Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-05-07@04:53:13 GMT

فصل هایی سرد با آسمانی تیره

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۰۱۸۷۶

فصل هایی سرد با آسمانی تیره

به گزارش خبرگزاری برنا در آذربایجان شرقی،  پیش‌ترها پاییز زرد بود، حالا سیاه است. آنطور که بزرگ ترها تعریف می کنند، پاییز فصلی برای قدم زدن و کشیدن نفس های عمیق عاشقانه بود، حالا نیست.

حالا پاییز را از زیر ماسک استشمام می کنیم، چندسالی می شود که شهرهای بزرگ، فصل هایی سرد با آسمانی سیاه تجربه می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم به آن می گویند آلودگی هوا، کارشناسان وارونگی دما می نامند.

وارونگی دما یا همان اینورژن پدیده‌ای است که در آن برخلاف حالت طبیعی با افزایش ارتفاع، دما نیز زیاد می‌شود و در این شرایط درجه حرارت پائین جو، کمتر از طبقه فوقانی می‌باشد. این ممکن است همه جا اتفاق بیفتد اما در شهرهای بزرگ به آلودگی هوا منجر می شود.

مدت هاست که کلانشهرهایی چون تهران، تبریز، مشهد و... علاوه بر ترافیک، حاشیه نشینی و معضلات زیست محیطی با آلودگی هوا در فصل های سرد سال یعنی پاییز و زمستان دست و پنجه نرم می کنند. تعبیر عموم مردم این است که زیاد بودن تعداد خودروها، کارخانه ها و در کنار این ها کمبود فضای سبز باعث این وضعیت می شود. البته بخشی از ماجرا هم همین است، اما همه داستان این نیست.

به گفته کارشناسان، از عوامل تاثیرگذار بر روند وارونگی یا اینورژن می توان از وجود هوای سرد و خشک که باعث جذب تشعشع حرارت زمین می شود، آسمان صاف و بدون ابر که عمل تشعشع را سرعت می بخشد و هوای آرام و بدون باد که باعث عدم تداخل هوای سرد و گرم شود، نام برد.

بیشتر آلاینده های هوا مانند دود اگزوز خودروها، گاز و دود صنایع و معادن و ...هنگامی که رها می شوند، گرم‌تر از هوای اطراف خود بوده و به دلیل اینکه هوای گرم به اندازه هوای سرد متراکم نیست، گازهای آلوده گرم بالا می روند و در لایه های سرد بالاتر پخش می‌شوند؛ بنابراین هنگامی که وارونگی گرمایی رخ می دهد، یک لایه هوای گرم روی یک لایه هوای سرد قرار می‌گیرد.

«نشست هوای سرد در نزدیک زمین، علت اصلی تشدید آلودگی هوا است»؛ این را «مجید آزادی» مدیر گروه پژوهشی هواشناسی دینامکی و هم دیدی پژوهشکده هواشناسی این را می گوید ومعتقد است تشدید آلودگی هوا دلایل مختلفی دارد که نشست هوای سرد در نزدیک زمین در فصول سرد سال یکی از دلایل اصلی آن است.

معمولا در فصل پاییز و زمستان که هوا سرد می شود پدیده نشست هوای سرد در سطح زمین رخ می دهد و اگر دراین حالت، حرکت صعودی هوا وجود نداشته باشد، آلاینده های موجود در هوا در مجاورت سطح زمین حبس خواهند شد.

این پدیده و این اتفاقات چند سالی است که در تبریز هم صورت می گیرد. سعید نیکوخصلت، عضو شورای شهر تبریز درباره علل وارونگی دما در تبریز به خبرنگار شهریار توضیح می دهد.

او می گوید: «بحث این است که در جامعه ما خودرو بیش از حد وجود دارد اما مسئله نگران کننده تر از آن این است که این خودروها به صورت بهینه استفاده نمی شوند، سوخت مناسبی ندارند و به سبک تک سرنشینی مورد بهره وری قرار می گیرند.»

باید نشست و تماشا کرد؟

«قوانین راهنمایی و رانندگی، ارتقا فرهنگ مردم، جلوگیری از تردد خودروهای فاقد معاینه فنی، جایگزین سازی پیاده راه ها بجای خیابان ها در مرکز شهر و توسعه فرهنگ دوچرخه سواری و... می توانند تبریز و تمام کلانشهرها را از این شرایط نجات بدهد.»نیکوخصلت با اشاره به شکل جغرافیایی تبریز که آن را «کاسه ای شکل» می نامد، توضیح می دهد: وارونگی دما در این شهر اجتناب ناپذیر است زیرا باغ ها را از دست داده ایم، صنعت شهر تبریز تاثیرات منفی دارد و از این طرف هم دریاچه ارومیه رو به خشکی است.»

دبیر کمیسیون فرهنگی شورای شهر تبریز می گوید: «خشک شدن دریاچه ارومیه در گردش دما تاثیر می گذارد و همه این ها دست به دست هم می دهند تا تبریز بادهایش را از دست بدهد.»

به گفته او، ساخت و سازهایی که در تبریز صورت گرفته، باعث شده جلوی وزش بادهای شرق به غرب و غرب به شرق تاحدود زیادی گرفته شود.»

اما آیا باید نشست و صرفا تماشا کرد؟ نیکوخصلت می گوید «خیر». به عقیده او، برون رفت از این وضعیت، مستلزم همکاری و همیاری مردم و تمام دستگاه ها و ارگان هاست.

او می گوید: «قوانین راهنمایی و رانندگی، ارتقا فرهنگ مردم، جلوگیری از تردد خودروهای فاقد معاینه فنی، جایگزین سازی پیاده راه ها بجای خیابان ها در مرکز شهر و توسعه فرهنگ دوچرخه سواری و... می توانند تبریز و تمام کلانشهرها را از این شرایط نجات بدهد.»

نهضت «نه به خودروهای تک‌سرنشین»

وی از برنامه‌هایی که در پیش دارند می‌گوید: «نهضت عمومی «نه به تک‌سرنشین» راه‌اندازی می‌شود و بر همین اساسی قرار است افرادی در خیابان‌ها باشند تا به رانندگان خودروهای تک‌سرنشین توضیح بدهند که کارشان صحیح نیست و به آن‌ها مشاوره بدهند.»

به گفته این عضو شورای شهر تبریز، شهرداری تبریز نیز به جد پیگیر است تا اقدامات طولانی و حتی کوتاه مدت برای برون رفت از این موضوع طراحی کند که «کاشت درخت‌هایی مثل کاج در سطح شهر که بتوانند در زمستان هم اکسیژن تولید کنند» یکی از همان اقدامات است.

L.E.Z تجربه موفق

سال گذشته که شرایطی بحرانی برای تبریز به وجود آمد و مدارس به خاطر آلودگی هوا یک هفته تعطیل شدند، طرح L.E.Z در مناطقی که آلودگی هوا بالاست از ورود خودروهایی با آلایندگی بالا جلوگیری می کند  زیرا یک خودروی آلاینده حدود ۳۰ برابر یک خودروی استاندارد آلودگی تولید می کند ودر طرحLEZ به جای تردد خودرو با پلاک روز به تردد خودروهای بدون آلودگی و یا آلودگی بسیار پایین تاکید می شود .

این یکی از تدابیر و اقدامات شهرداری تبریز بود که خوب جواب داد. مهدی یوسفی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تبریز گفته بود که «طرح محدوده آلودگی» یا همان L.E.Z سال گذشته توانست تردد ۱۱هزار خودرو را کاهش دهد.

البته به گفته یوسفی، سال گذشته در کنار این طرح، طرح زوج و فرد نیز اجرا و با استقبال فراوان مردم مواجه شد که همه این ها در برون رفت از وضعیف بحرانی بسیار تاثیرگذار بودند.

متاسفانه بیش‌تر مردم به دلیل عدم آشنایی با پدیده اینورژن یا همان وارونگی دما، شهرداری را تنها مقصر آلوده شده هوا می‌دانند و انتظار دارند شهرداری به تنهایی بتواند جلوی بروز چنین مشکلات زیست محیطی را بگیرد.

شهر مال خودمان است، باید همه مشارکت کنیم

مهندس شهین‌باهر، شهردار کلانشهر تبریز با انتقاد از این موضوع می‌گوید‌: «هر وقت یک دستگاه کم و کاستی داشته باشد، شهرداری مقصر می شود. واقعیت ها چیز دیگری است و رفتار دوگانه صحیح و صلاح نیست و شهر، مال خودمان است و هر دستگاه موظف است عامل وظایف خود باشد.»

او توضیح می‌دهد: «از ۵هزار و ۳۰۰ دستگاه تاکسی تبریز، ۴هزار و ۳۰۰دستگاه نوسازی شدند. همچنین ۶۰۰دستگاه از ۸۰۰دستگاه اتوبوسرانی تبریز نیز نوسازی شده و در سطح شهر تردد می‌کنند.»

شهردار کلانشهر تبریز با تاکید بر شرایط توپوگرافی خاص تبریز، گسترش و تنوع صنایع، توسعه شهری و جمعیتی در دو دهه اخیر، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، عدم توزیع بنزین و گازوئیل یورو ۴ به شکل استانی، تردد بیش از ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو شخصی و عمومی، آن ها را از جمله عوامل آلودگی هوا بر می‌شمارد.

واقعیت این است که به عقیده کارشناسان، وارونگی دما چیزی است که این‌روزها گریبان بسیاری از شهرها را می‌گیرد اما این نحوه برخورد ما با این پدیده طبیعی است که می‌تواند آن را به بحران آلودگی هوا تبدیل کند یا خبر.

نمی‌توان به‌یک باره زیرساخت های شهر را برای مقابله با وضعیت فراهم کرد، اما حداقل می‌توان هرسال یک قدم برداشت. سال گذشته طرح L.E.Z  و نوسازی ناوگان تاکسیرانی و اتوبوسرانی تبریز، امسال تحقق نهضت «نه به تک سرنشینی». این اقدام ما شهروندان است که تعیین می‌کند  که مدارس فرزندان‌مان بخاطر بارش برف و زیبایی‌های زمستان تعظیل شود، یا آلودگی و بحران. گزارش: بهنام عبداللهی

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: جامعه زیبایی شهرداری مشکلات معاون حمل و نقل و ترافیک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۰۱۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوای ۶ شهر اصفهان سالم است/ شاخص زرین‌شهر بر مدار نارنجی آلودگی

به گزارش خبرنگار مهر، شاخص کیفی هوای کلان‌شهر اصفهان بر اساس داده‌های ۱۴ ایستگاه سنجش فعال در ۲۴ ساعت منتهی به ساعت هشت صبح یکشنبه شانزدهم اردیبهشت با میانگین ۶۳ وضعیت قابل قبول را نشان می‌دهد.

بر اساس داده‌های سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان محیط‌زیست (منطقه اصفهان) شاخص هوای این کلان‌شهر امروز در ساعت انتشار این گزارش در ایستگاه خیابان ۲۵ آبان، بولوار کاوه و دانشگاه صنعتی با عدد ۵۹، خیابان احمدآباد ۸۶، میدان انقلاب ۷۸، پارک زمزم ۷۲، رهنان ۶۵، خیابان زینبیه ۷۰، کردآباد و سپاهان‌شهر ۵۷، خیابان‌های فیض و فرشادی ۵۴ و ولدان ۶۸ AQI در وضعیت قابل قبول است.

شاخص هوای اصفهان همچنین در ایستگاه خیابان میرزا طاهر با عدد ۳۷ AQI وضعیت پاک را نشان می‌دهد.

امروز شاخص هوا در خمینی‌شهر با میانگین ۳۴ در وضعیت پاک، در شاهین‌شهر ۷۴، مبارکه ۶۲، کاشان ۵۷، قهجاورستان ۵۶ و نجف آباد ۷۰ AQI در وضعیت قابل قبول و در زرین شهر با میانگین ۱۰۴ ناسالم برای گروه‌های حساس و در سجزی با میانگین ۱۵۴ ناسالم برای عموم شهروندان ثبت شد. ایستگاه سنجش آلودگی هوای منطقه صنعتی دولت آباد قطع است.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.
این شاخص به طور معمول برای پنج آلاینده هوا شامل مونوکسیدکربن (CO) ، اُزن (O۳)، دی اکسید نیتروژن (NO۲)، دی اکسید گوگرد (SO۲) و ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون (PM۲.۵) اندازه گیری و به طور روزانه در ایستگاه‌های پایش هوا، ثبت می‌شود.
شاخص کیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق ( ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.

کد خبر 6096765

دیگر خبرها

  • هوای اصفهان ناسالم است/ کاشان در وضعیت قرمز آلودگی
  • هوای رباط کریم تقریبا سالم است/خرابی دستگاه پایش آلودگی هوا
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • آلودگی هوا در ۵ شهر خوزستان
  • تهران از ابتدای امسال چند روز هوای پاک داشته است؟
  • اهواز رکورددار آلودگی هوا / شاخص کیفی ۲۱ شهر سالم و پاک است
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • جزئیات آلودگی هوا در شهرهای خوزستان
  • هوای ۶ شهر اصفهان سالم است/ شاخص زرین‌شهر بر مدار نارنجی آلودگی
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت