Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-18@07:01:02 GMT

چرخش نفتی عربستان

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۹۸۶۷۹

چرخش نفتی عربستان

قیمت نفت خام بعد از یازدهمین نشست کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیر اوپک روندی صعودی در پیش گرفت و با یک درصد افزایش به 71 دلار و 18 سنت در زمان تنظیم این گزارش رسید. این اتفاق در نتیجه اظهارات وزیران انرژی کشورهایی نظیر عربستان درباره کاهش تولید نفت خام رخ داد.

ظاهراً سعودی‌ها در حال گفت‌وگو و پیشنهاد کاهش روزانه یک میلیون بشکه‌ای نفت خام توسط تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حتی در حاشیه این نشست وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که کشورش قصد دارد در ماه دسامبر عرضه نفت به بازارهای جهانی را نیم میلیون بشکه در روز کاهش دهد.

البته خالد الفالح وزیر انرژی عربستان می‌گوید: «کشورش در ماه نوامبر 11 میلیون بشکه نفت تولید می‌کند که نسبت به تولید روزانه 10 میلیون و 700 هزار بشکه‌ای ماه اکتبر روزانه 300 هزار بشکه افزایش خواهد داشت.» اما چرا عربستان که درماه‌های اخیر مصر به افزایش تولید بود، مدام از ظرفیت مازاد تولیدش صحبت می‌کرد و حتی این ماه می‌خواهد روزانه 11 میلیون بشکه نفت تولید کند، حالا به فکر کاهش صادرات و در عمل تولید افتاده است؟

** ضرر عربستان بیش از تمام اعضای اوپک
یازدهمین نشست کمیته نظارتی اوپک و غیراوپک در ابوظبی که عمده تمرکزش بر بررسی چشم‌انداز عرضه و تقاضا در سال 2019 بود، پایبندی تولیدکنندگان حاضر در توافقنامه کاهش عرضه نفت را 104 درصد اعلام کرد. توافقی برای کاهش عرضه روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه‌ای اوپک و غیر اوپک که مصوبه اجلاس 171 اوپک و نخستین نشست مشترک اوپک و غیراوپک در وین بود و تا پایان سال 2018 نیز اعتبار دارد.

با وجود آنکه بر اساس گزارش این کمیته هنوز پایبندی اعضا به 100 درصد نرسیده اما با افزایش تولید کشورهای شرکت‌کننده در این توافق نظیر عربستان، روسیه و عراق و امارات قیمت نفت در ماه‌های اخیر حدود 15 دلار کاهش یافته است و همین موضوع موجب شده که برنامه‌های ریاض برای تولید تغییر و دیگر کشورها را هم به این موضوع دعوت کند.

در این باره مهدی عسلی کارشناس ارشد انرژی و نماینده سابق ایران در مجامع بین‌المللی انرژی و اوپک به «ایران» گفت: «عربستان بزرگترین تولید‌کننده و صادر‌کننده نفت خام عضو اوپک است. این کشور با صادراتی فراتر از 7 میلیون بشکه در روز با کاهش قیمت نفت خام قطعاً از کشورهای دیگر نظیر ایران بیشتر متضرر خواهد شد.» در حال حاضر صادرات نفت خام ایران کمتر از 2 میلیون بشکه در روز است و منابع ثانویه حجم صادرات را رقمی در حدود 1.6 تا 1.9 میلیون بشکه در روز گزارش می‌کنند. بر این اساس هر یک دلار کاهش قیمت نفت خام کمتر از 2 میلیون دلار از درآمدهای نقتی ایران کم خواهد کرد اما این یک دلار کاهش بیش از 7 میلیون دلار از درآمدهای ارزی روزانه سعودی‌ها می‌کاهد.

روسیه نیز که حدود 11.54 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید می‌کند، کم و بیش به اندازه عربستان از کاهش قیمت‌ها ضرر خواهد کرد. بر اساس آمار آژانس بین‌المللی انرژی 5.6 میلیون بشکه از نفت خام تولیدی روسیه به پالایشگاه‌های این کشور تحویل و بقیه صادر می‌شود. البته ظرفیت پالایشی روسیه 200 هزار بشکه بیشتر از این مقدار است. با این حال این کشور یازدهمین نشست کمیته نظارتی اوپک و غیراوپک صحبت واضح و شفافی در مورد کاهش تولید نفت خام خود نکرد.

به اعتقاد عسلی رفتار اوپک هیچ وقت منوط به رفتار غیر اوپک نبوده و اوپک طبق اساسنامه مسئول است که بازار را از کاهش قیمت‌ها مصون نگه دارد و با ثبات کند، تا در بلند مدت منافع کشورهای عضو حداکثر شود.

** صادرات عربستان از ذخایر بود
نظریه دیگری نیز در مورد تصمیم عربستان برای کاهش تولید وجود دارد. اینکه 11 میلیون بشکه تولید نفت خام ریاض تنها یک ادعا و بلوف است و ریاض بخشی از افزایش صادراتش را در ماه‌های اخیر از محل ذخایر استراتژیک انجام داده است و حالا می‌خواهد این روند را متوقف کند.

سید محمد علی خطیبی، کارشناس ارشد انرژی و نماینده اسبق ایران در اوپک در این خصوص به‌ «ایران» گفت: «عربستان برای نشان دادن چراغ سبز به امریکا مدتی صادرات نفت خام خود را بالا برد. حال با تولید غیر صیانتی از چاه‌های موجود در این کشور یا با تکیه بر ذخایرش. اما اکنون با عبور از انتخابات ماه نوامبر امریکا، اعطای معافیت‌های کوتاه مدت به خریداران نفت خام ایران و متضرر شدن ریاض از کاهش قیمت‌ها، این کشور به‌دنبال افزایش نسبی قیمت نفت افتاده که این موضوع به نفع ایران نیز هست.» در همین حال مرتضی بهروزی فر عضو هیأت علمی مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی در گفت‌و‌گو با «ایران» اظهار کرد: «عربستان و متحدانش همسو با سیاست‌های ضد ایرانی امریکا بارها اعلام کردند که در صورت نیاز، امکان عرضه بیشتر نفت خام را دارند تا ثبات بازار حفظ شود. حتی وقتی صادرات ایران کاهش چندانی نیافت هم اقدام به افزایش تولید کردند تا کم کردن قیمت‌ها به روند انتخابات امریکا مطابق میل ترامپ کمک کنند. اما الان می‌خواهند نشان دهند که اوپک سازمانی مستقل است و برای حفظ قیمت‌ها به نفع اعضا کار می‌کنند. این برای ایران نیز خوب است.»

** مازاد عرضه سال 2019
نکته‌ای که در یازدهمین بیانیه همکاری کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک آمده، این است که در سال 2019 رشد عرضه بیش از تقاضای جهانی سبب ایجاد تردیدهایی در بازار می‌شود و به همین خاطر از کشورهای شرکت‌کننده در توافق خواسته شده که به منظور ایجاد بازار نفت متوازن و پایدار به نفع هر دو قشر تولیدکننده و مصرف‌کننده، صنایع و اقتصاد جهان باید همکاری‌ها ادامه داشته باشد.

این کمیته تأکید کرد که تعدیل چشم‌انداز رشد اقتصادی جهان در کنار این تردیدها، می‌تواند سبب کاهش تقاضا برای نفت خام در سال 2019 میلادی شود و سرانجام به افزایش شکاف بین عرضه و تقاضا بینجامد.

محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت و گاز عمان در این خصوص از حمایت کشورهای عضو و غیرعضو اوپک از کاهش عرضه نفت در بازارهای جهانی خبر داده است. وزیر انرژی عربستان نیز اعلام کرده که کشورش در تدارک انحلال اوپک نیست و بر این باور است که این گروه برای مدت طولانی همچنان بانک مرکزی جهانی برای نفت خواهد ماند.

منبع: روزنامه ایران؛ 1397،8،22
گروه اطلاع رسانی**1699**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد ايران قيمت نفت در اوپك عربستان و نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۹۸۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت کاهش یافت

قیمت‌ نفت در معاملات روز دوشنبه پس از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی و در نتیجه پایین آمدن صرف ریسک در بازار نفت از سوی فعالان بازار سبب شد قیمت‌های نفت روز دوشنبه (۲۷ فروردین‌ماه) کاهش یابد.

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه ژوئن روز دوشنبه تا ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه به وقت گرینویچ با ۵۰ سنت معادل ۰.۵ درصد کاهش به ۸۹ دلار و ۹۵ سنت برای هر بشکه رسید.

در همین حال نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز روز دوشنبه با ۵۲ سنت  معادل ۰.۶ درصد کاهش با قیمت ۸۵ دلار و ۱۴ سنت برای هر بشکه معامله شد.

وارن پترسون، مدیر راهبرد کالا در مؤسسه آی‌ان‌جی گفت: واضح است که هنوز ابهام‌های زیادی وجود دارد.

با این حال در صورت کاهش قابل‌توجه عرضه، ایالات متحده می‌تواند نفت خام بیشتری را از ذخایر راهبردی  خود وارد بازار کند، این در حالی است که اوپک نیز روزانه بیش از ۵ میلیون بشکه ظرفیت تولید مازاد دارد.

مؤسسه آی‌ان‌جی نیز در یادداشتی اعلام کرد: چنانچه  به‌دلیل کاهش عرضه، قیمت‌ها به مقدار قابل‌توجهی افزایش می‌یافت، می‌توان تصور کرد این سازمان بازگرداندن بخشی از این ظرفیت مازاد را به بازار بررسی کند. اوپک نمی‌خواهد با توجه به خطر کاهش شدید تقاضا، قیمت‌ها بیش از حد بالا برود.

پیش‌بینی درباره حمله ایران به رژیم صهیونیستی سبب شد قیمت‌های شاخص‌های نفت خام روز جمعه (۲۴ فروردین‌ماه) به بالاترین سطح خود از ماه اکتبر تاکنون افزایش یابد.

تحلیلگران صبح امروز دست‌کم افزایش کوتاه‌مدت قیمت‌ها را پیش‌بینی می‌کردند، اما اعلام کردند تأثیر قابل‌توجه‌تر و بلندمدت‌تر بر قیمت‌ها به‌دلیل تشدید تنش‌ها مستلزم ایجاد اختلال در عرضه نفت است که از آن جمله می‌توان به ایجاد محدودیت‌های حمل‌ونقل در تنگه هرمز اشاره کرد.

تنش‌های بین گروه مقاومت فلسطین (حماس) و رژیم صهیونیستی تاکنون تأثیر محسوس اندکی بر عرضه نفت گذاشته است.

تحلیلگران مؤسسه سیتی ریسرچ می‌گویند با توجه به تداوم تنش‌ها در سه ماه دوم سال جاری میلادی انتظار می‌رود قیمت‌ها در بازه ۸۵ تا ۹۰ دلار برای هر بشکه باشند، از آنجا که به‌طور کلی عرضه و تقاضا در بازار در سه ماه نخست امسال متعادل بوده است، برطرف شدن تنش‌ها می‌تواند به کاهش شدید قیمت‌ها به بازه ۷۰ یا ۸۰ دلار برای هر بشکه منجر شود.

*صرف ریسک، (Risk premium) در علوم مالی به بهره اضافی و بهایی که بابت ریسک از سوی سرمایه‌گذاران، با در نظر گرفتن ریسک اوراق بهادار و درجه ریسک‌پذیری سرمایه‌گذار پرداخت می‌شود، صرف ریسک می‌گویند.

دیگر خبرها

  • کدام استانهای کشور پر بارش تر بودند؟/ ایران پیشتاز تولید نفت اوپک
  • تولید جهانی نفت کاهش یافت
  • تولید نفت ایران به ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز رسید
  • رویترز: اعمال تحریم‌های نفتی جدید آمریکا علیه ایران بعید است
  • برنت ۹۰ دلار و ۷۲ سنت شد
  • نفت ۱۰۰ دلاری؛ دور یا نزدیک؟
  • قزاقستان تخطی از سهمیه تولید در اوپک‌پلاس را جبران می‌کند
  • قزاقستان تخطی عرضه نفت خود را در ماه مارس جبران می‌کند
  • هشدار افزایش بهای جهانی نفت به فراتر از ۱۰۰ دلار در صورت تشدید تنش ها در خاورمیانه
  • قیمت نفت کاهش یافت