Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-05@02:11:59 GMT

سنت وقف حافظ تمدن اسلامی بوده است

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۶۴۲۵۳

سنت وقف حافظ تمدن اسلامی بوده است

اصغر منتظرالقائم در گفت‌و‌گو با ایکنا از اصفهان با بیان اینکه در دولت روم و مسیحیان قبل از اسلام، مسئله وقف وجود داشته است، اظهار کرد: وقف در تمدن اسلامی برای کار خیر و امور عام‌المنفعه بوده و مورد استفاده قرار می‌گرفته است.
وی افزود: پیامبر گرامی اسلام(ص) در زمانی که مدینه بازار نداشت، بازار دائمی‌ای را در مدینه ساختند و آن را وقف تمام مسلمانان کردند و بعدها نیز امام علی (ع) در طی بیست و پنج سالی که از صحنه سیاسی اسلام کنار بودند، مزارع و نخلستان‌هایی را دائر و وقف فقرا و مساکین کردند و اختیار آن را به عهده فرزندان خود گذاشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع ایشان در این بیست و پنج سال کار‌های خیر و موقوفات بسیار بزرگی به یادگار گذاشتند و هنوز هم چاه‌ها و موقوفاتی از ایشان در مدینه و بعضی از شهرهای دیگر به یادگار مانده است.
عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ داشنگاه اصفهان بیان کرد: دولت های اسلامی از روزگار امویان و بعد از آن عباسیان مدارس، بیمارستان، مساجد، کتابخانه و دارالعلم‌هایی را دائر و آن را برای تداوم داشتن، وقف می‌کردند و همچنین دیده می‌شود که غارت موقوفات اسلامی در طول تاریخ به تضعیف تمدن اسلامی منجر می‌شده است.
وی اظهار کرد: ضرورت وقف برای تداوم نظام آموزشی، عبادی و ابعاد دیگر تمدن اسلامی است و موقوفات با توجه به تمدن روز بازسازی و استفاده شده و از نابودی نظام‌های تمدن مسلمانان و ایرانیان جلوگیری کرده است.
برای مثال دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه اصفهان جز موقوفات می‌باشد و باعث گسترش علم و فناوری در جامعه شده و مورد استفاده عموم قرار می‌گیرد.
منتظر القائم خاطر نشان کرد: در طول تاریخ توجه مردم به وقف در زمانی که احساس می‌کردند حکومت‌ها موقوفات آن‌ها را غارت نمی‌کنند و از حالت وقف خارج نمی‌سازند، بیشتر شده است. برای مثال در زمان صفوی و قاجار موقوفات تا حدی زیادتر شد. گاهی موقوفات بیشتر رنگ علمی به خود می‌گیرند و گاهی بیشتر مربوط به مسائل دینی هستند، ولی در هر صورت معمولا همیشه در ایران وقف وجود داشته است.
وی گفت: به دلیل اینکه وقف در انحصار شخص و گروه خاصی قرار نمی‌گیرد و مربوط به امور عام‌المنفعه است موجب توسعه اقتصادی جامعه شده و بسیار می‌تواند ارزشمند و مفید باشد.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: وقف تمدن اسلامی موقوفات اسلام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۶۴۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حرکت در مسیر تمدن‌سازی نوین اسلامی اولویت معاونت فرهنگی باشد

به گزارش خبرنگار خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین تکریم و معارفه معاونان قدیم و جدید فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس برگزار و بر تحقق تمدن‌سازی نوین اسلامی تأکید و مقرر شد این مهم در اولویت کاری حوزه معاونت جدید قرار گیرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان در این آیین با تأکید بر تقویت و توسعه حرکت‌های فرهنگی و دانشجویی دانشگاه، گفت: تمدن‌سازی نوین اسلامی در گروه یکپارچگی و حرکت به سمت تقویت سرمایه‌های فرهنگی و احیای باور‌های دینی و آموزه‌های اسلامی است که باید مورد اهتمام ویژه قرار گیرد.

محمدحسین رنجبر، حرکت در مسیر منویات مقام معظم رهبری و تأکید بر تحقق شعار سال، با عنوان جهش تولید با مشارکت مردم را نوعی فصل‌الخطاب فرهنگی خواند و بیان کرد: دانشگاه‌ها در این مسیر، وظیفه سنگینی را بر عهده دارند و باید در تحقق این شعار، با برنامه ریزی و حرکت منسجم، اقشار جامعه را در این راستا رهنمون باشند.

وی از حوزه فرهنگی و دانشجویی به‌عنوان مهم‌ترین و تأثیرگذارترین حوزه در امر تربیت و انسان‌سازی نام برد و افزود: رسالت حوزه فرهنگی و دانشجویی، رسالتی خطیر و حیاتی است و دانشگاه باید برای تمام فعالیت خود یک پیوست فرهنگی ارائه دهد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان با تأکید بر اشاعه فرهنگ اسلامی و انقلابی در دانشگاه به حفظ و تقویت روحیه خودباوری در جوانان تقویت تشکل‌های دانشجویی، ارتقای مهارت‌آموزی جمعی و انجام کار تیمی، توسعه ورزش‌های حرفه‌ای و همگانی، توسعه نشریات دانشجویی، برگزاری مستمر کرسی‌های آزاداندیشی و ... از وظایف حوزه معاونت فرهنگی و دانشجویی است.

رنجبر اضافه کرد: باید همه بدانیم و بپذیریم که کار فرهنگی مختص متولیان فرهنگی نیست؛ بلکه همه وظیفه داریم با امر به معروف و نهی از منکر و با استدلال و منطق در روشنگری و اقناع سازی افکار عمومی جامعه سهیم باشیم.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان، تقویت اخلاق اسلامی در جوانان، ارتقای توانایی‌های فکری و چگونگی عبور از لغزش‌ها و مراحل سخت زندگی را مستلزم چگونگی عملکرد دانشگاه‌ها در اجرا و عملیاتی کردن برنامه‌های فرهنگی دانست و با معرفی احسان محمدی‌نژاد به عنوان معاون جدید فرهنگی و دانشجویی از خدمات محمد حیدری نارمندی قدردانی کرد.

مسئول دفتر نهاد معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان نیز در این نشست، خدامحوری، قرارگرفتن در مسیر اهل‌بیت، صبر و استقامت را سه مؤلفه اصلی در عبور از شرایط سخت دانست و متذکر شد: کار باید با نیت و هدف پاک برای رضای خداوند با بهره‌مندی از سیره امامان معصوم علیه‌السلام با استقامت و بردباری انجام شود و در آن خدمت به خلق خدا هدف و نیت اصلی انجام کار باشد.

حجت الاسلام اسماعیل پاک‌نژاد با قدردانی از تلاش‌های متولیان عرصه فرهنگی در دانشگاه عنوان کرد: اقدامات و فعالیت‌های فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان رضایت‌بخش و ستودنی است و نیاز است برای تحقق محور‌های گام دوم انقلاب و عملیاتی کردن شعار سال با استفاده از همه ظرفیت‌های دانشگاه پیش رفت.

در این آیین احسان محمدی‌‌نژاد، معاون جدید حوزه دانشجویی و فرهنگی دانشگاه نیز با اشاره به برنامه‌های خود در توسعه حوزه فرهنگی ودانشجویی گفت: حوزه فرهنگی و دانشجویی به منزله دوبال پرواز دانشجوست و باید با انجام یک برنامه ریزی منسجم، مشارکت همگانی و کار تیمی همگی در تقویت اهداف دانشگاه سهیم باشیم.

وی در پایان از دانشگاهیان و بخش‌های دانشگاه خواست تا در توسعه و پیشرفت این حوزه او را همراهی و از ارائه مشورت‌های به موقع و حیاتی دریغ نورزند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • امام صادق (ع) بنیانگذار تمدن نوین بشری
  • برگزاری وبینار بین‌المللی «شیخ بهایی؛ معمار تمدن‌ساز»
  • پیروان امام صادق(ع) در مسیر تمدن‌سازی
  • صدا و سیما مؤثرترین نقش را در ایجاد تمدن اسلامی دارد
  • حقیقت زیر پای تمدن افسار گسیخته غربی در حال لگدمال است
  • درآمدهای غیرشهریه‌ای در دانشگاه آزاد حرف نخست را می‌زند/ کرمانشاه؛ مهد ادب و تمدن
  • بصیرت افزایی بزرگترین ضربه به طرح‌های استکباری دشمنان است
  • حرکت در مسیر تمدن‌سازی نوین اسلامی اولویت معاونت فرهنگی دانشگاه‌
  • حرکت در مسیر تمدن‌سازی نوین اسلامی اولویت معاونت فرهنگی باشد
  • «رنگین‌کمان تمدن‌ها» رونمایی می‌شود