Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-26@05:21:32 GMT

معرفی اقتصاد انرژی

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۷۹۰۰۴

مباحث مرتبط با انرژي و تاثير آن بر اقتصاد جهاني نخستين بار در سال‌هاي بحران نفتي دهه 1970 در جهان مطرح شد، اما پيشنهاد اين رشته به عنوان يك حوزه‌ي علمي ميان رشته‌اي به قرن نوزدهم باز مي‌گردد. در سال 1865 ميلادي ، اقتصاد‌دان انگليسي به نام "جي‌ونز" (Jevons) در كتاب خود تحت عنوان « معماي ذغال سنگ » نگراني خود را از كاهش محتوم ذخاير ذغال سنگ اظهار داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آن زمان با اختراع موتور بخار، ذغال سنگ به قلب تپنده صنعتي شدن در انگلستان و ساير كشورهاي اروپايي تبديل شده بود. بنابراين نگراني "جي‌ونز" حداقل تا زماني كه نفت به عنوان يك حامل انرژي جديد و جايگزين قدرتمند ذغال سنگ مطرح نشده بود، بي اساس نبود. 


"هاتلينگ" از پيشگامان اقتصاد انرژي و اقتصاد منابع طبيعي، توانست با يك كار علمي مهم از مباني اقتصادي، روش جامعي براي استخراج مسير قيمت منابع طبيعي پايان‌پذير ابداع كند. اين روش كه امروزه به نام وي، "قاعده هاتلينگ" خوانده مي‌شود را مي‌توان نخستين پيوند ميان علم اقتصاد و مباحث انرژي و بنابراين نقطه آغاز رشته اقتصاد انرژي دانست. 


امروزه، اهميت انرژي و آثار آن بر كسي پوشيده نيست. واقعيت اين است كه انرژي توانسته است در همه ابعاد زندگي انسان‌ها، از نيازهاي اوليه گرفته تا سياست‌، توسعه و حتي فرهنگ به نوعي وارد ‌شود. بنابراين ارائه تعريفي دقيق از اقتصاد انرژي به مثابه يك رشته علمي آسان نيست. زيست شناسي را مي‌توان علم مطالعه موجودات زنده ناميد. به همين روال نجوم، ستاره شناسي، فيزيك، زمين شناسي و ساير علوم پايه را نيز مي‌توان تعريف و قلمرو آنان را تحديد نمود. اما در مورد علوم اجتماعي همچون اقتصاد، علوم سياسي و جامعه شناسي كار كمي دشوارتر مي‌شود، چراكه موضوع اين علوم انسان‌ها هستند و معرفي يك رشته علمي با عبارت «شناخت انسان‌ها» بيش از اينكه كمكي به درك موضوع كند، گمراه كننده است. 


اقتصاد انرژي به عنوان يك رشته علمي ـ يا بهتر است بگوييم يك حوزه علمي ميان رشته‌اي ـ شناخته مي‌شود و اشتراكاتي با علوم پايه ( زمين شناسي، مهندسي انرژي، فيزيك و ... ) و با علوم اجتماعي ( بيش از همه اقتصاد و پس از آن علوم سياسي، جامعه شناسي، حقوق و ... ) دارد. بنابراين وسيع‌تر از آن است كه بتوان آن را به يك تعريف كوتاه محدود كرد. به همين دليل است كه تعاريفي چون «علم مطالعه منابع و مصارف انرژي» و امثال آن نمي‌توانند همه ابعاد اين رشته را تبيين نمايند. بنابراين براي شناخت بهتر اين رشته علمي در ابتدا ضرورتي است محورهاي اصلي آن را برشماريم. آنچه واضح است،اين رشته بيشترين ارتباط را با علم اقتصاد دارد و از ميان حوزه‌هاي مختلف علوم اقتصادي، مباحث ذيل بيشترين كاربرد را در اين رشته دارند: اقتصاد خرد ، اقتصاد كلان ، اقتصاد منابع طبيعي ، اقتصاد سنجي و تجارت بين الملل.

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۷۹۰۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومین کنفرانس مطالعات میان رشته‌ای هنر با حضور اساتید برجسته برگزار می‌شود

محمدرضا عزیزی دبیر اجرایی دومین کنفرانس ملی مطالعات میان رشته‌ای در ادبیات و هنر‌های کاربردی، موسیقی، نمایش و سینما در گفتگو با خبرنگار پژوهش خبرگزاری آنا، از برگزاری این رویداد در ۲۷ شهریور ماه و مصادف با روز ملی زبان و ادبیات فارسی خبر داد و گفت: با توجه به استقبال از اولین دوره این کنفرانس در اسفندماه ۱۴۰۲ که در سطح ملی برگزار شد بر آن شدیم تا دومین دوره آن را در شهریورماه و با همکاری معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد علوم تحقیقات برگزار کنیم. البته در این مسیر پایگاه سیویلیکا، فرهنگستان هنر، دانشگاه هنر، انجمن نشانه شناسی، انجمن زبان فرانسه، انحمن موسیقی، پژوهشگاه هنر هم با ما همراهی و همکاری کردند.

وی به حضور بهنام ترابی به عنوان دبیر علمی در این کنفرانس اشاره کرد و ادامه داد: در این کنفرانس ما از حضور اساتیدی، چون حمیدرضا شعیری، علی عباسی، بهمن نامور مطلق، حمید جعفری، الناز رهبر، رضا زاده به عنوان اعضای کمیته علمی در کنارمان بهره‌مند هستیم که از نظر ارزیابی وزن و اعتبار دو چندان به این رویداد می‌دهند. همچنین آروین صداقت کیش، فرزاد فرزین و احسان ربیعی فرد هم در بحث آهنگسازی در کنارمان هستند.

وی به به برگزاری چند بخش جنبی در این کنفرانس اشاره کرد و بیان داشت: با توجه به رویکرد اصلی کنفرانس که ادبیات است سعی کردیم تا بخش‌های جنبی جایزه آهنگسازی استاد روح الله خالقی، فیلم کوتاه اوزن یونسکو، جایزه نمایشنامه نویسی استاد نعلبندیان، بخش ویژه طراحی لباس و بخش گالری هنر‌های تجسمی را هم تعریف کنیم.

عزیزی در پاسخ به این سوال که چه ارتباطی را با رسانه‌ها برای انعکاس هر چه بهتر این موضوع که از اقبال مخاطبان عام هم برخوردار است کرده اید این طور پاسخ داد: به هر حال موضوعات مطالعات میان رشته‌ای و پژوهش هنر از موضوعات به روزی است و حتی چند سالی است که مطالعات نظری هنری را نیز در دانشگاه‌ها داریم. نیاز است که این مجموعه مطالعات و ره آورد پژوهش‌ها هم به سطح جامعه منتقل شود. این مهم جز با همکاری و نقش افرینی رسانه‌ها در انتقال پژوهش‌های برتر میسر نمی‌شود.

لازم به ذکر است؛ محور‌های دومین کنفرانس ملی مطالعات میان رشته‌ای در ادبیات و هنر‌های کاربردی، موسیقی، نمایش و سینما به مطالعات میان رشته‌ای در ادبیات و هنر‌های کاربردی، مطالعات میان رشته‌ای در هنر‌های موسیقی، مطالعات میان رشته‌ای در هنر‌های نمایشی، مطالعات فلسفی در ادبیات و هنر‌های کاربردی، مطالعات فلسفی در موسیقی و هنر‌های نمایشی، مطالعات جامعه شناسی در ادبیات و هنر‌های کاربردی، مطالعات جامعه شناسی در ادبیات، موسیقی و هنر‌های نمایشی، تحلیل و فرم شناسی در هنر‌های کاربردی، موسیقی و هنر‌های نمایشی، ٰ مطالعات بینامتنیت و بیش متنیت، اسطوره، زبان و نشانه شناسی در ادبیات، هنر‌های موسیقی و نمایش و مطالعات تطبیقی در ادبیات، هنر‌های کاربردی، موسیقی و هنر‌های نمایشی می‌پردازد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عجیب‌ترین رشته‌های دانشگاهی / از زامبی شناسی تا مدیریت دوشیدن شیرگاو
  • برگزاری کنکور در ۱۹۱۳ حوزه و در بیش از ۴۰۰ شهرستان
  • نیاز جدی جامعه به نظریات بومی و کاربردی حوزه علوم انسانی
  • ضرورتِ هدایت نخبگان به سمت علوم انسانی
  • جذب نخبگان «کانکت» در دانشگاه‌ها/وزارت علوم همکاری می‌کند
  • از ابتدا پیوند عمیقی میان فلسفه و باستان شناسی وجود داشته است
  • بررسی سلامت روحی و روانی در رشته‌های علوم انسانی
  • سلامت روحی و روانی در رشته‌های علوم انسانی بررسی می‌شود
  • دومین کنفرانس مطالعات میان رشته‌ای هنر با حضور اساتید برجسته برگزار می‌شود
  • حضور اساتید برجسته در دومین کنفرانس مطالعات میان رشته‌ای در ادبیات و هنر