Web Analytics Made Easy - Statcounter

شیراز- ایرنا- یک استاد حقوق بین‌الملل با اشاره به صدور رای موقت دیوان بین المللی دادگستری علیه آمریکا گفت: هرگونه اقدام کاخ سفید در تقابل با این دستور مقاومت دیوان لاهه، باعث بی‌اعتباری این کشور در عرصه جهانی می‌شود.

دکتر افشین جعفری چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بر اساس ماده 59 اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری (مستقر در لاهه)، آرای دیوان تنها نسبت به کشورهای طرف دعوا و در موردی که موضوع حکم بوده‌اند، لازم‌الاجراست؛ همچنین طرفین دعوی بر اساس ماده مذکور و مطابق بند 1 ماده 94 منشور سازمان ملل متحد، متعهد به متابعت از آرای دیوان هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور استان فارس اظهار داشت: بر این اساس، چنانچه کشوری از اجرای تعهداتش به موجب رأی صادره از دیوان استنکاف کند، طرف دیگر می‌تواند به استناد بند 2 ماده 94 منشور سازمان ملل متحد موضوع را به شورای امنیت گزارش دهد و شورای امنیت در صورت ضرورت توصیه یا تصمیماتی اتخاذ کند.
جعفری یادآور شد: اگر کشوری که از اجرای تصمیمات دیوان سر باز زده، یکی از اعضای دائم شورای امنیت باشد احتمال سوء استفاده از حق وتو وجود دارد؛ اما باید در نظر داشت که استفاده از حق وتو در صورتی امکان پذیر است که شورا تصمیم به صدور قطعنامه بگیرد.
دیوان بین المللی دادگستری در حکم اولیه خود که مهرماه به نفع ایران صادر شد، به آمریکا دستور داد که تحریم‌های دارویی، غذایی، بشردوستانه و هوایی علیه ایران را تعلیق کند.
جمهوری اسلامی ایران در درخواستی که به دادگاه ارائه کرده بود، تحریم های ضد ایرانی 15 مرداد آمریکا را ناقض عهدنامه مودت 1955 دانسته و خواهان تعلیق آنها شده بود.
وکلای ایران، آمریکا را متهم کردند که با خروج از برجام، پیمان مودت را نقض کرده و از دادگاه خواستند تا دستور موقت تعلیق تحریم های آمریکا و خودداری از اعمال تحریم های دیگر را در کنار صدور دوباره مجوز خرید قطعات و هواپیما صادر کند.
جمهوری اسلامی ایران شکایت دیگری هم درخصوص توقیف 2 میلیارد دلار از دارایی‌ های بانک مرکزی ایران در آمریکا در دادگاه لاهه به ثبت رسانده است.
دیوان بین المللی دادگستری 25 مهرماه گذشته با صدور بیانیه‌ای در ادامه روند بررسی پرونده شکایت ایران از آمریکا درخصوص نقض عهدنامه مودت روابط اقتصادی و حقوقی کنسولی، مهلتی برای دریافت ادله دو طرف تعیین کرد.
دولت ایران بر این اساس باید تا تاریخ 10 آوریل 2019 (21 فروردین 1398) دادخواست خود را به دادگاه ارائه دهد و طرف آمریکایی هم تا تاریخ 10 اکتبر آینده (18 مهر 1398) فرصت خواهد داشت تا دفاعیات مکتوب خود را به ثبت برساند.

** مبنای دادخواست ایران علیه آمریکا قانونی است
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به دستور رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اعمال تحریم‌های جدید اتباع و شرکت‌های ایرانی گفت: جمهوری اسلامی ایران در مقابل در 16 جولای 2018 (25 تیرماه 1397) دادخواستی در خصوص موارد نقض معاهده مودت 1955 ایران و ایالات متحده آمریکا در دیوان بین‌المللی دادگستری به ثبت رساند.
جعفری اظهار داشت: همزمان با این دادخواست، ایران درخواستی مبنی بر صدور اقدامات موقتی بر اساس ماده 41 اساسنامه و همینطور مواد 73، 74 و 75 آیین دادرسی دیوان ارائه کرد که در آن خواسته‌ شده بود آمریکا باید به تعهدات خود مبنی تعلیق تحریم‌های صادره قبلی و عدم اجرای تحریم‌های جدید و تعهد به عدم اخلال در نظام اقتصادی داخلی و بین المللی ایران پایبند باشد و دستورات جدید را نیز لغو یا تعلیق کند و از اتخاذ هر اقدام دیگری که به حقوق ایران، شهروندان و شرکت‌های ایرانی به موجب معاهده مودت در خصوص هر تصمیم اتخاذی توسط دیوان در مرحله ماهیتی لطمه بزند، خودداری کند.
وی گفت: در امور حقوقی هرگاه که کار به مراجع قضایی واگذار شود، اولین اقدامی که هر حقوقدان می‌تواند به عنوان وکیل مدافع مدعی‌علیه انجام دهد، ایراد به صلاحیت دادگاه است تا شاید روند رسیدگی با مشکل موقت یا دائمی مواجه شود.
این استاد حقوق بین‌الملل با بیان اینکه به رغم ادعاهای آمریکا مبنی بر فقدان صلاحیت دیوان در این پرونده، لاهه در 3 اکتبر 2018 ( 11 مهر 1397 ) قرار موقت را صادر کرد، افزود: جالب اینجاست که در ماجرای گروگان‌گیری دیپلمات‌های ایالات متحده در تهران در سال 1358، آمریکا علیه ایران در دیوان بین‌المللی شکایتی را مطرح کرد که معاهده مودت به عنوان یکی از مبانی صلاحیت دیوان در آن دعوی ذکر شده بود.

** مانعی بر سر راه خروج یکجانبه آمریکا از پیمان مودت با ایران
این استاد دانشگاه در ادامه به تأثیرات خروج آمریکا از پیمان مودت 1955(1334) اشاره و گفت: از آنجا که مبنای حقوقی دادخواست ایران علیه ایالات متحده آمریکا، پیمان مودت 1955 بوده است، این کشور برای تغییر مسیر رسیدگی به این پرونده و ایجاد اختلال در رسیدگی به آن، با استناد ماده 23 ( بند 3 ) این پیمان، خروج خود از این عهدنامه را اعلام کرده است.
جعفری افزود: به فرض پذیرش خروج آمریکا از این پیمان، در این معاهده بازه زمانی یک ساله به‌منظور خروج یکی از اطراف معاهده تعیین شده که این خود می‌تواند مبنایی برای ادامه کار رسیدگی دیوان به این پرونده باشد.
این استاد حقوق بین‌الملل اضافه کرد: البته طبق اصول کلی حقوقی، اعمال حقوقی تابع قانون زمان انعقاد عقد و وقایع حقوقی تابع قانون زمان دادخواست است؛ از همین رو به نظر می‌رسد احتمال متوقف شدن رسیدگی دیوان به بهانه خروج آمریکا از پیمان مودت 1955 منتفی باشد؛ البته باید دید نظر دیوان در این خصوص چیست.
جعفری با اشاره به اینکه آمریکا برای پیشگیری از خدشه دار شدن وجهه بین المللی خود اعلام کرده بدون توجه به رای دیوان لاهه به استثنائات موجود، مجوزها و سیاست‌هایی که در حال حاضر برای معاملات مربوط به ایمنی پرواز وجود دارد، پایبند خواهد بود، به بند سوم اجرایی قرار موقت استناد جست که بر اساس آن هر دو طرف باید از هر اقدامی که می‌تواند اختلاف نزد دیوان را وخیم یا گسترده سازد خودداری کنند، به همین دلیل به اعتقاد وی این بند از قرار موقت نیز می‌تواند موقتاً جلوی خروج آمریکا از پیمان مودت را بگیرد.

** پیامدهای نقض معاهدات بین المللی برای آمریکا
این عضو هیات علمی دانشگاه در بخش دیگری از این گفت و گو با تاکید بر اینکه مبنای حقوقی برجام بر حسن نیت استوار است، گفت: این توافق بین المللی با خروج آمریکا کاملاً از سوی این کشور نقض شده است.
جعفری گفت: آمریکا در برجام، متعهد شده بود نهایت تلاش خود را برای دوام برجام و پیشگیری از اختلال در تمتع ایران از مزایای لغو تحریم‌ها به خرج دهد.
استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه پیام نور شیراز درباره پیامد‌های خروج یک‌جانبه آمریکا از پیمان‌ها و معاهدات بین‌المللی در نظام جهانی و تأثیر آن بر منافع ایالات متحده در طولانی مدت گفت: با توجه به سخنرانی‌ها و عملکرد آقای ترامپ تا به امروز می‌توان متوجه علاقه خاص وی به نقض و نسخ قوانین پیشین داخلی و معاهدات بین المللی شد.
جعفری با اشاره به اقدامات آنی ترامپ از بدو ورود به کاخ سفید، افزود: ایجاد محدودیت و لغو بیمه‌ همگانی اوباما، دستور خروج آمریکا از یک پیمان اقتصادی فرامنطقه‌ای و خروج از معاهدات بسیار مهم بین المللی برای عملی‌کردن وعده های انتخاباتی خود که که تحلیلگران از آن به 'تعلیق در نظام بین الملل' یاد کرده اند، از اقدامات رئیس جمهور آمریکاست.
وی با تاکید بر تبعات موضوع تعلیق در نظام بین‌الملل اظهار داشت: با آنکه به گفته تحلیلگران، آمریکا خود دومین مقصر افزایش گرمای زمین و تغییرات آب و هوایی است، رئیس جمهور این کشور، در روز یکم ژوئن 2017 انصراف از توافق پاریس را که درباره تغییرات آب و هوایی و موسوم به 'توافقنامه پاریس' است، اعلام کرد.
این استاد حقوق بین‌الملل ادامه داد: از دیگر شاهکارهای ترامپ، کناره گیری از یونسکو و پیمان جهانی سازمان ملل برای 'بهبود مهاجران و پناهندگان' است؛ همچنین نباید تهدید به لغو تعهدات 'پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی بین آمریکا و روسیه' را از قلم انداخت.
جعفری با بیان اینکه ترامپ در نظر دارد در مفاد قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) با کانادا و مکزیک بازنگری کند، عنوان کرد:با این اقدامات، ترامپ همچنان در زمینه لغو معاهدات بین المللی یکه‌تازی می‌کند و اعلام خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام در زمره همین چالش جدیدی است که در عرصه حقوق بین‌الملل ایجاد کرده است.
وی افزود: همچنین در بند 29 همین توافق، آمریکا متعهد شده بود از هرگونه تأثیر منفی در عادی‌سازی روابط تجاری و اقتصادی ایران خودداری کند؛‌ اما اقدامات اخیر این کشور، خود مؤید نقض تعهدات مندرج در برجام و تعهدات بین المللی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه با استناد به ماده 56 کنوانسیون وین در زمینه حقوق معاهدات، گفت: چنانچه در یک معاهده و توافق بین‌المللی تصریحی بر خروج از آن نباشد، این خود قرینه‌ای است بر اینکه طرفین جز با رضایت دیگر اطراف معاهده، حق خروج از آن را ندارند؛ هرچند که ماهیت برجام خود تعیین‌کننده عدم تجویز خروج یکجانبه است.
وی با توجه به قواعد و مقررات مندرج در منشور ملل متحد و نظام حقوقی سازمان‌های بین المللی به برجام افزود: در برجام تصریح شده این توافق بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تأیید قرار گرفته؛ از همین رو دولت‌ها براساس ماده 25 و مفاد فصل 7 منشور سازمان ملل ملزم به اجرا و تبعیت از تصمیمات شورای امنیت هستند، بنابراین آمریکا به‌عنوان عضو سازمان ملل متحد مقررات حاکم بر نظام ملل متحد را نقض کرده است.
جعفری همچنین با اشاره به ماده 34 منشور ملل متحد، خاطرنشان کرد: براساس این ماده در هر وضعیتی که منجر به اصطکاک بین‌المللی شود و صلح و امنیت بین‌المللی و منطقه‌ای را تهدید کند، قطعاً شورای امنیت باید رسماً وارد عمل شود و نمی‌تواند دست روی دست بگذارد.
این استاد حقوق بین‌الملل افزود: افزون بر این، ماده 35 منشور ملل متحد به هریک از دولت‌ها این اختیار را می‌دهد که در مقابل وضعیتی که حادث شده و می‌تواند زمینه تهدیدی در صلح و امنیت باشد وارد عمل شود؛ از همین رو ضروری است نظام حقوقی جامعه بین‌المللی به بی‌اعتنایی آمریکا نسبت به موازین حقوق بین‌الملل که در چارچوب سازوکار‌های تعریف شده در منشور سازمان ملل متحد است؛ اقدام کنند، چرا که ماهیت سند برجام ارتباطی کاملاً مستقیم با مفهوم تهدید صلح و امنیت بین‌المللی دارد که در حقوق بین‌الملل یک قاعده آمره محسوب می‌شود.
7375/ 2027
مصاحبه از سیده سمیرا متین نژاد

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي حقوق بين الملل ديوان لاهه آمريكا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۱۵۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات خود را علیه نیروهای آمریکایی از سر می‌گیریم

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، نیروهای مقاومت عراق اعلام کرده‌اند که عملیات‌های خود علیه نیروهای آمریکایی را باردیگر آغاز می‌کنند.

در همین ارتباط نیز گردان‌های حزب‌الله عراق در بیانیه‌ای اعلام کردند که گروه‌های مسلح عراق به دلیل عدم پیشرفت در زمینه خروج آمریکا، عملیات خود را علیه نیروهای آمریکایی از سر خواهند گرفت.

به گفته گردان‌های حزب الله عراق، از سرگیری عملیات علیه آمریکایی‌ها در نتیجه عدم پیشرفت مذاکرات در زمینه خروج نیروهای آمریکایی از عراق در سفر «شیاع السودانی»، نخست وزیر به واشنگتن صورت می‌گیرد.

هفته گذشته محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق در جریان سفر خود به ایالات متحده با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید دیدار کرده بود. در این دیدار السودانی با اشاره به مساله خروج نیروهای آمریکایی از عراق گفته بود: ما پیرامون مشارکت پایدار بر اساس توافق چارچوب راهبردی رایزنی خواهیم کرد. ما به مصوبات کمیته عالی هماهنگی میان عراق و آمریکا پایبند خواهیم بود. دولت من در اجرای این توافق جدیت دارد.

چند ماه پیش نیز، یک رسانه شاخص آمریکایی در تحلیلی با اشاره به حملات فزاینده گروه‌های مقاومت عراقی به پایگاه نظامیان آمریکایی در پی تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه نوشت: افزایش تلفات نظامی و شمار بالای مجروحان آمریکایی در عراق، واشنگتن را بر آن داشته که درباره چالش پرمخاطره حضور نظامی نیروهایش در خاک عراق وارد مذاکرات اولیه با مقامات عراقی شود.

روزنامه واشنگتن تایمز با اشاره به زمزمه آغاز مذاکرات میان مقامات بغداد و واشنگتن درباره خروج احتمالی دست‌کم ۲۵۰۰ نظامی آمریکایی از خاک عراق افزود: با شدت گرفتن جنگ در غزه و حملات پی‌درپی گروه‌های مقاومت عراقی به پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه طی ۳ ماه گذشته، اکنون در پارلمان عراق نیز مطالبات برای خروج آمریکا از خاک این کشور افزایش یافته است.

این گزارش افزوده بود: «طبق اظهارات مقامات وزارت خارجه آمریکا، مذاکرات برای کاهش تدریجی و حساب شده مستشاران نظامی آمریکا و هم‌پیمانانش در عراق با هدف پایان دادن به مأموریت نظامی نیروهای ائتلاف بین المللی در عراق به زودی آغاز خواهد شد.»

به نوشته واشنگتن تایمز، مقامات آمریکایی با اذعان به ده‌ها مجروح و آسیب مغزی نیروهای نظامی تحت امر خود به دنبال حملات گروه‌های مقاومت عراقی به محل استقرار نظامیانش فاش ساختند که از زمان آغاز حملات از سه ماه گذشته تاکنون، برخی از نیروها نیز دارای جراحت عمیق و وضعیت وخیمی دارند.

از سوی دیگر، «سابرینا سینگ»، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در بهمن ماه گذشته در سخنانی با اذعان به شدت یافتن دامنه حملات به نیروهای آمریکایی مستقر در عراق طی ماه‌های جاری در مقایسه با ۱۰ سال گذشته با فرافکنی آشکار درباره موضوع کاهش حضور نیروهای این کشور در عراق مدعی شده بود که مسئله خروج آمریکا به میزان آمادگی نیروهای نظامی عراق در دفاع از حاکمیت ملی و سرزمینی در برابر تهدیدها بستگی دارد.

این روزنامه مطرح آمریکایی در بخش دیگری از گزارش خود درباره چالش آینده حضور نظامی آمریکا در عراق با استناد به ادعاهای دولتمردان آمریکایی که تاکنون درخواست رسمی از سوی بغداد برای ترک این کشور دریافت نکرده‌اند؛ افزود: «اما نیروهای آمریکایی احتمالاً در اقلیم نیمه خودمختار شمال کردستان که دولت آن روابط نزدیک‌تری با واشنگتن دارد، باقی خواهند ماند.»

کد خبر 6084937

دیگر خبرها

  • پنتاگون: مذاکرات بر سر خروج نظامی از نیجر آغاز شد
  • ارمنستان از دیوان لاهه خواست پرونده تبعیض نژادی باکو علیه ایروان را رد کند
  • خروج نظامیان آمریکایی از نیجر
  • ماجرای کشف ۳۰ هزار دلار از دو مسافر آمریکا
  • عملیات خود را علیه نیروهای آمریکایی از سر می‌گیریم
  • پایگاه آمریکا در فرودگاه حسکه سوریه هدف قرار گرفت
  • پایگاه آمریکا در فرودگاه حسکه سوریه هدف گرفته شد
  • جلوگیری از خروج ارز با متصل شدن به زنجیره بین المللی استاندارد
  • جنایات اسرائیل اعتبار قوانین بین‌المللی را نابود می‌کند
  • قحطی تحمیلی آشکارترین مصداق نسل‌کشی در غزه