Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-24@03:09:24 GMT

ترامپ چه نقشه ای برای عربستان کشیده است؟

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۸۰۹۷۱

ترامپ چه نقشه ای برای عربستان کشیده است؟

قتل خاشقچی، رسوایی بی سابقه و تزلزل جایگاه عربستان، علاوه بر ریاض، ترامپ را نیز در وضعیت دوگانه ای قرار داده است. ترامپ در حالی سرگرم پروپاگاندای خبری بر روی تحریمهای ایران است که در سویی دیگر باید وضعیت خود و آینده سیاسی اش را در زیر سایه شکست جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان مورد ارزیابی قرار دهد، اما ترکش های قتل بیرحمانۀ خاشقچی، یقینا او را هم مورد اصابت قرار خواهد داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پرسش اینجاست آیا عربستان می تواند این وضعیت را مدیریت کند و فضای آینده را به نفع خود برگرداند و آیا تلاش ترامپ برای عادی کردن روند جاری به نتیجه خواهد رسید؟ در این باره با حسین علایی، کارشناس مسائل بین المللی گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید. علایی می گوید: ترامپ بدنبال آن است تا با کمک عربستان، دست به یک توافق بزرگ بین اعراب و فلسطینی ها با اسرائیل بزند و برای همیشه امنیت و بقاء اسرائیل را تضمین کند و هیچ زمانی برای ترامپ بهتر از فرصت قتل خاشقچی که موجب تضعیف شدید آل سعود شده است نیست، زیرا محمد بن سلمان برای بقای خود حاضر است هرگونه امتیازی را به آمریکا بدهد و مشکل اسرائیل را نیز حل کند.

چه اتفاقی رخ داد که جنگ یمن به یکباره برای غرب مهم شد؟ چرا موضع آمریکایی ها در قبال جنگ یمن تغییر کرد؟ چرا آمریکا به یکباره دربارۀ یمن تغییر موضع داد؟

افشاء بروز قحطی گسترده در یمن به دلیل محاصره آن کشور از سوی عربستان و امارات که توسط رسانه های ارتباط جمعی جهانی به افکار عمومی دنیا منتقل شد و نیز کشتار مردم بیدفاع یمن بویژه کودکان که بر اثر بمباران های وسیع و مستمر و بی رحمانه عربستان با جنگ افزارهای آمریکایی رخ داده است بویژه پس از سر به نیست کردن برنامه ریزی شده خاشقچی، دولت آمریکا را تحت فشار مضاعفی قرار داده که نمی تواند بروز فاجعه انسانی در یمن را که دولت آمریکا از مسببان آن است را نادیده بگیرد. از سوی دیگر آمریکا هیچ چشم انداز روشنی برای پیروزی عربستان در جنگ با یمن در کوتاه مدت نمی بیند. از سوی دیگر تداوم جنگ باعث شده تا بعضی از دولت های همسو با عربستان مثل پاکستان نسبت به آن ابهام پیدا کنند و از طرفی صحنه عملیات زمینی را به سود حوثی ها ارزیابی کنند، بنابراین با توجه به اینکه استراتژی جدید امنیت ملی آمریکا بر کاهش نیروهای نظامی این کشور از خاورمیانه و گسترش آنها در مقابل چین و روسیه تأکید دارد، بنابراین تداوم فجایع عربستان و امارات در یمن ممکن است که استراتژی آمریکا را دچار ابهام کند، لذا آمریکا بدنبال راه حلی برای نجات از این مخمصه افتاده است.

آیا می توان گفت پرونده خاشقچی در حال فراموش شدن است؟ ظاهراً آمریکایی ها هم تمایل دارند اوضاع به حالت عادی بازگردد...

ترامپ همچنان از پادشاهی سعودی و بن سلمان حمایت می کند و آل سعود را گاو شیردهی برای آمریکا تلقی می کند. ترامپ بدنبال آن است تا با کمک عربستان، دست به یک توافق بزرگ بین اعراب و فلسطینی ها با اسرائیل بزند و برای همیشه امنیت و بقاء اسرائیل را تضمین کند و هیچ زمانی برای ترامپ بهتر از فرصت قتل خاشقچی که موجب تضعیف شدید آل سعود شده است نیست، زیرا محمد بن سلمان برای بقای خود حاضر است هرگونه امتیازی را به آمریکا بدهد و مشکل اسرائیل را نیز حل کند.

با توجه به گذشت بیش از یک ماه از قتل خاشقچی وفروکش کردن تب و تاب خبری آن، به نظرتان مسائل پیش آمده حول آن چقدر می تواند روند جدیدی را در روابط عربستان و دیگر کشورها ایجاد کند؟ به نظرتان تبعات این اتفاق در حد یک تحول دراز مدت خواهد بود؟

قتل فجیع و ناباورانه جمال خاشقچی افکار عمومی جهان را علیه خاندان سلطنتی سعودی بویژه ولیعهد آن کشور بسیج کرده است و چهره عربستان را به عنوان یک رژیم سفاک، بی رحم و خون آشام به مردم جهان معرفی کرده است. مخدوش شدن چهره بزک کرده رژیم آل سعود باعث شده تا آمریکا و کشورهای اروپایی نتوانند در برابر این فاجعه ننگین، بی تفاوت عبور کنند و خود را کنار بکشند، بنابراین ناچار به موضع گیری های حداقلی شده اند. به نظر می رسد که اولین اثر افشاء این جنایت و سر به نیست کردن خاشقچی، فشار افکار عمومی مردم آمریکا به ترامپ برای تجدید نظر از حمایت بی چون و چرای دولت ایالات متحده از خاندان پادشاهی آل سعود در سرزمین حجاز باشد. شاید این موضوع بتواند از حجم جنایات چهار ساله ملک سلمان و پسرش در یمن بکاهد و به آنها نشان دهد که فقط با کشتن و به خاک و خون کشاندن مردم بیگناه، نمی توانند بر کشور یمن مسلط شوند و بر همسایه خود سیطره یابند.

نوع نگرش افکار عمومی و هچنین رابطه سایر کشورها با عربستان را چگونه پیش بینی می کنید؟

به هر حال قتل و مثله کردن این خبرنگار، تأثیرات دراز مدتی را در روابط عربستان با سایر کشورها بویژه با افکار عمومی برجای خواهد گذاشت. اما از آنجا که آمریکا برای مقابله با ایران به ظرفیت مالی و سیاسی و نفتی و ژئوپولتیکی عربستان احتیاج دارد، بنابراین تلاش خواهد کرد تا همچنان روابط گرم خود با پادشاهی سعودی را حفظ کند. از سوی دیگر با توجه به تضعیف موقعیت حکومت عربستان در ماجرای قتل خاشفچی، به نظر می رسد که این کشور همراهی بیشتری را از خود نسبت به برنامه های خاورمیانه ای ترامپ نشان دهد. بر همین اساس است که آمریکا از حجم قراردادهای تسلیحاتی خود با عربستان نکاست ولی در حد پاسخ به افکار عمومی از حضور گسترده در کنفرانس داوس صحرا خودداری کرد. از طرفی موقعیت فعلی پادشاهی سعودی، شرایط را برای خروج قطر از محاصره عربستان فراهم کرده است و این کشور از تضعیف موضع و جایگاه عربستان، بهترین دستاورد را برای خروج از انزوا خواهد داشت. ترکیه نیز از فرصت بدست آمده بخوبی استفاده کرده و ضمن اعمال فشار تبلیغاتی علیه عربستان، مسائل خود با آمریکا را حل کرده و با کمک روسیه در حال ایجاد جاپایی مناسب برای خود در سوریه است.

در این وضعیت ایران در شرایط درگیر با تحریمهای امریکا و تلاش برای ایجاد سازوکاری جدید با اروپاست. به نظرتان تحولات آینده حول وحوش عربستان به حدی خواهد بود که در روابط ایران و عربستان هم شاهد فضایی جدید باشیم؟ به نظر می رسد نگاه ترامپ به عربستان تحت الشعاع نگاه او به ایران است و او موضوع ایران را موضوع غالب سیاست خاورمیانه ای خود می بیند؟ چه چشم اندازی در این وضعیت بین ایران و امریکا متصور هست؟

علیرغم اینکه ایران از مصالحه با عربستان استقبال می کند و حتی در جریان قتل فجیع خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول موضع خصمانه علیه آل سعود نگرفت، اما رژیم سعودی همچنان بر دشمنی با ایران با شدت اصرار می ورزد و اولویت اول خود را در همراهی با ترامپ برای به ثمر رساندن تحریم های آمریکا علیه ایران قرار داده است. عربستان احساس می کند که در جنگ علیه یمن به نتیجه مطلوب نخواهد رسید و بمباران مداوم غیرنظامیان، صدای مردم و بعضی رسانه ها و حتی دولت ها را درآورده است و چاره ای جز پذیرش طرح صلح ایران برای مذاکره و تفاهم ندارد، بنابراین سعی خواهد کرد همچنان فشار بر شیعیان را در داخل و خارج این کشور افزایش دهد و از کاهش تنش با جمهوری اسلامی و برقراری ارتباط سیاسی با ایران خودداری کند. برنامه ریزی جدید برای اعدام ۱۲ جوان شیعه در عربستان و نیز کشتار شیعیان در روز اربعین حسینی در کشور نیجریه و نیز ربایش سربازان ایرانی در مرز پاکستان همه علائمی از تلاش عربستان برای تداوم دشمنی با ایران است. به هر حال عربستان در حال همگرایی و همکاری بیشتری با اسرائیل برای مقابله همه جانبه با ایران در کمک به تحریم های آمریکاست. بازدید نخست وزیر اسرائیل از عمان و بازدید وزیر فرهنگ اسرائیل از امارات، تلاش عربستان برای راضی نگه داشتن آمریکا از آل سعود و بن سلمان تلقی می شود. عربستان می خواهد با هماهنگی با اسرائیل، کاهش توان نظامی آمریکا در خلیج فارس را جبران کند و از هزینه های نظامی ایالات متحده در خاورمیانه بکاهد تا با کمک آمریکا چهره کریه و قاتل و ضد حقوق بشری خود را دوباره بازسازی کند. بنابراین عربستان به دنبال فراموشی قتل خاشقچی و توضیح در باره سرنوشت جنازه اوست و میخواهد دوباره شرایط را به قبل از قصابی و سلاخی روزنامه نگار مخالف آل سعود باز گرداند. و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون

منبع: پارسینه

کلیدواژه: خاشقچی عربستان ترامپ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۸۰۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشریه هیل: انتخابات ۲۰۲۴ برای مردم آمریکا بازی باخت-باخت است

نشریه آمریکایی هیل در تحلیلی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که آبان امسال برگزار می‌شود، نوشت که این انتخابات مانند سال ۲۰۲۰ مجددا جو بایدن و دونالد ترامپ را مقابل یکدیگر قرار می‌دهد، با این تفاوت که این بار شرایط متفاوت است و این انتخابات برای مردم آمریکا نتیجه باخت-باخت خواهد داشت.

به گزارش این نشریه که به قلم دنیس ام. پاول، مشاور مدیریت استراتژیک نوشته شده، در سال ۲۰۰۴ به دلیل اینکه جورج بوش ادعا می‌کرد جنگی علیه تروریسم به راه انداخته، آمریکایی‌ها تصمیم گرفتند مجددا به او رای بدهند؛ اما در سال ۲۰۰۸، چون رای‌دهندگان خواستار تغییر مسیر بودند، به باراک اوباما که در آن زمان سناتور بود رای دادند.

در سال ۲۰۱۶، ترامپ به صدای خشم طبقه متوسط تبدیل شد و به پیروزی شگفت‌انگیزی دست یافت که حزب جمهوری‌خواه را متحول کرد. با این حال، در سال ۲۰۲۰، مردم که می‌خواستند این صدای خشمگین را آرام‌تر کرده و دیگران را التیام بخشند، ورق را برگردانده و جو بایدن را انتخاب کردند. 

اکنون ما یک مسابقه مجدد بین بایدن و ترامپ داریم، اما در محیطی با روند‌های بسیار متفاوت که مسائل بسیار متفاوتی را پیش می‌برد. بایدن در سال ۲۰۲۱ تصمیم گرفت یک رئیس جمهور تحول‌خواه باشد و التیام دادن مردم [در مسائل اقتصادی] را نادیده گرفت. این امر برای او هزینه داشته و نتیجه آن را می‌توان در نظرسنجی‌ها دید. زیرا مسائل دیگر [که او آن را نماد تحول‌خواهی نمی‌بیند] اکنون به یک بحران تبدیل شده و این طور به نظر می‌رسد که بایدن این موضوعات را نادیده گرفته یا از آن سوء استفاده می‌کند. در نتیجه بخشی از آرای او در حال ریزش است. 

از طرف دیگر، ترامپ تلاش می‌کند تا کارنامه خود را به عنوان رئیس جمهور با بایدن مقایسه کند، اما او هم درگیر پرونده‌های قضایی است. ترامپ یک پایگاه حمایتی بسیار وفادار دارد، اما شهرت او به عنوان فردی خودکامه که دموکراسی را به خطر می‌اندازد، ممکن است سبب مشکلاتی شود و برخی رای‌دهندگان خاکستری را دچار تردید کند.

پیروزی ترامپ هراس و نفرت را میان دشمنان دموکرات او تشدید خواهد کرد. آنها هر اقدام اجرایی دادگاه را به چالش خواهند کشید و هر کلمه‌ای که ترامپ بیان می‌کند را طوری تحلیل خواهند کرد که به نژادپرستی و تعصب و بدخواهی مرتبط شود؛ و بعد اگر دموکرات‌ها دوباره اکثریت مجلس نمایندگان را به دست آورند، احتمالا برای سومین بار ترامپ را استیضاح خواهند کرد. اعتراضات مجددا مثل سال ۲۰۲۰ بالا خواهد گرفت و فرمانداران ایالاتی که اکثریت دموکرات دارند، قوانین فدرال مورد علاقه جمهوری‌خواه‌ها را نادیده خواهند گرفت یا از اجرای آن امتناع خواهند کرد؛ که این نیز به اتحاد لطمه خواهد زد.

انتخابات سال ۲۰۲۴ برای آمریکا یک بازی باخت-باخت است. اگر بایدن رئیس جمهور شود، به تصمیمات تحول‌خواهانه محیط زیستی و دگرگون کردن اقتصاد ادامه می‌دهد، بدون آنکه مسائل ابتدایی‌تر رای‌دهندگان را در نظر بگیرد. در مقابل اگر ترامپ رئیس جمهور شود، تلاش او برای حکمرانی در هر مرحله مسدود خواهد شد. تمدن آمریکایی که مسلما در حال حاضر هم رو به زوال است، به فرسایش و تحلیل رفتن ادامه خواهد داد.

در سال ۱۹۴۵، هری ترومن، رئیس جمهور وقت آمریکا مجبور شد بین دو گزینه تصمیم بگیرد: انداختن بمب اتمی روی جمعیت غیرنظامی یا حمله به سرزمین اصلی ژاپن. اکنون در سال ۲۰۲۴ از مردم آمریکا خواسته می‌شود که بین دو گزینه تصمیم بگیرند: کسی که با سیاست‌های خود سبب تفرقه بین مردم می‌شود و کسی که خود مظهر تفرقه است. سوال این است که آیا ما به عنوان یک ملت می‌توانیم ۴ سال دیگر تفرقه را تحمل کنیم؟

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • ترامپ: با بایدن، صلح در خاورمیانه وجود نخواهد داشت
  • پولیتیکو: ۳ دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند
  • ترامپ اوکراین را بخشی از روسیه می‌داند
  • نشریه هیل: انتخابات ۲۰۲۴ برای مردم آمریکا بازی باخت-باخت است
  • نقشه آمریکا برای غزه و اسرائیل
  • ظریف: ترامپ از من چند بار دعوت به مذاکره کرد، ولی ما اجازه نداشتیم/ آمریکایی‌ها هم در برجام علاقمند به سرمایه‌گذاری در ایران بودند
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف
  • جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا به روایت ظریف: ترامپ برای مذاکره از من دعوت کرد
  • افشاگری ظریف از دعوت ترامپ برای مذاکره + جزئیات
  • ترامپ سخنرانی خود را به دلیل آب و هوای بسیار بد لغو کرد