Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- کاوش باستان‌شناختي محوطه تاريخي باباکمال در تويسرکان همدان نشان داد اين محوطه تاريخي يکي از جنوبي‌ترين نقاط حضور اقوام يانيقي در حوزه فرهنگي زاگرس مرکزي و محوطه‌­اي بسيار ارزشمند و کليدي در مطالعات باستان‌شناسي غرب ايران است.
به گزارش خبرگزاري آريا، يعقوب محمدي فر، سرپرست هيئت کاوش باستان شناختي محوطه باباکمال در تويسرکان همدان  امروز سه شنبه 22 آبان 97 با اعلام اين خبربه ثبت تپه باباکمال در فهرست آثار ملي ايران در سال 1353 اشاره کرد و  از تخريب اين تپه در سال‌هاي اخير تحت تاثير عوامل مختلف خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او با بيان اين نکته که پروژه کاوش باستان شناختي محوطه باباکمال با تامين اعتبار استاني و با صدور مجوز توسط رياست پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با اهداف کاوش لايه نگاري، تعيين عرصه و پيشنهاد حريم انجام شد، گفت: «در اين کاوش 15 گمانه به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم ايجاد شد و محدوده اصلي و مساحت تپه مورد شناسايي قرار گرفت.»
به گفته اين باستان شناس؛ 3  گمانه کاوش و لايه نگاري در بخش شمالي و شرقي تپه ايجاد شد که نتايج قابل توجهي داشت.
او افزود: «در ترانشه بخش مرتفع تپه، لايه­هاي مختلفي از دوره اسلامي، اشکاني و همچنين دوره آهن (احتمالا ماد) مشخص شد.»
محمدي فر با اشاره به اين نکته که ميزان برداشت قابل توجه خاک تپه در جهبه شرقي محوطه سبب شد تا بخشي از تپه به صورت برش خورده قابل مشاهده باشد، گفت: «به همين دليل، دو ترانشه لايه نگاري در قسمت مذکور ايجاد شد و نتايج چشمگيري به دست آمد.»
او از جمله دستاوردها به شناسايي لايه‌­هاي آهن 2  در زير لايه­‌هاي آهن 3 اشاره کرد که از نظر توالي لايه نگاشتي در زاگرس مرکزي و غرب ايران بسيار ارزشمند است.
او در ادامه گفت: «همچنين در لايه­ گودين 3  به خصوص فازهاي اوليه اين دوره يعني فاز 6 و 5 گودين 3 به خوبي شناسايي شد که در زير لايه­‌هاي فرهنگ يانيق قرار داشت و  به همين دليل اين محوطه را مي توان به عنوان يکي از جنوبي ترين نقاط حضور اقوام يانيقي در حوزه فرهنگي زاگرس مرکزي دانست.»
محمدي فر اظهار کرد: «در ادامه کاوش‌­ها، لايه‌­هايي از دوره مس و سنگ مياني و جديد و در زير لايه­‌هاي دوره مفرغ قديم شناسايي شد.»
او گفت: «با توجه به دوره­‌هاي فرهنگي مختلف شناسايي شده در تپه باباکمال مي­توان اين محوطه را از ارزشمندترين محوطه­‌هاي استان همدان در حوزه فرهنگي زاگرس مرکزي و غرب ايران نام برد که پتانسيل بسيار مناسبي براي مطالعه و پژوهش در مورد دوره‌­هاي مختلف فرهنگي و تاريخي از جمله دوره فرهنگ يانيق، فرهنگ گودين 3  و دوره آهن 2  و آهن 3  (احتمالا ماد) دارد.»



منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: تويسرکان کليدي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۰۲۹۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تپه‌های باستانی قم میراث‌دار گنجینه تاریخ هزاران ساله

شهر قم یکی از شهر‌های تاریخی و قدیمی کشور محسوب می‌شود که آثار تاریخی بسیاری ازجمله تپه‌های باستانی در این شهر وجود دارد که در ادامه به معرفی برخی از این تپه‌ها خواهیم پرداخت.

معمولا در تپه‌های باستانی آثار و نشانه‌هایی از استقرار انسان‌ها، وجود معابد، آتشکده‌ها، گورستان‌ها و بنا‌های عظیم قابل مشاهده است که کاوش در این تپه‌ها می‌تواند به روشن شدن سؤالات مختلف درباره نحوه زندگی، آداب و رسوم، روابط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و همچنین پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیکی جوامع گذشته کمک کند.

همچنین تپه‌های باستانی به عنوان جاذبه‌های گردشگری می‌توانند نقش مهمی در توسعه صنعت گردشگری و رونق اقتصادی منطقه داشته باشند که البته باتوجه به اینکه تپه‌های باستانی یک میراث گران‌بها و غیرقابل جایگزین هستند باید در حفظ و حراست آنها کوشید چراکه تخریب و غارت این تپه‌ها به منزله از دست رفتن بخشی از تاریخ و فرهنگ است.

گفتنی است، در شهری با پیشینه قم تپه‌های بسیاری وجود دارد که تنها سه مورد از آنها کاوش شده‌اند که شامل: 
تپه قلی درویش

این تپه با قدمت هفت هزار ساله، یکی از مهم‌ترین تپه‌های باستانی ایران است، کاوش‌های انجام شده در این تپه نشان‌دهنده وجود یک شهر باستانی با معماری پیشرفته و روابط اجتماعی و اقتصادی پیچیده است.

قره تپه قمرود 


این تپه که در حاشیه رودخانه قمرود واقع شده، قدمتی حدود ۵ هزار ساله دارد، کاوش‌های این تپه نشان‌دهنده وجود یک محوطه باستانی با کاربری مسکونی و صنعتی است.

تپه صرم 


این تپه در نزدیکی شهر قم واقع شده و قدمتی حدود چهار هزار ساله دارد، کاوش‌های این تپه نشان‌دهنده وجود یک محوطه باستانی با کاربری مذهبی و آیینی است.

تپه‌های کاوش نشده قم نیز شامل آق تپه قشلاق، آق‌تپه البرز، تپه البرز یک، تپه امامزاده طیب و طاهر، تپه امامزاده علمدار کیاب، تپه امامزاده نواران، تپه در قلعه (دروازه قلعه)، تپه دژ کهنه (تیزه کهنه)، تپه قلعه جننی، تپه قلعه چم لاواردار، تپه قلعه خورآباد، تپه قلعه مبارک‌آباد، تپه کفتر خون قزقون به سر، تپه کمر بلبل، تپه گبری حسین‌آباد میش‌مست، تپه گبری روستای قاضی پائین، تپه گردالی و محوطه گورستان، تپه مزرعه کهک، تپه میشل، تپه قلعه وشنوه، قره تپه شاهجرد، قلعه تپه النگ، قلعه تپه طغرود و مجموعه تپه‌های امامزاده سکینه خاتون هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • تپه‌های باستانی قم میراث‌دار گنجینه تاریخ هزاران ساله
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه‌های پایش، حفاظت، مرمت و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه های پایش، مرمت و باستان شناسی در مجموعه باستانی نقش رستم
  • انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی از موزه ملی ایران به کرمان
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی استان، از موزه ملی ایران به کرمان
  • زن ها در ۷۵ هزار سال پیش این شکلی بودند! |‌ عکس | این زن در کوه های زاگرس زندگی کرده است
  • مرکز مطالعات عراق با ۱۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می آید