Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-07@16:32:12 GMT

مهم‌ترین مشکل مرزها فقدان مدیریت یکپارچه مرزی است

تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۸۶۵۷۴

مهم‌ترین مشکل مرزها فقدان مدیریت یکپارچه مرزی است

به گزارش حوزه استان های خبرگزاری تقریب، یدالله مهرعلیزاده در جلسه بررسی مشکلات ترافیک کامیون‌های باری و سازماندهی مدیریت یکپارچه مرزی چذابه با بیان این‌که این مرز از نظر اقتصادی و امنیتی از مناطق مهم و حساس کشوری و استان است اظهار داشت: پیشرفت‌های بسیار خوبی حاصل شده اما هنوز مرز چذابه از چند مسئله اساسی رنج می‌برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی افزود: در بخش درون کشوری مشکلاتی همچون ناهماهنگی میان دستگاه‌های متولی استانی مانند گمرکات استان، راهداری، مرزبانی، نیروی انتظامی، بانک، فرمانداری و فعالان بخش خصوصی، مشکلات ناشی از تعرفه‌ها، یکسان‌سازی قیمت‌ها و تناژ، ساماندهی کرایه ماشین‌ها، ابلاغ تعطیلی‌ها به طرف ایرانی و عراقی، کاهش نرخ ترخیص‌کاری، حذف سخت‌گیری‌های سلیقه‌ای در مرز و عدم نگهداشتن بار در چذابه، نبود دستگاه ایکس ری و دیگر موارد وجود دارد.

قائم مقام معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خوزستان در امور اقتصادی ادامه داد: در بخش برون کشوری با عراق نیز نابسامانی تغییر تعرفه‌های عراقی‌ها، بستن مرزها بدون اعلام به بازرگانان، محدودیت ورود کامیون‌های عراقی به ایران، رویکرد سلیقه‌ای مقامات مرزی عراقی و دیگر موارد باعث شده که این منطقه مرزی نتواند از همه ظرفیت‌های موجود برای توسعه تجارت استفاده کند.

وی بیان کرد: متاسفانه در چنین وضعیت ناهماهنگی افراد سودجو نیز برای تامین منافع کوتاه مدت خود، حیثیت مدیریتی و امنیتی این منطقه مرزی که با تلاش و کوشش مدیران حاکمیتی، مرزبانی و نیروی انتظامی حاصل شده است را تضعیف می‌کنند.

مهرعلیزاده ادامه داد: عده‌ای غیرتاجر و خارج از مجموعه فعالان اقتصادی در مرز فعالیت دارند که منجر به رواج دلالی و افزایش بی‌رویه بهای اجاره‌ها یا خدمات شده و شرایط را برای تجار و فعالان اقتصادی سخت کرده است.

وی با اشاره به گزارش ارسالی شورای امنیت ملی کشور عنوان کرد: موضوع یکپارچگی مرزهای چذابه و شلمچه در شورای تامین استان خوزستان مطرح و اختیار مدیریت یکپارچه این مرزها به معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خوزستان داده شد که موضوع را بررسی و پیگیری کند. لذا انتظار است همه مدیران حاکمیتی در مرز به ویژه حوزه امنیتی مرزبانی و نیروی انتظامی مانند گذشته همکاری و مساعدت خود را به طور مضاعف داشته باشند تا بتوان در کوتاه‌ترین زمان مشکلات این مرز را برطرف کرد.

انتهای پیام/

 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۸۶۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات انسداد مرزهای شرقی توسط فراجا؛ ساخت دیوار ۴ متری

جانشین فرمانده فراجا درباره طرح جدید این نهاد برای انسداد مرزهای شرقی کشور و اجرای آن با همکاری ارتش توضیح داد.

به گزارش مشرق، چندی پیش خبری مورد اجرای طرح انسداد مرزهای شرقی کشور منتشر و اعلام شد که بناست دربازه زمانی ۳ ساله دیوار بتنی ۴ متری، سیم خاردار، فنس و جاده اصولی در مرزهای مشترک میان ایران و افغانستان ساخته شود. در همین راستا نیز جانشین فرمانده فراجا توضیحاتی بیشتر از اجرای این طرح را ارائه کرده است.

سردار قاسم رضایی درباره اجرای طرح انسداد مرزهای شرقی گفت: مسئولیت مرزهای کشور با فرماندهی انتظامی است و مرزبانی وظیفه کنترل و مدیریت مرزها را دارد. در بعضی از مرزها مانند مرزهای شمال غربی و مرزهای شرقی، تهدیداتی از آن سوی مرزها وجود دارد که ما با آن مقابله می‌کنیم.

جانشین فرمانده کل انتظامی کشور ادامه داد: به عنوان مثال، حمل و نقل مواد مخدر یا تردد اشرار و حتی نفوذ تروریست ها ممکن است از این مرزها صورت بگیرد. در همین راستا و بنابر درخواست پلیس مقرر شد انسدادهای فیزیکی در این مرزها ایجاد شود تا کنترل و مدیریت آنها بهتر صورت گیرد.

رضایی اظهار کرد: بنابراین با مدیریت فراجا و استفاده از نظرات کارشناسی مرزبانی و بودجه‌ای که دولت تامین کرده است، مقرر شد از امکانات مهندسی رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ساخت این دیوارها نیز استفاده شود. در صورت نیاز با سپاه پاسداران نیز هماهنگی‌هایی صورت خواهد گرفت و از ظرفیت آنان نیز استفاده خواهیم کرد. در واقع این طرح، طرح پلیس است که ارتش به خاطر داشتن دانش فنی مناسب اجرای آن را بر عهده گرفته است. در مجموع فراجا مسئول تامین امنیت مرزهای کشور است.

وی با بیان اینکه همه منطقه دیوارکشی نخواهد شد، افزود: تنها در نقاطی که آسیب‌پذیری وجود دارد این انسداد فیزیکی ایجاد می‌شود. علاوه بر آن، مرزبانان و مرزنشینان غیور ما نیز در تامین امنیت مشارکت دارند. خوشبختانه تجهیزات خوبی نیز برای رصد و پایش مرزها در اختیار فراجا قرار دارد و البته این تجهیزات بیشتر هم خواهد شد.

دیگر خبرها

  • رادان: پروژه اندلوسی کردن ایران را دارند | حجاب را بگیرند، وطن و دین هم نیست می‌شود | درد بی‌حجابان اقتصاد نیست | آن‌ها که مشکل اقتصادی دارند پشت دولتند
  • بنگاه‌های اقتصادی چشم انتظار حل مشکل مواد اولیه هستند
  • رادان: پروژه اندلوسی کردن ایران را دارند | حجاب را بگیرند، وطن و دین هم نیست می‌شود | درد بی‌حجابان اقتصاد نیست | آن‌ها که مشکل اقتصادی دارند پشت این دولتند
  • رادان: حجاب را بگیرند، وطن و دین هم نیست می‌شود | درد بی‌حجابان اقتصاد نیست | آن‌ها که مشکل اقتصادی دارند پشت این دولتند
  • فقدان مرحوم ماموستا فخری یک ضایعه بود
  • اولین داروی رشد دندان آزمایش می‌شود
  • آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
  • اعلام جزئیات ساخت دیوار ۴ متری در مرزهای شرقی کشور
  • جزئیات انسداد مرزهای شرقی توسط فراجا؛ ساخت دیوار ۴ متری
  • جزئیات طرح جدید برای انسداد مرزهای شرقی