Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا، انقلاب اسلامی ایران دارای اهداف و آرمان‌هایی در زمینه‌های گوناگون از جمله در حوزه مسائل اقتصادی بود که بررسی و آسیب‌شناسی میزان تحقق این آرمان‌ها می‌تواند راهگشای برنامه‌ریزی‌های بعدی برای اقتصاد کشور باشد. در حوزه اقتصادی، تحقق بانکداری اسلامی، یکی از آرمان‌هایی است که همچنان در کشور مورد مناقشه و دارای حامیان و منتقدانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منتقدان وضعیت موجود می‌گویند میزان تحقق بانکداری اسلامی با آرمان‌های انقلاب اسلامی در این زمینه همخوانی ندارد و لازم است در این عرصه آسیب‌شناسی لازم صورت گرفته و گام‌های اساسی برای بهبود عملکرد شرعی نظام بانکی و رفع دغدغه مردم و مراجع دینی برداشته شود.
آرمان اولیه انقلاب در عرصه بانکداری تحقق بانکداری بدون ربا بود
حجت‌الاسلام والمسلمین حسن نظری، رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره آرمان‌ها و واقعیت‌ها در حوزه بانکداری اسلامی در چهار دهه گذشته پس از انقلاب اسلامی اظهار کرد: در این حوزه باید بین بانکداری اسلامی و بانکداری بدون ربا تفکیک قائل شویم. آرمان اولیه ما در دوران پس از انقلاب اسلامی، تحقق بانکداری بدون ربا در گام اول و سپس حرکت به سمت بانکداری اسلامی بود. در این راستا قانون عملیات بانکی بدون ربا را تصویب کردیم اما برای اجرای شفاف این قانونی، حرکتی اساسی صورت نگرفت.
وی ادامه داد: کشورهایی که اقدام به اجرای درست بانکداری بدون ربا می‌کنند مرتب در حال کار بر روی قوانین مربوطه و انجام اصلاحات لازم هستند. در این راستا مراکز تحقیقاتی تأسیس کرده‌اند که اگر مشکلی پیش آمد، این مرکز برای رفع مشکل، راه حل عملیاتی ارائه دهد. زمانی‌که در سال 1362 قانون عملیات بانکی بدون ربا تصویب شد باید مؤسسه‌ای تحقیقاتی هم تأسیس می‌شد که نظام بانکی، مشکلات عرصه اجرایی را به آن منتقل و راهکار لازم را دریافت کند اما چنین اقدامی صورت نگرفت.
سیستم بانکی کارآمد معوقات ندارد
این کارشناس اقتصاد اسلامی تأکید کرد: مؤسسات پولی و بانکی که تأسیس کرده‌ایم به جای ارائه راهکار عملی مشغول تحقیقات کتابخانه‌ای هستند و کاری با بانکداری ندارند. واقعیت این است که اکنون همه اذعان دارند که این سیستم ناکارآمد است؛ اگر سیستم بانکی دارای کارآمدی باشد که نباید معوقات و مطالبات غیرجاری داشته باشد.
عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: مشکل دیگر این است که اقتصاد کشور بانک‌محور است و بورس جایگاه چندانی ندارد. وقتی بورس دچار مشکل شود اقتصاد هم دچار مشکل خواهد شد و در این صورت بیکاری و فقر زیاد می‌شود. اگر می‌خواهیم از این وضعیت نجات پیدا کنیم باید مؤسسه‌ای تأسیس کنیم که کار آن برنامه‌ریزی برای آسیب‌شناسی مشکلات نظام بانکی و ارائه راه‌حل برای آنها باشد. در این راستا حتی لازم نیست که مؤسسه جدیدی پیدا کنیم بلکه می‌توانیم به پژوهشکده پولی و بانکی اعلام کنیم که راهکار عملیاتی برای رفع مشکلات نظام بانکی ارائه دهد.
ادغام بانک‌ها باید به شیوه علمی و دقیق انجام گیرد
نظری درباره مشکلات مربوط به تعدد شعب بانکی در کشور گفت: این هم هزینه‌های ما را افزایش داده است و مشکل دیگری که پدید آورده این است که حجم نقدینگی را نسبت به تولید افزایش داده است. مشکلات دیگر نیز برای این وضعیت می‌توان برشمرد. اینهمه تعداد بانک و شعب بانکی هم مشکل اکثر مردم را برطرف نکرده و اکنون کسانی‌که رابطه بهتری با بانک‌ها دارند از تسهیلات آنها استفاده می‌کنند.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه درباره گمانی‌زنی‌های اخیر درباره ادغام چند بانک اظهار کرد: در این زمینه ابتدا باید تحقیقات علمی و کاربردی صورت گیرد و معلوم شود که آیا ادغام بانک‌ها ثمربخش خواهد بود یا خیر. منظور از کار تحقیقاتی میدانی و کاربردی این است که کاری نکنیم ادغام صورت گیرد اما بعدا همانند وزارتخانه‌ها مجددا به فکر تفکیک آنها باشیم.
قرار نبود بانک‌ها وارد بنگاه‌داری شوند
این کارشناس اقتصاد اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا موضوع ادغام و کاهش تعداد بانک‌های کشور تأثیری در بهبود عملکرد شرعی سیستم بانکی دارد؟ تأکید کرد: ادغام بانک‌ها تأثیری در اجرای بهتر بانکداری اسلامی ندارد چراکه تعدد بانک و شعبات آنها صرفا منجر به افزایش هزینه‌ها خواهد شد اما اجرای دقیق عقود شرعی ارتباطی با کم یا زیاد بودن شعب ندارد. در این زمینه تسلط نیروی انسانی بانک‌ها بر عقود شرعی اهمیت زیادی دارد و اینکه تا چه اندازه به قوانین و مقررات پایبند باشند.
عضو کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: امروزه بنگاه‌داری بانک‌ها نیز مشکلی اساسی است و با آرمان‌های اول انقلاب سنخیت ندارد. قرار نبود بانک‌ها وارد بنگاه‌داری شده و در حوزه غیرکاری خود فعالیت کنند. دولت هم به آنها نمی‌گوید چنین کاری را انجام ندهیم.
حجت‌الاسلام نظری در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از آینده بانکداری اسلامی در کشور چیست؟ اظهار کرد: تصورم این است که تغییر خاصی رخ نخواهد داد و با این وضعیت فعلی و فشار تحریم‌ها با محدودیت‌هایی مواجه هستیم که تلاش در راستای اصلاح نظام بانکی را با مشکل مواجه می‌کند بنابراین فعلا وضعیت کنونی ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری ایکنا سیاست و اقتصاد حسن نظری بانکداری اسلامی ربا بنگاه داری معوقات تحریم آرمان واقعیت چهل سالگی انقلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۶۰۰۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترکیب جدید هیئت مدیره پرسپولیس: صددرصد بانکی

به گزارش "ورزش سه" با اعلام محمدمهدی احمدی با موافقتی که بین کنسرسیوم بانکی مالک پرسپولیس صورت گرفت، قرار شد سه کرسی از هیئت مدیره در اختیار بانک شهر قرار گیرد و مدیرعامل توسط بانک شهر تعیین شود. یک سیت هم در اختیار یکی از بانک‌های تجارت یا ملت خواهد بود و رییس هیئت مدیره از طرف یکی از این دو بانک تعیین می‌شود.
در واقع بانک شهر که بیشترین سهام را در بین بانک‌های این کنسرسیوم در اختیار دارد بیشترین نماینده را در هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس خواهد داشت و دو بانک دیگر که هر کدام 20 درصد سهام دارند یک کرسی در اختیار می‌گیرند با این تفاوت که انتخاب رئیس هیئت مدیره نیز برعهد بانک‌های تجارت و ملت خواهد بود.
البته این تغییرات از شروع فصل آینده صورت خواهد گرفت و تغییرات هیئت مدیره صددرصدی خواهد بود و چهار عضو فعلی از هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس کنار خواهند رفت.
در عین حال احتمال دارد به‌زودی کنسرسیوم بانکی مالک سهام عمده باشگاه پرسپولیس یک مدیر یا یک عضو هیئت مدیره به تیم مدیریتی باشگاه اضافه کند.
بعد از استعفای حسین خبیری و حضور او در رأس باشگاه خیبر خرم آباد در حال حاضر ترکیب هیئت مدیره پرسپولیس زوج بوده و شامل حسین شهریاری، پیمان حدادی، محمد دلبری و سید مجید پوراحمدی است که همین حالا می‌توان یک عضو به این جمع اضافه کرد تا تعدادشان فرد شود.
البته مدیرعامل بانک شهر گفته یک ناظر مالی در کنار درویش قرار خواهد گرفت که این ناظر مالی عضو هیئت مدیره هم خواهد بود و بدین ترتیب به زودی اولین نماینده کنسرسیوم بانکی وارد هیئت مدیره سرخ‌ها خواهد شد.

دیگر خبرها

  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵۱ درصد رسید + جدول
  • کاهش جزئی نرخ بهره بین بانکی در هفته اول اردیبهشت
  • بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!
  • توسعه همکاری های بانکی ایران و افغانستان
  • کارت بانکی این شش بانک حذف می‌شوند
  • فیلم|بررسی شرایط واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به کنسرسیوم بانکی
  • بررسی شرایط واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به کنسرسیوم بانکی
  • ترکیب جدید هیئت مدیره پرسپولیس: صددرصد بانکی
  • تجدید میثاق مدیرعامل و کارکنان بانک توسعه تعاون با آرمان‌های امام راحل
  • تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی