Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-16@10:21:29 GMT

راهکارهای جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۹۸۶۱۵

راهکارهای جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی

ساعت24 - عضو انجمن اقتصاد اسلامی ایران با بیان اینکه به نظر می‌رسد، دولت اراده‌ای برای رساندن نرخ ارز به قیمت واقعی ندارد، گفت: اهداف دولت در قیمت‌گذاری ارز مبهم است.

عضو انجمن اقتصاد اسلامی ایران با بیان اینکه به نظر می‌رسد، دولت اراده‌ای برای رساندن نرخ ارز به قیمت واقعی ندارد، گفت: اهداف دولت در قیمت‌گذاری ارز مبهم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



کاهش ارزش پول ملی، در سیاست پولی عبارت است از «کاهش ارزش واحد پول یک کشور، نسبت به قیمت طلا یا سایر پول‌های خارجی که این اتفاق باعث افزایش میزان صادرات و دشواری واردات کالا می‌شود، زیرا کشورها دیگر کالاهای این کشور را ارزان می‌خرند و این پدیده بر تجارت، صنعت و بازار اوراق بهادار کشور تاثیر منفی دارد و باعث کاهش قدرت خرید می‌شودـ»

البته کاهش ارزش پولی ملی در برخی از کشورها به صورت تعمدی، محدود و برای دستیابی به برخی اهداف اقتصادی صورت می‌گیرد که قاعدتا این گونه کاهش ارزش پول ملی به ضرر اقتصاد آن کشور نیست، اما در برخی از کشورها کاهش ارزش پول ملی امری ناخواسته و اجتناب‌ناپذیر تبدیل می‌شود که می‌تواند منجر به عواقب ناگواری برای اقتصاد یک کشور شود.

در حال حاضر هم اقتصاد کشورمان برای چندمین بار در حال تجربه کردن این وضعیت است. اقتصاددانان هم دلایل مختلفی برای این وضعیت عنوان می‌کنند؛ برخی تحولات رخ داده در بازار ارز را موجب ایجاد تورم و در نتیجه کاهش ارزش پول ملی می‌دانند و برخی هم سودهای کلان بانکی را عامل این اتفاق می‌دانند. بنابراین با توجه به عواقب ناشی از کاهش اجتناب ناپذیر ارزش پول ملی به نظر می‌رسد دولت باید هر چه زودتر راهکارهایی را برای جلوگیری از این موضوع در نظر بگیرد.

در این مورد گفت‌وگویی با محمد عیسوی عضو هیات علمی دانشکده علامه طباطبایی و عضو انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم و عضو انجمن اقتصاد اسلامی ایران داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

اقای دکتر به نظر شما در شرایط فعلی که اقتصاد ایران با تحریم‌های جدید و یک‌جانبه آمریکا دست و پنجه نرم می‌کند، مهمترین راهکار برای جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی کشور چیست؟

عیسوی: مهمترین فاکتور تعیین کننده برای جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی، سیاستگذاری‌ پولی دولت است، به این مفهوم که دولت بازار ارز را کنترل کند و برای رسیدن به قیمت واقعی ارز و دلار اقدام کند.

در حال حاضر هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفته و تنها کاری که انجام شده، این است که دولت سعی کرده، قیمت ارز در بازار را در حدود 14 تا 15 هزار تومان تثبیت کند.

البته این اقدام در گام اول خوب بود، اما دولت باید به سمت واقعی کردن قیمت ارز حرکت کند.

 با تحولات صورت گرفته در بازار ارز، به نظر شما قیمت واقعی ارز چقدر است؟

عیسوی: قیمت واقعی ارز با محاسبات قابل تعیین است و اگر دولت با محاسبات به این نتیجه برسد که قیمت واقعی ارز مثلا حدود 7 تا 8 هزار تومان است، باید ارز را به آن قیمت برساند.

* رسیدن ارز به قیمت معقول، اراده دولت را می‌طلبد

نرخ‌های متعدد کنونی ارز در اقتصاد کار را مشکل کرده است. البته مهمترین عامل در تعیین قیمت ارز دولت است، زیرا عمده تامین کننده ارز دولت است و مدیریت ارز در اختیار دولت است، بنابراین باید دولت این اراده را داشته باشد که قیمت معقولی را در بازار حاکم کند.

 بسیاری از کارشناسان معتقدند نرخ واقعی دلار بسیار کمتر از 14 و 15 هزار تومان فعلی است و این نرخ حدود 7 تا 8 هزار تومان است، دولت برای رسیدن به این رقم آیا نمی‌خواهد اقدامی انجام دهد و یا قادر به انجام دادن اقدامی نیست؟

عیسوی: برداشت ما این است که دولت فعلا نمی‌خواهد برای رسیدن قیمت ارز به نرخ واقعی اقدامی انجام دهد، زیرا اگر می‌خواست این کار را انجام می‌داد.

 به چه دلیل نمی‌خواهند؟

عیسوی: به همان علتی که قیمت ارز به این رقم رسید، اگر این سناریو را بپذریم که دولت یکی از عوامل تعیین کننده جهش قیمت ارز است، به همان علت هم نمی‌خواهد که قیمت ارز کاهش یابد.

هرچند دولت می‌گوید نقشی در افزایش قیمت ارز نداشته، اما مجموعه شواهد و اتفاقاتی که در این مدت رخ داده نشان می‌دهد که حداقل یکی از عوامل اصلی خود دولت بوده است.

چرا وقتی که این افزایش منجر به آسیب به تولید شده است و بخش‌هایی از تولید به دلیل گرانی مواد اولیه تعطیل شده دولت اراده‌ای برای رساندن ارز به قیمت واقعی ندارد؟

عیسوی: دولت باید در این رابطه پاسخگو باشد که اهدافش از تغییر و تحولات ارزی چیست، زیرا با هیچ منطق اقتصادی این کار سازگار نیست.

البته بخشی از افزایش قیمت به دلیل تحریم‌ها یا مداخله دست‌های پنهان در بازار را می‌پذیریم اما بخشی خود دولت است.

اگر شروع کننده این جریان خود دولت باشد، بنابراین دولت باید این پاسخ را بدهد که در رابطه با وضعیت کنونی ارز و قیمت فعلی آن چه اهدافی دارد. آیا اهداف دولت اقتصادی، سیاسی یا سیاسی - اقتصادی است.

* اهداف دولت در قیمت گذاری ارز مبهم است

برای ما مبهم است که دولت به دنبال چه اهدافی است که نرخ ارز را در حدود 14 تا 15 هزار تومان تثبیت کرده است اگر می‌خواهد همین گونه ادامه دهد، باید پرسید که با چه منطقی می‌خواهد این وضعیت را حفظ کند و اگر این وضعیت را تایید نمی‌کند، بنابراین باید اعلام کند که قرار است چه اقدامی انجام دهد تا این وضعیت را تغییر دهد. این سوالات، سوالاتی است که به طور منطقی پاسخگوی آن باید مجموعه اقتصادی دولت باشد.

 فرض کنیم دولت خواستار کاهش نرخ ارز بوده، اما نتوانسته است، راهکار شما به دولت برای کنترل و کاهش نرخ ارز تا جایی که قیمت آن به قیمت واقعی برسد چیست؟

عیسوی: اولین اقدام این است که ارز لازم را برای تامین کالاهای اساسی را تامین کند که البته این کار را انجام داده و اختصاص ارز 4200 تومانی برای واردات کالاهای اساسی را انجام داده است.

برای تامین ارز سایر کالاها هم بازار ثانویه را شکل داده، اما در عمل این بازار به آن شکلی که باید مدیریت می‌شد مدیریت نشده است. بازار آزاد هم وجود ندارد و بصورت قاچاق با آن برخورد می‌شود، بنابراین دولت باید نیازهای معقول مردم به ارز را تامین کند و همچنین ارز حاصل از صادرات کالاهایی مثل پتروشیمی به سیستم وارد شود.

همچنین باید با مبادلات ارزی کف خیابانی به طور جدی برخورد شود و اگر این مجموعه اقدامات صورت گیرد، آنگاه دولت می‌تواند ارز را حداقل به قیمت بازار ثانویه برساند.

البته به نظر می‌رسد بازار ثانویه هدف گذاری دولت برای رساندن قیمت ارز از 3600 به 8 هزار تومان بوده است.
 چرا با اینکه گفته می‌شود معاملات بازار آزاد 2 تا 3 درصد حجم معاملات ارزی کشور است، اما قیمت ارز در این بازار تعیین کننده اصلی قیمت‌هاست و بخش‌های تولیدی و سایر بخش‌ها از آن تبعیت می‌کنند؟

عیسوی: بحث روانی است و اثری این بازار در ذهن و اندیشه مردم است. از آنجا که مردم با قیمت ارز در کف خیابان سر و کار دارند، این بخش علیرغم اینکه حجم کوچکی از مبادلات ارزی کشور را تشکیل می‌دهد، بر روی بخش‌های مختلف تاثیر دارد.

وقتی یک فردی قصد مسافرت به خارج از کشور را دارد و نمی‌تواند ارز را از طریق مراجع قانونی ارز مورد نیاز خود را تامین کند، باید نیاز خود را از کف خیابان و با قیمت بازار آزاد تعیین کند بنابراین طبیعی است که قیمت این بازار بر روی بخش‌های مختلف تاثیرگذار باشد و قیمت این بازار مبنا قرار گیرد.

بازار آزاد ارز هم مانند سایر بازارهاست بعنوان مثال اگر در بخش مسکن نتوان قیمت‌های واسطه‌گری را مدیریت کرد همان قیمت‌ها واسطه‌گری بر بازار مسکن حاکم می‌شود.

 در حال حاضر کاهش صادرات نفت ایران هدف اصلی دشمن در تحریم‌ها است و برای رساندن صادرات این محصول به صفر هدف‌گذاری کرده است، همچنین وضعیت ارز و قیمت دلار هم تقریبا نابه سامان است و قیمت ارز تقریبا دو برابر قیمت واقعی است، در این شرایط آیا می‌توان برای رونق تولید کاری انجام داد؟

عیسوی: خیر، در شرایط موجود نمی‌توان کاری برای تولید انجام داد، زیرا لازمه هر اقدامی اصلاح سیستم بانکی و اصلاح نظام تعیین نرخ ارز است و تا این کارها صورت نگیرد کسی نمی‌تواند تولید را به حرکت اندازد.

تولید نیازمند سرمایه است و سرمایه هم از بانک ها قابل تامین است، بنابراین وقتی جهت گیری سیستم بانکی به سمت تولید نباشد، حرکتی هم در تولید ایجاد نمی‌شود.

هیچ تولید کننده‌ای با نرخ 20 درصدی سود بانکی نمی‌تواند سرمایه‌گذاری کند و طبیعتا نقدینگی موجود در جامعه با این شرایط به سمت تولید نخواهد رفت. بنابراین وقتی پول به سمت تولید نرود تغییری در تولید نخواهیم داشت و رکود استمرار خواهد یافت و رونق اقتصادی ایجاد نمی‌شود.

بنابراین لازمه به چرخش در آوردن چرخ‌های تولید کشور، اصلاح سیستم بانکی، تعیین قیمت ارز و مدیریت صحیح و نظارت بر آن است. بانک مرکزی باید نظارتش را تقویت کند و اگر همه این مسائل را دولت انجام دهد، به تدریج می‌تواند شرایط موجود را تغییر دهد.

اقتصاد ما با عدم توجه به مسائل ذکر شده و با توجه به اینکه رشد اقتصادی امسال احتمالا منفی خواهد بود، چه سرنوشتی خواهد داشت؟

عیسوی: اگر فرض کنیم بدترین سناریو این باشد که قیمت ارز کف خیابان که اکنون 14 تا 15 هزار است مبنای مناسبات اقتصادی قرار بگیرد، بعد از یک دوره یک ساله برخی متغیرهای اقتصادی خود را با این نرخ تطبیق می‌دهند، بنابراین وقتی نرخ ارز تولید کننده و فروشنده افزایش می‌یابد، قیمت کالاهای تولیدی افزایش هم افزایش می‌یابد و دستمزد کارگر هم بالا می‌رود ، به طوری که که دولت در نظر دارد، دستمزد کارکنان دولت را افزایش دهد و آن افزایش را در بودجه لحاظ کند.

افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی تجربه اول ما در اقتصاد جمهوری اسلامی ایران نیست و تاکنون چند بار شوک‌هایی بدین شکل را تجربه کرده‌ایم و دائما هم به همین ترتیب قضیه حل شده است.

مشکل عمیق‌تر این است که ما چطور می‌توانیم از شرایط رکود اقتصادی خارج شویم و این مسئله نیاز دارد که دولت با سیاست گذاری و تصمیمات کلان بخش تولید را فعال کند.
 

منبع:فارس

منبع: ساعت24

کلیدواژه: پول ملی قيمت ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۹۸۶۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت کاهش یافت

قیمت‌ نفت در معاملات روز دوشنبه پس از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی و در نتیجه پایین آمدن صرف ریسک در بازار نفت از سوی فعالان بازار سبب شد قیمت‌های نفت روز دوشنبه (۲۷ فروردین‌ماه) کاهش یابد.

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه ژوئن روز دوشنبه تا ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه به وقت گرینویچ با ۵۰ سنت معادل ۰.۵ درصد کاهش به ۸۹ دلار و ۹۵ سنت برای هر بشکه رسید.

در همین حال نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز روز دوشنبه با ۵۲ سنت  معادل ۰.۶ درصد کاهش با قیمت ۸۵ دلار و ۱۴ سنت برای هر بشکه معامله شد.

وارن پترسون، مدیر راهبرد کالا در مؤسسه آی‌ان‌جی گفت: واضح است که هنوز ابهام‌های زیادی وجود دارد.

با این حال در صورت کاهش قابل‌توجه عرضه، ایالات متحده می‌تواند نفت خام بیشتری را از ذخایر راهبردی  خود وارد بازار کند، این در حالی است که اوپک نیز روزانه بیش از ۵ میلیون بشکه ظرفیت تولید مازاد دارد.

مؤسسه آی‌ان‌جی نیز در یادداشتی اعلام کرد: چنانچه  به‌دلیل کاهش عرضه، قیمت‌ها به مقدار قابل‌توجهی افزایش می‌یافت، می‌توان تصور کرد این سازمان بازگرداندن بخشی از این ظرفیت مازاد را به بازار بررسی کند. اوپک نمی‌خواهد با توجه به خطر کاهش شدید تقاضا، قیمت‌ها بیش از حد بالا برود.

پیش‌بینی درباره حمله ایران به رژیم صهیونیستی سبب شد قیمت‌های شاخص‌های نفت خام روز جمعه (۲۴ فروردین‌ماه) به بالاترین سطح خود از ماه اکتبر تاکنون افزایش یابد.

تحلیلگران صبح امروز دست‌کم افزایش کوتاه‌مدت قیمت‌ها را پیش‌بینی می‌کردند، اما اعلام کردند تأثیر قابل‌توجه‌تر و بلندمدت‌تر بر قیمت‌ها به‌دلیل تشدید تنش‌ها مستلزم ایجاد اختلال در عرضه نفت است که از آن جمله می‌توان به ایجاد محدودیت‌های حمل‌ونقل در تنگه هرمز اشاره کرد.

تنش‌های بین گروه مقاومت فلسطین (حماس) و رژیم صهیونیستی تاکنون تأثیر محسوس اندکی بر عرضه نفت گذاشته است.

تحلیلگران مؤسسه سیتی ریسرچ می‌گویند با توجه به تداوم تنش‌ها در سه ماه دوم سال جاری میلادی انتظار می‌رود قیمت‌ها در بازه ۸۵ تا ۹۰ دلار برای هر بشکه باشند، از آنجا که به‌طور کلی عرضه و تقاضا در بازار در سه ماه نخست امسال متعادل بوده است، برطرف شدن تنش‌ها می‌تواند به کاهش شدید قیمت‌ها به بازه ۷۰ یا ۸۰ دلار برای هر بشکه منجر شود.

*صرف ریسک، (Risk premium) در علوم مالی به بهره اضافی و بهایی که بابت ریسک از سوی سرمایه‌گذاران، با در نظر گرفتن ریسک اوراق بهادار و درجه ریسک‌پذیری سرمایه‌گذار پرداخت می‌شود، صرف ریسک می‌گویند.

دیگر خبرها

  • دایره شوم تولید تورم و پیامدهای آن
  • قیمت نفت کاهش یافت
  • ضرورت تلاش مضاعف برای جلوگیری از اخلال‌آفرینی دشمن زخم خورده
  • صدقی: وزیر ورزش از تصویب و اجرای مقررات ضدورزشی جلوگیری کند
  • صدقی: وزیر ورزش از تصویب و اجرای مقررات ضد ورزشی جلوگیری کند
  • کاهش بیش از ۱۱ هزار واحدی شاخص کل بورس/تغییر دامنه نوسان اقدامی موثر بود؟
  • سقوط بیت کوین پس از پاسخ ایران به اسرائیل
  • جمعیت دام سبک به ۷۱ میلیون راس رسید
  • رفتار هیجانی بازار ارز در شرایط کنونی طبیعی است/ تجربه جنگ اوکراین و کاهش ارزش مقطعی روبل و بازگشت به شرایط قبل را نباید فراموش کرد+فیلم
  • جلسه اضطراری بورسی ها؛ دامنه نوسان بورس برای سه روز کاهش یافت/ برنامه بانک مرکزی برای جلوگیری از جهش قیمت سکه؛ فردا حراج داریم!