Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-25@10:11:03 GMT

قانون مبارزه با پولشویی؟ خودمان داریم

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۷۷۴۱۸

قانون مبارزه با پولشویی؟ خودمان داریم

آقای ظریف بگوید CFT اصلاً چه ارتباطی به پولشویی دارد؟ لایحه مقابله با پولشویی سال ۸۶ تصویب شده و اگر دولت اجرا نمی‌کند خودتان باید پاسخ دهید. به جای تشویش اذهان عمومی و مصاحبه، چرا اسامی ادعایی را به قوه قضائیه ندادید؟

به گزارش خبرنگار قدس آنلاین، حامد کمالی: «بالاخره پولشویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلی‌ها از پولشویی منفعت می‌برند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر کدی هم در این باره داشته باشم امکانش را ندارم که علنی کنم؛ ولی کدهای زیادی در مورد میزان پولشویی در کشور وجود دارد.» همین صحبت‌های مبهم جواد ظریف کافی بود که فضای مجازی را پولشویی بردارد. همه کانال‌های خبری چپ و راست شروع کردند به اظهارنظر درباره این ماجرا، از زاویه نگاه خودشان. هشتگ پولشویی هم در اینستاگرام و توییتر در کسری از ثانیه ترند شد. طوری که همین الآن بیش از ۴۷۰۰ پست در این شبکه اجتماعی وجود دارد که از این هشتگ در آن استفاده شده است و چون هیچ کارشناس درست و درمانی در آنجا وجود ندارد که شفاف توضیح بدهد ماجرا چیست، تا دلتان بخواهد صحبت‌های ضد و نقیض و کذب به چشمتان می‌خورد و به جای اینکه داستان را متوجه شوید، به کل گیج و سردرگم می‌شوید. ماجرای ترند شدن هشتگ پولشویی و پولشویی گسترده بهانه‌ای شد که با نگاهی غیراقتصادی برویم سراغ این پدیده و ببینیم که اصلاً پولشویی چیست؟

 پولشویی از کجا شروع شد؟

داستان پولشویی مال دیروز و امروز نیست و ریشه‌ای ۴۰۰۰ ساله دارد و ماجرا هم از چین شروع شده است. استرلینگ سیگریو در کتابی که درباره تاریخچه این کشور نوشته، آورده است: چون حاکمان فاسد چینی از اموال ثروتمندان سوء استفاده و به زور تصاحب می‌کردند، آن‌ها هم همیشه دنبال راهی برای به‌در بردن سرمایه‌هایشان از دست پادشاهان می‌گشتند تا درنهایت به این نتیجه رسیدند که بدون اینکه شناسایی شوند آن را از جایی به جای دیگر منتقل کنند. مقصد هم کشورهای دور برای سرمایه‌گذاری بود. 

واژه‌ پولشویی را دار و دسته آل کاپون و بقیه مافیای آمریکایی اختراع کردند. در دهه ۱۹۲۰ میلادی این گروه‌ها تا می‌توانستند از طریق رشوه و قمار و فروش موادمخدر و کلی خلاف دیگر پول درمی‌آوردند. پول‌های کلانی که اگر وارد حساب‌هایشان می‌شد، به راحتی قابل شناسایی بود و باید توضیح می‌دادند که آن را از کجا آورده‌اند. از آنجا که معاملاتشان هم با سکه انجام می‌شد، انبار کردنشان هم کار چندان عقلانی‌ای نبود. آن‌ها چاره‌ای نداشتند جز اینکه مراکز تجاری قانونی بخرند و درآمد غیرقانونی خودشان را با مبالغی که قانونی بود، قاطی کنند. برای همین شروع کردند به خرید دستگاه‌های رختشویی سکه‌ای و راه‌اندازی رختشورخانه‌. به این دلیل که این دستگاه‌ها روزانه درآمد و پول نقد زیادی داشتند و کسی رویشان حساس نمی‌شد. ماجرای واترگیت هم موجب شد که مردم دنیا برای اولین‌بار در روزنامه‌ها چشمشان به واژه جدید پولشویی روشن شود و از آن روز به بعد جای خودش را در دایره واژگان همه باز کند، بدون اینکه درست و حسابی بدانند که اصلاً پولشویی چیست؟

 پول‌های کثیف چه‌طور شسته می‌شود؟

برخلاف تصور خیلی‌ها و صحبت‌هایی که در اینستاگرام و توییتر احتمالاً خوانده‌اید، پولشویی فرایند چندان پیچده‌ای نیست. آن‌هایی که پول و ثروت نامشروع دارند، آن را به پول یا ثروتی تبدیل می‌کنند، که در ظاهر از راه‌های قانونی به دست آمده‌ و به این طریق «پول شسته شده» وارد اقتصاد می‌شود و به تنهایی می‌تواند اقتصاد یک کشور را تا مرز سقوط پیش ببرد. راه‌های تبدیل و تمیز کردن پول هم خیلی زیاد است. از سرمایه‌گذاری در بانک و چک کشیدن گرفته تا سرمایه‌گذاری موقت در مؤسسات تولیدی، سهام و بازارهای اوراق بهادار و ایجاد سازمان خیریه قلابی، سرمایه‌گذاری در بازاهای طلا و الماس، شرکت در مزایده‌های اجناس هنری و کالاهای قدیمی (آنتیک) و انتقال پول به کشورهای دارای مقررات بانکی آزاد مانند کشور سوئیس. به طور کلی پولشویی به این دلیل انجام می‌شود که منبع واقعی پول نامشخص باقی بماند.

 آیا در ایران قانونی برای پولشویی وجود ندارد؟
مخالفان CFT و FATF غیر از اینکه می‌گفتند پیوستن به این دو معاهده بین‌المللی مبارزه با تروریسم و پولشویی، مسیرهای دور زدن تحریم‌ها را لو می‌دهد، فریاد می‌زدند که خودمان قانون مبارزه با پولشویی داریم و نیازی نیست که از خارجی‌ها کمک بگیریم. حرفشان هم درست بود. ۲ بهمن ۱۳۸۶ مجلس قانون جامعی را برای مبارزه با این پدیده تصویب کرد و به تأیید شورای نگهبان هم رسید. به تبع آن هم شورایی به نام مبارزه با پولشویی با حضور وزیران اقتصاد، اطلاعات، کشور، صنعت و معدن و رئیس بانک مرکزی تشکیل شد تا درباره معاملات مشکوک و کلان تصمیم بگیرند. حالا اینکه چرا دولت‌ها با وجود اینکه قانون نسبتاً خوب پولشویی داریم، باز ادعا می‌کنند که در ایران پولشویی گسترده انجام می‌شود، عجیب است.
راستش را بخواهید هنوز کسی پیدا نشده که آمار رسمی و درست و حسابی بدهد و مشخص کند که در کدام کشورهای دنیا بیشترین پولشویی ممکن انجام می‌شود. هر مؤسسه‌ و سازمانی برای خودش یک آماری اعلام می‌کند و دولت‌ها هم نگاه می‌کنند که کدام آمار به نفعشان است، همان را در بوق و کرنا می‌کنند. FATF لیستی دارد که ایران و چند کشور درحال توسعه دیگر را که به این معاهده نپیوسته‌اند متهم به پولشویی می‌کند اما از طرفی صندوق بین‌المللی پول و یکی دو سازمان نزدیک به آن هم سوئیس، پاناما و هنگ‌کنگ را در ردیف کشورهایی قرار می‌دهند که به خاطر قوانین خاص بانکی‌شان می‌شود در آن کشورها پولشویی کرد. 

 پولشوها در دام دستگاه قضا

واقعیت پولشویی را نمی‌توان کتمان کرد و این اتفاق در هرکشوری، حتی آن‌هایی که پیچیده‌ترین و دقیق‌ترین سیستم‌های بانکی را دارند، می‌تواند بیفتد. در تاریخ ایران ۵ چهره بیشتر از همه به خاطر پولشویی‌هایشان معروف هستند. فاضل خداداد، عباس تقی‌زاده و شهرام جزایری در دهه ۸۰ پرونده‌شان رو شد. اولی که به اعدام محکوم شد. تقی‌زاده به سه سال حبس و تبعید فرستاده شد و جزایری هم که ۱۶-۱۵ سالی زندانی بود. مه آفرید خسروی و بابک زنجانی هم چهره‌های دهه نودی این ماجرا هستند که هر دو محکوم به اعدام شده‌اند. حکم مه‌آفرید سال ۱۳۹۳ اجرا شد و زنجانی هنوز در انتظار چوبه‌دار است.

■ حاشیه

اظهارات محمدجواد ظریف درباره پولشویی در ایران، در فضای مجازی مثل بمب ترکید. همه کانال‌های خبری در کسری از ثانیه شروع کردند به پست گذاشتن در باره این صحبت‌ها و هشتگ ساختن. حاجی دلیگانی نماینده شاهین‌شهر، اولین کسی بود که در توییترش به این صحبت‌ها واکنش نشان داد و گفت: آقای ظریف بگوید CFT اصلاً چه ارتباطی به پولشویی دارد؟ لایحه مقابله با پولشویی سال ۸۶ تصویب شده و اگر دولت اجرا نمی‌کند خودتان باید پاسخ دهید. به جای تشویش اذهان عمومی و مصاحبه، چرا اسامی ادعایی را به قوه قضائیه ندادید؟ اگر دادستان ورود نکند، استیضاح دور از انتظار نیست! 

کاربرانی هم که حسابی از این صحبت‌های مشکوک و بودار وزیر امور خارجه برانگیخته شده بودند، اینستاگرام را پر کردند از گزارش وال استریت ژورنال که در آن درباره پولشویی درآلمان صحبت شده بود. این کاربران همگی این متن را به انتشار گذاشتند: در آلمان هر سال به اندازه کل نقدینگی کشور ما پولشویی انجام می‌شود. دو سوم بانک‌های کانادا قوانین ضدپولشویی را رعایت نمی‌کنند. کانادا و آلمان عضو FATF هستند! آقای ظریف راه مقابله واقعی با پولشویی، تصویب FATF نیست. قانون داخلی‌اش سال ۸۶ تصویب شده، آن را اجرایی کنید. البته واکنش‌ها فقط به این متن ختم نشد و خیلی‌های دیگر، به سرعت هشتگ استیضاح را به اشتراک گذاشتند و به صورت خیلی جدی خواستار برخورد مجلس با ظریف شدند. هنوز و بعد از گذشت سه چهار روز از صحبت‌های وزیر امور خارجه، یکی از مباحث روز فضای مجازی است.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: پولشویی قدس آنلاین لایحهCFT

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۷۷۴۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فان‌دایک: باید در آینه به خودمان نگاه کنیم

کاپیتان لیورپول از شکست برابر اورتون بسیار ناراحت بود و به انتقاد از عملکرد همبازیانش پرداخت.

به گزارش ایسنا، لیورپول در دیدار معوقه از هفته بیست و نهم رقابت های لیگ برتر انگلیس یک شکست تلخ و ناامیدکننده را به دست آورد. قرمز پوشان آنفیلد در داربی مرسی‌ساید با دو گل برابر اورتون شکست خوردند تا از کورس قهرمانی عقب بمانند.

به نوشته اسکای اسپورت، ویرژیل فان‌دایک بعد از بازی گفت: از بسیاری جهات احساس ناکامی و ناامیدی داریم. باید به خودمان در آینه نگاه کنیم. این نمایش ناامیدکننده است. شاید بسیاری فکر کنند که همه تلاش خود را کرده‌اند اما این تیم باید به خود نگاه کند.

او ادامه داد: آیا به دنبال قهرمانی در لیگ جزیره‌اید؟ با این نمایش به هیچ وجه نمی‌توان قهرمان شد. اگر چنین شانس‌هایی به حریف بدهید و از فرصت‌های خود استفاده نکنید بدون شک شانس قهرمانی ندارید. بازی سختی بود و باید برای پیروزی در آن بسیار بهتر از این ظاهر می‌شدیم. باید برابر تیم‌هایی که برای سقوط‌نکردن می‌جنگند بسیار بهتر از این ظاهر شد. نیاز به تمرکز بیشتری داریم.

فان‌دایک در پایان گفت: در پایان باید بگویم که اصلا خوب بازی نکردیم. قبول این شکست سخت است. چنین بازی‌هایی همیشه مثل جنگ‌اند. به نظرم در بازی امشب خوب نبودیم و باید برای دیدار شنبه خودمان را آماده کنیم. اگر مثل دیدار امشب برابر اورتون بازی کنیم هیچ شانسی برای قهرمانی نداریم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کشف رشوه خواری و پولشویی بیش از ۲۰ میلیاردی
  • فان‌دایک: باید در آینه به خودمان نگاه کنیم
  • اجلاس روسای FIU کشورهای عضو بریکس در کشور روسیه برگزار شد
  • روسای FIU سازمان بریکس با یکدیگر دیدار کردند
  • شمسایی: به هدف اول خودمان رسیدیم/ حذف ژاپن شگفتی نبود
  • مبادلات طلا ساماندهی می‌شود
  • مبارزه تیک‌تاک با لایحه ممنوعیت در آمریکا
  • هیچ خط قرمزی در مبارزه با فساد وجود ندارد
  • انواع درد دندان‌ و علل آن | خودمان برای تسکین درد چه کار کنیم؟ | چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
  • اگر نمی‌خواهید صعود کنیم به خودمان بگویید!