Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@13:54:37 GMT

قند تلخ

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۵۱۵۹۸

قند تلخ

یاسوج- ایرنا- بر اساس آخرین آمارهای دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد بیش از 16 هزار نفر از جمعیت 713 هزار نفری استان به دیابت یا مرض قند مبتلا هستند که با توجه به پیامدهای این بیماری کام بسیاری از خانواده ها را تلخ کرده است.

به گزارش ایرنا با تغییر سبک زندگی، بعضی بیماری ها گسترش بیشتری یافته و الگوی بیماری ها از بیماری های حاد به سمت بیماری های مزمنی مانند دیابت تغییر یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دیابت در بسیاری از کشورها به یک بیماری همه گیر تبدیل شده است که براساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت، تعداد مبتلایان به این بیماری ممکن است در سال 2030 به 336 میلیون نفر برسد.
براساس نظر کارشناسان، در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش یافته و از این‌رو میزان قند خون افزایش می یابد.
وقتی افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگ‌های بسیار ریز در بدن می‌شود که می‌تواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند و همچنین خطر بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد.

** ابتلای 16 هزار نفر در کهگیلویه و بویراحمد به دیابت
کارشناس دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: بیش از 16 هزار بیمار مبتلا به بیماری دیابت در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که بیشتر آنها زن هستند.
مهناز همتی اظهار داشت: حدود 52 درصد از این بیماران دیابتی شناسایی شده شهری و 48 درصد آن‌ها نیز روستایی هستند.
وی افزود: در جمعیت شهری حدود 66 درصد بیماران شناسایی شده زنان و 34 درصد را مردان تشکیل داده و در جمعیت روستایی 70 درصد جمعیت شناسایی شده را زنان و فقط 30 درصد را مردان تشکیل داده‌اند.
همتی بیان کرد: این بیماری ممکن است در مدتی طولانی بدون علامت باشد که حدود نیمی از آنان، از بیماری خود اطلاع ندارند اما در بسیاری از بیماران در زمان تشخیص، عوارض میکروواسکولار (تخریب رگ های خونی کوچک مثل مویرگ ها) بروز کرده است.

**تاثیر قند بر سلامتی
کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: قند موجب افزایش روند پیری پوست انسان و همچنین موجب آماس و التهاب می شود.
فاطمه سیاوشیانی پور اظهار کرد: به طورکلی در مواد غذایی 2 نوع قند وجود دارد که شامل قندهای ساده و قندهای پیچیده می شود.
وی ادامه داد: قند پیچیده مدت بیشتری طول می کشد تا در داخل بدن تجزیه شود و برای بدن سالم تر است و در کربوهیدرات های طبیعی مثل غلات سبوس دار و میوه ها وجود دارد.
کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه زنگ هشدار خطرهای مصرف بیش از اندازه قند برای انسان به صدا در آمده است، گفت: قند طبیعی موجود در میوه و سبزیجات خوب است و مشکل زمانی آغاز می شود که بیش از میزان توصیه شده قند افزوده شده در غذاها و نوشیدنی ها را مصرف می کنیم.
سیاوشیانی پور با بیان اینکه مصرف قند و شکر سبب ابتلا به دیابت، چاقی و مشکلات بسیاری برای سلامتی می شود گفت: بیشتر پزشکان بر این باورند که مصرف قند به تنهایی منجر به ابتلا به دیابت نمی‌شود، اما بعضی از تحقیقات ارتباط نزدیک بین مصرف قند و دیابت را نشان می‌دهند.
این کارشناس تغذیه افزود: دیابت نوع یک و 2، بر روی توانایی بدن برای تنظیم سطح قند خون تاثیر می‌گذارد، اما مصرف قند منجر به دیابت نوع یک نمی‌شود.
وی ابراز کرد: دیابت نوع یک، نوعی بیماری خود ایمنی است که بدن به سلول‌های تولیدکننده انسولین حمله کرده و آسیب به این سلول‌ها توانایی بدن در مدیریت سطح قندخون را تضعیف می‌کند.
سیاوشیانی پور دیابت نوع 2 را پیچیده تر دانست و گفت: قند و شکر به طور مستقم منجر به دیابت نمی‌شود، اما مصرف قند اضافی، وزن را افزایش داده و چاقی عاملی در ابتلا به دیابت است.
کارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان تصریح کرد: افرادی که قند زیاد مصرف می‌کنند، اگر بدن آنها شرایط ابتلا به دیابت را داشته باشد، به این بیماری مبتلا می‌شوند.
سیاوشیانی پور خاطرنشان کرد: زمانی که فردی دیابت دارد، مصرف بیش از حد قند، علائم بیماری را تشدید کرده که در این صورت باید سطح قندخون کنترل شود.

** نقش خانواده ها در کنترل دیابت
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: تمام خانواده ها به طور بالقوه تحت تاثیر دیابت قرار دارند، بنابراین آگاهی از علائم، نشانه ها و عوامل خطر برای انواع دیابت برای کمک به تشخیص زود هنگام بسیار حیاتی است.
ابراهیم نعیمی با بیان اینکه تشخیص و درمان اولیه برای جلوگیری از عوارض دیابت و دستیابی به سلامت نقش مهم و کلیدی دارد، افزود: حدود نیمی از مبتلایان که در حال حاضر با دیابت نوع 2 زندگی می کنند تشخیص داده نشده اند.
وی عنوان کرد: در سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر، ایران متعهد شده که سیر صعودی بیماری دیابت را تا سال 1404 هجری شمسی متوقف کند و دسترسی به این هدف، تنها با همکاری تمام نهادها و سازمان های مرتبط با موضوع دیابت و اطلاع رسانی همگانی در زمینه اهمیت بیماری دیابت امکان پذیر خواهد بود.
وی ابراز داشت: اطلاع رسانی همگانی در زمینه اهمیت بیماری دیابت در طول سال و بخصوص در هفته ملی دیابت که همانند سال های گذشته از 19 تا 25 آبان ماه نام گذاری شده است و شعار امسال روز جهانی دیابت که بصورت 2 سال متوالی « (دیابت و خانواده ) بوده و تمام فعالیت های صورت گرفته طبق برنامه روز شمار هفته دیابت با همکاری نهادها و سازمان های مرتبط انجام گرفته است.
کارشناس بهداشت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان کهگیلویه با اشاره به اینکه بخش عمده‌ای از مراقبت‌های بیماری در منزل و در داخل کانون خانواده انجام می‌شود، گفت: بدون حمایت خانواده کنترل دیابت بسیار دشوار است.
عصمت نبوی اظهار داشت: به دلیل ایینکه بیماری دیابت تغییرهای زیادی را در ابعاد مختلف زندگی بیماران ایجاد می کند، بدون حمایت خانواده کنترل آن بسیار دشوار است.
کارشناس بهداشت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان کهگیلویه افزود: استعداد ژنتیکی، اختلال سیستم ایمنی و بعضی ویروس ها و سم ها از جمله دلایل ابتلا به بیماری دیابت نوع 1 در میان کودکان و جوانان است.
نبوی با اشاره به هفته ملی دیابت با شعار ' دیابت و خانواده'، تصریح کرد: طی سال های اخیر شیوع بیماری دیابت در جوامع مختلف، این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل کرده است.
نبوی اذعان کرد: بی تحرکی، تغذیه نامناسب، اضافه وزن و چاقی، سابقه فامیلی، چربی و فشار خون بالا از مهمترین علل ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 است.
وی با تاکید بر این نکته که اثر هورمونی، زمینه ژنتیکی و چاقی از دلایل ابتلا به دیابت بارداری است، افزود: 50 درصد بیماران بدون علائم هستند و گاهی وقت ها احتمال دارد با عوارض خودش را نشان دهد که پرخوری، پر نوشی، پرادراری، خستگی زیاد، لاغری، تاری دید، عفونت های مکرر، ادرار شبانه و تاخیر در بهبود زخم ها را می توان از نشانه های بیماری دیابت دانست.
نبوی بیان کرد: تغذیه مناسب ( مصرف نمک چربی و شکر را کاهش دهند )، داشتن فعالیت بدنی مثل پیاده روی (روزی 30 دقیقه پنج بار درهفته )، کاهش اضافه وزن، کنترل چربی و فشار خون از مهمترین راههای پیشگیری از بیماری دیابت است.
کارشناس بهداشت خانواده شبکه بهداشت و درمان شهرستان کهگیلویه تاکید کرد: از آنجایی که کنترل مناسب قند خون بیماران تحت عوامل مختلفی قرار دارد و حمایت خانواده به عنوان یکی از این منابع بیشترین تاثیر بر کنترل قند خون را دارد چرا که بخش عمده ای از مراقبت های بیماری در منزل و در داخل کانون خانواده انجام می شود در نتیجه چون این بیماری تغییرات زیادی را در ابعاد مختلف زندگی بیماران ایجاد می کند، بدون حمایت خانواده کنترل آن بسیار دشوار است.
در ایران با هدف آشنایی جامعه با بیماری همه گیر دیابت از 19 تا 25 آبانماه به نام هفته دیابت نامگذاری شده است.
6110

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي بيماري ديابت كهگيلويه و بويراحمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۵۱۵۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در اکثر خانواده‌های ایرانی یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود | ابتلای مردان به این سرطان بیشتر شده است

همشهری آنلاین - مریم سرخوش: بروز بیماری‌ها در هر یک از اعضای خانواده می‌تواند چرخه زندگی طبیعی کل خانواده را مختل کند و این وضعیت به ویژه درباره سرطان‌ها حادتر است چون به عنوان یک سندرم خانوادگی هم شناخته می‌شوند.

این در حالی است که روند ابتلا به سرطان‌ها در دنیا صعودی است، و دیگر نه تنها جهش‌های ژنتیکی و عوامل وراثتی بلکه تغییر سبک زندگی، عوامل محیطی، رژیم غذایی ناسالم و مغفول ماندن اقدامات ساده و پیشگیرانه‌ای هم از عوامل تشدید آن به شمار می‌رود. آمارهای رسمی وزارت بهداشت نشان می‌دهد که سالانه ۱۵۵ هزار نفر بیماران مبتلا به سرطان در کشور اضافه می‌شود و ۵۵ هزار مرگ ناشی از سرطان‌ها نخستین عامل مرگ زودرس سالانه در کشور است.

رایج ترین سرطان‌های ارثی در کشور هم شامل سرطان پستان (ابتلای سالانه ۱۹ تا ۲۰ هزار زن)، ‌روده (ابتلای سالانه ۴هزار نفر)، پروستات (شایع‌ترین سرطان در مردان)، رحم (سالانه ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ مورد جدید)، ملانوما (شایع‌ترین سرطان‌ در میان جوانان)، پانکراس و سرطان خون هستند.

همچنین سرطان‌های سینه، پروستات، روده بزرگ، معده، ریه، مثانه، تیروئید، رحم، مغز و سیستم عصبی ۱۰ سرطان نخست شایع در کشور هستند که شایعترین آنها در زنان ایرانی شامل سینه، روده بزرگ، تیروئید، معده، رحم، لوکمی، تخمدان، مغز و سیستم عصبی، ریه و مری است. تا سال ۹۵ هم سرطان معده در رده اول سرطان‌های شایع مردان بود، اما اکنون سرطان پروستات به رده اول آمده است.

همین حالا هم نزدیک به ۲۵۰ هزار ایرانی با سرطان زندگی می‌کنند و این در حالی است که نزدیک به نیمی از سرطان‌ها قابل معالجه و نیمی دیگر قابل پیشگیری هستند. دکتر آسیه الفت‌بخش، جراح و عضو هیئت علمی پژوهکشده معتمد جهاد دانشگاهی در پاسخ به همشهری آنلاین به نکات مهمی در این باره اشاره کرده است.

دکتر آسیه الفت‌بخش، عضو هیئت علمی پژوهکشده معتمد جهاد دانشگاهی

* چرا متخصصان می‌گویند که سرطان یک بیماری شخص محور نیست؟

یکی از مهم‌ترین مثال‌هایی که برای روشن شدن این وضعیت می‌توان زد، شیوع بالای ابتلا به سرطان پستان در زنان است که شایع‌ترین سرطان زنان در کل دنیا و همچنین ایران به شمار می‌رود. سن شایع ابتلا به این سرطان در ایران ۴۵ تا ۵۵سال و میانگین سنی هم ۴۵ تا ۴۶سال است. یعنی زنان را در مقعطی از زمان که محوریت خانواده را برعهده دارند، مبتلا می‌کند. این محوریت از این نظر اهمیت دارد که با ابتلای مادر خانواده، عملا دیگر اعضا هم درگیر بیماری خواهند شد چون قسمت اعظم مسئولیت و مدیریت خانواده بر عهده زنان است. مطالعات هم نشان داده خانواده در بازگشت این افراد به زندگی طبیعی نقش مهمی دارند، زنانی که در طول بیماری و درمان خود تحت حمایت خانواده قرار دارند، زودتر به زندگی عادی برمی‌گردند.

امروز فعالیت‌های فیزیکی کاهش پیدا کرده و افراد ساعت‌های متمادی به صورت نشسته کار می‌کنند. فعالیت‌های یدی جای خود را به کارهای فکری داده‌اند، تردد هم بیشتر با وسائل نقلیه انجام می‌شود. پیاده‌روی‌ها در زندگی روزمره حذف شده و این مساله منجر به افزایش وزن و تشدید بروز بیماری‌هاست

* میزان شیوع سرطان‌ها در کشور چگونه است؟

سرطان در کشور ما سونامی نیست و این شیب تند در همه کشورهای دنیا وجود دارد، اما در کشورهای آسیایی از جمله ایران و همسایه‌هایش این شیب تندتر است. از جمله دلایل این روند افزایشی، بالا رفتن سن ازدواج، افزایش سن اولین بارداری، نوع تغذیه و سبک زندگی از نظر میزان فعالیت فیزیکی است.

* این آمار درباره سرطان شایع زنان چگونه است؟

براساس آخرین آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، سالانه حدود ۱۹ تا ۲۰ هزار مورد ابتلا به سرطان پستان در کشور گزارش می‌شود، به این معنا که از هر ۱۰۰ هزار زن سالانه ۳۰ تا ۳۳ نفر مبتلا می‌شود. این عدد می‌تواند اکنون افزایش هم پیدا کرده باشد چون شیب صعودی در کل جهان وجود دارد. نکته مهم این که علاوه به درمان سرطان، رسالتی که برعهده متخصصان درمانی کشور به ویژه پژوهشکده معتمد در درمان سرطان پستان قرار دارد، کیفیت زندگی این افراد است. این که آنها بعد از پایان مراحل درمانی قادر به بازگشت به جمع خانواده باشند و به همان شرایط عادی برگردند.

* آیا عوامل مشخصی در بروز سرطان‌ها دخیل است؟

سرطان در حال حاضر بیماری قرن است و دومین علت مرگ و میرناشی از بیماری‌ها. اما اگر به ریشه این بیماری بپردازیم، مهم‌ترین دلیل آن عواملی است که در نهایت روی ژنتیک یک فرد تاثیر می‌گذارد و باعث تغییراتی در آن می‌شود. یعنی سلولی که به صورت عادی رشد می‌کند، شروع به تکثیر غیرطبیعی می‌کند و در این میان عواملی هم که باید از این تکثیر غیرطبیعی این سلول‌ها جلوگیری کند توسط برخی ترشحات همین سلول‌ها مختل می‌شوند. این شرایط باعث بروز سرطان است و با توجه به این کدام ارگان از بدن را درگیر کرده است، علائم مختلفی دارد.

بیشتر بخوانید

علائم صبحگاهی ابتـلا به سرطان که از آن بی‌خـبریم

2 سرطان در ایران رو به کاهش است، اما 3 سرطان افزایشی شده ایجاد بانک امید برای زنان مبتلا به سرطان

* مهم‌ترین سرطان‌های شایع در کشور کدام‌ها هستند؟

سرطان‌ها از نظر میزان بروز و با توجه به جنسیت افراد در کشور متفاوت هستند، در زنان شایع‌ترین سرطان‌ها در درجه اول پستان و در آقایان روده، معده و پروستات. مهم این است که میزان بروز این بیماری‌ها به قدری افزایش پیدا کرده که تقریبا در اکثر خانواده‌ها یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود.

* جایگاه کشور ما در حوزه درمانی کجاست؟

ایران از نظر درمان سرطان به ویژه سرطان‌های زنانه در جایگاه خوبی قرار دارد و تا حدود زیادی در مرزهای دانش پیش می‌رویم. بر اساس بهترین پروتکل‌ها بیماران درمان می‌شوند. این ادعای ما را براساس سفر درمانی بسیاری از بیماران از کشورهای دیگر به ایران تایید می‌شود. البته در حوزه سرطان جراحی‌ها حرف اول را می‌زنند و در برخی موارد که به دلایلی بیمار قابل جراحی نباشد، از درمان‌های تکمیلی مثل شیمی درمانی، پرتودرمانی و هورمون درمانی استفاده می‌شود. این در حالی است که در سال‌های نه چندان دور در بیمارانی که سرطان علاوه بر ارگان اصلی به سایر ارگان‌های بدن فرد هم گسترش پیدا کرده بود، درمان‌های نوین مثل سلول‌درمانی، ویروس درمانی، ژن درمانی و ایمنی درمانی شروع شد و موفقیت‌آمیز هم بود. اما امروز این درمان‌های نوین جایگاه خودشان را در مراحل اولیه درمان هم باز کرده‌اند. پژوهشکده معتمد هم جزو اولین مراکزی است که در این حوزه ورود کرده و با در اختیار داشتن متخصصانی که در این زمینه بسیار تبحر دارند و بسیار آموزش دیده هستند، همچنین امکاناتی که فراهم کرده، مراحل کارآزمایی بالینی به ویژه در زمینه ویروس درمانی و سلول‌درمانی سرطان در حال انجام است.

براساس آخرین آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، سالانه حدود ۱۹ تا ۲۰ هزار مورد ابتلا به سرطان پستان در کشور گزارش می‌شود، به این معنا که از هر ۱۰۰ هزار زن سالانه ۳۰ تا ۳۳ نفر مبتلا می‌شود

* راهکاری هم برای خانواده‌ها پیشنهاد می‌کنید که منجر به کاهش بروز چنین بیماری‌هایی شود؟

در حال حاضر درمان‌های پیشگیرانه، واکسن برای برخی سرطان‌ها و روش‌های تشخیص زودرس و درمان موفق در حوزه پزشکی وجود دارد اما مهم‌ترین اقداماتی که خانواده‌ها می‌توانند در این باره داشته باشند، سبک زندگی و تغذیه سالم است. یکی از مهم‌ترین مشکلات جوامع در عصر حاضر، چاقی است که می‌تواند عامل بروز بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان شود. نوع تغذیه شامل مصرف مواد غذایی که خیلی فرآوری و مدت طولانی نگهداری شده باشد، غذاهای بسیار چرب و روغن‌های حاوی پالم و... در رژیم غذایی افراد وجود دارد و جزو فاکتورهای افزایش دهنده بروز سرطان هستند. البته چاقی به جز تغذیه، با فعالیت فیزیکی هم ارتباط دارد. در حال حاضر فعالیت‌های فیزیکی به طور کلی کاهش پیدا کرده و افراد ساعت‌های متمادی به صورت نشسته کار می‌کنند. فعالیت‌های یدی جای خود را به کارهای فکری داده‌اند، تردد هم بیشتر با وسائل نقلیه انجام می‌شود و عملا پیاده‌روی‌ها در زندگی روزمره حذف شده، این مساله خود منجر به افزایش وزن و تشدید بروز بیماری‌هاست.

* آیا غربالگری‌ها هم می‌توانند در بحث پیشگیری مؤثر باشند؟

اهمیت دادن به بحث غربالگری و تشخیص زودرس یکی از رسالت‌های ما در پژوهشکده است، اما با توجه به برخی محدودیت امکان انجام آن در کل کشور میسر نیست. هر چند تلاش می‌کنیم که در حد توان بحث سرطان‌های زنان را در کشور انجام دهیم. تاکنون در ۱۰ منطقه محروم کشور از جمله استان‌های جنوبی و جنوب شرقی کشور برای عده زیادی از افراد خدمات در زمینه تشخیص زودرس داشتیم و در مواردی هم که افراد با سرطان شناسایی شدند، به نحو مناسب درمان دریافت کردند. این برنامه‌ها ادامه دارد و در حد امکان، زنان در نقاط محروم تحت پوشش خواهند بود.

کد خبر 846696 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها چاقی سرطان خبر مهم شیمی درمانی

دیگر خبرها

  • گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود
  • تجلیل از ۱۰۰ فعال حوزه سلامت چهارمحال و بختیاری
  • اهمیت تشخیص زودهنگام دیابت
  • اتصال بیرجند و طبس به طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع
  • شناسایی بیش از ۲۲هزار بیمار دیابتی در نیشابور
  • خانم معلمی که کلاس درسش را در بیمارستان بر پا کرد
  • برپایی ایستگاه سلامت در شهرک سلامت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
  • در اکثر خانواده‌های ایرانی یک مورد ابتلا به سرطان دیده می‌شود | ابتلای مردان به این سرطان بیشتر شده است
  • تحقیق جدید؛ کمبود خواب ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد
  • وضعیت شیوع بیماری‌های اورولوژی/ فشارخون و دیابت دو عامل نارسایی کلیه