Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@18:55:20 GMT

جاجیم بافی در مسیر رونق

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۴۲۴۰۶

جاجیم بافی در مسیر رونق

بیرجند - ایرنا - جاجیم بافی از رشته های اصیل صنایع دستی خراسان جنوبی به شمار می رود که پس از یک دوره فراموشی اکنون با تلاش فراوان زنان روستایی احیا و محصولات آن در بازارهای داخلی و خارجی با استقبال مشتریان رو به رو شده است.

به گزارش ایرنا، جاجیم ‌بافی یکی از هنرهای با ارزش شرق کشور است که در چند سال گذشته به دلیل تداوم خشکسالی و کاهش درآمد حاصل از آن، تا حدودی به دست فراموشی سپرده شده که در سال های اخیر با تلاش فراوان در شهرستان های مختلف احیا و رونق گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


جاجیم دست بافته ای ضخیم و کم عرض است که با استفاده از نخ‌های رنگین و ظریف پشمی یا پنبه‌ای یا آمیزه‌ای از این دو بافته می شود، رنگ های به کار رفته در جاجیم در 6 تا هشت رنگ و بطور معمول دارای نقوش لوزی، ستاره ای و راه راه است که با استفاده از پودهای ضخیم بافته می شود.
جاجیم ها بیشتر به صورت نوارهایی با عرض 25 تا 30 سانتیمتر و طول 50 تا 60 متر بافته می شود، برای استفاده از جاجیم چند نوار کنار همدیگر دوخته و پارچه های بزرگ ایجاد می شود.
جاجیم در روستای روم قاینات رونق خاصی دارد به طوری که سالانه در یک روستا بیش از 50 هزار متر مربع تولید و با تبدیل به 70 قلم کالا به استان های مختلف کشور صادر می شود، زنان این روستا مشکلی در زمینه فروش تولیدات خود ندارند و برخی اوقات مشتریان باید منتظر تولید محصول بمانند.
جاجیم بافی در سایر شهرستان های خراسان جنوبی هم چند سالی است که احیا و رونق گرفته اما بافندگان این صنعت نیازمند آموزش هستند تا این هنر دستی با ارزش را برای فروش بهتر تبدیل به محصولات کاربردی، متنوع و مشتری پسند کنند.

**فعالیت 1500 صنعتگر
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: جاجیم بافی به عنوان یک رشته بومی در بیشتر شهرستان‌های استان تولید می شود، اما در روستای روم قاینات از رونق خاصی برخوردار است.
حسین عباس زاده با بیان اینکه هم اکنون یک هزار و 500 صنعتگر در خراسان جنوبی در زمینه تولید جاجیم فعالیت دارند، اضافه کرد: با آموزش جاجیم بافان می توانیم محصول بازار پسند را تولید و به فروش برسانیم.
وی با اشاره به اینکه امروز باید به دنبال این فرصت باشیم که فرهنگ تولید متناسب با ذائقه مخاطب را در میان صنعتگران گسترش دهیم، اظهار داشت: جاجیم بافی در چند سال اخیر جهش بسیار متفاوتی را نسبت به گذشته داشته است، فروش محصولات تولیدی جاجیم روم قاینات در بازارهای داخلی کشور رونق خوبی گرفته است.

**تولید 25 هزار مترمربع جاجیم در روم قاینات
مدیر یکی از شرکت های تعاونی تولید جاجیم در استان خراسان جنوبی نیز دراین باره گفت: از ابتدای امسال تاکنون 25 هزار و 641 متر مربع جاجیم به ارزش یک میلیارد و 800 میلیون ریال در این شرکت تعاونی تولید و به 118هزار و 500 قلم کالا تبدیل شده است.
رضا رضا پور افزود: تمام محصولات تولیدی امسال شرکت به فروش رفته و از این محل 6 میلیارد و 300 میلیون ریال درآمدزایی داشته ایم.
وی با بیان اینکه جاجیم تولید شده در این واحد سنتی و صنعتی به 70 قلم کالا از جمله رو فرشی، رو انداز، کیف، سجاده، فرش مسافرتی، پرده، کفش، تزئینات منزل، انواع دم پایی، روتختی، جامدادی و جهیزیه عروس تبدیل و به بازار عرضه می شود، اظهار داشت: محصولات این شرکت به استان های خراسان رضوی، تهران، سیستان و بلوچستان، کردستان، همدان و اردبیل صادر می شود.
رضاپور ادامه داد: سال گذشته نیز 45 هزار مترمربع جاجیم در این شرکت تعاونی تولید شده که پیش بینی می شود امسال 70 هزار متر مربع جاجیم تولید کنیم که نسبت به سال قبل 60 درصد رشد دارد.
وی با بیان اینکه در روستای روم قاینات72 نفر در زمینه بافت جاجیم فعالیت دارند، اضافه کرد: هنر جاجیم بافی در این روستا رونق دارد و امسال تمام محصول تولیدی شرکت تعاونی زنان روستا به فروش رسیده و مشکلی در فروش محصولات تولیدی شرکت نداریم.
این کارآفرین در استان خراسان جنوبی بیان کرد: تولید جاجیم با هدف ایجاد اشتغال در روستا و ماندگاری جوانان از سال 84 آغاز شده است، محصولات تولیدی این شرکت تاکنون در بیشتر فروشگاه های معتبر صنایع دستی کشور عرضه شده و با استقبال بی نظیری از سوی هموطنان مواجه شده است.
رضا پور گفت: با راه‌اندازی تعاونی توانستیم جاجیم را از یک کالای کم مصرف و لوکس به یک کالای کاربردی تبدیل کنیم و با توجه به نیازسنجی بازار، محصول در این شرکت تولید می کنیم.
وی در خصوص موانع صادرات جاجیم به کشورهای خارجی هم افزود: نبود نقدینگی لازم، مهم‌ترین مشکل فراروی ما در صادرات است که بسته‌بندی و استاندارد سازی محصول را با مشکل مواجه کرده است، به صورت غیرمستقیم کالاهای تولیدی ما به کشورهای خارجی نیز صادر می شود.

**احیا و رونق جاجیم در روستای گیت درمیان
دهیار روستای گیت شهرستان درمیان هم دراین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: جاجیم بافی از زمان های بسیار قدیم توسط زنان روستا بافته می شد، اما در چند سال اخیر این صنعت در روستا رونق یافته است.
احمد رضا رضایی، مشکل بازاریابی را یکی از چالش های پیش رو بافندگان این هنر سنتی دانست و افزود: بافندگان این صنعت برای فروش محصولات خود نیاز به حمایت مسئولان دارند، آموزش جاجیم بافان برای ایجاد محصولات متنوع ضروری است.
وی عنوان کرد: تاکنون کلاس های آموزشی برای زنان روستا برگزار نشده است و در چند سال اخیر با رونق این صنعت، طرح های نو، جدید و بازار پسند جایگزین طرح های قدیمی شده است.
رضایی بیان کرد: بافت جاجیم نیاز به سرمایه کمی دارد و بافته های روستاییان نیز از کیفیت خوبی برخوردار است.
دهیار روستای گیت اظهار داشت: با توجه به خشکسالی های اخیر رونق جاجیم بافی نقش موثری در اقتصاد خانوارهای روستایی منطقه داشته است.
گزارش از: حکیمه مصطفایی
7556* 6054

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي اقتصادي صنايع دستي جاجيم بافي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۴۲۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۸درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم ۱۱درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی

مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری تجاری شستان از افزایش ۸درصدی تولید محصولات پتروشیمی در این شرکت در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: این هلدینگ با صادرات ۳.۲ میلیون تن محصول پتروشیمی، سهمی ۱۱درصدی از کل صادرات محصولات پتروشیمی کشور در سال ۱۴۰۲ داشته است.

به گزارش شانا به‌نقل از شرکت سرمایه‌گذاری تجاری شستان، داود عباسی با بیان اینکه این شرکت در حوزه‌های نفت، گاز، پتروشیمی، نیرو و انرژی، معدن و صنایع معدنی، فولادی، مالی‌تجاری و بازرگانی در حال فعالیت است، بیان کرد: این هلدینگ از سال ۱۳۸۷ با هدف توسعه و تکمیل صنایع مختلف تأسیس شد و به عرصه صنعت پتروشیمی و معادن پا گذاشت.

وی اعلام کرد: شرکت سرمایه‌گذاری تجاری شستان در سال ۱۴۰۲ موفق به تولید ۵.۱۹ میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی شده است، درحالی‌که پارسال ۴.۸۲ میلیون تن محصول تولید کرده بود.

به‌گفته مدیرعامل هلدینگ سرمایه‌گذاری تجاری شستان، این هلدینگ شاهد افزایش ۸درصدی تولید محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ بوده و سهمی ۷درصدی از مجموع تولید محصولات پتروشیمی کشور داشته است.

عباسی ادامه داد: شرکت سرمایه‌گذاری تجاری شستان با صادرات ۳.۴ میلیون تن محصولات پتروشیمی، فولادی و عمرانی توانسته است با وجود مشکلات عدیده، افزایش ۱۰درصدی صادرات انواع محصولات را در سال ۱۴۰۲ محقق کند. از این مقدار، ۳.۲ میلیون تن محصولات پتروشیمی صادر شده که سهم ۱۱درصدی از کل محصولات صادراتی صنعت پتروشیمی کشور در سال ۱۴۰۲ بوده است.

دیگر خبرها

  • نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی
  • شرکت چدن خوسف، نقش بسزایی در رونق خراسان جنوبی دارد
  • شرکت چدن خوسف، نقش به‌سزایی در رونق خراسان جنوبی دارد
  • رونق تولید و اشتغال‌زایی؛ ثمره سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکت صنایع پیشرفته رضوی در پروژه‌های فناورانه
  • روابط عمومی؛عامل کلیدی در رونق کسب و کار‌ها
  • فناوری پایدار: دروغی بزرگ!
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در شهر دژ کرد شهرستان اقلید
  • تنوع سبد محصولات پتروشیمی با هدف تکمیل زنجیره ارزش
  • افزایش ۸درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم ۱۱درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی
  • معرفی اطلس فام سهند؛ شرکت ایرانی تولید رنگ و رزین در سطح جهانی!