Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه سایر رسانه های خبرگزاری تقریب، از میدل ایست آی، اما در حالی که جنگ در اروپا داشت آخرین قربانیانش را می گرفت، هزاران کیلومتر آن سو تر در مرزهای بین النهرین در عراق ارتش بریتانیا در حال ورود به ایالت موصل در امپراتوری عثمانی بود و در نهایت هم در ۱۴ نوامبر این امر به نتیجه رسید.

حالا در حالی که ۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ را به عنوان پایان جنگ اول جهانی در اروپا جشن می گیرند، این اپیزود فراموش شده جنگ نشان می دهد که بعد از خلع سلاح طرفین نه تنها این جنگ بزرگ ادامه یافته، که حتی تاثیراتش تا به امروز در منطقه هم ادامه یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



یک قرن بعد از سکوت تفنگ ها، امروز اقتضا می کند که یک بازنگری اساسی در این قضیه داشته باشیم که آیا اشغال موصل پس از پایان جنگ اول جهانی و سقوط امپراتوری عثمانی در آن سرزمین  در مسایل هویتی امروز منطقه که نمونه هایش را در شورش عربی هم دیدیم، و نیز در تغییر و تبدیل عراق به جامعه ای که امروز می بینیم آیا نقشی داشته یا نه؟

امروزه اسناد رسمی و سری سال ۱۹۱۶ که نقشه ترسیم مرزهای ساختگی برای کشورهای خاورمیانه و به خصوص عراق را شامل بودند، بسیار مورد سرزنش قرار می گیرد. این نقشه که یک سال بعد از پایان جنگ در خاورمیانه عملیاتی شد، امروزه به عنوان یکی از دلایل اغتشاش همیشگی این سامان شناخته می شود…

در واقع می توان گفت ۱۱/۱۱/۱۹۱۸   یا همان روز پایان جنگ اول جهانی تنها معنایی که برای خاورمیانه ای ها دارد این است که در این روز تمام مرزهای منطقه با تغییراتی روبرو شدند، تغییراتی که بریتانیا باعث و بانی اصلی آن بود و باعث شد مرزهای سابق که توسط پیشینیان مردم منطقه مورد توافق قرار گرفته بودند، بی اعتبار شناخته شوند. برای بسیاری از اعراب مساله جستجوی هویتی در این سال ها پیش آمده که باعث شده از فهم این که در زمان پایان جنگ اول مناطقی وسیع از لبنان تا عراق را به دلایلی سیاسی تکه پاره کرده اند، دلزده شوند.

یکی از مثال های این هویت های تغییر یافته پدربزرگ خود من است. در یازده نوامبر سال ۱۹۱۸ او خود را یک مسلمان اهل نجف امپراتوری عثمانی می دانست. او البته ارتباطی عرب بود و عثمانی ها ترک، اما بعد از این تاریخ او یک دفعه چشم باز کرد و دید که  اثری از امپراتوری عثمانی باقی نمانده است.  بعد از آن او باید منتظر می ماند تا ببیند اشغالگران بریتانیایی چه نقشه ای برای سرزمین او کشیده اند. بعد از این که در سال ۱۹۲۰ انگلستان مرزهای جدید را ترسیم کرد، پدربزرگم سلاحش را برداشت و به انقلابیون عراقی پیوست که تصمیم گرفته بودند تا آخرین قطره خونشان برای بیرون راندن انگلیسی ها از آن سرزمین بجنگند. در حقیقت مخالفت و مبارزه با قانون انگلستان بود که او را عراقی کرد.

زمانی که به عنوان عرب در ترکیه زندگی می کردم بارها و بارها شنیده بودم که ترک ها می گویند اعراب آن ها را در جریان جنگ اول جهانی از پشت خنجر زده اند. اشاره ان ها به شورش اعراب تولط لورنس عربستان بود. یک نوع تاریخ نگاری مردمی ریشه ناسیونالیسم عربی امروزی را به همان شورش اعراب در آن سال ها می رساند. البته این انگاره ها را در سال های اخیر تاریخ دانان ترک و عرب هر دو به چالش کشیده اند.

به عنوان مثال سربازان عرب در جنگ تریپولی با شجاعت و جرات فراوان در کنار امپراتوری عثمانی جنگیدند. در سال ۱۹۱۶ از بین ۱۳۲ اسیر عرب اسیر در دست بریتانیایی ها ۱۰۲ نفر از آنان از خیانت به عثمانی همکاری با انگلستان که از آن ها در قبال آزادی شان پیوستن به ارتش شورشی های عرب را مطالبه می کرد، خودداری کردند. البته نمی توان انکار کرد که شاید هم جز وفاداری به امپراتوری عثمانی، خستگی از جنگ هم در این قضیه بی تاثیر نبوده باشد.

بیشتر افسران عرب وفادار به اکپراتوری عثمانی بعد از یازدهم نوامبر سال ۱۹۱۸ بیکار شدند. بعد از تشکیل عراق، شواهد خاکی از این است که بیش از ۶۰۰ افسر بیکار برای پیوستن به ارتش عراق در دسترس بودند. از این ۶۰۰ نفر ۴۵۰ نفرشان در بین سال های ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ در خدمت ارتش عثمانی جنگیده بودند. بسیاری از این افسران هنوز هم به امپراتوری عثمانی تعلق خاطر داشتند و تهدید می کردند مایل به پیوستن به ارتش جمهوری ترکیه هستند.

تجاوز ارتش بریتانیا و اشغال موصل باعث شکل گیری مناطق کردنشین اطراف سلیمانیه و اربیل و البته مناطق نفت خیز اطراف کرکوک شد. این منطقه که در دل مرزهای عراق بود، خود تاکنون درگیر بحران های زیادی بوده است و بارها و بارها شاهد طغیان های کردها علیه حکومت مرکزی عراق بوده ایم.  در حالی که اگر بریتانیا موصل را تسخیر نمی کرد از نظر تئوریک کردها الان یا جزو مردم ترکیه محسوب می شدند و یا این که سرزمین مستقل خحودشان را داشتند.

دلیل تشکیل کشوری به نام عراق اما بسیار ساده تر از این بود که بحران هایی چنین بزرگ را موجب شود. در واقع انگلیسی ها تنها به این دلیل کشور کوچک عراق را پایه ریختند که بتوانند کنترل کامل بر کشف و صدور نفت این کشور از طریق شرکت عراق پترولیوم داشته باشند. نفت البته برای عراق نفرینی ابدی بوده و این کشور را با کودتاهای متعدد، ملی گرایی های افراطی، بارها و بارها تهاجم به همسایگان از جمله ایران و … مواجه ساخته است.

انتهای پیام

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۱۲۰۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله دیگری از مقاومت اسلامی عراق به یک مرکز نظامی صهیونیست‌ها در اراضی اشغالی

مقاومت اسلامی عراق اعلام کرد که در پاسخ به جنایات اشغالگران علیه غیرنظامیان فلسطینی، یک مرکز نظامی صهیونیست‌ها را با هواپیماهای بدون سرنشین هدف قرار داده است.

به گزارش ایسنا، مقاومت اسلامی عراق اعلام کرد که بامداد روز دوشنبه با استفاده از پهپاد، یک مرکز نظامی اشغالگران در ام الرشراش (ایلات) در سرزمین‌های اشغالی فلسطین را هدف قرار داده است.

مقاومت تاکید کرد که این عملیات در حمایت از مردم غزه و در پاسخ به قتل‌عام‌های انجام شده توسط اشغالگران علیه غیرنظامیان فلسطینی از جمله کودکان، زنان و افراد مسن انجام شد.

مقاومت عراق افزود: هدف قرار دادن تاسیسات نظامی اسرائیل «ادامه رویکرد ما برای مقاومت در برابر اشغالگران» است و  «حمله به مواضع و مقرهای دشمن» ادامه خواهد یافت.

مقاومت اسلامی عراق در حمایت از غزه به عملیات خود علیه اهداف اشغالگر ادامه داده و ۲ روز پیش نیز بندر حیفا را با موشک «الارقب» هدف قرار داد.

همچنین مقاومت اخیرا با استفاده از موشک «الارقب»، اهداف حیاتی اشغالگران را در «تل‌آویو» و بئرالسبع هدف قرار داد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • عملیات جدید مقاومت اسلامی عراق علیه رژیم صهیونیستی
  • آقای مدودف همچنان تهدیدهای بزرگ می‌کند؛ فاجعه جهانی در راهه؟
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان | گزارش مهم یک پایگاه تحلیلی نظامی
  • حمله دیگری از مقاومت اسلامی عراق به یک مرکز نظامی صهیونیست‌ها در اراضی اشغالی
  • حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به بندر ایلات
  • کشف کمیاب‌ترین «رنگ» دنیای باستان در یک حمام رومی؛ رنگی گران‌تر از طلا (+عکس)
  • ۳ دروغ بزرگ درباره تظاهرات دانشجویی در آمریکا
  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • مقاومت اسلامی عراق بندر حیفا در فلسطین اشغالی را هدف قرار داد
  • امپراتوری ستاره ایرانی در رومانی با ۵۶۲ امتیاز!