Web Analytics Made Easy - Statcounter

درصورتی که ایران بخشی از تعهدات برجامی خود را اجرا نکند، آنگاه اختلاف اروپا وآمریکا در مورد ایران مشهود و عملی می‌شود واروپا متوجه می‌شود که تعلل در دادن امتیازهای اقتصادی وعده داده شده هزینه‌زااست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛  در صورتی که ایران بخشی از تعهدات برجامی خود را اجرا نکند، آنگاه اختلافاروپا و آمریکا در مورد ایران مشهود و عملی می‌شود و اروپا متوجه می‌شود که تعلل در دادن امتیازهای اقتصادی وعده داده شده هزینه‌زا است و می‌تواند تلاش ۱۲ ساله آنها برای جلوگیری از ایران هسته‌ای را در معرض نابودی قرار دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پس از خروج آمریکا از برجام، کشورهای اروپایی اعلام کردند که به شرط پایبندی ایران به مفاد برجام، بخشی از عواید اقتصادی برجام را در اروپا از طریق یک کانال مالی و بسته پیشنهادی تضمین می‌کند.


 علیرغم وعده مسئولین اروپایی، از زمان خروج آمریکا از برجام، این کشورها نتوانسته‌اند حضور شرکت‌های اروپایی در ایران را تضمین کنند و شرکت‌هایی مانند توتال، ایرباس، پژو، رنو و...که با آب و تاب فراوان به ایران آمده بودند، پس از اعلام خروج ترامپ از برجام، ایران را ترک کردند. علاوه‌بر عدم تضمین باقی ماندن شرکت‌ها در ایران، کانال مالی وعده داده شده اروپایی‌ها نیز تاکنون به راه نیفتاده است و اگرچه قرار است این کانال مالی به زودی راه‌اندازی شود، اما این اقدام همچنان با تاخیر همراه شده است و حتی مشخص نیست پس از راه‌اندازی تا چه میزانی جنبه عملیاتی به خود بگیرد. اما علت این تعلل اروپایی‌ها چیست؟


واقعیت این است که مهم‌ترین تحریم‌های اعمالی علیه ایران، تحریم‌های ثانویه آمریکا به خصوص در بخش بانکی است. درواقع هزینه سنگین نادیده گرفتن تحریم‌های ثانویه بانکی آمریکا برایبانک‌ها و موسسات مالی اروپا بسیار سنگین است و آمریکا با تهدید به قطع دسترسی آنها از نظام مالی آمریکا، آنها را از همکاری با ایران می‌ترساند، به همین دلیل جرارد آراد، سفیر فرانسه در آمریکا می‌گوید: «بانک‌ها آنقدر از تحریم‌ها می‌ترسند که نمی‌خواهند کاری با ایران داشته باشند». حتی دکتر ظریف که پیش از این اعتقاد داشت، بدون وجود تحریم‌ها و قطعنامه‌های شورای امنیت تحریم‌های آمریکا بی‌معنا خواهد بود، اکنون علت تاخیر در راه‌اندازی کانال مالی اروپا را فشارها و تحریم‌های آمریکا می‌داندو این موضوع بیانگر اهمیت تحریم‌های آمریکا برای نظام مالی اروپا است.

بنابراین اروپایی‌ها که مطمئن شده‌اند ایران به برجام پایبند است، عملا انگیزه بالایی برای مقابله با آمریکا و پذیرش ریسک‌های اقتصادی آن ندارند و حتی کشورهای اروپایی هنوز برسر میزبانی این سازوکار مالی به توافق نرسیده اند، بنابراین درپی آن هستند تا با اقداماتی کانال مالی خود را منطبق با شرایط آمریکا اجرایی کنند. این موارد باعث شده تا اروپایی‌ها راه‌اندازی و اجرای کانال مالی خود برای ایران را اولا مشروط به اجرای الزامات FATF در ایران کنند تا بتوانند با استفاده از ظرفیت‌های ایجادشده براساس برنامه اقدام fatf، با ایران به صورت کانالیزه و در چارچوبتحریم‌های آمریکا تعامل کنند، ثانیا همزمان با طرح عنوان کانال مالی از ایران می‌خواهند در سایر موضوعات مورد چالش خود با آمریکا مذاکره کنند تا اهداف آمریکا نیز برآورده شود و ثالثا اجرای عملیاتی کانال مالی خود را از ترس تحریم‌های آمریکا دائما به تاخیر می‌اندازند و حتی برخی از دیپلمات‌های آنها به ایران پیشنهاد می‌دهند برای حفظ برجام تا آخر دوره اول ترامپ صبر کند تا شاید با عدم انتخاب مجدد ترامپ، شرایط متفاوتی شکل بگیرد.


بنابراین آنچه از مجموعه رفتارهای اروپا می‌توان نتیجه گرفت این است که کشورهای اروپایی تاکنون در قبال عدم ایجاد منافع اقتصادی برای ایران هیچ هزینه‌ای متحمل نشده‌اند و حتی پس از حدود ۶ ماه از اعلام خروج ترامپ از برجام هنوز اقدام عملی قابل توجهی برای ایران انجام نداده‌اند. به نظر می‌رسد تنها عاملی که می‌تواند اروپایی‌ها را وادار کند تا اختلاف آنها با آمریکا وارد فاز عملی شود، خروج مرحله‌ای ایران از برجام و متناسب با اقدامات اروپا برای تامین منافع اقتصادی ایران است. اروپایی‌ها تاکنون مطمئن شده‌اند که ایران از برجام خارج نمی‌شود و همچنان به تعهدات برجامی خود پایبند است، برای همین دلیلی نمی‌بینند که برای راضی کردن ایران، خود را در مقابل آمریکا بگذارند اما در صورتی که ایران بخشی از تعهدات برجامی خود را اجرا نکند، آنگاه اختلاف اروپا و آمریکا در مورد ایران مشهود و عملی می‌شود و اروپا متوجه می‌شود که تعلل در دادن امتیازهای اقتصادی وعده داده شده هزینه‌زا است و می‌تواند تلاش ۱۲ ساله آنها برای جلوگیری از ایران هسته‌ای را در معرض نابودی قرار دهد، به همین دلیل سفیر فرانسه در آمریکا ضمن هشدار درباره تبعات خروج آمریکا از برجام می‌گوید: «ما همواره این را گفته‌ایم و به آمریکایی‌ها هم عنوان کرده‌ایم که اگر ایرانی‌ها این توافق را ترک کنند، می‌خواهیم چه کار کنیم؟» درواقع همین‌طور که از اظهارنظر این مقام اروپایی مشخص است، تنها ترس جدی اروپا، خروج ایران از برجام است وهمین موضوع تنها راه ایران برای ایجاد فشار به اروپا برای راه‌اندازی کانال مالی است.

منبع: کیهان

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۶۵۹۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است

به زعم کارشناسان فروش نفت و گاز در شرایط تحریم اقتضاهای خاص خودش را دارد. البته به طور کلی بازاریابی برای فروش نفت و گاز کشور تخصص خاصی می طلبد، اما این امر در شرایط تحریم اهمیت بیشتری پیدا می کند.

واقعیت این است که طی سال های اخیر صادرات نفت و گاز کشور با محدودیت هایی روبرو شد. دولت سیزدهم و وزارت نفت تلاش خود را در راستای به اجرا گذاشتن یک دیپلماسی انرژی فعال در منطقه به منظور فروش گاز به همسایگان در دستور کار قرار دادند.

یکی از مهم ترین تلاش های دولت که اخیراً به اجرا گذاشته شده است، تلاش در راستای احیای خط لوله گاز ایران-پاکستان-هند است. اخیراً اخباری مبنی بر از سرگیری ساخت خط لوله در بخش پاکستانی منتشر شد. این خبر بسیار خوش حال کننده است، زیرا موفقیت کشورمان را در این حوزه نشان می دهد. در صورتی که این خط لوله با موفقیت تکمیل شود و بتوانیم اسلام آباد را متقاعد کنیم که از ایران گاز مورد نیاز خود را تأمین کند، اتفاقات خوبی به لحاظ صادرات گاز برای کشورمان رخ می دهد.

 محمدصادق مهرجو، کارشناس ارشد انرژی در ارتباط با دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده در دولت سیزدهم تصریح کرد: از ابتدای شروع به کار این دولت اقدامات خوبی در زمینه روابط ما با کشورهای همسایه در حوزه انرژی اعم از نفت، گاز و فرآورده شروع شد.

وی ادامه داد: در سال 1400 بدهی های کشور به ترکمنستان انجام شد. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود. طی سال های قبل از آن به بهانه عدم پرداخت بدهی ها، جریان گاز ترکمنستان به کشور ما قطع شد.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: شمال شرق کشور در قسمت انتهایی خطوط لوله گاز در کشور قرار دارند و با افت فشار در این بخش روبرو هستیم. در زمستان 1401 به خاطر برداشت زیاد از خطوط لوله در مسیر گازرسانی و افت فشار در بخش های پایانی، دچار قطع گاز در مناطق شمال شرق کشور شدیم.

مهرجو گفت: در این شرایط، به دلیل سرمای زیاد، جریان گاز ترکمنستان به کشور ما نیز قطع بود و با مشکلات عدیده ای همچون تعطیلی پایتخت و مسائل دیگر روبرو شدیم.

وی ادامه داد: بعد از اتفاقاتی که در سال 1401 رخ داد، دولت به دنبال انعقاد یک قرارداد پایدار انتقال گاز به کشورمان از ترکمنستان برآمد. همچنین قرارداد سوآپ با آذربایجان امضا کردیم. بعد از شیطنت های سیاسی که آذربایجان انجام داد، تحرکات خوبی انجام دادیم. از یک طرف پیام قدرت کشور را به آذربایجان مخابره کردیم و از طرف دیگر توسعه روابط تجاری از طریق مبادلات انرژی را پیگیری کردیم.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: آذربایجان صادرکننده گاز است اما به دلیل قراردادهایی که در زمینه ال ان جی با دیگر کشورها دارد، واردکننده گاز نیز محسوب می شود. وزارت نفت با دیپلماسی فعال انرژی که به اجرا گذاشت، توانست به سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربایجان بپردازد. به نحوی که روزانه به واردات 7 میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان پرداختیم و 1 میلیون متر مکعب از آن را به آذربایجان صادر کردیم.

مهرجو خاطرنشان کرد: قرارداد قدیمی ای در زمینه سوآپ گاز و برق با ارمنستان داشتیم. به جمهوری نخجوان هم گاز صادر می کنیم که رقمش بالا نیست و زیر 1 میلیون متر مکعب است. عمده ترین شرکای کشور در زمینه صادرات گاز ترکیه و عراق محسوب می شوند که تعهد صادراتی روزانه بین 70 تا 80 میلیون متر مکعبی گاز با آن ها داریم.

وی ادامه داد: خط لوله صلح مبنی بر صادرات گاز از ایران به پاکستان که تا هندوستان نیز کشیده می شود، در دستور کار قرار گرفت. تحت تأثیر فشارهای سیاسی آمریکا و رقبای ما در منطقه این خط لوله به نتیجه نرسید. اما در جریان قرار گرفته ایم که قرار است با پیگیری های صورت گرفته از طرف کشورمان، پاکستان بخش مربوط به خودش را از این خط لوله تکمیل کند. به این ترتیب، با پیگیری مستمر دیپلماسی فعال منطقه ای در حوزه انرژی توانستیم که به تمدید قرارداد گازی عراق برسیم، سوآپ گاز از ترکمنستان را از سر بگیریم و خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا، در حال ساخته شدن است و با این اقدامات بستری برای تبدیل شدن کشورمان به هاب گازی منطقه فراهم خواهد شد.  

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • تیم جدید و اروپایی اکرم عفیف مشخص شد؟
  • حل نشدن مشکل نرخ تامین مالی برای فعال‌سازی بنگاه‌ها مانع از تحقق جهش تولید است
  • پیشنهادات اروپایی برای رونالدینیوی قطری‌ها
  • اکرم عفیف: رونالدینیو قطری می‌تواند به اروپا برود
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • حمایت نمایندگان از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی حامی غزه
  • تصاویری کمتر دیده شده از مراحل آماده‌سازی عملیات وعده صادق (فیلم)
  • بورل: چند کشور اروپایی به زودی فلسطین را به رسمیت می‌شناسند
  • تلاش مهدی طارمی برای دریافت شهروندی پرتغال
  • دانشجویان ایران هم‌صدا با دانشجویان آمریکایی و اروپایی حامی فلسطین