Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-24@07:41:58 GMT

نابودگران بی صدا، قاتلان خاموش زمین

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۹۶۴۵۳

نابودگران بی صدا، قاتلان خاموش زمین

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، ته سیگار و آدامس جزو پرخطرترین زباله‌های کوچکی هستند که سالیانه دومیلیون تن از حجم زباله جهان را تشکیل می دهند.

رهایی بالغ بر یک میلیون نخ سیگار یا فیلتر سیگار به طور متوسط در سال نشان از خطرات ناشی از رهایی این زباله پر خطر کوچک در طبیعت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 مدیر کل محیط زیست استان کرمان گفت: پسماند آدامس و ته سیگار از جمله زباله‌هایی هستند که به سختی در طبیعت تجزیه می شوند. در فیلتر باقیمانده از سیگار‌های دودشده، مواد سمی و فلزات سنگین خطرناک دیگری، چون نیکوتین، سرب، مس و کروم هم وجود دارد که در یک بسته متشکل از ۱۲ هزار الیاف پلاستیکی در هم تنیده مانند استات سلولز و تجزیه‌ناپذیر جاسازی شده‌اند ،موادی که سالانه سبب مرگ میلیون‌ها پرنده و آبزیان ساکن در تالاب‌ها، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و دریا‌های آزاد می‌شوند.

محمد جزینی زاده افزود: ته سیگارها، فیلتر‌های سیگار از جنس پلاستیکی موسوم به استات سلولز هستند که این ماده پلاستیکی توسط عوامل زیست محیطی قابل تجزیه است، اما با این حال فیلتر‌های سیگار تنها در شرایط خاصی قابل تجزیه هستند که متخصصان از این شرایط با عنوان شرایط سخت زیست محیطی یاد می‌کنند.

وی افزود: وقتی یک ته سیگار داخل فاضلاب انداخته می‌شود حتی در مساعدترین و خوشبینانه‌ترین حالت نیز دست کم ۹ ماه طول می‌کشد تا تجزیه شود، با وجود این که این ته سیگار‌ها تنها ۲.۵ سانتی متر طول دارند، اما پسماند‌های سیگار به تهدیدی جدی برای محیط زیست طبیعی و فضای عمومی زندگی تبدیل شده‌اند.

وی وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست را نظارتی عنوان کرد و افزود:جمع آوری و دفع زباله‌های کوچک تنها با فرهنگ سازی مقدور است.

در واقع آدامس نیز ماده‌ی زیستی تخریب‌پذیر قابل تجزیه در زمان کوتاه نیست و حداقل پنج سال بدون هیچ تغییری در طبیعت باقی می‌ماند. به دلیل تجزیه‌ناپذیری آدامس متأسفانه حتی نمی‌توان آن را به کمپوست تبدیل کرد.

آدامس نه تنها در سیستم گوارش ما انسان‌ها نیز هضم نمی‌شود بلکه در سیستم گوارش سایر موجودات دریایی و خشکی هم قابل هضم نیست و متأسفانه در بسیاری از موارد پرندگان و به‌ویژه پرندگان جوان با بلع پسماند‌های آدامس دچار خفگی می‌شوند و در نهایت می‌میرند.

گلزاری ،رییس گروه بهداشت حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی کرمان هم گفت: متاسفانه تاکنون در جلسات پسماند شهری کرمان به این دو موضوع کوچک، ولی حساس اصلا توجهی نشده است.

وی بیان داشت: زباله‌های کوچک و رهایی آن در محیط اطراف به ویژه آب‌ها و فضای سبز سبب آلودگی‌های خطرناک آب و ماندگاری این پسماند‌ها در طبیعت سبب بروز بیماری‌های خطرناک به ویژه انواع سرطان‌ها می شود.

وی استفاده از دهیاران و ظرفیت شورا‌های روست‌ها در روستا‌ها و فرهنگ سازی عمومی را بهترین و موثرترین راه برای پاکسازی طبیعت از این موارد عنوان کرد و گفت: فرهنگ سازی در این موارد می‌تواند به رفع مشکلات آلودگی محیط از این زباله‌ها کمک کند.

رهایی زباله های کوچک عوارض و پیامد‌های  بسیار خطرناکی دارد

یکی از شهروندان در این خصوص گفت: رهاسازی پسماند‌های آدامس در شهر و معابر عمومی سبب آزار دادن شهروندان و پاکسازی آن به سختی می‌انجامد و اگر به لباس یا کفشی بچسبد پاکسازی آن سبب رنجش خاطر شهروندان است.

یکی دیگر از شهروندان نیز خواستار فرهنگ سازی از سوی سازمان شهرداری برای انداختن این زباله‌ها در مکان‌های تعیین شده توسط شهروندان شد.

بیشتر افرادی که در این گفتگو شرکت کردند، نسبت به این که ته سیگار‌ها یکی از معضلات زیست محیطی هستند، آگاهی داشتند، اما بعضی معتقد بودند بیشتر افراد سیگاری در جامعه ته سیگاشان را در معابر عمومی میاندازندو تنها درصد کمی زبالههایشان را در سطل آشغال یا مکان تعیین شده می انداختند.

کارشناسان در کارگروه پسماند شهری کرمان نیز با بیان مشکلات و عوارض رهاسازی این دوزباله کوچک در معابر شهری برای ساماندهی و فرهنگ سازی آن تاکید کردند.

بر اساس مطرح شدن این موضوع و گزارش از این پس در شهر کرمان برای جمع آوری این دو زباله کوچک در معابر شهری برنامه ریزی و تصمیم گیری خواهد شد و به صورت ویژه در هر کارگروه پسماند شهری مطرح می شود.
 

ته سیگار‌ها در واقع زباله‌هایی سمی هستند که نه تنها با وجود اندازه کوچک، منظره‌ای زشت در شهر‌ها و طبیعت ایجاد می‌کنند بلکه باعث تولید مواد سمی و سرطان زا در محیط زیست شده و سبب مسمومیت حیات وحش و به ویژه آلودگی آب‌ها می‌شوند.

گزارش از کلثوم نجفی کلیانی

انتهای پیام/ی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۹۶۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زباله‌های پلاستیکی یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های محیط‌زیست

 محمدرضا علیمرادی  در خصوص شعار و علت نام‌گذاری زمین پاک بیان کرد: ۲۲ آوریل روز جهانی زمین پاک نام‌گذاری شده است و این روز جهانی در ایران از سوم اردیبهشت تا ۹ اردیبهشت به‌صورت هفته زمین پاک نام‌گذاری شده که در سراسر دنیا این روز گرامی داشته و اقدامات و برنامه‌های در این روز برای حفظ محیط‌زیست صورت می‌گیرد.
 
  وی افزود: هفته زمین پاک امسال با شعار محوری «مشارکت مردم ایران در برابر پلاستیک و نجات زمین» است که برگرفته از شعار جهانی؛ یعنی زمین در برابر پلاستیک است؛ حساسیت این موضوع هم به دلیل مصرف روزافزون پلاستیک است که در چرخه زندگی مردم به وجود می‌آورند و زباله‌های پلاستیکی که باعث ایجاد میکروب پلاستیک‌های در طبیعت می‌شود که با ورود به خون انسان برای سلامت انسان خطرساز هستند.
 
 مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان با اشاره به اینکه زباله‌های پلاستیکی یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های زمین است و امروز به معضلی جهان و کشور تبدیل شده است، تصریح کرد: به همین دلیل حساسیت‌های بین‌المللی در این زمینه زیاد شده و این روز را به این عنوان نام‌گذاری کردیم تا با ایجاد یک سری تغییر بر افکار عمومی و مردم بتوانند اقداماتی دراین‌خصوص انجام دهند؛ یکی از این اقدامات جایگزین‌کردن کیسه و پاکت‌های پارچه‌ای به‌جای کیسه پلاستیکی که در سطح همه فروشگاه‌های زنجیره‌ای وجود دارند؛ و به کیسه‌های قابل‌بازیافت در طبیعت تبدیل و مشکل بعضی زباله‌های پلاستیکی روی کره زمین حل شود.
 
 وی ادامه داد: نام‌گذاری آن هم به‌خاطر این است که سال ۱۹۹۶ فرزندی یک فرد که از مبلغان دینی بوده باتوجه‌به علاقهٔ که به محیط‌زیست داشته آن را به یونسکو و سازمان ملل پیشنهاد داده و ثبت جهانی شده است و برنامه‌ها و مراسم‌ها در این روز مصادف با ۲۲ آوریل در کشورهای دنیا برگزار می‌شود.
 
 علیمرادی در خصوص اقدامات و برنامه‌های سازمان محیط‌زیست استان در هفته زمین پاک اظهار کرد: برنامه‌هایی در سطح استان در حال برگزاری است شامل؛ نواختن زنگ زمین پاک، رونمایی از نقاشی همگانی دانش‌آموزان، کارگاه‌های آموزشی برای کودکان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سطح استان، برگزاری نشست و هم‌اندیشی در سطح مدیریت پلاستیک با صنوف و فروشگاه‌های ذخیره‌ای، کارگاه آموزشی نقش بانوان در سلامت خانواده در روستای رمین چابهار بوده در پایه غرفه شهروند در نشست زمین که اینها با همکاری دستگاه‌های اجرایی و شهرداری در سطح استان در حال اجرا است.
 
 وی ادامه داد: برگزاری مسابقه نقاشی با موضوع کاهش مصرف پلاستیک در شهرستان زاهدان، پاک‌سازی پارک ملت زاهدان که دیروز انجام شده و تا فردا هم همچنان ادامه خواهد داشت، به ویژه پاک‌سازی پارک ساحلی، ساحل روستای رمین در دستور کار است؛ چون در ایام عید نوروز آن منطقه میزبان گردشگران زیادی بوده و زباله‌های پلاستیکی زیادی در منطقه رهاسازی شده است.
 
  مدیرکل حفاظت محیط‌زیست عنوان کرد: ایستگاه آموزشی در مورد نجات زمین توسط مجموعه شهرداری برقرار شده و بازدید همکاران از محیط دوستانه شهرک‌های صنعتی و همچنین اجرای طرح یک ساعت با محیط‌بان در سطح مدارس استان برای کودکان انجام می‌شود که محیط‌بانان در مدارس حضور دارند و برای کودکان و نوجوانان در مورد اهمیت زمین و اقدامات محیط زیستی که باید انجام دهند بیان می‌کنند.
 
 
 وی در خصوص برنامه‌های برای حفظ گونه‌های زیستی افزود: برای گونه‌های زیستی که در استان وجود دارند برنامهٔ عملی برای گونه‌های زیستی شاخص ایجاد شده و در بحث آموزش و حفاظت و طرح‌های قوروق، تشکیل بانک ژن و مشارکت‌های مردمی و عمومی برای حفظ گونه‌های زیستی توسط خود بومی‌ها و مردم هر منطقه که توانمندی و امکاناتی دارند انجام گیرد و حفاظت برخی گونه‌های زیستی را به مردم بسپاریم و همچنین تقویت طرح گشت‌های کنترلی هر منطقه و جلوگیری از شکار و مرکز پرورش تمساح پوزه‌کوتاه در استان و همچنین ترویج و تکثیر و پرورش گونه‌های زیستی به بخش خصوصی داده شده است.
 
 
 علیمرادی در خصوص وظایف صنایع بسته‌بندی برای کم‌شدن زباله‌های پلاستیکی تشریح کرد: در مرحله اول با ایجاد نشست‌ها توجیهی ایجاد کرد و اینکه این زباله‌ها قابل‌بازیافت و برگشت به محیط‌زیست نیستند و همچنین فروشگاه زنجیره‌ای اعلام آمادگی کرده‌اند و با جایگزین‌کردن کیسه‌های و پاکت‌های پارچه‌ای به‌جای کیسه و پاکت‌های پلاستیکی که قابلیت برگشت‌پذیری به محیط‌زیست دارند را توزیع کنند.
 
 وی ادامه داد: اگر ورودی شهرها را دیده باشید بوته‌های خار را مشاهده می‌کنید که زباله‌های پلاستیکی باتوجه‌به وزش باد که در استان وجود دارد به آن آویزان است و این شکل بسیار نازیبایی به ورودی شهرها می‌دهد و دراین‌خصوص ما طرح ایران پاک و ایران سبز را قبل از عید نوروز برای پاک‌سازی ورودی‌های شهرها با همکاری سازمان‌های دولتی مانند: دهیاران و شهرداری‌ها انجام داده‌ایم؛ این کار بدون همکاری و مشارکت مردم قابل‌اجرا نیست باید برای داشتن محیط پاک و سالم همه مردم در کنار ادارات و ارگان‌ها کمک کنند و این اقدامات استمرار پیدا کند.
 
 مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان برای نوسازی ناوگان فرسوده شهرداری‌ها تصریح کرد: از طریق صندوق ملی محیط‌زیست پیگیری‌های لازم صورت‌گرفته تا به شهرداری‌ها برای تعویض ناوگان فرسوده وام‌های بلاعوض داده شود و یکی از مشکلاتی که استان ما دارد در بحث سوخت مصرف گاز است که زیاد در اختیار و در دسترس خودروها نیست و خودروهای برقی و گازی کمتر در استان وجود دارد و این نشان از نبود زیرساخت‌ها برای ماشین‌های گازی و برقی است.
 
 وی خاطرنشان کرد: همچنین تشویق سرمایه‌گذاران جهت احداث سوخت گازی بر روی خودروهایی که گازکشی هستند و همچنین ترویج خودروهای برقی در سطح کشور که دراین‌خصوص برنامه‌های در حال انجام است که به شهرداری‌ها که و کلان‌شهر محسوب می‌شوند و آلودگی بیشتر دارند؛ امکاناتی برای تعویض ناوگان عمومی در اختیار آنها قرار می‌دهند؛ البته سازمان محیط‌زیست بر مراکز معاینه فنی خودروها نیز نظارت دارد و پایش خروجی دود خودروها در دستور کار همکاران ما قرار دارد و ماشینی که نتواند معاینه فنی را دریافت کند مشمول جرایم می‌شود و باید عیب خودرو خود را برطرف کند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • پاکسازی مناطق شمالی کرج از زباله ها
  • معضل مدیریت پسماند چهارمحال و بختیاری بدون راهکار مانده است
  • ۸۰۰ روستای کردستان دارای جایگاه دفن پسماند مجوزدار است
  • پسماند و زباله معضل اصلی شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری
  • شهرداری‌های کردستان مدیریت دفن بهداشتی زباله را ندارند
  • زباله‌های پلاستیکی یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های محیط‌زیست
  • اقدامات مناسب برای کاهش مصرف پلاستیک انجام شود
  • زباله‌های پلاستیکی یکی از مهمترین آلاینده‌های زمین
  • وضعیت دفن زباله در اردستان مناسب نیست
  • گرامیداشت روز زمین پاک در قزوین