Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایران، به گفته او «کمپانی‌های نفتی بین‌المللی در لبنان، بعد از آغاز تحریم‌های جدید امریکا در روز دوشنبه هفته گذشته، هشدار دریافت کرده‌اند. به گفته او «هیچ عرضه‌کننده‌ای اجازه کمک به سوخت‌گیری هواپیماهای تحریم‌شده را ندارد اما این تصمیمی است که شرکت‌های تأمین سوخت گرفته‌اند نه دولت لبنان.» در همین رابطه رضا جعفرزاده، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری در گفت‌و‌گو با «ایران» تأکید کرد که علی‌رغم برخی خبرها هواپیماهای شرکت‌های ایرانی برای سوخت‌گیری در هیچ فرودگاهی مشکلی ندارند و سوخت‌رسانی به آنها ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او گفت: برای پروازها هم مشکلی پیش نیامده و پروازها روال عادی خود را دارد. به گفته جعفرزاده، سازمان هواپیمایی موضوع سوخت‌رسانی را پیگیری می‌کند و این اطمینان را به مردم می‌دهد که هیچ وقفه‌ای در زمینه پروازها به وجود نمی‌آید؛ چرا که در حال پیگیری موضوع سوخت هواپیماها هستیم. او با اشاره به اعلام موضع برخی شرکت‌های لبنانی درباره عدم ارائه سوخت به هواپیماهای ایرانی افزود: این موضوع قطعاً توسط سازمان هواپیمایی کشوری در دست پیگیری است و از نظر ما هیچ خللی در پروازهای میان دو کشور به وجود نمی‌آید. معنی بیانیه فرودگاه بیروت همچنین مقصود اسعدی سامانی رئیس انجمن شرکت‌های هوایی نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» از پیگیری مشکل سوخت‌گیری در برخی فرودگاه‌ها خبر داد. سامانی افزود: بیانیه فرودگاه بیروت نشان می‌دهد که شرکت‌هایی از سوخت‌گیری منع هستند که اسم آنها در فهرست شرکت‌های تحریمی امریکا ذکر شده است. رئیس انجمن شرکت‌های هوایی خاطرنشان کرد که مشکل سوخت‌گیری در تحریم قبل هم وجود داشت اما شرکت‌ها توانستند با راهکارهایی سوخت خود را تأمین کنند و پروازها زمینگیر نشد. او گفت: شرکت‌های منع شده از تأمین سوخت هواپیماهای ایرانی در بیروت چهار شرکت لیکوئی‌گاز، کورال اویل، توتال و دبلیو اچ الفمد هستند. اسعدی سامانی افزود: صنعت هوایی کشور با تحریم ناآشنا نیست و تقریباً از اوایل انقلاب تحریم‌ها بر این صنعت تحمیل شده است.اما حمل و نقل هوایی در این سال‌ها با وجود تحریم فعالیت خود را ادامه داده است. در تحریم‌های گذشته هم بسیاری از فرودگاه‌های اروپایی از ارائه سوخت به هواپیماهای ایرانی خودداری می‌کردند و تنها یک فرودگاه در یونان و یک فرودگاه کوچک در صربستان بودند که به هواپیماهای ایرانی بنزین تحویل می‌دادند و هواپیماهای ما لازم بود در بازگشت از لندن یا دیگر شهرهای اروپا، نشست و برخاست دیگری در یکی از این دو فرودگاه داشته و مجدداً به سمت تهران حرکت کنند. به گفته رئیس انجمن شرکت‌های هوایی ایرلاین‌ها در تحریم‌های قبل در برخی فرودگاه‌های اروپایی سوخت‌گیری می‌کردند البته این موضوع هزینه‌هایی اضافی را بر شرکت‌ها تحمیل می‌کرد. برخی شرکت‌های سوخت رسان ترکیه نیز هفته پیش اعلام کرده بود از سوخت‌رسانی به شرکت‌های ایرانی خودداری می‌کنند. این در حالی است که مدیران سازمان هواپیمایی کشوری در گفت‌و‌گو با «ایران» اعلام کردند، بر اساس تفاهمنامه ایران و ترکیه، دو کشور به صورت هفتگی تا سقف ۱۰۰ پرواز با یکدیگر تردد هوایی دارند و بروز این مسأله می‌تواند اجرای این تفاهمنامه را با چالش مواجه کند. از نظر آنان اقدام شرکت سوخت‌رسان فرانسوی- ترکیه‌ای از نظر قوانین بین‌المللی هوانوردی و مقررات ایکائو (سازمان جهانی هوانوردی) می‌تواند نمونه نقض مقررات محسوب شود .بخصوص که بیم آن وجود دارد که با توجه به فرسودگی ناوگان هوایی ایران، هر لحظه یکی از هواپیماهای ایرانی به فرود اضطراری نیاز پیدا کند. سازمان هواپیمایی کشوری وعده داده در صورت رفع نشدن این مشکل از روش مذاکرات دو جانبه، موضوع ایمنی پرواز مسافران ایرانی را از طریق سازمان‌های بین‌المللی مربوطه پیگیری کند.        

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۶۴۹۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود / ۵ باند فرودگاهی برای جابجایی ۲۶۰ میلیون مسافر

شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، نخست‌وزیر و معاون رئیس‌جمهور دبی، فاش کرد که ترمینال در دست احداث،‌ ۵ برابر بزرگ‌تر از فرودگاه بین‌المللی دبی خواهد بود و می‌تواند سالانه ۲۶۰ میلیون مسافر را در خود جای دهد.

بر اساس این اطلاعیه، فرودگاه جدید دارای ۵ باند موازی و ۴۰۰ گیت هواپیما خواهد بود. در حال حاضر، فرودگاه بین المللی دبی، شلوغ ترین هاب هوایی بین المللی در سراسر جهان است که فقط با دو باند کار می کند.

به گزارش همشهری آنلاین، اعلامیه شیخ محمد بن راشد آل مکتوم نشان دهنده یک نقطه عطف مهم در احیای مجدد خطوط هوایی امارات پس از اختلالات ناشی از همه گیری کووید-۱۹ در سفرهای بین المللی است.

در اطلاعیه منتشر شده، تصاویر کامپیوتری، طراحی ترمینال سفید و گسترده ای را به تصویر می کشید که یادآور چادرهای بادیه نشین های سنتی در عربستان است. این فرودگاه با ساخت یک شهر کامل در اطراف فرودگاه در جنوب دبی، تقاضای مسکن برای یک میلیون نفر را به دنبال خواهد داشت.

نخست وزیر دبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این فرودگاه میزبان شرکت های پیشرو جهان در بخش لجستیک و حمل و نقل هوایی خواهد بود. ما در حال ساختن یک پروژه جدید برای نسل های آینده هستیم. دبی به فرودگاه جهان، بندر و مرکز جهانی جدید تبدیل خواهد شد.»

فرودگاه بین المللی دبی (DXB) به مدت یک دهه عنوان شلوغ ترین فرودگاه جهان برای سفرهای بین المللی را به خود اختصاص داده است که منجر به فشار بر ظرفیت آن شده است. سال گذشته، با وجود چالش‌های ناشی از همه‌گیری کووید، این مرکز حمل و نقل نزدیک به ۸۷ میلیون مسافر خدمات رسانی کرد که از سطح قبل از همه‌گیری فراتر رفت. علاوه بر این، دبی رکوردشکنی ۱۷.۱۵ میلیون بازدیدکننده بین المللی یک شبه را در سال ۲۰۲۳ گزارش کرد که نشان دهنده افزایش نزدیک به ۲۰ درصدی نسبت به سال قبل است.

فرودگاه بین‌المللی آل مکتوم، که نزدیک به ۴۵ کیلومتر از فرودگاه بین المللی دبی فاصله دارد، در سال ۲۰۱۰ با یک ترمینال واحد شروع به کار کرد. در طول همه‌گیری کووید، به‌عنوان انباری برای ایرباس A۳۸۰‌های دو طبقه امارات و سایر هواپیماها عمل می‌کرد و به تدریج فعالیت خود را با پروازهای باری و خصوصی در دوره‌های بعدی از سر گرفت.

علاوه بر این، فرودگاه به عنوان محل برگزاری دوسالانه نمایشگاه هوایی دبی عمل می کند و دارای وسعتی بی کران از بیابان خالی است که فضای زیادی را برای گسترش فراهم می کند. اطلاعیه شیخ محمد بر قصد دبی برای گسترش بیشتر به سمت جنوب تاکید کرد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • فرودگاه گناباد، پیشران توسعه و رونق در جنوب خراسان رضوی
  • موشک‌های ایرانی کشورهای عربی را بر سر عقل آورد؟ / اخراج محترمانه ارتش امریکا از خاک امارات +فیلم و تصاویر
  • توزیع بیش از ۱۲۰ میلیون لیتر سوخت هوایی در فروردین ۱۴۰۳
  • بیش‌از ۱۲۰ میلیون لیتر سوخت هوایی در کشور توزیع شد
  • نمایش نیروی هوایی آمریکا برای ساخت ۲۴ ساعته پهپاد
  • آغاز فروش هواپیمای برقی عمود پرواز ارزان تر از هلی کوپتر
  • شلیک‌های هوایی پرواز‌های خرم آباد را لغو کرد
  • رسوایی پدافندی هوایی اسرائیل رو شد
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود / ۵ باند فرودگاهی برای جابجایی ۲۶۰ میلیون مسافر