Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جنوب نیوز»
2024-04-25@19:51:40 GMT

عراقچی: ناتوانی اروپا در ثبت کانال مالی با ایران

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۸۹۶۳۱

شش ماه فرصت کمی نیست که اروپا نتواند راه حل عملی پیدا کند و متاسفانه هنوز قادر نیستند SPV را رسما اعلام کنند چرا که فشارهای آمریکا به اروپا به شدت سنگین است. معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه اروپا حتی ناتوان است که SPV ثبت کند، تصریح کرد: ما با شرایطی مواجه هستیم که اروپایی ها یا نخواسته یا نتوانسته اند که ساز و کار مالی را ایجاد کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش جنوب نیوز، سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه در همایش تحولات منطقه و نظام بین الملل که صبح امروز (دوشنبه) در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، اظهار داشت: برجام به یک عرصه تعارض و چالش بین اروپا و آمریکا تبدیل شده است و به لحاظ تعهد به اقدامات عملی اروپا از زمان خروج آمریکا از برجام کم نگذاشته است.

عراقچی ادامه داد: در برخی از محافل گفته می شود که اختلاف اروپا و آمریکا یک بازی است و آنها به واقع با هم اختلافی ندارند که این منطق را ما نمی توانیم به آسانی رد کنیم و باید در کنار سایر احتمالات به آن هم توجه کنیم اما از سوی دیگر نمی توان گفت که همه چیز یک بازی است، چرا که برخی از حوزه ها عکس این مساله را نشان می دهد و ما باید سیاست فعلی اروپا را با در نظر گرفتن جنبه های مختلف ارزیابی کنیم.

وی با اشاره به اینکه ما در بحث مذاکرات هسته ای مسیر پرفراز و نشینی را طی کردیم گفت: مذاکرات هسته ای در مرحله اول در اوایل دهه هشتاد بین ایران و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان انجام گرفت که بعد از حمله آمریکا به افغانستان بود و اروپایی ها با این ادعا که می خواهند جلوی جنگ دیگری را بگیرند، به ایران آمدند و به توافقی در آن مقطع رسیدیم.

عراقچی با بیان اینکه در آن توافق قرار بر این شد که ایران برای یک دوره طولانی غنی سازی خود را تعلیق کند و پس از اعتمادسازی، برنامه هسته ای خود را ادامه دهد، تصریح کرد: در آن توافق آمده بود که ایران باید تضمین های عینی دهد که برنامه هسته ای اش صلح آمیز است و خواهد ماند.

معاون وزیر امور خارجه گفت: اما اروپایی ها به یک باره زیر توافق زدند و گفتند برای نشان دادن تضمین عینی خود در برنامه هسته ای راهی جز این ندارید که کل برنامه هسته ای خود را تعلیق کنید و به این ترتیب اولین بن بست ایران و اروپایی ها در آن مقطع ایجاد شد.

وی ادامه داد: در نتیجه ایران تعلیق برنامه هسته ای خود را شکست و شروع به گسترش آن کرد و همه تعلیق ها را کنار گذاشت. از یک سو ما برنامه هسته ای خود را با شدت و قوت جلو بردیم و از سوی دیگر اروپا و آمریکا به گسترش تحریم ها علیه ایران روی آوردند.

عراقچی با اشاره به اینکه پس از مدت کوتاهی آن سه کشور اروپایی مجددا به دنبال مذاکره با ایران اما با شرط تعلیق برنامه های هسته ای بودند که ما گفتیم خواهان مذاکره بدون پیش شرط هستیم، اظهار داشت: به این ترتیب چین، روسیه و آمریکا از آن مقطع که به اوایل سال ۸۵ برمی گردد به مذاکرات اضافه شدند؛ چرا که اروپایی ها به تنهایی قادر به ادامه مذاکرات با ایران نبودند.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه به این ترتیب ایران با گروه ۱+۵ پای میز مذاکره نشست، تصریح کرد: در ادامه گروه ۱+۵ هم خواهان تعلیق غنی سازی ایران بودند که ما گفتیم حتی یک روز دیگر هم تعلیق نمی کنیم و به این ترتیب باز هم در روند مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ بن بستی ایجاد شد.

وی با بیان اینکه در صحنه عمل برنامه هسته ای ما قدم به قدم گسترش می یافت، افزود: به گونه ای که تعداد سانتریفیوژها افزایش یافت و درصد غنی سازی ما از ۳.۵ درصد به ۲۰ درصد رسید و به لحاظ کیفی هم کار هسته ای خود را ارتقا دادیم.

عراقچی با اشاره به اینکه در اوایل دهه ۹۰ برای همه مشخص شد که گروه ۱+۵ و ایران مسیر بن بستی را در پیش دارند، گفت: در اینجا بود که آمریکایی ها تغییر موضع دادند و در مذاکرات عمان، مذاکرات دیگری را با ما آغاز کردند که شرط تعلیق غنی سازی و برنامه هسته ای ایران را کنار گذاشتند و به این ترتیب دور جدید مذاکرات از آنجا آغاز شد.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: زمانی که در ژنو آمریکایی ها این بحث را مطرح کردند که حاضرند با ایران علیرغم غنی سازی و ادامه برنامه هسته ای اش مذاکره کنند، شوک روانی زیادی به سه کشور اروپایی وارد شد و آنها تصور نمی کردند که آمریکا زیر بار این توافق برود.

وی افزود: برخی از کشورهای اروپایی به شدت از این رفتار آمریکا عصبانی شدند و کشمکش هایی به دلیل نگذاشتن پیش شرط برای ایران بین آن کشورها ایجاد شد اما به هر ترتیب سه کشور اروپایی با اکراه پذیرفتند که وارد مذاکره با ایران شوند و به این ترتیب پس از توافق ژنو وارد مذاکرات اصلی با ایران شدند که در سال ۹۴ منجر به توافق برجام شد.

عراقچی با بیان اینکه در طول مذاکرات مواضع اروپایی ها از آمریکا سخت تر بود و اغلب آمریکا، اروپایی ها را راضی می کرد، گفت: اما پس از توافق برجام این بار وزارت خزانه داری آمریکا شروع به بدقلقی کردند و مشکلاتی را در اجرای برجام به وجود آوردند.

معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: پس از این مساله هم به دولت ترامپ رسیدیم که به صورت رسمی خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و ماجرا بر عکس شد و این بار اروپایی ها سفت و محکم ایستادند که در برجام بمانیم و با خروج از برجام مخالفت جدی کردند.

وی با اشاره به اینکه در وهله اول آنان به دنبال آن بودند که ایران خودش از برجام خارج شود که ما در این تله گرفتار نشدیم، اظهار داشت: بر این اساس ترامپ راه دیگری را انتخاب کرد و قرار شد هر سه ماه یک بار پایبندی ایران به برجام را در کنگره اعلام کند و هر بار اعلام کرد ایران به این توافق پایبند نیست و از کنگره درخواست می کرد که هر چه سریع تر تکلیف این توافق هسته ای را روشن کنند.

عراقچی افزود: خانم موگرینی بلافاصله پس از اظهارات ترامپ بیان کرد اروپا همچنان پایبند به برجام است و همچنین خبرهای زیادی به ما می رسید که اروپایی ها در کنگره آمریکا لابی می کردند که کنگره تصمیم به خروج از برجام را اعلام نکند و به این ترتیب و با تلاش اروپایی ها مجددا توپ به زمین ترامپ برگشت و دنبال آن بود که اروپا را هم وادار به خروج از برجام کند.

معاون وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه آمریکا نمی خواست به تنهایی هزینه خروج از برجام و انزوا را بپذیرد و به دنبال آن بود که توافق دیگری منعقد شود، گفت: ترامپ بارها برجام را ننگین ترین توافق آمریکا دانست و اعلام کرد که محدودیت های ایران باید دائمی می شد اما در مقابل اروپایی ها مقاومت کردند و از سوی دیگر ایران هم موضعش قاطع بود که توافق جدیدی نخواهیم کرد.

وی ادامه داد: بر این اساس ما در تعامل کامل با اروپایی ها بودیم و نهایتا ترامپ به راه دیگری رسید که راسا از برجام خارج شود چرا که تصور ترامپ و مجموعه دولت و ساختار سیاسی آمریکا این بود که آمریکا در برجام ضرر کرده و امتیازهای زیادی داده است اما امتیازی نگرفته است.

عراقچی تاکید کرد: آنها از این ناراحت بودند که ایران کماکان سیاست های ضدصهیونیستی و دیگر مواضع خود را دنبال می کند و شرکت های اروپایی هم به ایران سرازیر شده اند و ایران نه تنها پس از برجام هیچ محدودیتی ندارد، بلکه در اثر برجام به کشور مقتدر منطقه تبدیل شده است و در دنیا هم مشروعیت دارد و این چنین شد که ترامپ ۱۸ اردیبهشت خروج از برجام را اعلام کرد.

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، موگرینی سریعا اعلام کرد که اروپا تا زمانی که ایران بماند در برجام خواهد ماند، تصریح کرد: آقای روحانی هم در آن زمان اعلام کرد که ما درخواست اروپایی ها را قبول کردیم و به آنان فرصت جبران خروج آمریکا از برجام را می دهیم که این فرصت چند هفته ای بود تا خواسته های ایران از برجام از سوی اروپایی ها تامین شود.

وی تصریح کرد: از آن مقطع، اروپایی ها تلاش های متعددی را برای تامین خواسته های ایران انجام دادند که می توان به اجازه آنان به بانک های سرمایه گذاری اروپا برای همکاری با ایران اشاره کرد و از سوی دیگر هیات های متعددی را برای همکاری به ایران فرستادند.

عراقچی گفت: همچنین در جلسه مشترکی که ما با سه کشور اروپایی داشتیم، آنان از خروج آمریکا از برجام تاسف عمیق خوردند و گفتند حفظ برجام مستلزم تامین خواسته های ایران به ویژه در زمینه هایی چون ادامه ارتباطات بانکی و فروش نفت ایران است.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه بنا بر این اروپا خود را متعهد کرد که راه حل های عملی برای تامین خواسته های ایران به ویژه در حوزه نفت و امور بانکی داشته باشد، اظهار داشت: در آخرین بیانیه ای که اروپایی ها در ۴ نوامبر امضا کردند باز هم بر پایبندی به برجام تاکید و اعلام کردند که ساز و کار مالی آنها طراحی شده و به زودی اجرایی می شود.

وی با تاکید بر اینکه اروپا در این مدت به لحاظ تعهد به اقدامات عملی کم نگذاشته است، تصریح کرد: با وجود این شش ماه فرصت کمی نیست که آنها نتوانند راه حل عملی پیدا کنند و متاسفانه هنوز قادر نیستند SPV را رسما اعلام کنند چرا که فشارهای آمریکا به اروپا به شدت سنگین است و آمریکا نه تنها به دنبال آن است که SPV شکل نگیرد بلکه نمی خواهد بین ایران و اروپا همکاری اقتصادی برقرار باشد.

عراقچی بیان کرد: آمریکا با تک تک شرکت های اروپایی تماس گرفته و آنان را تهدید به تحریم کرده است و این شرکت ها از ترس تحریم های آمریکا مجبور به خروج از ارتباط اقتصادی با ایران شده اند.

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه اروپا حتی ناتوان است که SPV ثبت کند، تصریح کرد: چه اروپا بخواهد با ما بازی کند و چه به دلیل فشارهای آمریکا و اسرائیل قادر به اجرای تعهداتش نباشد، در نتیجه فرقی ندارد و ما با شرایطی مواجه هستیم که اروپایی ها یا نخواسته یا نتوانسته اند که ساز و کار مالی را ایجاد کنند.

وی تاکید کرد: البته تکلیف ما مشخص است و تا زمانی که بقا در برجام منافع ملی ما را تامین کند، در آن باقی می مانیم و این مساله روشن است و با کسی تعارف نداریم اما اروپایی ها باید بدانند که این وضعیت نمی تواند پایدار بماند.

عراقچی بیان کرد: هزینه های تحریم آمریکا برای ما کم نیست اما ما چون گذشته راه خود را پیدا می کنیم و این طور نیست که نتوانیم به مسیر خود ادامه دهیم و در مقابل دشمنان به زانو دربیاییم و به دلیل تحریم ها دست خود را جلوی آنان بالا ببریم و تسلیم شویم.

معاون وزیر امور خارجه تأکید کرد: اروپایی ها بدانند که با خروج آمریکا از برجام اعتباری برای اروپا و شورای امنیت باقی نمانده است و چگونه می توان در آینده با آنان مذاکره کرد که به خاطر منافع یک فرد یعنی ترامپ اعتبار خود را زیر سؤال بردند.

وی با بیان اینکه اروپایی ها بدانند که برجام بیش از آنکه یک توافق اقتصادی باشد، یک توافق امنیتی است، تصریح کرد: اگر آنان فکر می کنند که خاورمیانه بدون برجام امن تر است، می توانند امتحان کنند.

عراقچی با اشاره به اینکه منطقه ما کلکسیونی از کشمکش و جنگ داخلی و خارجی دارد، گفت: اروپایی ها باید با خود فکر کنند که آیا اضافه شدن یک بحران هسته ای به منطقه را می توانند تحمل کنند؟ آیا آنان تحمل موج جدید پناهندگان به کشور خود را دارند؟ اروپا باید در نظر داشته باشد که هزینه های سیاست های آمریکا در جهان برای آنان بسیار سنگین تر از ایران است.

وی با تأکید بر اینکه حفظ برجام یک مسئولیت برای همه اعضای برجام است، گفت: قطعا شرایط موجود نمی تواند ادامه پیدا کند مگر آنکه اروپا آماده پرداخت هزینه و اقدامات جدی برای حفظ برجام باشد.

منبع: جنوب نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jonoubnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جنوب نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۸۹۶۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟

به گزارش همشهری آنلاین از نیویورک، «ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه به وقت محلی در نشستی خبری در پاسخ به پرسشی درباره برخی گزارش ها درباره احیای مذاکرات رفع تحریم ها و مذاکرات مستقیم میان تهران – واشنگتن گفت: « من در مورد راه‌های ارتباط خود با ایران اظهار نظر نمی‌کنم اما باید بگویم ما در حال مذاکره مستقیم با ایران در نیویورک یا هر جای دیگری در مورد برجام نیستیم.»

پیش از این، یک منبع آگاه در گفت‌وگو با ایرنا درباره برخی ادعاها درخصوص مذاکرات مستقیم نمایندگان ایران و آمریکا گفت: هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا برقرار نیست و تبادل پیام‌ها صرفا در چهارچوب تعریف شده در جریان می‌باشد.

وی تاکید کرد: مذاکرات رفع تحریم با کشورهای عضو برجام توسط علی باقری کنی به عنوان مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌شود.

«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز سوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ درخصوص وضعیت مذاکرات رفع تحریمها گفت: جمهوری اسلامی ایران برای تأمین حقوق ملت، به ویژه در موضوع رفع تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران همواره از همه ظرفیت های دیپلماتیک خود استفاده کرده است.

او تصریح کرد: کسی که زیر میز دیپلماسی زد، نه جمهوری اسلامی ایران، بلکه آمریکا بود. شرکای آمریکا در توافق برجام هم نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند و خلاء خروج غیر قانونی آمریکا از توافق برجام را جبران کنند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: لذا جمهوری اسلامی ایران مطابق خط مشی حکیمانه ای که مقام معظم رهبری تبیین و امر فرمودند، در مسیر بی اثر سازی تحریم ها حرکت کرده و در این مسیر توفیق های زیادی به دست آورده است.

کنعانی ادامه داد: موضوع رفع تحریم‌های ظالمانه در حاشیه نشست‌های بین‌المللی و در دیدار با طرفهایی که در موضوع برجام و مذاکرات رفع تحریم های ظالمانه می‌توانند ایفای نقش کنند یا نقش تعریف شده و سازمانی دارند مطرح می شود، دیدگاه ها شنیده می شود و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران ارائه می گردد.

تارنمای محافظه کار واشنگتن فری بیکن فروردین ماه امسال اعلام کرد: دولت جو بایدن معافیت‌های تحریمی را که به ایران اجازه می‌دهد در چارچوب برجام وارد همکاری‌های هسته‌ای با طرف‌های بین‌المللی شود، تمدید نکرده است.

دولت بایدن اجازه داده است که مجموعه ای از معافیت های تحریمی که به ایران و روسیه اجازه می دهد،همکاری مشترک داشته باشند، منقضی شود اما به اجرای آن تحریم ها متعهد نمی شود.

واشنگتن آخرین بار آگوست ۲۰۲۳ این معافیت‌ها را تا ابتدای سال ۲۰۲۴ تمدید کرده بود و این معافیت‌ها اکنون منقضی شده‌اند.

«متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه درباره علت منقصی شدن این معافیت های تحریمی حرفی نزد اما به واشنگتن فری بیکن گفت که مقامات همچنان «در حال بررسی معافیت‌ها به عنوان بخشی از روند بررسی منظم هستند» و اظهارنظر عمومی پس از تصمیم‌گیری بعنوان بخشی از آن بررسی ارائه خواهد شد.

معافیت‌های تحریمی ایران در چارچوب برجام صادر می‌شود و دولت‌های آمریکا هر ۶ ماه موظف به تمدید آن بوده‌اند.

بر اساس متن برجام، کشورهای امضا کننده آن متعهد شده بودند که با ایران در حوزه‌ همکاری هسته‌ای صلح‌آمیز از جمله در پروژه‌های رآکتور تحقیقاتی اراک و تاسیسات فردو همکاری کنند.

در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ این معافیت‌ها به دلیل خروج آمریکا از برجام لغو شد اما جو بایدن پس از ورود به کاخ سفید اعلام کرد که این معافیت‌ها را صادر خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده و سیاست های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است.

دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام بوده، تاکنون نه تنها موفق به بازگشت به برجام نشده است بلکه پی در پی به بهانه های برنامه دفاعی بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران از جمله موشکی بالستیک، پهپادی، هسته ای و حقوق بشر تحریم هایی را علیه ایران وضع کرده است.

کد خبر 846806 برچسب‌ها توافق هسته‌ای ایران خبر ویژه ایران و آمریکا

دیگر خبرها

  • ماکرون: دست‌نشانده آمریکا نیستیم
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • آخرین تحولات اوکراین | درخواست کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • تحولات اوکراین|توقع کی‌یف از اتحادیه اروپا بعد از کمک آمریکا
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم