Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@19:17:48 GMT

جمهوری اسلامی و بحران روایت

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۶۸۷۴۸

جمهوری اسلامی و بحران روایت

تهران- ایرنا- از این پس، سیاست‌مدارانِ ما مجبور خواهند شد به‌مقتضای شفافیت، ابعادِ زیستِ سیاسیِ خود را بر آفتاب افکنند. این برای جامعه‌ای که هنوز درک درستی از حوزه خصوصی ندارد تنش‌زا و التهاب‌آفرین است. اما به‌هر تقدیر این راه پیموده خواهد شد و با صرفِ هزینه‌ای، ما بر ریل خواهیم افتاد. و فرق و مرزهای ابعاد زیست سیاسی و حوزه حوزه خصوصی را فرا خواهیم گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حامد وکیلی در سرمقاله ای در روزنامه ابتکار، نوشته است: 1- به‌گمانم حجم بحران‌های سختِ جمهوری اسلامی در ماه‌های آینده کم خواهد شد و این نظام از این چالش‌ها درنهایت عبور خواهد کرد. معتقدم در ادامه، تحولاتِ محسوس و معناداری رخ خواهد داد. نشانه‌های آن، از همین افق هم معلوم است. عنصر شفافیت دارد به گفتمان گروه‌های مختلف راه می‌یابد. اینکه تا تحققِ آن، راهِ درازی داریم پرواضح است اما غلظتِ حضورِ این عنصر دارد به‌طرزِ معناداری رشد می‌کند. ضرورتِ فهمِ تحولاتِ حوزه قدرت و حوزه ارتباطات، دارد عیان‌تر و عریان‌تر می‌شود. شعارِ جوان‌گرایی کمی در عمل پیش رفته است. ریخت‌وپاش‌های عریان کمتر شده است. دفاع از حقوق دگراندیشان در حاکمیت مقداری جا پیدا کرده است. قبح مسائلی چون آزادی زنان و حضور زنان در ورزشگاه در ادبیات حکومتی شکسته شده است. این همه تحول زبانی در کنار تحولاتِ عملی، نشانه‌ای دالِ بر تغییر در راهبردها است.

2- من - شاید با چاشنی خوش‌بینی- معتقدم جمهوری اسلامی چالش‌های سختِ خود را پشت سر خواهد گذاشت. معتقدم «اقتضای عمل»، باعث خواهد شد در نهایت ساختارها و قوانین هم اصلاح شوند. اما چالش مهمی در ادامه گریبانِ وضعیتِ سیاسی را خواهد گرفت. جنسِ بحرانِ پیشِ‌رو، نرم خواهد بود. بحرانی زبانی در ادامه به‌جانِ این نظام خواهد افتاد که نشانه‌های آن از هم‌اکنون پیداست. ما در ادامه تحولاتی خواهیم داشت که در دستگاهِ فهمِ ما، غریب خواهد بود.

از این پس، سیاست‌مدارانِ ما مجبور خواهند شد به‌مقتضای شفافیت، ابعادِ زیستِ سیاسیِ خود را بر آفتاب افکنند. این برای جامعه‌ای که هنوز درک درستی از حوزه خصوصی ندارد تنش‌زا و التهاب‌آفرین است. اما به‌هر تقدیر این راه پیموده خواهد شد و با صرفِ هزینه‌ای، ما بر ریل خواهیم افتاد. و فرق و مرزهای ابعاد زیست سیاسی و حوزه حوزه خصوصی را فرا خواهیم گرفت.

3- نه‌تنها سیاست‌مداران بلکه به‌طور کلی قدرت مجبور خواهد شد درجه شفافیت خود را هم‌ارزِ انتظاراتِ جدیدِ جامعه بالا ببرد. گفتنِ مگوها و دیدنِ پهلوهای پنهانِ قدرت، لوازمِ جدیدی می‌طلبد و نیازهای جدیدی را تولید می‌کند. مواجهه ما پیش‌تر با این ابعادِ مشاهده‌ناپذیرِ قدرت، از پرده «روایت» بود. «روایت جام‌زهر» از قطعناه598 و «روایت نرمش قهرمانانه» از برجام، نمونه‌هایی از این دست روایت‌گری است.

4- در این چند دهه، متناسب با مفهوم سابق قدرت، همیشه میان سیاست های اعلامی و اعمالی یک شکاف وجود داشت. کارویژه «روایت»، پر کردنِ این شکاف بود. انباشتِ این شکاف‌ها منجر به تولید انبوهی از روایت‌ در کشکول این نظام شده است. حجم این شکاف و واگرایی و نیازعاجل و حیاتی به «روایت‌های پُر کننده» باعث شد حتی پای روایت‌های غیرسیاسی به زبانِ سیاست باز شود. نظامِ پُر روایت و کارگزارانِ پُر گو محصولِ این فضا بود. این واگرایی در طول زمان زیادتر هم شده است. شاید یکی از عللِ سنگین شدنِ متافیزیک سیاست در ایران، همین انبوهِ متعلقاتِ زبانیِ آویزان از آن باشد. حاجت به‌توضیح نیست که چگونه در عصر شفافیت این شکاف و واگرایی، بحران ایجاد خواهد کرد.

5- اخیراً سردار قاسمی در یک سخنرانی گفته بود «خط خالی است»؛ سعید زیباکلام نیز در واکنش به او گفته بود که راهبردهای نظام (شاید با طعنه به خود قاسمی) خط را خالی کرده است. این دو البته پیش‌تر در یک «خط» و ذیلِ یک الگو از «روایت‌گری» فعالیت می‌کردند؛ اما اکنون «خطِ [آنها] خالی شده است». یک معنا از خطِ شکسته شده آنان، همین شکستِ الگوهای روایتِ آنان است. فراروایت‌های قدرت در ایران با بحران جدی روبه‌رو شده است‌. حتی دیگر هم‌سنگرانِ در یک‌خط را هم قانع نمی‌کند.

6- مشکلِ اساسیِ قدرت در ایران در پس از بحران‌های پیشِ‌رو، عریان‌شدنِ واقعیت‌هایی است که دیگر به‌چنگِ روایت‌های مالوف نمی‌آیند! باید برای آن بحران تا بر سرِ جامعه نیامده فکری کرد. پس از جنگ تقریباً با وضعیتِ مشابهی مواجه شدیم. نسلی از جبهه برگشته، با ذهنی پر از آرمان و کشکولی پر از ادعا، ناگاه خود را در میان وضعیتی دید که توان تعریفِ نسبتِ آن وضعیت با خود را نداشت. به همین علت پدیده‌های اجتماعی زیادی متولد شد؛ ظهور حسین الله‌کرم و مسعود ده‌نمکی و حتی به یک معنا اعتراضات و بی‌قراری مجاهدین انقلاب در دهه هفتاد از محصولات این ناسازگاری بود. اکنون خطری مشابه اما با ابعادی وسیع‌تر قدرت را تهدید می‌کند.

نسلی را با ادعاها و شعارهای خاصی پرورانده‌ایم و از هم‌اکنون بو بُرده‌اند که دارد اتفاقاتی می‌افتد. سعید زیباکلام (تئوریسین انقلابیون) صراحتاً از «راهبردهای ویرانگر» برای توصیف شهودِ خود از اتفاقات پیش‌رو نام می‌برد. او به‌درستی درک کرده است که آنچه در این سال‌ها بافته شده قرار است زیر چرخ راهبردهای جدید ویران شود؛ آنگونه که پس از جنگ، راهبردِ «جنگ جنگ تا پیرو‌زی بر کفر» در صندوقچه خاطرات نهاده شد!

7- به عقیده من، ایده «انقلابی‌گری با متافیزیک سبک»، که در نوشته‌های پیشین اشاره‌های نحیفی به آن رفت و وعده طرح و شرحِ آن را داده بودم، می‌تواند راهبرد خروج از این بحران پیش‌رو باشد. در یادداشت‌های آینده سراغ بیشتری از این ایده خواهم گرفت.

*منبع: روزنامه ابتکار،1397،8،27
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ابتكار جمهوري اسلامي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۶۸۷۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه به تایلند

معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، در صدر هیئتی برای حضور در هشتادمین نشست کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) به تایلند، مقر این سازمان بین المللی، سفر کرد.

به گزارش ایسنا، منظور در این سفر ضمن ملاقات با خانم آلیس جابانا، معاون دبیرکل سازمان ملل و دبیر اجرایی اسکاپ، بر توسعه همکاری ها در زمینه انرژی های تجدید پذیر، تجارت، حمل و نقل و ارتباطات با این دبیرخانه تاکید کرد.

جابانا نیز از پیشنهاد ایران برای تقویت همکاری ها با دبیرخانه اسکاپ استقبال کرد و مقرر شد تا مذاکرات تخصصی و کارشناسی در ارتباط با موضوعات یادشده از سوی دو طرف آغاز شود.

منظور در دومین روز نشست اسکاپ در سخنرانی خود به بیان دیدگاه‌ها و نظرات جمهوری اسلامی ایران در خصوص تقویت همکاری های دیجیتال برای دستیابی به توسعه پرداخت.

او در سخنرانی خود، ضمن ارائه آماری از دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه دیجیتال بر اهمیت توسعه این حوزه در کشور وفق برنامه هفتم توسعه تاکید کرد. توسعه سرمایه گذاری در حوزه دیجیتال، انتقال تجربه و دانش میان کشورهای عضو، توجه به حقوق خانواده و کودکان در فضای مجازی و تقویت همکاری با کشورهای عضو اسکاپ در این حوزه ها از مهمترین موضوعات مطرح شده در این سخنرانی بود.

معاون رئیس‌جمهور در دیدار با مدیرکل خاورمیانه وزارت خارجه تایلند که در زمان استقبال و بدرقه از منظور در فرودگاه بانکوک حضور داشت بر عزم جدی جمهوری اسلامی ایران برای گسترش همه جانبه روابط به ویژه در حوزه اقتصادی با تایلند تاکید کرد.

منظور همچنین با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، خواستار اقدام قاطع جهانی برای توقف حملات این رژیم به مردم مظلوم فلسطین و امدادرسانی فوری به ساکنین غزه شد.

مدیر کل خاورمیانه وزارت خارجه تایلند ضمن قدردانی از مساعدت جمهوری اسلامی ایران برای آزادی اسرای تایلندی در غزه، بر عزم جدی دولت جدید تایلند برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.   

از دیگر برنامه های منظور و همراهان، حضور در سفارت ایران در بانکوک و دیدار با سفیر و کارکنان نمایندگی بود. در این نشست صمیمانه، طرفین در خصوص موضوعات مختلف از جمله مسائل کنسولی و ایرانیان مقیم تایلند، شرایط کاری سفارت و رابطه سیاسی و اقتصادی با تایلند، میانمار و لائوس که سفارت ایران در بانکوک، اکردیته دو کشور دیگر نیز هست، بحث و تبادل نظر کردند.

منظور تاکید کرد که در راستای اجرایی شدن شعار سال اعلام شده توسط مقام معظم رهبری یعنی «افزایش تولید با مشارکت مردم» از ظرفیت ایرانیان مقیم تایلند برای کمک به توسعه کشور حداکثر بهره برداری به عمل آید.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سفر معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه به تایلند
  • حوزه‌های علمیه خواهران و جامعه‌الزهرا(س) بیانیه مشترک صادر کردند
  • امضای 5 سند همکاری مشترک میان مقامات ایران و سریلانکا
  • جمهوری اسلامی در بخش‌های مختلف هوایی محتاج هیچ کشوری نیست
  • ایران؛ ظهور یک ابر قدرت در عرصه بین الملل
  • اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان هرمزگان از طرح نور فراجا
  • مظلومیت غزه با روایت نشان داده می‌شود
  • ایران قدرتی منطقه‌ای است که به تدریج به قدرت جهانی تبدیل خواهد شد
  • تثبیت قدرت ایران در خاورمیانه/ هیچ اقدامی علیه منافع ملی ما بی پاسخ نخواهد ماند
  • روایت امیرعبداللهیان از روز اول سفر رئیسی به پاکستان