Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@09:42:54 GMT

سلطه دلار آمریکا در جهان رو به افول است

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۹۸۳۱۷

سلطه دلار آمریکا در جهان رو به افول است

کوالالامپور- ایرنا-کارشناسان معتقدند جنگ تجاری تمام عیار آمریکا با چین به عنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان از یک سو و تصمیم برخی از کشورها به تجارت با ارز ملی و غیر از دلار زمینه افول هرچه بیشتر سلطه دلار را در جهان فراهم کرده است.

به گزارش ایرنا هم اکنون بیش از 60 درصد از ذخایر ارزی جهان با دلار است که ادامه جنگ تجاری آمریکا با قدرت های بزرگ اقتصادی جهان باعث شده که تضمینی برای ادامه سلطه دلار آمریکا هرچه بیشتر کمرنگ شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برخی اقتصادهای بزرگ جهان قراردادهایی با یکدیگر بسته اند که در آنها از دلار آمریکا استفاده نمی شود. این تغییر، تاثیر بسزایی بر آینده اقتصاد آمریکا خواهد گذاشت.
تحولات اقتصادی آسیا حاکی است بسیاری از ارزهای منطقه درسال جاری ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده‌اندکه علت اصلی آن، جنگ تجاری میان آمریکا و چین ارزیابی شده است.اما، تحلیل گران بر این باورند که سیاست‌گذاران آسیایی رکود اقتصادی کنونی را بهتر از گذشته مدیریت می کنند و فرصت ها را برای تسریع روند افول سلطه دلار از جهان غنیمت می شمارند.
برای نمونه، چین، هند، اندونزی و میانمار، از آغاز سال 2018 شاهد افت ارزش ارزهای خود بوده اند. روپیه‌ی هند در ماه ژوئن، پایین‌ترین نرخ برابری ارز را در تاریخ خود تجربه کرد و یوان چین تا ماه ژوئن، 2/3 درصد ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داد.
روپیه اندونزی در سالجاری نیز شاهد افت 10 تا 12 درصدی در برابر دلار آمریکا بود که این امر در 20 سال گذشته بی سابقه بوده است.
فیلیپین نیز از دیگر کشورهای جنوب شرق آسیاست که درپی بروز جنگ تجاری آمریکا علیه چین با کاهش نرخ ارز ملی خود روبه رو شد.
'سونگ سنگ وونگ'، اقتصاددان بانک CIMB سنگاپور با ابراز نگرانی در مورد تحولات اقتصادی امسال درگفت وگو با یک شبکه تلویزیونی آسیایی گفت:به طور ساده باید بگویم که همه آنچه از گذشته و حال موجب نگرانی می‌شد، اکنون دست به دست هم داده‌اند.
به گفته وی، آسیای جنوب شرقی یکی از مناطقی است که شکل‌گیری بحران‌های ارزی در آن پیش بینی می‌شود، زیرا از یک سو، اقتصاد کشورهای این منطقه بیش از هر چیز وابسته به سرمایه‌گذاری خارجی است و از سوی دیگر، رشد اقتصادی چین به عنوان نیروی محرک اقتصاد منطقه، کُند شده است.
کشورهای آسیای جنوب شرقی اکنون از این واهمه دارند که کاهش نقدینگی جهانی و محدودیت‌های بیشتر در بازارهای مشترک، بار دیگر به اقتصاد آنها آسیب برساند.
یکی از سیاست های کشورهای آسیایی برای کاهش آسیب پذیری در برابر بحران های ارزی، افزایش ذخایر ارزی مستقل بود. طی سالهای 1997 تا 2012 میلادی ذخایر ارزی خارجی کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا 'آسه‌آن' از 200 میلیارد دلار به 800 میلیارد دلار افزایش یافت.
این رقم می تواند ارز مورد نیاز هر یک از این کشورها را برای هفت تا هشت ماه تامین کند.این در حالی است که ذخایر ارزی این کشورها در سال 1997 فقط برای چهار ماه کفایت می کرد.
افزون بر این، اغلب کشورهای عضو آسه‌آن، نظام نرخ ارز شناور را پذیرفتند. بدین معنا که ارزش ارز این کشورها بر اساس ارزش آنها در بازار جهانی تعیین شود.
این در حالی است که در سال 1997، اغلب این کشورها، ارزش ارز خود را ثابت و براساس برآوردهای دولت خود محاسبه می کردند. این کشورها در هنگام بروز بحران وادار شدند تا بطور ناگهانی، ارزش جهانی ارز خود را بپذیرند و همین امر، موجب کاهش شدید ارزش ارز آنها شد.
از آنجا که ذخایر ارزی آنها نیز اغلب به پول رایج کشور خودشان بود، این ذخایر به سرعت به اتمام رسیدند و این کشورها را با کمبود شدید نقدینگی روبرو کردند.
اما در کنار مشکلات ساختاری و تلاش مدیران اقتصادی این کشورها برای مقابله با بحران های ارزی، همواره یک گرایش آشکار و پنهان در ذهن سیاستمداران این کشورها برای گریز از سلطه دلار آمریکا وجود داشته است.
بر اساس برخی گزارش های رسانه ای، امروزه بیش از 60 درصد ذخایر ارزی جهان با دلار آمریکا است ، اما با جنگ تجاری تمام عیاری که واشنگتن علیه چین و بسیاری از کشورهای دیگر جهان راه انداخته ،تضمینی برای ادامه سلطه‌ دلار آمریکا در جهان وجود ندارد.
برخی اقتصادهای بزرگ جهان قراردادهایی با یکدیگر بسته اند که در آنها از دلار آمریکا استفاده نمی شود. این تغییر، تاثیر بسزایی بر آینده اقتصاد آمریکا خواهد گذاشت.
گزارش های اقتصادی حاکی از آن است که اقتصاد چین در سال 2016 میلادی از نظر اندازه، بزرگتر از اقتصاد آمریکا شد و پیش بینی می شود که تا سال 2040 (24 سال بعد) سه برابر بزرگتر از اقتصاد آمریکا شود. این پرسش نه فقط برای چینی‌ها بلکه برای اقتصاددانان جهان مطرح است که اگر اقتصاد چین بزرگترین اقتصاد جهان خواهد شد، چرا باید دلار آمریکا همچنان بر جهان سلطه داشته باشد.
چین مدتهاست که می‌کوشد در تبادلات تجاری با کشورهای آسیای جنوب شرقی از یوان چین و یا پول رایج دوکشور طرف قرارداد بهره بگیرد. از سوی دیگر، چین با روسیه نیز قراردادهای متعددی بدون استفاده از دلار آمریکا منعقد کرده اند.
نگاهی به وضعیت نفوذ بسیار گسترده چین در اقتصادهای آسیایی به ویژه جنوب شرق آسیا نیز نشان می دهد که هر تلاطم شدید مانند جنگ تجاری امریکا در سیستم اقتصادی پکن آنها را نیز گرفتار خواهد کرد و به همین دلیل آنها نیز برای رهایی از این وضعیت استفاده از ارزهایی غیر از دلار را در کنار سایر اقدامات در روابط تجاری خود با چین به عنوان یک نوشدارو مد نظر قرار می دهند.
چین تقریبا از اکثر کشورهای طرف قرارداد خود خواسته استفاده از ارزهای رایج دو کشور را در بخشی از معاملات خود مورد توجه قرار دهند.
'ویکتوریا کراومبرگ'،روزنامه نگار آمریکایی در تارنمای اقتصادی ' دوکاسکوپی' سوییس، با توجه به اقدامات اقتصادی پکن با کشورهای مختلف و برخی تحولات مهم اقتصادی در دیگر کشورها 10 دلیل زیر را علت افول تسلط دلار آمریکا در جهان مطرح کرده است:
1- چین و ژاپن برای تجارت میان خود از ارزهای این دو کشور بهره می گیرند. بر اساس این توافق بزرگ میان اقتصادهای دوم و سوم جهان، شرکت های چینی و ژاپنی می توانند مستقیما ارز کشورهای خود را به یکدیگر تبدیل کنند. هم اکنون این شرکت ها، پرداخت های ارزی را ابتدا به دلار آمریکا و سپس به ارز رایج خود تبدیل می کنند که هزینه آور است.
2- کشورهای عضو پیمان بریکس شامل چین، روسیه، برزیل، هند و آفریقای جنوبی، برای بهره گیری از ارزهای داخلی خود به جای دلار آمریکا برنامه ریزی کرده اند. با اجرای دو توافق نامه که به زودی امضا خواهد شد، تبادلات بازرگانی این 5 کشور که تاکنون رشد 28 درصدی داشته، به شکل چشمگیری افزایش خواهد یافت.
3- چین و روسیه توافق کرده اند برای تبادلات بازرگانی میان خود از ارز رایج ملی استفاده کنند. رهبران این دو کشور سالهاست که نیاز به وجود یک ارز جهانی دیگر به جای دلار را اعلام کرده اند.
4- استفاده از یوان چین برای تبادلات بازرگانی در آفریقا گسترش یافته است. در سال 2009 چین با پیشی گرفتن از آمریکا، بزرگترین شریک تجاری آفریقا شد و اینک می کوشد تا استفاده از ارز خود را در آفریقا افزایش دهد.
در سال 2015، استاندارد بانک، بزرگترین بانک آفریقا اعلام کرد که قراردادی به مبلغ 100 میلیارد یوان بین چین و کشورهای آفریقایی منعقد کرده است. هم اکنون 70 هزار شرکت چینی در تراکنش های بین المللی خود از یوان چین استفاده می کنند.
5- چین حتی توانسته با کشورهای نزدیک به آمریکا مانند امارات نیز به توافق برسد تا از ارز این دو کشور برای تبادلات بازرگانی خود استفاده کنند. امارات کشورکوچکی است اما این توافق دلارهای نفتی را به خطر می اندازد.
6- هند برای خرید نفت از ایران برنامه ای غیر از دلار دارد.
7- عربستان، دیگر هم پیمان آمریکا نیز چاره ای جز پذیرفتن پیشنهاد چین برای مبادله با ارزهای دو کشور ندارد، زیرا چین بزرگترین خریدار نفت این کشور است. چین به تازگی خود را آماده احداث یکی از بزرگترین پالایشگاه های نفت در عربستان می کند.
8- سازمان ملل با توجه به خطرات اقتصادی اتکا به دلار آمریکا به عنوان تنها واحد ذخیره ارزی، از کشورها خواسته است تا برای شکل گیری یک واحد جدید ذخیره ارزی در جهان تلاش کنند.
9- صندوق جهانی پول، وجود یک ارز جدید برای ذخایر ارزی جهان را ضروری دانسته است. این نهاد حتی نام این ارز جدید را 'بانکور' اعلام و اعلام کرده که یک بانک مرکزی جهانی باید بر نقل و انتقالات این ارز نظارت داشته باشد.
10- بسیاری از کشورهای جهان از آمریکا بیزارند. احساس جهانیان نسبت به آمریکا در دهه های اخیر به شدت تغییر کرده و منفی شده است.
طبق گزارش این تارنما، آمریکا که دهه ها پیش از کشورهای مقبول جهان بود، اینک در شمار کشورهای منفور جهان قرار گرفته است.
گردشگران آمریکایی حتی در اروپا نیز این احساس بیزاری را حس کرده اند و بسیاری از آنان در سفرهای خود پرچم کوچک کانادا را روی لباس های خود سنجاق می کنند.
آساق** 1599**1600

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد دلار جنوب شرق آسيا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۹۸۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در برخورد با جنگ غزه در تاریخ ثبت خواهد شد

به گزارش گروه بین الملل ایسکانیوز، حسین امیرعبداللهیان روز شنبه در سخنرانی خود در پانزدهمین نشست سران اسلامی تحت عنوان ارتقای وحدت و همبستگی از طریق گفت‌وگو برای توسعه پایدار در بانجول پایتخت گامبیا، ضمن محکومیت شدید تداوم جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مقاوم و مظلوم غزه، بر ضرورت تقویت اتحاد و همبستگی بیش از پیش کشورهای اسلامی برای توقف فوری نسل کشی، جنایات جنگی ترکیبی رژیم صهیونیستی و لزوم ارسال فوری، کافی و بدون مانع کمک‌های بشر دوستانه به سراسر غزه تأکید کرد.

بیشتر بخوانید:

وزیر امور خارجه ادامه داد: بی شک این دوره زمانی نیز با همه مصایب و سختی های آن بر ملت فلسطین خواهد گذشت اما چگونگی و کیفیت نقش آفرینی ما دولت‌های مسلمان در برخورد با این بحران در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد. بی تردید قطع روابط دیپلماتیک و اقتصادی و تحریم عملی تسلیحاتی و تجاری ابزار مهمی در توقف نسل کشی اسرائیل در غزه و جنایاتش در کرانه و قدس شریف است. از دولت ها و کشورهای مسلمان و آزادیخواهی که در این مسیر اقدام کردند، صمیمانه قدردانی می‌کنیم.

امیرعبداللهیان افزود: تحولات اخیر فلسطین و مقاومت غزه و کرانه بار دیگر ثابت کرد، از بین بردن مقاومت فلسطین و حماس، به عنوان یک حرکت آزادیبخش در مقابل اشغالگر، توهمی بیش نبود. چرا که رژیم اسرائیل یک دولت مشروع نیست، او فقط یک قدرت اشغالگر آپارتاید است و گذشت زمان نیز هرگز به قدرت اشغالگر مشروعیت نمی بخشد. تحقق صلح و امنیت پایدار و عادلانه در منطقه تنها از طریق پایان اشغال سرزمین‌ فلسطین، سوریه و لبنان، بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین مادری خود و تضمین تحقق حق تعیین سرنوشت میسر است.

رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: کارزار جهانی حمایت از فلسطین و محکومیت جنایات ضد بشری رژیم صهیونیستی با گذشت ۷ ماه از آغاز جنگ همچنان با قدرت ادامه دارد و به دانشگاه‌های آمریکا، اروپا و سایر کشورهای جهان رسیده است. مدعیان دروغین آزادی بیان در غرب، این صدای اعتراضی وجدان‌های بیدار بشری را با سرکوب خشونت آمیز پاسخ می‌دهند و با دیگر رویکرد استانداردهای دوگانه خود را به نمایش می‌گذارند.

امیرعبداللهیان در ادامه خطاب به حاضران جلسه گفت: افکار عمومی جهان و به ویژه جهان اسلام قویاً از ما انتظار دارند تا در نتیجه این اجلاس سران، توصیه و اقدامات مهمی داشته باشیم شامل:

۱- تاکید بر برقراری آتش‌بس فوری، کامل، بی‌قید و شرط و دائم در تمام مناطق غزه از جمله در رفح و حتی کرانه باختری؛

۲- رفع کامل محاصره انسانی غزه؛

۳- تبادل اسرا؛

۴- موظف ساختن رژیم اسرائیل به خروج فوری، کامل و غیرمشروط تمامی نیروهای نظامی و تجهیزات آنها از غزه و تضمین بین المللی بازگشت امن مردم به مناطق و اماکن خود؛

۵- اعمال تحریم فوری تسلیحاتی و تجاری علیه رژیم اسرائیل؛

۶- حمایت از قرار موقت الزام آور دیوان بین الملل دادگستری و فراهم ساختن زمینه محاکمه و مجازات تمامی آمران، عاملان جنایات اسرائیل. برای تضمین صلح و امنیت در منطقه و جهان اسلام، باید رژیم سرکش و اشغالگر فلسطین را متوقف، محاکمه و مجازات کرد.

وزیر امور خارجه یادآور شد: جهان اسلام اکنون در وضعیت بسیار حساس و پیچیده ای قرار دارد به نحوی که کشورهای اسلامی در تلاش برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار با طیفی از چالش‌ها ازجمله بی‌ثباتی اقتصادی، ناآرامی‌های سیاسی، درگیری‌های منطقه‌ای، اشغال خارجی، حضور بیگانگان و مداخله قدرت‌های فرا منطقه‌ای مواجه هستند. این چالش‌ها تاکنون به تشدید فقر، تضعیف انسجام اجتماعی و اختلال در روند تلاش‌های توسعه‌ای منجر شده است. با این‌ وجود، این چالش‌ها می توانند موجد فرصت‌هایی قابل‌توجه برای پیشرفت و نوآوری در جهان اسلام و شکوفایی تمدن اسلامی باشند.

وی تاکید کرد: میراث فرهنگی غنی، منابع طبیعی متنوع و جمعیت جوان و مستعد کشورهای اسلامی، زمینه‌های مساعدی را برای پیشبرد طرح‌های توسعه پایدار بر اساس شاخص‌ها، معیارها ارزش های اسلامی فراهم ساخته است. در این راستا جهان شاهد است که مردان و زنان جوان با استعداد و تلاشگر ایران در مسیر توسعه علم و فناوری بومی شگفتی های بزرگی آفریده اند. این ظرفیت سرشار در میان همه جوانان کشورهای اسلامی موجود است.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: ما بر این باوریم که در راستای تحقق شعار تقویت، اتحاد و همبستگی از طریق توسعه پایدار؛

اول- ملت‌های اسلامی با تمرکز و سرمایه‌گذاری در بخش نیروی انسانی، فناوری و زیرساخت‌ها می‌توانند ظرفیت بزرگ خود را در جهت نیل به اهداف توسعه پایدار ملل مسلمان بکار گیرند.

دوم- جهت تعمیق سطح همکاری‌ها و تسرّی توسعه پایدار و همه‌جانبه میبایست شبکه همکاری‌های اقتصادی، فنی، توسعه‌ای، تجاری و مالی- پولی میان کشورهای اسلامی در بستر توافقات و سازوکارهای هدفمند و مشترک، بیش‌ازپیش تقویت گردد.

سوم- ایجاد یک پلتفرم اختصاصی در چارچوب سازمان همکاری اسلامی جهت اشتراک‌گذاری دانش، تخصص و منابع مرتبط با توسعه پایدار لازمه تحقق طرح های توسعه ای ملل مسلمان است.

چهارم- ارتقای یکپارچگی اقتصادی و تجاری بین کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار، بر مبنای ارزش ها یک ضرورت است.

پنجم- به‌کارگیری ابتکارات و نوآوری‌های فن آورانه و گسترش تحقیقات علمی به منظور پیشبرد دستور کار تحقق اهداف توسعه پایدار در چارچوب سازمان همکاری اسلامی نیازمند طراحی سازوکاری مناسب است.

وزیر امور خارجه ادامه داد: بی تردید اهداف مهم توسعه پایدار در هر نقطه از جهان بدون تضمین صلح و امنیت پایدار محقق نخواهد شد. همیاری و همکاری کشورها با شعار «امنیت و توسعه پایدار برای همه» ضرورت و فوریت می‌یابد.

امیرعبداللهیان در پایان تاکید کرد: حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق، بار دیگر چهره واقعی رژیم تروریست اسرائیل را آشکار ساخت. جمهوری اسلامی ایران با توسل به قاعده حقوقی دفاع مشروع، و پس از نامید شدن از نقش بازدارنده شورای امنیت سازمان ملل- روز شنبه ۱۳ آوریل، پاسخ نظامی حداقلی و محدودی به اسرائیل داد. البته ما با صدای بلند هشدار دادیم در صورت هر گونه ماجراجویی جدید رژیم اسرائیل علیه منافع ایران در داخل و یا خارج، واکنش بعدی ما علیه اسرائیل حداکثری، فوری و کاملا پشیمان کننده خواهد بود. این تصمیمی تغییرناپذیر است.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: توسل ایران در اعمال حق دفاع مشروع نشان دهنده رویکرد مسئولانه ما نسبت به صلح و امنیت منطقه و جهان است. ما امنیت جهان اسلام و امنیت منطقه را امنیت ایران می‌دانیم و دست دوستی خود را با دولت‌های منطقه و جهان اسلام به گرمی می‌فشریم. رژیم اشغالگر اسرائیل ریشه ناامنی و دشمن مشترک ماست. بار دیگر، آمادگی کامل جمهوری اسلامی ایران را برای همکاری با دولت گامبیا و کلیه دولت‌های عضو سازمان همکاری اسلامی جهت ارتقای کارآیی این سازمان در جهان در حال گذار کنونی با هدف تقویت و تضمین منافع مشترک و صیانت از کیان و استقلال سیاسی و اقتصادی کشورهای اسلامی اعلام می‌کنم.

انتهای پیام/

کد خبر: 1229440 برچسب‌ها غزه

دیگر خبرها

  • حجاب نوعی مقاومت در مقابل تهاجم جهان سلطه است
  • مارکسیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • اسلامی: برای مبارزه با سلطه کشورهای استکباری آماده هستیم
  • وزیر خارجه: قطع روابط با اسرائیل در توقف نسل کشی مهم است
  • الزام سامان دادن یک نظام فراگیر اسلامی برای کنار زدن نظام سلطه
  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس
  • رژیم اسرائیل ریشه ناامنی و دشمن مشترک ما است
  • چگونگی نقش‌آفرینی دولت‌های مسلمان در برخورد با جنگ غزه در تاریخ ثبت خواهد شد
  • متن سخنرانی امیرعبداللهیان در اجلاس گامبیا
  • نگرانی از سرایت اعتراضات دانشجویی ضدصهیونیستی به جهان عرب