهی های مرده که به قفس هایش برخورد کردند، تعداد ماهی های مرده در روزهای بعد در سطح رودخانه دجله بیشتر شدند و با مشاهده این وضعیت متوجه شد که قضیه، مرگ موردی نبوده بلکه یک بیماری عامل این مرگ جمعی ماهی ها است.
با توجه این که بیشترین قفس های شناور پرورش ماهی در مسیر رودخانه فرات ساخته شده است، مرگ غیرمنتظره و یکباره ای ماهی ها در این رودخانه خصوصا در منطقه المسیب بیشتر بوده است.
وزیر کشاورزی برای اطلاع از این بحران دیروزجمعه راهی بابل شد و از نزدیک این بحران اقتصادی و زیست محیطی را مشاهده کرد و دستور تشکیل یک اتاق بحران را به ریاست خود داد.
«صالح الحسنی» از دستگاه های استان بابل و وزارتخانه های بهداشت و محیط زیست و کشاورزی خواسته است که با ایجاد کمربندی های پلاستکی در داخل رودخانه دجله جلوی حرکت ماهی های مرده به استان های زیر دست گرفته شود تا این بیماری به استان های دیگر منتقل نشود.
همزمان استاندار نجف نیز برای مقابله با این بحران، دستور داده است که تمامی دستگاه های ذیربط استان برای ممانعت از رسیدن ماهی های مرده استان بابل و جلوگیری از انتشار بیشتر بیماری، بسیج شوند.
در استان واسط نیز در که مسیر رودخانه دجله واقع است، شورای این استان امروز شنبه در یک نشست اضطراری دستور مقابله با انتشار این بیماری و ممانعت از رسیدن ماهی های مرده از بغداد به سمت این استان داده است.
طبق اعلام کارشناسان، مرگ یکباره ماهی ها در عراق، میلیون ها دلار خسارت به پرورش دهندگان ماهی در این کشور زده و از آن بدتر، ماهی های مرده شناور بر روی رودخانه دجله و فرات تبدیل به یک بحران زیست محیطی شده است.
وزارت کشاورزی عراق از پرورش دهندگان ماهی که با این بحران مواجه شده اند، خواسته است که ماهی های مرده را به جریان آب رودخانه رها نکنند و آنها را از آب خارج کرده و در خارج از آب رودخانه معدوم کنند.
براساس بیانیه رسمی وزارت کشاورزی عراق، بیماریی که ماهی ها را در 10 روز گذشته آلوده کرده، به بیماری «عفونت آبشش ها» (Branchiomycosis) معروف است که گرچه جزو بیماری های شناخته شده و بومی عراق است ولی تاکنون به این شدت و گستردگی وجود نداشته است.
باور اولیه درباره این بحران، وجود عامل عمدی بوده و شخصیتی مثل «خلف عبدالصمد» از اعضای برجسته فراکسیون «ائتلاف دولت قانون» در پارلمان عراق خواستار تحقیق درباره گزارش هایی شد که گفته بودند، ایادی خارجی با هدف ضربه زدن به اقتصاد عراق از طریق تخریب صنعت پرورش ماهی این کشور، موجب انتشار این بیماری در بین ماهی های عراق شده اند.
اما طبق اعلام کارشناسان علوم دامی در وزارت کشاورزی در عراق، این بیماری حاصل نوعی قارچ است که در آبشش ماهی می نشیند و اکسیژن آب را از طریق آبشش ماهی می مکد و ماهی را با خفگی مواجه می کند.
این بیماری به دلیل شدت عملی که دارد باعث تغییر رنگ آبشش به رنگ خاکستری شده و ماهی دچار بادکردگی و سپس در عرض 24 ساعت با مرگ مواجه می شود.
کارشناسان وزارت کشاورزی عراق می گویند که آلودگی عمومی دو رودخانه دجله و فرات و ریختن پسماندهای شهری خصوصا فاضلاب شهری به این دو رودخانه و پایین آمدن سطح این دو رودخانه در ماه های اخیر به دلیل خشکسالی و سدهایی که ترکیه بر رودخانه دجله و فرات بسته، باعث گسترش این بیماری شده است.
براساس این نظر، عدم رعایت استانداردها در تعداد ماهی های پرورشی در قفسه های شناور و وجود پرتعداد پرورش دهندگان غیر استاندارد و تجمع فضولات ماهی ها در ته رودخانه و اضافه شدن گازهای برخاسته از این فضولات با دیگر آلودگی های موجود در آب اساسا آلوده دجله و فرات، در گسترش کم سابقه این قارچ در آبشش ماهی اثر گذار بوده است.
وزیر کشاورزی عراق برای مقابله و شناسایی پرورش دهندگان غیر استاندارد، دستور استفاده از نقشه های هوایی برای شناسایی و آمار دقیق پرورش دهندگان غیر استاندارد را در حاشیه دو رودخانه فرات و دجله داده است.
براساس اعلام نظر کارشناسان علوم دامی در وزارت کشاورزی عراق، این بیماری فقط بین ماهی ها خصوصا ماهی های نوع «کارب» که جزو ماهی های آبگرم به شمار می روند، واگیر دار است و مشترک بین حیوان و انسان نیست و نگرانی از این جهت برای انسان وجود ندارد.
با وجود این، بوی تعفن این ماهی ها بر حجم آلودگی این دو رودخانه و ایجاد یک بحران زیست محیطی افزوده و ورود برخی از سودجویان که درصدد فروش ماهی های مرده به مردم هستند، مزید بر علت شده است.
این وضعیت و نگرانی عمومی از ماهی های مرده باعث شده است که تقاضا برای ماهی بسیار کاهش و قیمت ماهی در عراق به طرز کم سابقه ای ارزان شود تا جایی که قیمت هر کیلو ماهی «کارب» که تا قبل از این بحران حدود 8 دلار بود هم اکنون به یک دلار و حتی کمتر رسیده است.
وزارت کشاورزی عراق امیدوار است که با مهار این بیماری در حوزه بابل و بغداد از گسترش آن به دیگر استان ها جلوگیری کند هرچند کارشناسان با توجه به امکانات محدود عراق، آن را امری مشکل می دانند. منبع: ایرنا برچسب ها: مرگ ماهی ، دجله ، فرات

منبع: ناطقان

کلیدواژه: مرگ ماهی دجله فرات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۶۴۰۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنایت‌ به وقت الشفا و ناصر؛ افزایش کشف گورهای دسته‌جمعی در غزه

وبگاه شبکه خبری الجزیره در مطلبی آورده است: بیش از 300 جسد در محوطه دو بیمارستان بزرگ غزه پس از ماه‌ها محاصره توسط رژیم صهیونیستی کشف شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، وبگاه شبکه خبری الجزیره نوشته است که کشف یک گور دسته جمعی در داخل مجتمع پزشکی ناصر در خان یونس در جنوب نوار غزه با غم و اندوه و وحشت فلسطینی‌ها و محکومیت سازمان ملل مواجه شده و این نهاد خواستار تحقیقات شفاف و معتبر درباره این جنایت جدید شده است.

بیش از ۳۰۰ جسد تا کنون پس از عقب‌نشینی ارتش رژیم صهیونیستی از بیمارستان در ۷ آوریل کشف شده است. شورای حقوق بشر سازمان ملل روز سه‌شنبه گفت اجساد بیشتری در بیمارستان الشفاء شهر غزه، بزرگترین مرکز بهداشتی غزه پیدا شده است. پس از پایان محاصره دو هفته‌ای بیمارستان شفا، این نهاد وضعیت ساختمان را به عنوان یک پوسته خالی توصیف کرد.

گورهای دسته جمعی در دو مرکز پزشکی بزرگ غزه از جمله گورهای متعددی هستند که از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه کشف شده‌اند. جنگی که از ۷ اکتبر منجر به کشته شدن بیش از ۳۴۰۰۰ فلسطینی شده است.

چه چیزی تا کنون پیدا شده است؟

گروه دفاع مدنی غزه گفته که تا کنون بیش از ۳۰۰ جسد در گور دسته جمعی مجتمع پزشکی ناصر پیدا شده است. به گفته هانی محمود، خبرنگار الجزیره، زنان، کودکان، بیماران و کادر پزشکی از قبر دسته‌جمعی بیرون آورده شده‌اند.

وی افزود که کادر پزشکی و افرادی که قبل از خروج ارتش اسرائیل موفق به ترک بیمارستان شده بودند، صحنه‌هایی از «وحشت، کشتار دسته‌جمعی و دستگیری‌ها را توصیف کردند که گویی کل بیمارستان از محل شفا به قبرستانی عظیم تبدیل شده بود.»

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، گروه دفاع مدنی روز دوشنبه اعلام کرد که بسیاری از اجساد را از گورهای موقت در داخل مجتمع ناصر کشف کرده است، زیرا محاصره ساختمان توسط رژیم اسرائیل از دسترسی به گورستان‌ها جلوگیری کرده بود.

راوینا شمدسانی، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفت که برخی از اجساد پیدا شده در بیمارستان خان یونس «در حالی که دستانشان بسته و لباسی بر تن نداشتند» بیرون آورده شده‌اند.

گور دسته‌جمعی چیست؟

بر اساس گزارش الجزیره، هیچ تعریف بین‌المللی از گور دسته جمعی وجود ندارد. با این حال، کارشناسان پزشکی قانونی پدیده گور دسته‌جمعی را به عنوان «محل دفن بقایای افراد متعدد، اغلب کنار همدیگر» تعریف می‌کنند.

در گزارش سازمان ملل که در اکتبر ۲۰۲۰ منتشر شد، نوشته شده که گورهای دسته جمعی لزوماً محل دفن یا آرامگاه نهایی نیستند، بلکه «محل جنایات یا مرگ دسته جمعی هستند».

در این گزارش همچنین آمده است: «آنچه گورهای دسته جمعی را از سایر مکان‌های دفن دسته‌جمعی متمایز می‌کند، نقض حقوق شخصی و آئین‌ها وداع نهایی، سرکوب یا حتی از بین بردن هویت فردی، فرهنگی یا مذهبی در مرگ است.

واکنش فلسطینی‌ها و رژیم صهیونیستی چه بوده است؟

دفتر رسانه‌ای دولت غزه، رژیم صهیونیستی را مسئول این گورهای دسته‌جمعی دانست و کشف آنها و وضعیت کلی مجتمع پزشکی ناصر را «جنایت شنیع» خواند.

در این بیانیه آمده است: «دوبار حمله به آن و تخریب برخی از بخش‌هایش، نشان‌دهنده گستردگی وحشیگری این [موجود] اشغالگر و بی‌اخلاقی ارتش آن است که تمام جنبه‌های زندگی و ابزار بقا در نوار غزه را نابود می‌کند. ما از دادستان دیوان کیفری بین‌المللی می‌خواهیم که این کشتار ارتش اشغالگر در مجتمع ناصر و همچنین مجتمع الشفاء را با تمام جزئیات آن، چه علیه مقر این دو مجتمع و چه علیه شهروندان، آوارگان و تیم‌های پزشکی و رسانه‌ای داخل آن بررسی کند.»

ارتش رژیم صهیونیستی روز سه شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که ادعای دفن اجساد فلسطینی‌ها «بی‌اساس و شواهد» است. در ادامه حتی افزوده است که در جریان عملیات خود در منطقه بیمارستان ناصر، اجساد دفن شده توسط فلسطینی‌ها را برای یافتن گروگان‌ها و مفقودان «آزمایش» کرده‌اند.

ارتش رژیم اشغالگر همچنین ادعا کرده است: «این معاینه‌ها با دقت و منحصراً در مکان‌هایی انجام شد که اطلاعات حاکی از حضور احتمالی گروگان‌ها بود و اجساد معاینه شده که متعلق به اسرای اسرائیلی نبودند، به محل خود بازگردانده شدند».

واکنش‌های بین‌المللی به این واقعه چه بوده است؟

سازمان ملل خواستار «تحقیق روشن، شفاف و معتبر» درباره گورهای دسته جمعی کشف شده در این دو بیمارستان شد. سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستار تحقیقات مستقل و شفاف در مورد مرگ‌ها و اجساد یافت شده شد و گفت: «با توجه به جو حاکم بر معافیت از مجازات [برای اسرائیل]، این امر باید شامل بازرسان بین‌المللی نیز شود».

سخنگوی سازمان ملل گفته است بازرسان معتبر باید به این مکان‌ها دسترسی داشته باشند. اتحادیه اروپا روز چهارشنبه از درخواست سازمان ملل برای انجام تحقیقات مستقل حمایت کرد.

پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا گفت: «این چیزی است که ما را وادار می‌کند تا خواهان تحقیقات مستقل درباره همه سو ظن‌ها و همه شرایط باشیم، زیرا در واقع این تصور را ایجاد می‌کند که ممکن است نقض حقوق بشر بین‌المللی صورت گرفته باشد. به همین دلیل است که انجام تحقیقات مستقل و اطمینان از مسئولیت‌پذیری مهم است.»

در واشنگتن، ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، کشف گورهای دسته جمعی را «بسیار نگران کننده» توصیف کرد و افزود که مقامات آمریکایی از رژیم اسرائیل درخواست اطلاعات کردند.

وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای جنایات جنگی شنیع مستمر و کنترل نشده توسط نیروهای اشغالگر رژیم صهیونیستی را محکوم کرد که آخرین آن گورهای دسته جمعی کشف شده در مجتمع پزشکی ناصر در شهر خان یونس است.

چه تبعات قانونی وجود دارد؟

به گفته ولکر ترک، مسئول حقوق بشر سازمان ملل متحد، «بیمارستان‌ها بر اساس قوانین بین‌المللی بشردوستانه از حمایت بسیار ویژه برخوردار هستند. واضح بگویم، کشتن عمدی غیرنظامیان، بازداشت‌شدگان و سایر افرادی که در حال جنگ هستند [معلول یا مجروح] جنایت جنگی است.»

جنگ رژیم صهیونیستی در غزه مورد انتقاد شدید نهادهای بین‌المللی و گروه‌های حقوق بشری قرار گرفته است. یک بازپرس سازمان ملل ماه گذشته در گزارشی گفت که دلایل منطقی وجود دارد که بپذیریم رژیم صهیونیستی در جنگ خود علیه غزه نسل‌کشی کرده است.

در ژانویه، دیوان بین‌المللی دادگستری به رژیم اسرائیل دستور داد از هرگونه اقدامی که ممکن است تحت کنوانسیون نسل‌کشی قرار گیرد خودداری کند و مطمئن شود که سربازانش هیچ گونه اقدام نسل‌کشی علیه فلسطینیان در غزه انجام نخواهند داد. رژیم صهیونیستی ادعای نسل کشی را بی اساس توصیف کرده است.

کد خبر 747906

دیگر خبرها

  • خیزش دانشجویان در آمریکا مقامات این کشور را رسوا کرد
  • درخواست روسیه برای تحقیق درباره گورهای دسته جمعی در غزه
  • روسیه تحقیقات درباره گور‌های جمعی غزه را خواستار شد
  • روسیه تحقیقات درباره گورهای جمعی غزه را خواستار شد
  • از دجله تا راین!/کدام کشور اروپایی رکورددار تجهیز صدام به تسلیحات شیمیایی بود؟
  • تاکید روسیه بر لزوم عضویت فلسطین در سازمان ملل
  • گوترش تحقیقات درباره گور‌های دسته‌جمعی غزه را خواستار شد
  • سازمان ملل خواستار تحقیقات مستقل درباره گورهای دسته جمعی در غزه شد
  • ۲ هزار قطعه ماهی زینتی از مرز مهران به عراق صادر شد
  • جنایت‌ به وقت الشفا و ناصر؛ افزایش کشف گورهای دسته‌جمعی در غزه