Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-30@08:04:17 GMT

​بزرگ‌ترین ایراد فلسفه‌ورزی‌های ما چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۸۲۶۳۸

​بزرگ‌ترین ایراد فلسفه‌ورزی‌های ما چیست؟

به گزارش حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، حامد صفاریان دانشجوی فوق لیسانس فلسفه دانشگاه هاگن آلمان یادداشتی با عنوان فلسفه‌ورزی در فراغ سنت به آسیب شناسی فلسفه ورزی ما پرداخته است:

اگر از من بپرسند که بزرگ‌ترین ایراد فلسفه‌ورزی‌های ما کدام است؟، خواهم گفت: فراغت از سنت. پرداختن به اندیشه‌های فیلسوفان کلاسیک از خلال متون ایشان، لااقل در حد و اندازه‌هایی که ما به فلسفه‌ورزی مشغول هستیم، بدون آشنایی با سنت‌های اصلی خوانش متون آن فیلسوف و در سطوحی مشخص، بدون اتخاذ موضع یک سنت خاص یا برآیندی همساز و منسجم از سنت‌های تفسیری هم‌راستا، نه تنها عملاً از عمق کافی برخوردار نخواهد بود، بلکه تناقض‌های درون ماندگار چنین برخوردی نیز تا مدت‌ها بر ما پوشیده خواهد ماند و در بهترین حالت، خوانش ما تنها در حد مشترک اجماع همگانی بر سر خوانش آن فیلسوف متوقف خواهد ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این اجماع همگانی نیز عموماً خلاصه‌ای تاریخ فلسفه‌ای بیش نخواهد بود، چرا که تاریخ فلسفه‌ها اکثرا حاوی همین خوانش‌های مورد اجماع عمومی، و به تعبیری دیگر، حاوی فرازهای منجمدشدۀ فلسفه‌اند. بستری که بخش‌های زندۀ فلسفه در آن به نشو و نما مشغول است، مباحثات موجود بر سر موارد مورد اختلاف است. از بطن همین مرزبندی‌هاست که سنت‌ها و پارادایم‌های مکاتب فلسفی بیرون می‌آیند.

کانت و هگل که جای خود دارند، اگر کسی حتی مدعی در اختیار داشتن فهمی از فلسفۀ افلاطون باشد، اما نتواند به این پرسش پاسخ دهد که این فهم او ذیل کدام سنت تفسیر افلاطون می‌گنجد، این خود نشانه‌ای آشکار از رویکرد منجمد و تاریخ‌فلسفه‌ای او به فلسفۀ افلاطون است. چنین کسی عملاً در ناحیۀ فراغ سنت به افلاطون مشغول است و نه در منطقۀ زندۀ آن. ای‌بسا برای ما که از اساس از پوسته‌های خشک درخت فلسفه تغذیه می‌کنیم و قرن‌هاست که از پروسه‌های حیاتی آن بدور مانده‌ایم، این نکته شگفت بنماید و از خود بپرسیم که مگر خوانش افلاطون هم پس از دوهزار و چندصد سال سنت دارد؟ آری دارد، اما دریغ که برای ما همیشه یک داستان تکراری را به عنوان فلسفۀ افلاطون بازگو کرده‌اند بی‌آنکه نه گوینده و نه شنونده بدان آگاه بوده باشند که این داستان‌ها تاریخ‌فلسفه‌ای بیش نبوده است.

افلاطون را از منظر مکتب نوافلاطونی جوری می‌توان قرائت کرد و از منظر مکتب تفسیری متأثر از شلایرماخر جوری دیگر، و باز از منظر مکتب میلان و توبینگن، از منظر جوانی رئاله، هانس یواخیم کرمر و تماس سلژاک جوری دیگر، چنان که اکنون در قرن بیست‌ویکم نیز نمی‌توان سخن از افلاطون به میان آورد و نگاهی به سنت‌های خوانش فلسفۀ او نداشت.

اما ما حتی توان گفتگو یا مواجهۀ زنده با سنت‌های موجود را نیز نداریم و اتخاذ و انتخاب‌هامان در وادی سنت‌های موجود نیز بیشتر از جنس تصادف یا ذوق و سلیقه و یا تقلید است، چرا که این گفتگو و مواجهۀ زنده مستلزم ابزارهایی است که ما از آن بی‌بهره‌ایم. مهم‌ترین این ابزارها دانستن زبان متن و مسلح بودن به روش‌های فیلولوژیک و هنرمنوتیک خوانش متون است. در این معناست که زبان‌ندانی و فراغت از سنت بواقع نمودهای متفاوت یک پدیدۀ واحد بشمار می‌روند.

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۸۲۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از نصب سردیس شهدا و مفاخر تا نورپردازی ورودی‌ها و نقاط مختلف شیراز

حمید کشتکار به تشریح پروژه‌های انجام شده و در حال اجرای سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شیراز در پایان سال ۱۴۰۲ و ابتدای سال جاری پرداخت.

او افزود: پروژه نورپردازی پل مدافعان سلامت با هدف زیباسازی منظر شهری در بولوار رحمت انجام و در تقاطع مدافعان سلامت بیش از ۸ هزار متر کابل‌کشی، ۳ هزار عدد انواع چراغ، نصب ۶۵ عدد تابلو برق، حفر ۵۰۰ متر کانال و غلاف گذاری و بیش از ۳ هزار متر نبشی کشی انجام‌شده است.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز بیان کرد: در پروژه لوستر‌های خیابانی با هدف زیباسازی منظر شهری در بولوار‌های آزادی، امیرکبیر و امام رضا (ع) ۱۷ هزار متر ریسه نوری و بیش از ۵۹ عدد المان نوری استفاده شده است.

به گفته کشتکار، پروژه نورپردازی ورودی‌های شهر در بولوار‌های مدرس و دکتر حسابی شامل ۱۵ هزار متر ریسه نوری و حدود ۱۰۰ المان نوری انجام شده است.

او بیان کرد: پروژه محور نور در بوستان آزادی و محور ارگ کریم‌خان بالغ‌بر ۹ هزار متر کابل‌کشی، بیش از ۲۵ هزار متر ریسه، نصب ۴۰ عدد تابلو برق، تعداد ۲۶ نوع المان نوری و ۵۰۰ عدد المان انجام شده است.

پروژه نورپردازی خیابان ۹ دی با ۳ هزار متر کابل ۴۵ با مشخصات پایه برق، ۱۳۵ شعله، ۱۹ عدد تابلو برق، ۱۲۰۰ متر استون لایت و پروژه نورپردازی تونل نور ارگ کریم‌خانی در پشت ارگ کریم‌خانی در ۱۰ هزار متر ریسه، ۱۱ عدد تابلو برق، ۶۰۰ متر کابل، ۹۴ متر طول مسیر و ۵۸ عدد ستون انجام شده است که رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز به آن پرداخت.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز در حوزه زیباسازی شهری ادامه داد: پروژه نورپردازی طاووس فاز ۲ در دروازه قرآن شامل ۵۶۵ متر چراغ استون لایت، ۴ عدد تابلو برق و ۱۳۳۰ متر کابل انجام و پروژه نورپردازی ساعت گل در میدان امام حسین شامل ۸ متر استون لایت، ۲۴ اسپات جت لایت ۱۲ فوت لایت، یک تابلو برق و ۱۴۰ متر کابل انجام‌شده است.

او گفت: پروژه نورپردازی پل غدیر باهدف نورپردازی منظر شهری در شب در پل غدیر و نورپردازی باغ‌موزه سنگ در بوستان آزادی و جهان‌نما ۷۳ عدد، چوب و فلز، نوع رنگ الکترواستاتیک کوره‌ای اقدام شده است.

کشتکار تصریح کرد: نسبت به مبلمان و نیمکت خانواده آماده نصب در بوستان آزادی و باغ جهان‌نما باهدف ساخت مبلمان شهری در بوستان آزادی و جهان‌نما ۷۳ عدد، چوب، فلز و نوع رنگ الکترواستاتیک کوره‌ای اقدام شده است.

او به احداث سردیس شهدا، مشاهیر و مفاخر شامل سردیس‌های ساخته‌شده شهدا با متریال بتن گلاسه در ابعاد ۱.۵ برابر اندازه حقیقی مکتبی شیرازی (شاعر قرن ۹) شامل استاد صراف، هودی، سیف، شهید جاویدی، شهید سپاسی و شهید ذوالفقار نسب نیز اشاره کرد.

کشتکار بیان کرد: پروژه تابلوی خوش‌آمدگویی ورودی دروازه قرآن با سازه فلز، پروژه اجرای شستشو و نقاشی بر روی جداره تقاطع شهدای مهدی‌آباد با نوع رنگ اکرولیک- الوان و طراحی جداره زیرگذر مهدی‌آباد از دیگر اقدامات سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری است.

او همچنین به پروژه تبدیل جداول خاکی به بتنی باهدف بهینه‌سازی آبیاری باغات و جلوگیری از هدر رفت آب در محله منصورآباد (قنات شیخ محمدی و حاج شمس)، اجرای شست‌وشو و نقاشی بر روی جداره کنارگذرها، اجرای شستشو و نقاشی بر روی جداره پل دفاع مقدس اشاره کرد.

عقد قرارداد در حوزه کاشت درخت و درختچه و توسعه کمربند سبز، کاشت درخت و درختچه در کمربند سبز در سال ۱۴۰۲ با ۱۶ هزار اصله، کاشت درخت و درختچه در رینگ کمربندی شیراز (از پل شهدای ۷ آذر به سمت منطقه ۵) با ۳ هزار اصله، بذرکاری گونه‌های مناسب در کمربند سبز شیراز ۱۴۰۲ با ۲۰۰ هزار بذر و عقد قرارداد در حوزه بهسازی مسیر‌های دسترسی ارتفاعات نصرآباد از جمله موارد حوزه فضای سبز شهری است که رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری به آن پرداخت.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • صدرنشینی استقلال بی دلیل نبوده/ ساختار دفاعی پرسپولیس ایراد دارد
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • از نصب سردیس شهدا و مفاخر تا نورپردازی ورودی‌ها و نقاط مختلف شیراز
  • کشاورزی حفاظتی در گرمسار به هزار هکتار افزایش می‌یابد
  • فلسفه نام‌گذاری ماه‌های شمسی چیست؟
  • تعامل رسانه‌ها با اندیشکده‌ها باید تقویت شود/ سیاست پژوهی، نوک پیکان پژوهش است
  • محل دفن افلاطون کشف شد | رمزگشایی طومارهای باستانی از طریق هوش موصنوعی
  • جغرافیای اصفهان از منظر علم فلسفه جایگاه بی‌نظیری دارد
  • هوش مصنوعی و حجیت فتوا
  • مکان دقیق مرگ افلاطون و جزییات به بردگی گرفته شدنش با کشف پاپیروسی سوخته معلوم شد