Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-18@05:01:41 GMT

گردشگری کوهستان، جاذبه ای مغفول مانده در همدان

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۰۰۷۳۵

گردشگری کوهستان، جاذبه ای مغفول مانده در همدان

همدان- ایرنا- جغرافیای طبیعی کهن دیار هگمتانه با کوهستانی بکر، زیبا و قله های سربه فلک کشیده، جذابیت های منحصر به فردی را مهیای گردشگران خارج از استان همدان کرده؛ هر چند برنامه هدفمندی برای این ظرفیت بالقوه فراهم نشده است.

به گزارش ایرنا در سالی که همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیا انتخاب شده و مسئولان اجرایی استان در تکاپوی میزبانی شایسته از اجلاس جهانی گردشگری (UNWTO)هستند، مغفول ماندن گردشگری کوهستان قابل تامل است چراکه مسیر هموار و دسترسی به مراتب آسان به مناطق مرتفع همدان، فرصت طلایی را برای احیا و توسعه صنعت گردشگری در حوزه کوهستان مهیا ساخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برخورداری از چشمه سارهای طبیعی، پوشش گیاهی مناسب که اغلب قابلیت مصرف خوراکی و پزشکی دارد و قرار گرفتن روستاهای بکر و دست نخورده در دل کوهستان ، اهمیت برنامه ریزی برای رونق گردشگری کوهستان را دوچندان می کند.

** غفلت از گردشگری ورزشی در دل کوهستان
گردشگری کوهستان امروزه در اغلب کشورهای صاحب توریسم از جایگاه ویژه و ارزشمندی برخوردار است و در واقع کشورهای کوهستانی از این ظرفیت طبیعی نهایت بهره برداری را دارند اما در منطقه ای کوهستانی و چهار فصل نظیر همدان نتوانسته ایم از این ظرفیت طلایی برای پذیرش گردشگر استفاده لازم را داشته باشیم.
همدان با قدمتی تاریخی در رشته کوهنوردی، اسکی، یخ نوردی، صخره نوردی، سنگنوردی و سایر رشته های ورزشی همچنان در رونق گردشگری کوهستان مغفول مانده است.
کوهستان الوند زادگاه بزرگان کوهنوردی ایران زمین که نام و نشان آنها حتی در آسیای مرکزی، اروپا، آفریقا و آمریکا زبانزد عاشقان کوه است، همان بزرگانی که فاتح ابر قله مرتفع دنیا «اورست»، نامشان در تاریخ کوهنوردی جهان به ثبت رسید و اکنون برخی از این مفاخر در قید حیات نیستند.
افتخارآفرینان بزرگی نظیر تیمسار محمدجعفر اسدی نخستین ایرانی فاتح قله هشت هزار متری، جلال چشمه ‌قصابانی فاتح دوبار قله اورست و چندین قله هشت هزار متری دیگر، حمید اولنج فاتح قله اورست، شادروان فریدون اسماعیل‌زاده از مربیان بزرگ سنگنوردی کشور، شادروان حسین طالبی‌ مقدم از بزرگان عرصه مربیگری دیواره‌ نوردی کشور دیگر شخصیت‌های ارزنده که شاید در قید حیات نباشند.
همچنین کوهنوردان فقیدی نظیر محمود اجل و سایر بزرگان ادامه ‌دهنده راه این کوهنورد فقید که توانستند با تلاش فراوان کوهنوردی کلاسیک و غیرحرفه ‌ای را به سمت انجام برنامه‌ های ورزشی مدون و حساب ‌شده سوق دهند.
در این بین ابر مردان کوهنوردی از جمله اجل، اسماعیل‌زاده، ابریشمی، افراشته و حسین طالبی ‌مقدم همگی از دنیا چشم فرو بسته‌اند و در کنار آنها تیمسار محمدجعفر اسدی (نخستین ایرانی فاتح قلل 8 هزار متری)، جلال چشمه‌قصابانی(تنها ایرانی فاتح 2 بار قله اورست)، حمیدرضا اولنج، حسن نجاریان فاتحان اورست و چندین و چند عضو تیم ملی و فاتحان قلل مرتفع جهان، همدان را به عنوان میعادگاه فاتحان اورست مطرح ساخته‌اند.
اما با وجود این همه ثروت خدادادی در دیار هگمتانه، از دشت میشان گرفته تا پیست تاریک دره، قله یخچال و سایر نقاط سرشناس کوهستان همدان صنعت گردشگری آنطور که باید در این حوزه مهم مورد بهره برداری لازم قرار نگرفته است.
یکی از مربیان و راهنمایان گردشگری کوهستان در این باره می گوید: ایران از جمله کشورهای کوهستانی جهان به حساب می آید که با وجود کوهستانی بودن، نتوانسته از این نعمت الهی و گردشگری اختصاصی بهره مند باشد.
علی بیات افزود: به عنوان مثال نپال و پاکستان در آسیا با دارا بودن تمام قلل بالای هشت هزار متر (١٤قله) در این زمینه جایگاه «سلطان کوه ها» را به خود اختصاص داده اند و همه ساله درآمدهای ارزی فراوانی از بابت گردشگری کوهستان عاید این کشور می شود.
وی بیان کرد: نپال در دهه٦٠میلادی کمتر از انگشتان یک دست رستوران و لژ داشت و حالا بیش از ٦٠٠ رستوران ، لژ و اقامتگاه دارد.
این فعال عرصه گردشگری و کوهنوردی افزود: فرانسه و برخی کشورهای اروپایی با رشته کوه هایی نظیر «آلپ» اگرچه ارتفاع بالایی ندارند اما با توجه به جاگیری آن در طول و عرض جغرافیایی متفاوت، همواره زیبایی های منحصر به فرد خود را داشته و از جاذبه های فراوان برخوردار هستند تا جایی که برای صیانت از آن قوانین محدود کننده ای اعمال شده و همین امر را در بلندترین قله آفریقا کلیمانجارو و نیز سایر قاره ها شاهد هستیم .
بیات افزود: «گردشگری کوهستان» از جمله شاخه های تخصصی گردشگری است که در کنار افزایش جمعیت از سویی و میل و گرایش به طبیعت گردی و شاخه های گوناگون آن جایگاه برتری دارد.
این مدرس و مربی کوهنوردی خاطرنشان کرد: علاقه به طبیعت و طبیعت گردی از جمله امیال ذاتی انسان است که گردشگران، ردی از خالق را در آن به عینه و در قالب، کویر، دشت، جنگل، رود ، کوه و سایر دیده و لمس می کند و کوهستان می تواند ترکیبی از بسیاری از جاذبه ها باشد که اگر در خصوص نوع ورود و خروج و بهره برداری از آن دقت و آموزش لازم داده شود به طور حتم مفید و در راستای گردشگری بدون «ردپا» ارزشمند خواهد بود.
وی بیان کرد: در دهه حاضر توجه به گردشگری، خاصه گردشگری کوهستان مورد توجه واقع شد که در این بین کشور ایران گرچه از پتانسیل خوبی برخوردار بوده و هست و با وجود قله 'دماوند' با پنج هزار و ٦٧٢ متر به عنوان یک قله آتشفشانی جز«ترین» ها به حساب می آید اما از طرف اتحادیه جهانی کوهنوردی(UIAA) به عنوان کشور گردشگر پذیر به رسمیت شناخته نشد چرا که زیر ساخت های لازم از جمله افراد آموزش دیده در قالب «راهنمایان کوهستان» را نداشت.
بیات خاطرنشان کرد: البته این نقیصه با تبادل تواقفنامه ای بین سازمان میراث فرهنگی و فدراسیون کوهنوردی محقق و قرار شد از افراد حائز شرایط که مدرک مربیگری کوهنوردی را داشتند ثبت نام و بعد از برگزاری دوره های آموزشی و ارائه کارت تخصصی « راهنمایان کوهستان » ، از آنان با عنوان راهنمایان تخصصی گردشگری استفاده شود و هم اینک تنها 52 تن موفق به سپری کردن تمامی مراحل چند گانه این دوره ها شدند که در مقایسه با گستره استان های کشور معدل بالایی نیست.
وی اضافه کرد: گردشگری به طور عام از ارزآوری و درآمدزایی و ایجاد اشتغال بالایی برخوردار است که در شرایط خام فروشی منابع زیر زمینی فعلی در کشورمان، از فرصت ارزشمندی برخوردار است وگردشگری کوهستان در این زمینه، نباید مورد غفلت قرار گیرد.
این راهنمای گردشگری اظهار داشت: هم اکنون شاهد حضور بی رویه و خارج از چارچوب به مناطقی هستیم که گاهی آسیب زا بوده و یا شاهد تخریب فراوان به بهانه ایجاد زیر ساخت به نام گردشگری هستیم و اگر نگاهی گذرا به وضعیت فعلی داشته باشیم، عمده تمرکز گردشگران خارجی در ارتفاعات البرز(علم کوه و دماوند) و گردشگران داخلی گستره ایران است که اگر مدیریت نشوند و آموزش های لازم ارایه و قوانینی برای آن مدون نشود به طور حتم از اهداف «گردشگری کوهستان» به دور خواهیم بود.

** لزوم اجرای طرح ملی طبیعت گردی الوند
رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی همدان نیز در این باره گفت: سرچشمه طبیعت گردی گردشگری کوهستان است و به همین دلیل ورزش ما کنفدراسیون جهانی ندارد و فقط ماجراجویی در بخش کوهنوردی قلمداد می شود.
علیرضا گوهری افزود: در بخش گردشگری کوهستان فدراسیون کوهنوردی از 10 سال قبل زمینه حضور کوهنوردان خارجی و صعود به قله های مرتفع را مهیا ساخت و استقبال بسیار خوبی شد.
وی بیان کرد: البته فدراسیون هم اکنون به شکل حرفه ای اقدام به صدور مدرک راهنمایان کوهستان در مقاطع کوهپیمایی، سنگنوردی، یخ نوردی و غارنوردی کرده است که دوره های سیزده گانه را برای اخذ مدرک دایر کرده است.
گوهری خاطرنشان کرد: در آینده ای نزدیک راهنمایان کوهستان نیز به انجمن صنفی همدان افزوده می شوند و جالب اینکه سالانه حدود هفت هزار گردشگری داریم که برای صعود به قله های خط الراس الوند به این شهر سفر می کنند.
وی با اشاره به تدوین طرح طبیعت گردی الوند همدان گفت: اگر دستگاه ورزش و میراث فرهنگی همکاری لازم را داشته باشند سهم بسزایی را در توسعه گردشگری خواهیم داشت.
این فعال گردشگری ورزشی گفت: این طرح در سطح ملی است و نیاز به حامی و متولی دارد و از آنجا که هیات کوهنوردی استان قدرت اجرایی ندارد، امکان انجام آن نیست.
گوهری با بیان اینکه در این طرح با فعال شدن راهنمایان کوهستان حفظ محیط زیست را خواهیم دید گفت: گروه ها از مسیری تعیین شده حرکت می کنند و به پوشش های گیاهی آسیب نمی زنند.
وی افزود: توسعه و افزایش جان پناه ها نیز در قالب این طرح دیده شده و با اجرایی شدن این طرح آمار هفت هزار گردشگری ورزشی به صورت رسمی در عملکرد گردشگری استان به ثبت می رسد.
این کارشناس حوزه گردشگری یادآور شد: این طرح نیاز به کار دارد و تاکنون نقشه جامع مسیرهای طبیعت گردی و کوهستانی الوند را نداریم.
وی بیان کرد: در سال های آینده به طور قطع شاهد گردشگران خارجی برای صعود به قله های مرتفع الوند خواهیم بود و امیدوارم دستگاه های اجرایی مرتبط همکاری لازم را داشته باشند.
7520/2087

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ورزش گردشگري كوهستان يخ نوردي صخره نوردي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۰۰۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معجزه عجیبی که در کوهستان‌های استان فارس اتفاق افتاد

این اتفاق عجیب، اما واقعی چند روز پیش در روستای بنه‌کلاغ و دامنه کوه‌های نی‌ریز در استان فارس رخ داد.

ماجرا از این قرار بود که امیرمحمد ۲ساله که همراه پدرش به باغ‌شان رفته بودند، صبح جمعه ناپدید شد و پدرش هر چه گشت، ردی از او به دست نیاورد؛ این اتفاق شروع یک جست‌وجوی گسترده با شرکت ده‌ها روستایی بود که ساعت‌ها به طول انجامید و در نهایت بعد از ۲۴ساعت با اتفاقی عجیب همراه شد.

جواد سلیمی، پدر امیرمحمد که معلم یکی از مدارس شهرستان سیرجان است درباره این اتفاق به همشهری می‌گوید: روزپنج شنبه ۲۳ فروردین ماه بود که به همراه کودک ۲ سال‌ام به نام امیرمحمد که او را به یاد پدر خانمم «امام‌علی» صدا می‌زنیم، برای شرکت در یک مجلس ختم، به سوی روستای بنه‌کلاغی نی‌ریز رفتم.

ابتدا نمی‌خواستم او را با خودم ببرم، اما وقتی سوار ماشین شدم که به سمت نی‌ریز حرکت کنم، دوید و داخل ماشین نشست. من هم دلم نیامد پیاده‌اش کنم و با موافقت همسرم، او را هم با خودم بردم. این اتفاق آنقدر سریع رخ داد که حتی مجبور شدم پوشک و لوازم مورد نیازش را در بین راه بخرم.

او ادامه می‌دهد: پس از پایان مراسم ختم، حوالی عصر تصمیم گرفتم به باغ‌مان در حاشیه همان روستا بروم. ما در آنجا باغ گل محمدی داریم و گاهی برای سرکشی به آنجا می‌رویم. آن روز پدرم نیز همراه ما بود و وقتی هوا تاریک شد، به اتاقکی که در باغ بودیم رفتیم تا شب را آنجا بمانیم.

وقتی امیرمحمد گم شد

آن شب معلم جوان مدرسه سیرجان به همراه پدر و کودک ۲ساله‌اش در خانه‌باغ خوابیدند تا اینکه فردای آن روز اتفاق ترسناکی رخ داد.

پدر امیرمحمد می‌گوید: صبح که بیدار شدم، بعد از خواندن نماز صبحانه را آماد کردم و پسرم را صدا زدم، اما او در خواب عمیقی بود، من هم بعد از خوردن صبحانه از اتاق بیرون رفتم. در باغ مشغول گشت زنی بودم که آن سوی رودخانه همسایه مان را دیدم. به سویش رفتم و دقایقی با او به صحبت پرداختم، بعد به دنبال پسرم به خانه‌باغ برگشتم، اما او سر جایش نبود. پدرم هنوز در خواب بود.

بلافاصله بیرون آمدم و امیرمحمد را صدا زدم و اطراف را گشتم، اما خبری از او نبود و ناپدید شده بود. اطراف رودخانه، باغ، میان گل‌ها هر جا را که فکر می‌کردم گشتم، اما هیچ فایده‌ای نداشت. همان موقع یک ماشین پیکان را دیدم و به راننده‌اش گفتم دنبال فرزندم می‌گردم آیا او را دیده‌ای؟ گفت نه، پسری با این نشانی ندیده‌ام، اما به من اطمینان داد که به دنبالش خواهد گشت.

حمایت و همدلی مردم

گم شدن امیرمحمد دهان به دهان گشت و مردم روستا‌های اطراف از جمله رودخور، سلطان آباد، کت‌آباد و امام‌زاده محمد نیز در جریان ماجرا قرار گرفتند و برای پیدا کردن کودک گمشده بسیج شدند.

معلم جوان ادامه می‌دهد: مردم از زن و مرد گرفته تا پیر و جوان برای کمک آمدند. ۲۰ نفر از گروه امدادی هلال احمر داراب و نی‌ریز، ۱۰۰ نفر از روستای عرب نشین رود خور، ۶۰ نفر از بنه کلاغی و گروه‌های مختلف ۱۵ تا ۲۰ نفری مردم که نزدیک به ۳۰۰ نفر می‌شدند، همگی برای پیدا کردن پسرم بسیج شدند و به سوی کوه و دشت به راه افتادیم. همگی با صدای بلند امیرمحمد را صدا می‌زدیم، اما خبری از پسرم نبود.

شب وحشتناک

پدر امیرمحمد می‌گوید: پس از چندین ساعت جست‌وجو هوا روبه تاریکی رفت و من ناامید شده بودم. آنقدر حالم بد بود و مستاصل بودم که بی اختیار اشک می‌ریختم و از خدا می‌خواستم فرزندم را به من برگرداند. حتی خبر گم شدن امیرمحمد به سیرجان هم رسید، مادرش با نگرانی از من می‌خواست که بچه را پیدا کنم.

شب که از نیمه گذشت، معلم جوان تصور می‌کرد که دیگر پسرش را نخواهد دید. اما هنوز امیدوار بود و دعا می‌کرد معجزه‌ای رخ دهد و امیرمحمد به آغوش او برگردد.

او ادامه می‌داد: هوا لحظه به لحظه سرد‌تر می‌شد. در سرمای شب مردم در دل کوه و دشت آتش روشن کرده بودند و دورش جمع شده بودند. برخی هم همچنان دست از گشتن بر نمی‌داشتند. من که اشک‌هایم بند نمی‌آمد نمی‌دانستم باید چه کنم و فقط دعا می‌کردم.

آنقدر خسته بودم که کمی نشستم استراحت کنم و دوباره به گشتن ادامه دهم که در همان حال خوابم برد. ناگهان از خواب بیدار شدم و دیدم دم دمای صبح است. نمازم را خواندم و دوباره به راه افتادم. دیگر هیچ چیز برایم معنایی نداشت، انگار در این دنیا نبودم، فقط می‌خواستم چشم ببندم و باز کنم و پسرم را ببینم.

هراسان، نگران، پر از اضطراب و ناامید بودم. با این احوال چند ساعتی را در کوه‌های سرگدار به جست‌وجو ادامه دادیم. از کوه بالا رفته بودیم که ناگهان یکی فریاد زد یک پوشک بچه اینجا افتاده است. کمی جلوتر یک شلوار خاکستری که متعلق به پسرم بود را هم پیدا کردیم. دیگر مطمئن شدیم که پسرم از این مسیر به سمت کوه رفته است.

کمی جلوتر رد پایی کوچکی روی خاک دیدیم. رد‌ها را گرفتیم و فریاد زنان پسرم را صدا می‌زدیم و پیش می‌رفتیم. در بین صدا‌ها و فریاد‌های مردم ناگهان صدای ضعیفی شنیده شد. ابتدا فکر کردیم صدای جغد است. اما صدا باز هم تکرار شد.

صدای ضعیف و جیغ مانندی به گوش می‌رسید. همه با شک و دودلی به سوی صدا شتابان رفتیم و صحنه‌ای باور نکردنی را دیدیم. امیرمحمد به پشت روی تخته سنگی دراز کشیده بود و یک لنگه کفشش را زیر سرش گذاشته بود و لنگه دیگر نیز کنار تخت سنگ دیده می‌شد.

با دیدن او، به سویش دویدم و او را که بدنش از سرما یخ زده بود در آغوش گرفتم. انگار او همه نیرویش را جمع کرده بود تا جواب ما را بدهد و بعد از اینکه خیالش راحت شد که او را پیدا کرده‌ایم در آغوش من از حال رفت و بی‌هوش شد. او را به درمانگاه رودخورد بردیم. آنجا گفتند که نمی‌توانند به او سرم بزنند، کودک یخ زده است. با عجله او را به یکی از بیمارستان‌های نی ریز بردیم.

در لحظه اول که دکتر پسرم را دید گفت که چرا او را آورده‌اید؟ بچه مرده است. اما از او خواستیم که کودکم را معاینه و معالجه کند. فرزندم را خواباندند و رویش پتو گذاشتند، کمی که گذشت بدن کودک گرم شد، خون در بدنش در جریان گرفت، اما همچنان بیهوش بود و حرکت نمی‌کرد، در این حال یک عروسک در کنارش گذاشتند، لحظاتی بعد دستان پسرم تکان خورد و عروسک را در آغوش کشید. این بهترین لحظه عمرم بود که فرزندم دوباره به زندگی برگشته بود.

آن روز امیرمحمد ۲ساله به طرز معجزه‌آسایی به زندگی برگشت و تا یکشنبه در بیمارستان ماند و ظهر یکشنبه در حالی که می‌توانست چند کلمه‌ای را که یاد گرفته به زبان بیاورد، از بیمارستان مرخص شد و همراه خانواده به سیرجان برگشتند.

منبع: همشهری آنلاین

tags # اخبار اجتماعی سایر اخبار غذای ویژه انسان‌های اولیه چه بود و چه مزه‌ای داشت؟ | دستور پخت یک غذای مخصوص نئاندرتال‌ها! چه کسی لباس را اختراع کرد؛ آیا انسان‌های اولیه همیشه لخت بودند؟ اولین قتل در جهان چگونه اتفاق افتاد؟! انسان‌های نخستین چگونه صحبت می‌کردند؟

دیگر خبرها

  • ثبت بیش از ۲۶ میلیون نفر بازدید از اماکن گردشگری خوزستان
  • بیش از ۲۶.۶ میلیون نفر از جاذبه‌های گردشگری خوزستان بازدید کردند
  • حال خوب مردم در روزهای پایانی فروردین
  • ثبت مراسم آبگیری آب انبار‌های سرایان در تقویم رویداد‌های گردشگری کشور
  • ۳۵ درصد بازدید گردشگران از جاذبه‌های گردشگری مدرن و ابرسازه‌های تفریحی اصفهان بوده است
  • همدان، میزبان دوره مربیگری کوهنوردی در برف و یخ
  • برگزاری دوره مربیگری درجه ۳ کوهنوردی در همدان
  • معجزه عجیبی که در کوهستان‌های استان فارس اتفاق افتاد
  • ثبت مراسم آبگیری آب‌ انبار‌های سرایان در تقویم رویداد‌های گردشگری کشور
  • جاذبه‌های دل انگیز بهار در خراسان شمالی