Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-04-27@17:32:04 GMT

امضای «کری» نم کشیده بود یا حوادث تیرماه

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۲۶۷۵۹

به گزارش پارس نیوز، 

رئیس جمهور کشورمان روز گذشته در دیدار معاونین و مدیران وزارت امور اقتصادی و دارایی با طرح این سوال که آمریکا چه زمانی تصمیم گرفت از برجام خارج شود، گفت: «پارسال بعد از ناآرامی های اوایل دی ماه بود که آمریکا درباره برجام تصمیم گرفت.» این درحالی است که زمانی نه چندان دور که نه خبری از حوادث دیماه ۹۶ و نه خشک شدن امضای کری پای برجام نبود، ترامپ وعده خروج از برجام را داده و از بدو ورود به کارزار انتخاباتی امریکا نه تنها وعده خروج از برجام بلکه مدعی پایان دادن به تمام معاهدات اقتصادی بی خاصیت از دید خودش شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

 

*ترامپ شعار می‌داد یا رئیس جمهور ما!؟

«عظمت را دوباره به آمریکا برمی‌گردانیم» این شعار زمانی که در ۱۶ ژوئن ۲۰۱۶ به صدا در آمد نشان از ظهور مردی بنام ترامپ در عرصه سیاسی جهان بود. او که پیش از این تنها تجارت و روابط اقتصادی را سرلوحه زندگی خود قرار داده بود پس از یک دوره مبارزه سیاسی کلید کاخ سفید را از آن خود کرد و توانست راهی آن شود.

یورو نیوز در مقاله‌ای با عنوان «وعده‌‎هایی که ترامپ داد و در سال ۲۰۱۷ عملی کرد» به خوبی نمایان ساخته که علی رغم ادعای تیم مذاکره کننده هسته‌ای و ریاست جمهوری کشورمان، ترامپ در انجام وعده‌های خود مُصر است. وی همان طور که قول داده بود توافقات تجاری چند جانبه را لغو و پیمان‌های دوجانبه را جایگزین آنها می‌کند در اولین هفتۀ آغاز به کارش در کاخ سفید، آمریکا را از پیمان همکاری ترانس-پاسیفیک (TPP) که میان ۱۲ دیار عقد شده بود، خارج کرد.

*بی تدبیری در دولت تدبیر

آن طرف میدان، واکنش رئیس پاستور کمی با رنگ و بوی اعتماد به طرفین برنامه جامع اقدام مشترک عجین شده بود لذا پس از اجرای برجام؛ خوش بینی دولت به طرف غربی، ادعای لغو تحریم ها و گشایش های اقتصادی در برنامه ریزی مسئولان دولتی قابل مشاهده بود بطوری که مدام مدعی ساخت ایران بدون تحریم بودند.  از جمله آن‌ها می توان به وعده رفع تحریم‌ها از سوی حسن روحانی در جریان انتخابات ریاست جمهوری در سال ۹۶،  تصور بازگشایی مبادلات بانکی بعد از برجام، ورود سرمایه گذاری های خارجی به کشور و اقداماتی چون حذف کارت سوخت به بهانه عدم نیاز برای سهمیه بندی بنزین و کنترل مصرف آن و.... اشاره کرد. همه اینها نشان از یک باور غلط در بین برخی از مسئولین دولتی می‌دهد. 

 

*وقتی امضای کری تضمین نیست

رهبرمعظم انقلاب ۹ شرط را در زمان تصویب برجام به دولت ابلاغ کردند و همچینن بر ضرورت گرفتن تضمین تاکید فرمودند اما ناگاه وزنامه شرق با تیتر عجیب «امضای کری تضمین است» روایت هولناکی از اعتماد در بین حامیان و مجریان برجام را ارائه کرد. این روزنامه در گزارش خود آورده بود که عباس عراقچی رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفته است که «آقای کری در نامه اطمینان داده دولت آمریکا قانون مربوط به لغو روادید را به‌گونه‌ای اجرا خواهد کرد که هیچ تأثیری بر اجرای موفق برجام نگذارد. آنچه برای ما مهم است این است که برجام در مرحله اجرا با هیچ‌گونه خدشه و صدمه‌ای مواجه نشود، آقای کری این تضمین را به عنوان وزیر خارجه آمریکا به صورت کتبی با امضای رسمی داده است». 

* اعتماد و عدم باور به ادعای ترامپ دو مشکل دولت

به بیان دیگر، علی رغم ظهور ترامپ و احتمال زیر پا گذاشتن مفاد برجام، سخنان روحانی در محافل مختلف تداعی کننده عدم باور به خروج آمریکا از برجام بود در کنار این حقیقت؛ اعتماد تیم مذاکره کننده به دشمن و خلف وعده دولت در اجرای وعده های انتخاباتی باعث شد بحران‌های دیماه ۹۶ و خروج ترامپ از برجام شکل گیرد. به بیان دیگر دولت شناخت صحیحی از آنچه دور و بر خود می‌دید نداشت برای نمونه در ذیل چند نمونه از اظهار نظر‌های وی را مشاهده می‌کنیم.

حسن روحانی در گفت‌وگوی خود با شبکه تلویزیونی ان بی سی آمریکا که سوم مهر ماه ۹۵ انجام شد مدعی بودند برجام امروز یک توافق بین‌المللی است که شورای امنیت آن را تأیید کرده بنابراین همه دولت‌ها در آمریکا متعهد به این توافق هستند. کسی نمی‌تواند بگوید که من این توافق را قبول ندارم و یا می‌خواهم از نو مذاکره بکنم. اینها بحث‌ها و شوهای تبلیغاتی است.

۲۸ دیماه ۹۵ مجددا رئیس جمهور کشورمان بر تحکیم برجام تاکید دارد و بیان داشت: برجام چیزی نیست که یک فردی که در کشوری انتخاب شده بگوید من از آن خوشم نمی‌آید. خیلی ها ممکن است از خیلی چیزها خوش‌شان نیاید، اما برجام برای آمریکا خیر است که او نمی‌فهمد.

 

 

*هر روز شاهد انجام وعده‌های ترامپ هستیم

پس از روی کار آمدن ترامپ جهان شاهد عمل ترامپ به وعده‌های انتخاباتی خود بود؛ او نه تنها از پیمان همکاری ترانس-پاسیفیک بلکه از پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس نیز خارج شد وزمزمه جدایی امریکا از برجام نیز در اذهان متبادر کرد تا بالاخره این اتفاق از سوی تاجر پیر آمریکا رقم خورد.

متاسفانه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم به عناوین مختلف از جمله اجرای توافق هسته‌ای، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، احتمال خروج ترامپ از برجام، سنگ اندازی کشورهای اروپایی و آمریکا در برجام، عدم انجام وعده‌های انتخاباتی برجامی و از همه عجیب‌تر سیاست های انتظاری در اقتصاد ایران موجب ایجاد ناهنجاری‌های اقتصادی در سال ۹۶ شد. 

*شروع اغتشاشات دیماه با چاشنی مشکلات اقتصادی 

جنس ناهنجاری‌های دیماه ۹۶ اقتصادی بود هر چند پس از چند روز و با فعال شدن هسته‌های منافقین و سلطنت طلب ها رنگ و بوی ناآرامی به خود گرفت و حتی منجر به کشته شدن تعدادی از هموطنان شد. علی مطهری نماینده لیست امید تهران در یادداشتی پیرامون اتفاقات دیماه می نویسد « در کشور ما فرهنگ اعتراض وجود ندارد. هر تجمع اعتراض‌آمیزی به سرعت از شعارهای اولیه خود دور می‌شود و به خشونت می‌گراید. شاید علت آن این باشد که مجوز هیچ تجمعی صادر نمی‌شود و وزارت کشور همه تجمعات و اعتراضات مدنی را غیرقانونی می‌نامد.»

 

در این بین بسیاری از حامیان دولت سعی کردند وقایع دیماه ۹۶ را سیاسی و از شهر خاصی معرفی کنند اما رحمانی فضلی وزیر کشور این داستان را غیر واقعی دانست و در گفت‌وگوی خود با سالنامه ایران بیان داشت« رخی نارضایتی‌ها هم در حوزه سیاسی، هم اقتصادی، هم اجتماعی و فرهنگی و امنیتی بود. همچنین ما در تحقیقات خود به هیچ وجه به‌ سازمان یافتگی اعتراض‌ها نرسیدیم؛ به‌عبارت واضح‌تر به این نتیجه نرسیدیم که یک گروه، طیف و جناح یا معاندین و ضد انقلاب‌ها اعتراض‌ها را از بیرون سازماندهی کرده باشند.این حرف به معنای این نیست که معاندین و مخالفان از اعتراض‌ها سوء‌استفاده نکرده باشند چون هم در تشدید، هم در هدایت و هم برای بهره‌برداری نهایت تلاش خود را کردند.»

*دولت به فکر رفع مشکلات باشد

هر چند رئیس جمهور روز دوشنبه مستقیما مدعی نشد به چه دلیل خروج ترامپ را از برجام به اتفاقات دیماه نسبت می‌دهد و آیا تقارن تاریخی تنها دلیل وی برای این مساله است اما بهتر است دولت دوازدهم به جای ادعاهای غیر واقعی به دنبال  پیدا کردن راهکارهایی برای برداشتن تخم مرغ های خود از سبد برجام  و رفع مشکلاتی باشد که خود با ایجاد برجام موجب افزایش آن در اقتصاد در اقتصاد کشور شد.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: دی ماه رئیس جمهور جهان تجارت کاخ سفید ریاست جمهوری دولت ایران حسن روحانی انتخابات ریاست جمهوری سرمایه گذاری سهمیه بندی بنزین انقلاب دولت آمریکا وزیر خارجه آمریکا شورای امنیت تغییرات آب و هوایی انتخابات کشورهای اروپایی اقتصاد ایران مشکلات علی مطهری خشونت وزارت کشور وزیر کشور اجتماعی و فرهنگی اقتصاد اقتصاد کشور اقتصاد اقتصاد کشور ایران دولت وزیر کشور پارس پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۲۶۷۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟

اگرچه ایالات متحده کمک‌های تازه‌ای را برای اوکراین تصویب و بریتانیا اخیرا از بزرگترین کمک نظامی‌اش به کی‌یف رونمایی کرد، اما زمان خواهد برد تا اوکراین قدرتش را به واسطه این کمک‌های جدید احیا کند و البته در عین حال کمبود نیروهای اوکراینی نقطه ضعف دیگری برای این کشور در مقابل جنگ با روسیه تلقی می‌شود.

به گزارش ایسنا، به محض آنکه «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا لایحه کمک به اوکراین را امضا کرد، ارتش ایالات متحده شروع به ارسال تجهیزات مورد نیاز به خط مقدم کرد. با این حال، بعید است اوکراین بتواند پیشرفت چشمگیری را در مقابل برتری‌های روسیه کسب کند.

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی می‌نویسد: «رای مثبت کنگره جهت ارسال کمک به اوکراین موجب افزایش روحیه برای کی‌یف شده است اما کمبود نیرو دغدغه‌ای بزرگ و حیاتی برای این کشور قلمداد می‌شود. از طرفی شاید کمک‌های آمریکا انگیزه‌ای برای کشورهای اروپایی ایجاد کند تا کمک‌های خود را به اوکراین افزایش دهند؛ همانگونه که نخست‌وزیر بریتانیا در جریان سفرش به ورشو از یک بسته کمکی نظامی ۵۰۰ میلیون پوندی رونمایی کرد.»

این روزنامه انگلیسی در ادامه می‌نویسد: «اوکراین ابتدا امیدوار بود که کمک‌های واشنگتن در ابتدای سال جاری میلادی به دستش برسد اما ظاهرا انتظار می‌رود سال ۲۰۲۴ همچنان برای اوکراین به معنای حفظ خطوط باشد تا بازپس‌گیری قلمروهایش. هفته گذشته لایحه کمک‌ آمریکا به اوکراین تصویب شد و زمان خواهد برد تا اوکراین وضعیت دشوار خود را که از ماه‌های اول ۲۰۲۴ گریبان‌گیر آن شده، بهبود ببخشد. هم‌چنین یگان‌های جدید باید آموزش ببینند و زمان می‌برد تا اوکراین کاملا از کمک‌های آمریکا بهره‌مند شود.»

فایننشال تایمز با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده می‌نویسد: «کی‌یف شاید برای به رخ کشیدن دستاوردهای نظامی پیش از انتخابات نوامبر ایالات متحده و توجیه این کمک‌ها، تحت فشار قرار بگیرد و آمریکا (دولت جو بایدن) از او دستاوردهای نظامی بخواهد. اما اوکراین همچنان به جذب منابع نیاز دارد و در عین حال با توجه به انتخابات آتی آمریکا و حضور چهره‌ای جمهوری‌خواه نظیر دونالد ترامپ، آینده روند این کمک‌ها به اوکراین مشخص نیست.»

این روزنامه هم‌چنین تاکید می‌کند: «در حال حاضر بهترین راه اوکراین برای تداوم مبارزه با روسیه، ادامه دادن انواع حملاتی است که اخیرا در حال افزایش هستند. طی این حملات از پهپادهای دوربرد علیه پالایشگاه‌های نفت و سایر اهداف با ارزش استراتژیک در روسیه استفاده شده است اما اوکراین نمی‌تواند از موشک‌های دوربرد اتکمز یا موشک‌های کروز سایه طوفان که سوناک در ورشو این هفته وعده داد، برای حمله به اهدافی در روسیه استفاده کند.»

دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین طی نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا ژاپن - ژوئن ۲۰۱۹

فایننشال تایمز در پایان با اشاره به قدرت روسیه می‌نویسد: «در حالیکه هیچ راه آسانی برای به زانو درآوردن روسیه وجود ندارد، اما شاید در این مسیر نقاط آسیب‌پذیر این کشور فاش شود. از لحاظ انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا هم حتی اگر ترامپ پیروز شود، ضمانتی برای خرسندی پوتین ارائه نمی‌دهد زیرا ترامپ احتمالا بخواهد برنامه صلح خودش را در پیش بگیرد.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • آینده برجام / توافقی صورت می گیرد؟
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • امام جمعه اردبیل: وعده صادق، قدرت ایران را قبولاند
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • اعتراضات دانشجویی به جنگ علیه غزه از آمریکا به اروپا کشیده شد