Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@18:27:08 GMT

«اپک» در مشت غول‌ها

تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۸۶۴۳۵

«اپک» در مشت غول‌ها

اجلاس دو روزه سران کشورهای حوزه اقیانوس آرام موسوم به «اپک» در حالی روز گذشته به کار خود پایان داد که این اجلاس در زیر سایه سنگین جنگ تجاری میان آمریکا و چین نتوانست برای تهیه بیانیه پایانی به توافق برسد.

چین سال گذشته میلادی در حدود 4 میلیارد دلار کمک اقتصادی در اختیار کشورهای حوزه آسیا- پاسفیک قرار داده و با وعده کمک‌های بیشتر سعی دارد جای کشورهای غربی و متحدان آنها در منطقه، یعنی استرالیا و نیوزلند را پر کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مساله به گفته ناظران یک زنگ خطر جدی برای غرب و به خصوص آمریکا تلقی می‌شود که با پیوند خوردن به سایر واگرایی‌های موجود، ممکن است دامنه جنگ تجاری را به حوزه‌های دیگر گسترش دهد.

اجلاس دو روزه سران کشورهای حوزه اقیانوس آرام موسوم به «اپک» در حالی روز گذشته به کار خود پایان داد که این اجلاس در زیر سایه سنگین جنگ تجاری میان آمریکا و چین نتوانست برای تهیه بیانیه پایانی به توافق برسد.

در همین راستا 21 نفر از سران کشورهای حوزه آسیا- پاسفیک شامل استرالیا، برونئی، کانادا، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، مالزی، نیوزیلند، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، تایوان، هنگ کنگ، پاپوآ گینه نو، چین، مکزیک، شیلی، پرو، روسیه، آمریکا، ویتنام و نزدیک به 500 کارشناس و مقام ارشد در حالی در گینه‌نو دور یکدیگر گرد هم آمده بودند که « اپک» از زمان تشکیل شدنش در سال 1989 میلادی تاکنون چنین جو سنگین و متشنجی را تجربه نکرده بود.

**60 درصد خروجی اقتصاد دنیا در دستان « اپک»
اهمیت « اپک» از آنجا ناشی می‌شود که این گروه اقتصادی با در بر گرفتن 40 درصد جمعیت جهان و نیز 57 درصد تولید ناخالص داخلی، در حدود 60 درصد از اقتصاد بین‌الملل را در اختیار دارد و تنوع اقتصادی و نیز بافت تشکیل دهنده آن به گونه‌ای است که می‌تواند در روندهای جهانی تاثیر قابل ملاحظه‌ای داشته باشد.

این بلوک سیاسی و اقتصادی همچنین قصد دارد تا دو سال آینده، با از میان برداشتن تمامی موانع تجارت جهانی به یک بازار بزرگ مشترک آسیا- پاسفیک دست پیدا کند که در آن همکاری‌های اقتصادی و نیز سرمایه‌گذاری‌های منطقه‌ای از اولویت نخست برخوردار باشد. با این حال اجلاس امسال به گونه‌ای رقم خورد که تنش تجاری میان آمریکا و چین، سایه سنگین خود را در نشست روز شنبه و یکشنبه نشان داد و باعث شد تا به واسطه شکاف عمیق میان اعضا، هر گونه توافق جدید ناممکن شود.

**راه ابریشم جدید مهمترین نقطه افتراق در اجلاس «اپک»
عمده اختلاف میان اعضای اپک مربوط به پروژه راه ابریشم جدید بود که طبق آن قرار است چین با جذب سرمایه‌گذاری انبوه از میان 60 کشور جهان، کمربند اقتصادی راه ابریشم و راه ابریشم دریایی را تکمیل کند. در همین رابطه مایکل پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا در اجلاس امسال، ضمن انتقاد شدید از پروژه راه ابریشم جدید، مدعی شد که چینی‌ها با فعالیت‌های تجاری، معاهدات و تعرفه‌ها و نیز اجبار سایر کشورها، از فناوری آنها استفاده کرده و با سرقت مالکیت فکری محصولات، پای خود را به مسائل کلان‌تر از جمله آزادی دریانوردی باز می‌کنند.

او همچنین به صراحت درخواست کرده است که سایر کشورها از دادن وام به چین خودداری کنند و مانند ایالات متحده در وهله‌‌ نخست به مصلحت خود بیندیشند. او مدعی شد ما شرکای خود را خود را در دریای بدهی غرق نمی‌کنیم و استقلال آنها را به خطر نمی‌اندازیم. اگر با ما همکاری کنید، ما هم‌پیمان شما خواهیم بود.

از سوی مقابل شی‌جین پینگ رئیس‌جمهوری چین که در غیاب همتایان خود از آمریکا و روسیه به گینه‌نو سفر کرده بود، از سران کشورهای عضو «اپک» خواست تا در برابر سیاست‌های اقتصادی آمریکا سکوت نکنند؛ زیرا تاریخ نشان داده که جنگ سرد از هر نوعش یعنی جنگ سرد واقعی یا تجاری، در واقع هیچ برنده‌ای نخواهد داشت.

**دو غول بزرگی که در سالن اجلاس بودند!
اکنون چند ماه است که با اعمال تعرفه‌های تجاری بر روی برخی از کالاهای چینی از سوی آمریکا و همچنین مقابله به مثل پکن در وضع تعرفه برای کالاهای آمریکایی، شعله‌های یک جنگ تجاری تمام عیار میان این دو قدرت بین‌المللی روشن شده است. نکته مهم ماجرا از آنجا نشات می‌گیرد که علاوه بر چین، اکنون متحدان سنتی آمریکا یعنی اروپا، ژاپن و کانادا نیز در یک تنش اقتصادی با آمریکا به سر می‌برند و علاوه بر شکاف اقتصادی میان آمریکا و اروپا، دولت ترامپ فشارها بر روی ژاپن را برای کاهش مازاد تجاری خود با ایالات متحده افزایش داده است.
در همین رابطه و در حالی که طی یک اتفاق غیرمنتظره نشست سران اپک بدون نتیجه و با تنش به کار خود پایان داد، نخست وزیر گینه‌‌نو که کشورش ریاست سالانه این گروه بین‌المللی را برعهده دارد در پاسخ به پرسش خبرنگاران که کدام کشورها حاضر به توافق با یکدیگر نبودند؟، گفت: شما بهتر پاسخ این سوال را می‌دانید. دو غول بزرگی که در سال اجلاس حضور داشتند و نسبت به اصلاحات سازمان تجارت جهانی و موضوعات مرتبط با آن توافق نداشتند.

**نگرانی غرب از افزایش نفوذ چین
به گفته تحلیل‌گران غربی، نشست امسال «اپک»، نمونه‌ای از سیاست‌های چین برای افزایش نفوذ خود در منطقه آسیا – پاسفیک است. امری که اکنون چالش‌های آن میان آمریکا و چین در دریای چین جنوبی کاملاٌ مشهود است؛ به طوریکه طبق آمارهای موجود ایالات متحده در حدود 60 درصد از ظرفیت ناوگان نظامی دریایی خود را برای مقابله با نفوذ چین در این منطقه مستقر کرده است.

در همین راستا و طبق اعلام رسانه‌ها، چین سال گذشته میلادی در حدود 4 میلیارد دلار کمک اقتصادی نیز در اختیار کشورهای حوزه آسیا- پاسفیک قرار داده و با وعده کمک‌های بیشتر سعی دارد جای کشورهای غربی و متحدان آنها در منطقه یعنی استرالیا و نیوزلند را پر کند. این مساله به گفته ناظران یک زنگ خطر جدی برای غرب و به خصوص آمریکا تلقی می‌شود که با پیوند خوردن به سایر واگرایی‌های موجود، ممکن است دامنه جنگ تجاری را به حوزه‌های دیگر گسترش دهد.

**جنگ تجاری ممکن است 20 سال طول بکشد
در همین رابطه اروپایی‌ها چند روز قبل طی نشستی با عنوان « یک سازمان تجارت جهانی همخوان با قرن 21»، لزوم اصلاحات در همکاری‌های اقتصادی بین‌المللی را ضرورتی برای جلوگیری از یک خودکشی سیاسی عنوان کردند.

از سوی دیگر با افزایش نگرانی‌ها از تنش تجاری میان قدرت‌های بزرگ جهانی، «جک ما» از بنیانگذاران گروه تجارت الکترونیک چینی «علی بابا» که چندی قبل در حراجی روز مجردها توانست ظرف یک روز در حدود 30 میلیارد فروش داشته باشد در جریان نشست مجمع جهانی اقتصاد که در تیانجین در شمال چین برگزار شد گفت که مردم باید خود را برای جنگ تجاری آماده کنند که برای مدتی بیش از 20 سال میان چین و ایالات متحده آمریکا طول خواهد کشید.

به گزارش یورونیوز، به گفته او هدف از افزایش تعرفه‌ها توسط آمریکا، فعالیت‌های تجاری چین نیست، بلکه نفوذ اقتصادی رو به رشد چین است و با توجه به اقدامات آمریکا علیه ژاپن در سال‌های 80 میلادی، اکنون واشنگتن چین را هدف قرار داده زیرا این کشور به دومین اقتصاد بزرگ دنیا تبدیل شده است.

منبع: روزنامه ابتکار؛ 1397،8،28
گروه اطلاع رسانی**2059**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ابتكار چالش هاي بين المللي اجلاس اپك

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۸۶۴۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه مذاکرات آتش‌بس غزه در قاهره در میان خوش‌بینی آمریکا

رسانه‌های مصری شامگاه سه‌شنبه از ادامه مذاکرات آتش‌بس غزه در قاهره با حضور هیئت‌های مذاکره کننده خبر دادند.

به گزارش ایسنا، ادامه مذاکرات آتش‌بس غزه با حضور هیئت‌های دوحه، واشنگتن، حماس و هیئت امنیتی مصر در روز سه شنبه در حالی صورت گرفت که ارتش رژیم صهیونیستی از صبح سه‌شنبه برای اشغال بخش فلسطینی گذرگاه زمینی رفح بین غزه و مصر که گذرگاه اصلی برای ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه است، تلاش کرد. این مساله منجر به بسته شدن این گذرگاه از هر ۲ سمت شد. بسته شدن این گذرگاه منجر به وخامت مشکلات ۲.۴ میلیون فلسطینی در غزه از جمله یک میلیون آواره خواهد شد به ویژه اینکه به گفته سازمان ملل انبارهای مواد غذایی در نوار غزه تنها برای یک تا چهار روز کافی است.

به نقل از خبرگزاری فلسطینی «سما»، همزمان منابع آگاه در قاهره اعلام کردند ویلیام برنز، مدیر آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) سه‌شنبه برای شرکت در مذاکرات آتش‌بس غزه به قاهره بازگشت. این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که آمریکا درباره امکان رسیدن به توافق آتش‌بس در غزه خوشبین است.

آمریکا بر این باور است که با ازسرگیری مذاکرات در قاهره طی امروز چهارشنبه، می‌توان اختلافات باقی مانده بین اسرائیل و حماس را در مذاکرات بر سر آخرین پیشنهاد آتش بس برطرف کرد.

۲ منبع مصری گفته‌اند هر پنج هیئت شرکت کننده در مذاکرات آتش‌بس در روز سه شنبه(حماس، اسرائیل، ایالات متحده، مصر و قطر) در قاهره، به ازسرگیری مذاکرات واکنش مثبت نشان دادند و انتظار می‌رود که دیدارها صبح امروز چهارشنبه ادامه یابد.

به گفته یک منبع آگاه، بیل برنز، رئیس سیا، قرار است امروز از قاهره به اراضی اشغالی سفر کند تا با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و مقامات اسرائیلی دیدار کند.

به ادعای متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا حماس خواسته‌های اضافی را در پاسخ خود به پیشنهاد آتش‌بس ارائه کرده است.

شامگاه دوشنبه جنبش حماس از قبول پیشنهاد قطر و مصر درباره تبادل اسرا و آتش‌بس خبر داد.

میلر گفت آمریکا به تمام طرف‌ها توضیح داد که می‌خواهد هرچه سریع‌تر توافق امضا شود.

جان کربی، مشاور روابط استراتژیک در کاخ سفید نیز گفت کاخ سفید درباره امکان رفع شکاف‌ها و اختلافات بین حماس و رژیم صهیونیستی خوش‌بین است.

وی مدعی شد که صهیونیست‌ها با حسن نیت مذاکره می‌کنند.

کربی تاکید کرد: شکاف‌هایی را که در ساختار اصلاح شده توافق آتش‌بس وجود دارد، می‌توان برطرف کرد اما نمی‌توانیم درباره چارچوب زمانی توافق نهایی پیش‌بینی داشته باشیم. با این حال امیدواریم که به زودی این اتفاق بیفتد.

پیش از این جنبش حماس به رژیم صهیونیستی هشدار داد مذاکرات کنونی قاهره آخرین فرصت در مقابل بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم و خانواده‌های اسرای صهیونیست برای بازگرداندن فرزندان خود خواهد بود وگرنه به سرنوشت «رون آراد» خلبانی که هواپیمایش در سال ۱۹۸۶ بر فراز لبنان سقوط کرد، دچار خواهند شد. سرنوشت این خلبان همچنان مبهم است.

به گفته منابع، هیئت‌های قطر و آمریکا به مذاکرات خود با هیئت‌های مصر و حماس ادامه می‌دهند و تلاش‌های مصر برای رسیدن به آتش‌بس در غزه ادامه دارد. طرف مصری به هیئت اسرائیلی اعلام کرد باید تنش را برای ممانعت از عواقب منفی آن متوقف کند.

سه‌شنبه هیئت مذاکره کننده رژیم صهیونیستی وارد قاهره شد. این در حالی است که تظاهرات صهیونیست‌ها در مقابل وزارت جنگ در تل‌آویو ادامه دارد و آنها خواهان دادن اختیارات بیشتر به هیئت مذاکره کننده برای رسیدن به معامله تبادل اسرا با مقاومت فلسطین هستند.

روزنامه عبری هاآرتص گزارش داد هیئت اسرائیلی شامل اعضایی از ارتش، دستگاه موساد و شاباک است.

در این راستا بنی گانتس، عضو کابینه جنگ ژیم صهیونیستی شامگاه سه‌شنبه از هیئت مذاکره کننده این رژیم در قاهره خواست برای رسیدن به توافق تبادل اسرا با حماس نهایت تلاش خود را به کار گیرد.

وی گفت: تیم مذاکره کننده‌ای که به قاهره رفته است تنها اختیار شنیدن را ندارد بلکه باید برای رسیدن به معامله تبادل اسرا تلاش کند. ما هرگز ناامید نمی‌شویم و اجازه ورود مسائل سیاسی در این پرونده مقدس را نمی‌دهیم.

اپوزیسیون و طرف‌هایی در دولت رژیم صهیونیستی می‌گویند بنیامین نتانیاهو در هرگونه توافق احتمالی با حماس برای تحقق اهداف سیاسی خود و ماندن در قدرت کارشکنی می‌کند.

گانتس درباره عملیات رفح در جنوب نوار غزه گفت: این عملیات نظامی که روز دوشنبه شروع شد ادامه خواهد داشت و در صورت لزوم گسترش می‌یابد.

این در حالی است که هشدارهای بین‌المللی نسبت به پیامدهای فاجعه بار حمله به رفح به دلیل وجود ۱.۵ میلیون فلسطینی در آنجا افزایش یافته است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سنگال به دنبال روابط تجاری و اقتصادی با ایران است
  • سنگال دنبال روابط تجاری و اقتصادی با ایران است
  • ادامه مذاکرات آتش‌بس غزه در قاهره در میان خوش‌بینی آمریکا
  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • خاندوزی : فصل جدیدی از توسعه اقتصادی ایران و عراق آغاز شد
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی خود استفاده کنند
  • مخبر: ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی خود استفاده کنند
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند
  • مصوبه تعیین نماینده ویژه رئیس‌جمهوری در مناطق آزاد اصلاح شد
  • مختصات نظم جدید منطقه