Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@21:57:19 GMT

مشاور وزیر نیرو: راه حل مناقشه آب، مذاکره است

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۱۱۶۱۶

مشاور وزیر نیرو: راه حل مناقشه آب، مذاکره است

اصفهان - ایرنا - مشاور وزیر نیرو و رئیس مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی گفت: بهترین راه حل مناقشه آب در کشور بویژه در حوضه آبریز زاینده رود، مذاکره است.

زاینده رود به طول بیش از 360 کیلومتر، بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است. این رودخانه تاکنون نقش موثری در عرصه های اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی داشته و خشکسالی یک دهه اخیر باعث فصلی شدن آن و ایجاد برخی چالش ها از جمله مشکلات معیشتی برای کشاورزان اصفهان و مسائل اجتماعی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش ایرنا، محمد فاضلی روز سه شنبه در نشست 'مدیریت تعارضات اجتماعی در حوزه آب' که در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، افزود: مناقشه ها با سه روش 'مذاکره'،'جنگ و رقابت کردن تا زمانی که یکی از طرفین پیروز شود' و 'حکمفرمانی نیروی سوم' حل می شود.
وی با بیان اینکه بهترین راه حل مناقشه های آب، مذاکره است، افزود: در این روش باید ابتدا به تحلیل مناقشه بپردازیم و دلایل آن از جمله کمبود عرضه، آلودگی، تقاضای بیش از حد، چارچوب نهادی، حکمفرمانی تمرکزگرا، تعرفه های اقتصادی نامناسب، نبود منابع مالی، برنامه مدیریت حوضه، مشارکت ناکافی آب بَران و ناآگاهی آنان در باره وضعیت موجود را بررسی کنیم.
فاضلوی با بیان اینکه در حوضه آبریز زاینده رود نیز باید دلایل مناقشه را بشکل جزئی و تفصیلی بررسی و در باره آن، داده و اطلاعات را جمع آوری کنیم، تصریح کرد: در این راه باید طرفین مناقشه و ذینفعان، ارتباطات و چگونگی اعتمادسازی را بررسی و اسناد تاریخی در باره حقابه ها، مطالبات و تخصیص ها را تهیه کنند.
فاضلی با طرح این سئوال که متولی اعتماد سازی در مناقشه بر سر آب زاینده رود کیست، اضافه کرد: اگر این اطلاعات و داده ها را نداشته باشیم، بازی قدرت را بر سر آب خواهیم داشت.
مشاور وزیر نیرو، گام دوم در مذاکره را تعریف 'دستور کار' عنوان و تصریح کرد: پس از آن باید به اجرای دستور کار و پایش اقدام های انجام شده بپردازیم.
وی تاکید کرد: در مناقشه بر سر زاینده رود، مساله هنوز بدرستی مطرح و صورت بندی نشده، داده های تاریخی کافی نیست، ساز و کار مذاکره بکار گرفته نشده، ذینفعان با تفویض قدرت کافی وارد مذاکره و تصمیم گیری نشده اند و شفافیت هم وجود ندارد.
فاضلی با بیان اینکه در یک اتاق تاریک نمی توان طرفین مذاکره را نشاند، اضافه کرد: طراحی ساز و کارهای شفاف باعث می شود تا طرفین، به ساختار اعتماد کنند و به حل مناقشه به صورت فرایند مرحله به مرحله امیدوار باشند.
وی ادامه داد: اصلی ترین افرادی که می توانند روی این موضوع کار کنند، مقام های سیاسی و اجرایی که مداخله قدرت در فرایند اجتماعی را به کار می گیرند، نیستند.
منصور شیشه فروش مدیر مدیریت بحران استانداری اصفهان نیز در این نشست با تاکید براینکه تا زمانی که دلیل خشکی زاینده رود را شناسایی نکنیم، نمی توانیم مشکلات آن را حل کنیم، گفت: احیا نشدن زاینده رود اثرهای مُخرب زیادی در بخش های اقتصادی، اجتماعی، گردشگری و سلامت جامعه خواهد داشت.
همچنین مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان در این نشست با بیان اینکه دولت به تنهایی قادر به حل مشکلات حوزه آب نیست، گفت: تاکنون دولت تصمیم های بسیاری در شوراهای مختلف از جمله هماهنگی حوضه آبریز زاینده رود گرفته اما مشکل این است که بسیاری از آنها بطور کامل اجرا نمی شود.
مسعود میرمحمد صادقی افزود: ما نیاز به بازنگری در مبانی حکمرانی دولت در حوزه آب داریم و اگر دولت می خواهد تصمیم های آن اجرا شود باید اقتدار لازم را هم داشته باشد.
وی، قانونمداری، بازنگری در برخی قوانین و مشروعیت مشارکت را برای حل مناقشه آب ضروری دانست و اضافه کرد: همه این موارد مانند یک زنجیر به هم متصل است.
در این نشست که در دومین کنگره علوم و مهندسی آب و فاضلاب ایران در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، تعدادی از استادان دانشگاه و مسئولان دستگاه های اجرایی با اشاره به مسائلی مانند کاهش بارندگی در چند سال اخیر، اعتراض کشاورزان اصفهانی به اختصاص نیافتن حقابه های آنها، مصوبات متعدد دولت و شوراها برای حل مشکلات مرتبط با حوضه های آبریز بویژه زاینده رود و مسائل اجتماعی و اقتصادی ناشی از خشکی زاینده رود و روش های مختلف برای حل مناقشه آب را بررسی کردند.
ضرورت تشکیل اتاق دیپلماسی آب در استان ها، ایجاد ارزش ملی برای زاینده رود، بازنگری در وظایف دولت برای حل مناقشه های آب و لزوم مشارکت بیشتر قوه قضاییه و مُقننه در حل مناقشه های آب از دیگر مباحث مطرح شده در این نشست بود.
'دومین کنگره علوم و مهندسی آب و فاضلاب ایران و دومین همایش ملی عرضه و تقاضای آب شُرب و بهداشتی' روز سه شنبه در دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز به کار کرد و تا 24 آبان ادامه دارد.
6027/3011

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد مناقشه آب دانشگاه صنعتي اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۱۱۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستورات ویژه وزیر نیرو برای خراسان جنوبی

دیدار جواد قناعت استاندار خراسان جنوبی با علی اکبر محرابیان وزیر نیرو، با دستورات ویژه‌ای در راستای توسعه زیرساخت‌های آب و برق استان همراه شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی و به نقل از روابط عمومی استانداری، جواد قناعت امروز _سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت_ در دیدار وزیر نیرو ضمن ارائه گزارش جامع از اقدامات دولت سیزدهم در حوزه آب و برق در خراسان جنوبی، از مشکلات این حوزه و نیازهای استان گفت.

وی از اقدامات وزارت نیرو در مدیریت انرژی که گذر از زمستان و تابستان را بدون قطعی برق و آب ممکن کرده، تقدیر کرد.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات مثبت و کسب رتبه برتر خراسان جنوبی در اجرای موفق طرح نهضت ملی مسکن، توجه ویژه وزارت نیرو در تأمین اعتبارات مورد نیاز برای اجرای زیرساخت‌های آب و برق پروژه‌های نهضت ملی مسکن در استان را خواستار شد که با نظر مثبت وزیر در تأمین اعتبارات مورد نیاز مواجه شد.
وی با ارائه گزارشی از وضعیت اجرای طرح بهارستان (بهسازی شبکه برق روستایی) در روستاهای استان، اظهار کرد: با اجرای شبکه‌ای به طول ۸۶ کیلومتر، روستای گردشگری نای بند در شهرستان طبس به آخرین مراحل کار رسیده و آماده بهره برداری است.

قناعت تأکید کرد: پوشش برق در خراسان جنوبی به ۹۹.۹ درصد رسیده که عددی قابل توجه است.

وی در ادامه از نگاه ویژه دولت در اجرای پست‌های ۱۳۲ و ۴۰۰ کیلوولت در استان تقدیر و اظهار داشت: براساس مصوبه دولت و تحقق طرح توسعه نهبندان و سربیشه، پست ۱۳۲ کیلوولت و ۶۰ کیلومتر خط انتقال شاهکوه تا منطقه طلاخیز هیرد به عنوان یکی از بزرگترین طرح‌های زیرساختی استان در حال اجراست.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به وضعیت پیشرفت فیزیکی دو پروژه پست ۴۰۰ کیلوولت نهبندان و فردوس، سرعت بخشیدن به روند اجرای کار را با نگاه ویژه وزارت نیرو خواستار شد که درخواست استاندار در این زمینه هم با موافقت وزیر نیرو، دستور ویژه درخصوص تأمین اعتبار مورد نیاز و تأکید شد که این سه پروژه باید تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد.

دستور ویژه وزیر درخصوص طراحی سایت و آغاز عملیات اجرایی ساختمان مهندسی پست ۴۰۰ کیلوولت فردوس از دیگر نتایج این دیدار بود.

استاندار خراسان جنوبی در ادامه به مصوبات دور دوم سفر رئیس جمهور به استان اشاره کرد و گفت: یکی از این مصوبات احداث شش سد تغذیه مصنوعی با اعتبار ۴۵۰ میلیارد تومان در سطح استان است.

وی با اشاره به خسارت‌های وارده به مناطق مختلف استان ناشی از سیل روزهای اخیر، تحقق این مصوبه و اجرای سدهای تغذیه‌ای را به عنوان مطالبه‌ای مهم عنوان کرد که تحقق آن می‌تواند در مدیریت روانآب‌ها و کاهش حجم خسارت سیلاب مؤثر باشد.

علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در زمینه تأمین این اعتبار دستور ویژه صادر کرد و تأکید نمود: این شش سد تغذیه‌ای می‌بایست تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد.

قناعت از طرح آبرسانی به شهرهای بیرجند و طبس هم به عنوان دیگر مصوبه سفر دوم رئیس جمهور به استان یاد کرد که این موضوع هم دستور تأمین ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار تحقق این مصوبه را گرفت و این تأکید وزیر که؛ این دو طرح تا پایان سال ۱۴۰۳ تکمیل شده و به بهره برداری برسند.

وی در ادامه نظر موافق وزیر نیرو درخصوص رفع مشکل موافقت نامه پروژه فاضلاب خوسف را هم جلب کرد.

استاندار خراسان جنوبی سپس از مشکل آبرسانی به مناطق روستایی استان گفت و اعتبارات ویژه‌ای را برای تکمیل طرح‌های آبرسانی روستایی مطالبه کرد که موافقت شد.

وی از مصوبات سفر اول رئیس جمهور به تکمیل ۲۰ مخزن و خط انتقال در شهرهای دارای تنش آبی استان اشاره کرد و با بیان اینکه این مصوبه ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، تسریع در روند اجرای کار را خواستار شد.
دستور وزیر درخصوص تأمین اعتبار ۲۵ درصد باقیمانده و تکمیل کار تا پایان سال ۱۴۰۳ از نتایج این مذاکرات بود.
قناعت با اشاره به ظرفیت بسیار ارزشمند روزهای آفتابی در استان که لازمه اجرای نیروگاه‌های خورشیدی است، گفت: با اجرای ۷۰۸ نیروگاه خورشیدی، ظرفیت تولید برق استان از این محل به ۲۸.۱ مگاوات رسیده است.

وی ادامه داد: برای توسعه شرایط موجود، مجوز احداث ۵ شهرک تخصصی نیروگاه خورشیدی صادر شده و برای تحقق ۱۶۰ مگاوات، زمین لازم به سرمایه گذاران طرح نیروگاه خورشیدی در استان تخصیص یافته است تا با همکاری سازمان انرژی‌های نو کار خود را شروع کنند.
استاندار خراسان جنوبی گفت: تحقق این مهم و توسعه شرایط موجود هم حمایت وزارت نیرو در خرید تضمینی برق تولیدی را می‌طلبد.

وی در ادامه از وضعیت نیروگاه بادی درح گفت و با اشاره به مطالبه سرمایه گذار مبنی بر دریافت تسهیلات، نگاه ویژه وزارت نیرو در این خصوص را هم خواستار شد.
وزیر نیرو با اعلام نظر مثبت خود در زمینه نیروگاه‌های خورشیدی استان خراسان جنوبی، حمایت خود را از پروژه نیروگاه بادی درح هم اعلام کرد تا فاز تکمیلی این پروژه شتاب گیرد و ۱۰ مگاوات برق تولیدی در این نیروگاه در آینده نزدیک محقق شود.

قناعت سپس اقدام وزارت نیرو را در راه اندازی پویش گسترده -با انرژی -با هدف تشویق مردم به رعایت مدیریت مصرف قابل تحسین خواند و با اعلام آمادگی خراسان جنوبی برای همراهی با این پویش گفت: این پویش با نگاه مثبت در استان اطلاع رسانی و دنبال خواهد شد.

به گزارش ایمنا، این پویش با تعیین مشوق‌هایی برای مصرف کنندگان بخش‌های اداری، عمومی، کشاورزی و… کاهش ۱۵ درصدی برق در بخش خصوصی و ۲۰ درصدی در بخش دولتی را در بازه زمانی ۲۱ هفته و در فصل گرم سال هدفگذاری کرده است.

در این دیدار که با همراهی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و مدیران عامل شرکت‌های برق منطقه‌ای، توزیع نیروی برق، آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب استان انجام شد، گزارش جامعی از وضعیت خراسان جنوبی ارائه شد.

کد خبر 751543

دیگر خبرها

  • دستورات ویژه وزیر نیرو برای خراسان جنوبی
  • وزیر صهیونیست: مذاکره با حماس بس است؛ به رفح حمله کنید
  • نشست چندباره خیابان‌های اصفهان/وقتی زمین زیر پای مردم سست می‌شود
  • نشست زمین برای چهارمین بار در خیابان شهیدان کاظمی + عکس
  • تمهیدات لازم برای اربعین از سوی کشور عراق اندیشیده می شود
  • کالابرگ فجرانه سوم تا ۲۱ اردیبهشت ادامه دارد
  • عقب نشینی ذخیره سد زاینده‌رود؛ ۳۹۶ میلیون مترمکعب آب آخرین موجودی
  • لیتوانی نیرو‌های نظامی مردمی برای حضور در جنگ ایجاد می‌کند
  • قول وزیر نیرو برای رها کردن بخش دیگری از حق آبه قزوین از سد طالقان
  • ساماندهی ۴۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان اصفهان