Web Analytics Made Easy - Statcounter

محققان یکی از شرکتهای دانش‌بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان موفق به ساخت دستگاه شتاب‌دهنده خطی برای تسریع در روند درمانی بیماران سرطانی در کشور شدند.

به گزارش ایسنا، این شرکت دانش‌بنیان ساخت "دستگاه شتاب‌دهنده خطی با نام امید" را برای درمان بیماران سرطانی از حدود چهار سال پیش آغاز کرد و اکنون یک نمونه از این دستگاه، پس از طی مراحل آزمایشی مختلف در شهرک سلامت اصفهان نصب شده و آماده بهره‌برداری است که انتظار می‌رود به زودی با مساعدت وزارت بهداشت مراحل اخذ مجوز را پشت سر گذاشته و برای درمان بیماران استفاده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استفاده از شتاب‌دهنده‌های خطی الکـترون، کاربردی‌ترین روش در پرتودرمانی سرطان‌ها محسوب می‌شود. هم‌اکنون حدود ۵۲ درصد از بیماران سرطانی از این روش در فرایند درمان خود استفاده می‌کنند. با این وجود، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه امکانات پرتودرمانی کافی وجود ندارد. این محصول تاکنون وارداتی بوده و کمتر از صد نمونه از آن در سراسر ایران فعال است و در اصفهان تنها دو نمونه از دستگاه شتابدهنده خطی برای درمان بیماران سرطانی استفاده می‌شود.

فرید نجات بخش، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: این دستگاه با هدف حمایت از بیماران سرطانی در ایران و با توجه به نیاز روز افزون به سامانه‌های پیشرفته و موثر درمان سرطان طراحی و ساخته شده است. تاکنون تنها سه کشور در جهان تولیدکننده این دستگاه بودند که اکنون در ایران توانسته ایم به تکنولوژی ساخت آن نایل شویم.

نجات بخش، حمایت از تولید و اشتغال را یکی دیگر از اهداف ساخت این دستگاه خواند و افزود: ساخت شتاب دهنده با طیف فوتون با انرژی ام وی شش (MV ۶) انجام شده است.

وی گفت: با توجه به پیشرفت روزافزون علم پزشکی، فیزیک پزشکی و مهندسی پزشکی، رادیوتراپی به وسیله شتاب دهنده در بیشتر مراکز پرتو درمانی جایگزین دیگر دستگاه‌های درمانی شده است.

به دنبال برطرف کردن نیاز کشور هستیم

نجات بخش با بیان اینکه به دنبال برطرف کردن نیاز کشور و خودکفایی در تولید محصولات های‌تک هستیم، تصریح کرد: باید فرهنگ‌سازی درست انجام شود، به این معنا که در همه جای دنیا محصولی که تولید داخل باشد، در اولویت قرار دارد و در ایران نیز با توجه به تحریم‌های چندساله و تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر تکیه بر اقتصاد مقاومتی و تولید ملی، این مهم باید مد نظر قرار گیرد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان ادامه داد: روند تحریم سال‌های اخیر ثابت کرد که می‌توانیم با اتکا به دانش داخل و استفاده از ظرفیت جوانان فعال در کشور حرف‌هایی برای گفتن داشته باشیم و علاوه بر برطرف کردن نیاز بازار کشور می‌توانیم در جستجوی صادرات محصولات های‌تک بوده و ارز وارد کشور کنیم.

وی توجه بیشتر دولت به رویکرد خرید داخل را خواستار شد و تاکید کرد: محصولات تولید انبوه شرکت با مجوز وزارت بهداشت توان رقابت با تولیدات خارج را پیدا کرده‌اند و اکنون منتظر صدور مجوز برای محصولات های‌تک هستیم. امید به نظر مثبت مقامات دولتی در حمایت از داخلی داریم و تعلل در صدور مجوز این محصول که در درمان سرطان نقش اساسی دارد، خیانت است.

محمد داوری، کارشناس فروش این شرکت دانش‌بنیان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره عملکرد این دستگاه، اظهار کرد: دستگاه شتاب دهنده خطی نوعی شتاب دهنده ذرات بنیادی است. روش کار آن به این صورت است که این دستگاه در یک اتاق جای می‌گیرد و به کمک امواج الکترومغناطیس ذرات بارداری مانند الکترون را تا انرژی‌های بسیار بالا شتاب می‌دهد و با چرخش ۳۶۰ درجه به دور بیمار، برای پرتودرمانی بیرونی بیماران سرطانی به صورت گسترده به کار می‌رود.

داوری با بیان اینکه شتاب‌دهنده خطی همچنین در پرتو درمانی‌های مغز و در نقاط خارج از مغز نیز کاربرد دارد، گفت: این دستگاه ذره‌ای یکنواخت از اشعه X را به نقاط توموری بیمار می‌رساند که این اشعه به تومور سرطانی آسیب می‌رساند و در نهایت به رفع آن می‌پردازد.

وی ادامه داد: در دستگاه شتاب‌دهنده، باریکه الکترون با جریان بالا تولید شده و توان بالایی برای درمان با الکترون و پرتو ایکس فراهم می‌کند. این دستگاه‌ها ذرات الکترونی را توسط امواج رادیویی درون تیوب خلاء تا انرژی‌های ۲۰ مگا الکترون ولت در مسیر مستقیم شتاب می‌دهند.

کارشناس فروش این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به اینکه بیشتر شتاب دهنده‌های پیشرفته، چندین باریکه الکترون و فوتون با انرژی‌های مختلف تولید می‌کنند، گفت: این دستگاه‌ها ثابت بوده و در حجم کم ساخته می‌شوند و بیشتر درون گانتری (گرم کننده) هم مرکز قرار می‌گیرند.

داوری درخصوص چگونگی تولید پرتوهای الکترونی پر شتاب تصریح کرد: ولتاژِ بالای جریان مستقیم توسط لامپ تایرترون و ترانس پالس به پالس ولتاژ بالا با عرض زمانی چهار میکروثانیه تبدیل و به مگنترون اعمال می‌شود. این پالس‌ها در گذر از دستگاه مگنترون به امواج تقویت شده RF پالسی تبدیل و از طریق موج‌برها به همراه پرتوهای الکترونی با انرژی اولیه مشخص به داخل تیوب خلا که مهمترین  بخش شتابدهنده است، تزریق می‌شوند. پرتوهای الکترونی توسط امواج رادیویی به تدریج شتاب گرفته و به حداکثر انرژی می‌رسند. سپس از پنجره خروجی شتابدهنده به طرف بدن بیمار پرتاب می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: این دستگاه همچنین دارای یک تخت شتاب‌دهنده تولید این شرکت نیز است که یکی از اجزای مهم دستگاه شتاب‌دهنده است. این قسمت از دستگاه، با موقعیت‌دهی، بهترین حالت ممکن برای تابش پرتو و مسلط بودن پزشک برای نابودکردن سلول‌های سرطانی روی بدن بیمار را ایجاد می‌کند. در طول زمان تابش، بیمار بر روی تخت ثابت می‎شود و نیاز به بیهوشی نیست.

اعتماد به توان ملی، بازار را از واردات بی نیاز می‌کند

وی تصریح کرد: در دستگاه شتابدهنده خطی پزشکی، الکترون از طریق امواج  RF، شتاب می‌گیرد و پس از تبدیل شدن به ذره فوتون به بدن بیمار نفوذ می‌کند، در این صورت عمق نفوذ بیشتری پیدا می‌کند و تنها سلول سرطانی را هدف قرار می‌دهد.

داوری با بیان اینکه دقت کار باریکه اشعه بسیار بالا است، تاکید کرد: یکی از مزیت‌های این دستگاه تجهیز چند برگه سربی است که  پس از تعیین موقعیت دقیق تومور، اشعه دقیقا همشکل با توده تشکیل می‌شود و تنها تومور مورد تابش قرار می‌گیرد.

کارشناس فروش این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به اینکه این محصول با کیفیتی برابر نمونه خارجی تولید می‌شود، تاکید کرد: دستگاه شتاب دهنده امید با قیمت یک پنجم کمتر از نمونه خارجی تولید می‌شود و نسبت به نمونه وارداتی مزیت‌های بیشتری دارد.

وی ادامه داد: تفاوت این دستگاه با نمونه خارجی این است که در ایران به دلیل تحریم و مشکل در واردات، اکثر قطعات این دستگاه در داخل کشور تولید شده و تنها ۱۵ درصد قیمت این دستگاه از قطعات خارجی است. علاوه بر اینکه خواب دستگاه تولیدی داخل بسیار کم است، به این معنی که در صورت نقصان در هریک از بخش‌های دستگاه، شرکت قادر است در کمترین زمان ممکن تعمیرات را انجام دهد و زمان مکاتبه با شرکت خارجی و انتظار برای پاسخگویی کاهش می‌یابد.

داوری همچنین تمام دیجیتال بودن این محصول را یکی دیگر از تفاوت‌های دستگاه امید با دیگر نمونه‌های خارجی عنوان کرد و افزود: دیگر دستگاه‌های شتاب دهنده موجود در بازار، آنالوگ هستند؛ اما در دستگاه امید به دلیل دیجیتال بودن کامل آن، امکان هرگونه تغییری وجود دارد.

وی ادامه داد: یکی از ویژگی‌های اصلی دستگاه دقت بالای آن است، به گونه‌ای که اشعه دقیقاً هم شکل با تومور تنها سلول‌های سرطانی آسیب‌رسان را مورد هدف قرار می‌دهد. تلاش شده میزان آسیب وارده به بافت‌های سالم اطراف سلول سرطانی به حداقل برسد. شتاب ذرات از چند میلی متر تا حدود پنج تا ۶ سانتی‌متر نفوذ می‌کند.

"دستگاه شتاب‌دهنده خطی امید" در انتظار اخذ مجوز بهره‌برداری

بسیاری از بیماران سرطانی در صف انتظار برای درمان با این دستگاه قرار دارند، بیمارانی که برای درمان یک ثانیه زمان نیز برایشان ارزشمند است و اکنون با تولید نمونه داخلی این محصول، علاوه بر کاهش هزینه نسبت به نمونه مشابه خارجی آن، می‌توان روند درمان بیماران سرطانی را تسریع بخشید.

به گزارش ایسنا، شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده این دستگاه یکی از شرکت‌های مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان است که از سال ۱۳۷۸ در زمینه ساخت دستگاه‌های پزشکی با تولید نخستین برانکارد حرفه‌ای کشور فعالیت خود را آغاز کرد و تاکنون موفق به تولید ۲۵ محصول مختلف در این حوزه شده است. از این شرکت به عنوان واحد نمونه دانش‌بنیان در سال ۱۳۹۷ در استان اصفهان تجلیل شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: درمان سرطان دستگاه شتاب دهنده خطي سرطان منطقه اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۶۳۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستگاه اتوماسیون تعیین گروه‌بندی خون در قم بهره برداری شد

 معاون منابع انسانی ضمن بازدید از وضعیت ذخیره و فرآیند اهدای خون، رشد اهدای خون در استان را حاصل عملکرد مطلوب کارکنان انتقال خون و مردم استان دانست.

حسن نادری اضافه کرد: فراهم بودن فناوری روز دنیا در انتقال خون استان باعث شده خون و فرآورده‌های خونی با سرعت و دقت بیشتری به دست بیماران نیازمند برسد.

مدیرکل انتقال خون قم گفت: با استفاده از دستگاه اتوماسیون تعیین گروه‌بندی خون، جدا از گروه‌بندی اصلی خون، تمام گروه‌های فرعی خون را نیز به‌صورت هوشمند و تمام الکترونیک می‌توانیم تعیین کنیم.

مهدی پهلوانی افزود: از طریق این دستگاه می‌توان «فنوتیپ» یا اندازه‌گیری ده‌ها نوع گروه خونی فرعی که به‌طور عادی قابل اندازه‌گیری نیستند را به روش اتوماسیون سنجش و شناسایی کرد و سلامت خون فرآورده را که بدن گیرنده آن را پس نزند و بتواند اثر درمانی خود را ایفا کند، بررسی کرد.

پلوانی بیان کرد: برای تمام افرادی که در استان خون اهدا می‌کنند به تدریج با خرید کیت و لوازم مورد نیاز، گروه‌بندی فرعی خونشان تعیین خواهد شد.

او ادامه داد: با نصب این دستگاه، علاوه بر این‌که برای افراد اهداکننده می‌توانیم گروه بندی داشته باشیم، می‌توانیم خون کاملا تطبیق یافته برای افراد نیازمند ارسال نماییم.

پهلوانی با اشاره به هزینه ۶۰ میلیارد ریالی خرید این دستگاه، خاطرنشان کرد: «دستگاه اتوماسیون تعیین گروه خون اورتو ویژن» که یک دستگاه غربالگری آنتی بادی است و می‌تواند آنتی بادی خون افراد را طبق استاندارد‌های انتقال خون شناسایی کند؛ بدین ترتیب می‌توان آنتی بادی‌های ناخواسته را در خون‌های اهدایی شناسایی کرد.

در پایان این مراسم، معاون استاندار قم خون خود را نیز اهدا کرد و به سوالات برخی مراجعه‌کنندگان پاسخ داد.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • بیش از ۷۰ پروژه سلامت در خراسان شمالی آماده راه اندازی است‌
  • سد شهید لشگری نهب آماده بهره برداری
  • چالش‌های یک شتاب‌دهنده در حوزه تولید محتوا/ درآمدزایی از انیمیشن به شرط ورود به بازار بین‌المللی
  • توده‌های بدخیم سرطان پستان درد ندارند/ معاینات ماهانه بانوان در منزل بهترین روش برای تشخیص
  • بیش از ۱۹ هزار واحد مسکونی در سمنان در حال ساخت است
  • روشنایی گردنه زاغه ملایر به طول ۵ کیلومتر آماده بهره برداری است 
  • ۵۷۵ واحد نهضت ملی مسکن در شهر جدید سهند آماده بهره‌برداری است
  • دستگاه اتوماسیون تعیین گروه‌بندی خون در قم بهره برداری شد
  • فاز توسعه ۶۰ هکتاری شهرک صنعتی اردبیل آماده بهره‌برداری است
  • بهره برداری و آماده بکار بودن ۱۶ دستگاه دیزل ژنراتور در خراسان شمالی