Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-25@08:07:57 GMT

مهمانان ناخوانده اطراف پایتخت

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۶۳۲۰۶۶

 

گروه نخست مهاجرت بخشی از جمعیت پایتخت و سایر شهرهای استان تهران به شهرهای جدید بوده است. به‌طوری که از مجموع ۷۳ هزار و ۶۷۳ نفر مهاجر سال‌های اخیر به سه شهر پرند، پردیس و اندیشه، معادل ۵۲ هزار و ۹۹۱ نفر از پایتخت و سایر شهرهای استان تهران به این سه شهر جدید مهاجرت کرده‌اند که البته به نظر می‌رسد سهم پایتخت در حجم جمعیت مهاجر به شهرهای جدید بالا باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آنجا که ۹/ ۷۱ درصد از کل مهاجران به شهرهای جدید را سایر شهرهای استان تهران تشکیل می‌دهند نشان می‌دهد طی سال‌های اخیر شهرهای جدید در جذب جمعیت سربار شهرهای مادر عملکرد مثبتی داشته است. اما گروه دوم از مهاجران به سه شهر جدید اطراف تهران معادل ۲۰ هزار و ۶۸۲ نفر بوده‌اند که از سایر استان‌های کشور به اطراف پایتخت مهاجرت کرده‌اند.

مهاجرت و سکونت ساکنان شهرهای سایر استان‌های کشور به شهرهای جدید اطراف پایتخت هر چند در حکم «مهمانان ناخوانده» برای شهرهای جدید تلقی می‌شوند اما به معنی نقص عملکرد شهرهای جدید نیز نیست. بررسی‌ها نشان می‌دهد شهرهای جدید اطراف پایتخت با جذب ۲۰ هزار و ۶۸۲ نفر جمعیت مهاجران از سایر استان‌های کشور اتفاقا در نقش سپر جمعیتی برای پایتخت عمل کرده‌اند. چراکه اگر شهرهای جدید اطراف پایتخت به‌عنوان یک سپر جمعیتی برای کاهش ورود جمعیت به کلان‌شهر تهران وجود نداشتند یا آنکه مهاجران این شهرها را برای سکونت مناسب نمی‌دیدند، پس از مهاجرت از مبدا، مستقیم به شهر تهران برای سکونت وارد می‌شدند.

بررسی‌ها از علت مهاجرت دو گروه ساکن در شهرهای جدید اطراف پایتخت نشان می‌دهد: افزایش هزینه خرید و اجاره مسکن در سبد هزینه خانوارهای استان تهران نقش پررنگی در مهاجرت بخشی از گروه نخست در مهاجرت به شهرهای جدید داشته است. به‌طوری که با افزایش قیمت خرید و اجاره مسکن طی سال‌های اخیر، بیشتر مهاجران از تهران، شهرهای جدید را به‌عنوان مقصد مهاجرت خود تعیین کرده‌اند.

کاظم رحیمی کارشناس دفتر توسعه اجتماعی و فرهنگی شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید و پژوهشگر روند مهاجرت به شهرهای جدید استان تهران معتقد است: با توجه به روند صعودی اجاره بها و قیمت خرید مسکن در شهر تهران که بخش قابل توجهی از سبد هزینه خانوار (حدود ۶۰ درصد) به آن اختصاص پیدا می‌کند و همچنین بارگذاری جمعیت در خانه‌های مسکن مهر شهرهای جدید، می‌توان پیش‌بینی کرد که در مدت زمان کوتاهی شهرهای جدید تهران به علت قیمت مناسب خرید و اجاره بهای مسکن که حدود یک‌سوم تهران است پذیرای جمعیت قابل‌توجهی از مهاجران خواهند شد. در عین حال علت عمده مهاجرت ساکنان سایر استان‌ها به شهرهای جدید استان تهران در مسائل دیگری قابل جست و جو است. بررسی‌ها درباره مبدا مهاجرتی به شهرهای جدید استان حاکی از آن است که استان‌های خوزستان، لرستان، کرمانشاه و همدان بیشترین مهاجران را به این شهرها فرستاده‌اند. از این رو می‌توان گفت مشکلات زیست‌محیطی همچون گرد و غبار و کمبود آب شرب و همچنین وضعیت اقتصادی و اشتغال این استان‌ها مهم‌ترین عوامل شکل‌دهنده مهاجرت بخشی از جمعیت ساکن این استان‌ها به شهرهای جدید اطراف تهران بوده است.

کارشناسان شهری معتقدند اگرچه شهرهای جدید اطراف پایتخت به‌عنوان تله جمعیتی برای کاهش ورود مهاجران به شهر تهران عمل کرده‌اند اما همین مهمانان ناخوانده به دلیل مهاجرت روزانه به شهر تهران برای اشتغال، به‌عنوان جمعیت سربار روز پایتخت نیز محسوب می‌شوند. به این معنی که این مهاجران با وجود آنکه به دلایلی همچون کمبود آب شرب یا بیکاری مهاجرت کرده‌اند اما شهرهای جدید به‌عنوان مقصد جذب این مهاجران نیز با مشکلاتی از همین نوع دست و پنجه نرم می‌کنند و از این رو بخش زیادی از جمعیت مهاجر به شهرهای جدید اطراف پایتخت، در شهر تهران شاغل هستند، بنابراین هزینه این مهمانان ناخوانده بر دوش تهران است. در عین حال دغدغه دیگری که می‌تواند جذب جمعیت مهاجر سایر استان‌های کشور در شهرهای جدید اطراف پایتخت ایجاد کند «فرار» از شهرهای جدید به سمت پایتخت در صورت مناسب دیدن شرایط سکونت در پایتخت به جای شهرهای اطراف است. به تعبیر دیگر مهاجرت از سایر استان‌های کشور به شهرهای جدید به معنای «ماندگاری سکونت» به‌طور مطلق در این شهرها نیست از این رو این مهاجران در صورت عدم ارتقای وضعیت سکونتی در شهرهای جدید، مترصد یافتن فرصت مناسب برای مهاجرت به سمت شهر مادر هستند.

گزارش رسمی وزارت راه و شهرسازی نشان می‌دهد در حال حاضر مجموع جمعیت مستقر در مجموع ۱۷شهر جدید کشور کمتر از یک میلیون نفر است که از این تعداد در شهر اندیشه ۱۱۶ هزار و ۶۲ نفر، شهر پرند ۹۷ هزار و ۴۶۴ نفر و شهر پردیس ۷۳ هزار و ۳۶۳نفر جمعیت سکونت دارند. حسین ایمانی جاجرمی جامعه‌شناس و مشاور شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید با تاکید بر آنکه شهرهای جدید طی سال‌های اخیر به‌عنوان سپر جمعیتی عملکرد مثبتی داشته‌اند، معتقد است: ارزیابی عملکرد شهرهای جدید با توجه به تعریف رابطه شهرهای جدید با شهرهای مادر امکان‌پذیر است. با نگاهی به فلسفه شکل‌گیری شهرهای جدید نسل اول، این موضوع مشخص می‌شود که شهرهای جدید در شکل اولیه برای ایجاد شرایط سکونتی با کیفیت بهتر نسبت به شهر مادر احداث شده‌اند.

در این قالب شهرهای جدید به‌عنوان شهرهای مکمل شهرهای مادر شناخته می‌شوند و بر این اساس شهر مادر (به‌عنوان مثال تهران) به‌عنوان مرکز کار و تولید خدمات خواهد بود و شهرهای جدید(شهرهای اقماری) نقطه‌ای برای ایجاد شرایط سکونتی و تفریحی با کیفیت‌تر برای جمعیت مهاجر از شهر مادر می‌شوند. به این ترتیب جمعیت مهاجر به شهرهای جدید برای اشتغال به‌صورت روزانه به شهر مادر سفر می‌کنند برای این بخش نیز، ایجاد یک شبکه حمل‌و‌نقل حومه‌ای سریع و ارزان پیش‌بینی شده است. به گفته جاجرمی هرچند روند جذب جمعیت شهرهای جدید اطراف پایتخت آهسته و جمعیت ساکن در آنها نسبت به سقف جمعیتی پیش‌بینی شده فاصله دارد اما جذب جمعیت این شهرها طی سال‌های اخیر نسبت به سال‌های قبل از آن با تحول بزرگی روبه‌رو شده است.

رئیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، در عین حال «تکمیل و توسعه شبکه حمل و نقل سریع و ارزان» را عاملی مهم در ایجاد پایداری جمعیت شب در شهرهای جدید و مقاوم‌سازی سپر جمعیتی دانست و افزود: یک نگاه واقع بینانه درخصوص ایجاد پایداری برای حفظ جمعیت مهاجر در شهرهای جدید و جلوگیری از مهاجرت آنها به شهرمادر(تهران) آن است که در کوتاه‌مدت ایجاد شغل در شهرهای جدید برای حفظ جمعیت ممکن نیست. اما در مقابل می‌توان از طریق ایجاد شبکه حمل و نقل ارزان و سریع برای مراجعه روزانه ساکنان شهرهای جدید به شهر مادر همچون شهر پاریس و حومه و همچنین افزایش کیفیت سکونتی در شهرهای جدید از طریق تکمیل و توسعه خدمات روبنایی و زیربنایی مانع از مهاجرت آنها به شهرهای مادر و حتی افزایش مهاجرت به شهرهای جدید شد.

به گفته وی سرمایه‌گذاری در بخش شبکه حمل‌و‌نقل عمومی ارزان و سریع  السیر برای شهرهای جدید می‌تواند چرخه ناقص شکل‌گیری نسل اول این شهرها را تکمیل کند. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» تازه ترین آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت راه و شهرسازی درخصوص کارنامه پیشرفت فیزیکی شبکه حمل‌و‌نقل حومه‌ای سه شهر جدید پردیس، پرند و هشتگرد نشان می‌دهد: اگرچه سه دولت اخیر برای احداث و تکمیل شبکه حمل و نقل ریلی شهرهای جدید اقدام کرده‌اند اما میزان پیشرفت فیزیکی مترو شهر پرند معادل ۸/ ۴۰ درصد، مترو هشتگرد معادل ۵/ ۷۴ و مترو شهر پردیس هنوز در مرحله مطالعاتی قرار دارد. کاظم رحیمی درگزارشی با موضوع «شناسایی مبدا مهاجران به شهرهای جدید استان تهران» اشاره کرده است: نکته قابل‌تامل در بین مبادی مهاجرتی به شهرهای جدید تهران که کریدورهای مهاجرتی را نشان می‌دهند، آن است که استان‌های خوزستان، لرستان، کرمانشاه و همدان بیشترین مهاجران را به این شهرها فرستاده‌اند.

در بررسی چرایی این پدیده می‌توان گفت علاوه بر مشکلات زیست‌محیطی همچون گردوغبار، کمبود آب شرب و کشاورزی و... که در یکی دو سال گذشته در محور غرب و جنوب غربی کشور برجسته شده است، وضعیت فعالیت اقتصادی و آمار اشتغال نیز نشان می‌دهد که این استان‌ها دارای بیشترین میزان بیکاری در بین جمعیت فعال بوده‌اند. با توجه به وضعیت موجود و آینده پیش‌رو، وی توجه به چند نکته را درخصوص روند مهاجرت به شهرهای جدید استان تهران ضروری عنوان کرده است. اول آنکه یکی از اهداف مهاجرت از شهر تهران پایین آوردن سهم مسکن از سبد هزینه خانوار است، با توجه به اینکه محل اشتغال بیشتر مهاجران در شهر تهران است نیاز به حمل‌ونقل عمومی و ارزان‌قیمت بین شهر جدید و شهر مادر برجسته می‌شود. به همین منظور ایجاد سیستم حمل‌ونقل درون و برون‌شهری مانند خطوط اتوبوس، قطار و مترو بین شهر تهران و شهرهای جدید ضروری است. دوم آنکه به دلیل اینکه کیفیت زندگی در شهر تهران نسبت به شهرهای اطراف بالاتر است، مهاجران از تهران به شهرهای جدید سعی در حفظ و بالا بردن کیفیت زندگی خود دارند.

به همین منظور باید زیرساخت‌های اساسی و سرانه‌های رفاهی در شهرهای جدید مانند آموزش، ورزش، بهداشت، فرهنگ، تفریح و سرگرمی و... افزایش یابد. همچنین یکی از عوامل اصلی مهاجرت از محور غرب و جنوب غربی کشور را می‌توان دستیابی به شغل یا دستیابی به شغل بهتر برای مهاجران دانست که با توجه به تلاطم‌های اقتصادی که بیشتر شهرک‌های صنعتی و صنایع کشور را دچار بحران کرده است، شهرهای جدید نمی‌توانند به‌وسیله ایجاد شغل در بخش صنعت موفق به جذب جمعیت شوند. به همین منظور برای جذب جمعیت پایدار در شهرهای جدید به‌واسطه تقویت اشتغال، اقتصاد فعال و کاهش وابستگی به شهر مادر باید سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی برای اجرای شهر خلاق و اقتصاد غیر صنعتی صورت گیرد. این گزارش نشان می‌دهد: طی سال‌های اخیر، کل مهاجران واردشده به شهر جدید پرند ۳۱۶۹۹ نفر بوده است که از این تعداد ۲۲۷۶۹ نفر برابر با ۸/ ۷۱ درصد کل مهاجران از استان تهران به این شهر بوده است.

همچنین کل افراد مهاجرت کرده به شهر جدید اندیشه ۱۶۷۷۶ نفر بوده است که از این تعداد ۹۸۵۹ نفر برابر با ۷/ ۵۸ درصد کل مهاجران از استان تهران به این شهر بوده است.  کل مهاجران به شهر جدید پردیس ۲۵۱۹۸ نفر بوده است که از این تعداد ۲۰۳۶۴ نفر برابر با ۸/ ۸۰درصد کل مهاجران از استان تهران به این شهر بوده است.

منبع: دنیای اقتصاد

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۶۳۲۰۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهران بزرگ‌تر شد

«علی اکبر فسایی» مدیرکل حریم شهر تهران درباره آخرین وضعیت مدیریت حریم پایتخت پس از ابلاغ «طرح راهبردی مدیریت حریم شهر تهران» توسط استانداری، توضیح داد: «در سال ۸۶ پس از تصویب طرح جامع شهر تهران، وزارتخانه‌های کشور، راه و شهرسازی و شهرداری تهران مکلف شدند که طرحی یکپارچه را برای مدیریت بر حریم پایتخت تهیه کنند. تهیه این طرح بعد‌ها با عنوان «طرح راهبردی مدیریت حریم تهران» در دستور کار دستگاه‌های ذی‌ربط قرار گرفت و پس از تصویب در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، در سال ۹۵ توسط این شورا به وزارت کشور و شهرداری تهران ابلاغ شد.»

به گزارش ایلنا، این مقام مسئول در شهرداری تهران ادامه داد: شهرداری از سال ۹۶ اجرای طرح راهبردی مدیریت حریم شهر تهران را به زیرمجموعه‌های خود ابلاغ کرد، ولی با وجود این که وزارت کشور نیز این طرح را به استانداری تهران ابلاغ کرده بود، اما استانداری به دلیل وجود برخی تعارضات موجود در تعریف مرز‌های شهر تهران و شهر‌های اطراف آن مطابق قانون تقسیمات کشوری، چند سال نسبت به ابلاغ طرح راهبردی حریم پایتخت به زیرمجموعه‌هایش خودداری کرد. این مساله باعث شده بود در مناطقی مثل شهرقدس و اسلامشهر که درباره مدیریت حریم آن بین شهرداری تهران و مدیریت‌های شهری شهر‌های اطراف پایتخت تعارض وجود داشت، چندگانگی مدیریت، فرصت سوءاستفاده برخی سودجویان برای انجام ساخت‌وساز‌های غیرقانونی را فراهم کند.

وی افزود: در سال‌هایی که تعارض بین شهرداری تهران و شهرداری‌ها و فرمانداری‌های شهر‌های اقماری اطراف پایتخت بر سر نحوه اعمال مدیریت بر حریم تهران حل نشده بود، به صورت تصاعدی شاهد تشدید تخلفات در حوزه ساخت‌وساز‌های غیرمجاز در حاشیه پایتخت بودیم. اما خوشبختانه در روز‌های پایانی سال ۱۴۰۲، استاندار محترم تهران طرح راهبردی حریم پایتخت را به شهرداران، فرمانداران و بخشداران زیرمجموعه خود ابلاغ کرد که براساس این طرح، چندگانگی مدیریت حریم شهر تهران کاملا از بین می‌رود و مدیریت یکپارچه حریم پایتخت به صورت کامل به شهرداری تهران واگذار می‌شود و این مدیریت شهری پایتخت است که از این پس بدون تعارض با سایر دستگاه‌ها، باید از تمام مساحتی که به عنوان حریم تهران تعریف می‌شود، صیانت کند.

مساحت حریم پایتخت، بیش از ۹ برابر وسعت محدوده آن است

فسایی با تاکید بر این که با ابلاغ طرح راهبردی حریم شهر تهران، مساحت تحت مدیریت شهرداری در حوزه حریم چند برابر شده است، عنوان کرد: تا قبل از این که ابلاغ طرح مذکور توسط استاندار محترم ابلاغ شود، یک هزار و ۳۲۷ کیلومتر مربع از حریم شهر تهران در اختیار شهرداری قرار داشت که البته در همین محدوده نیز بعضا بین تهران با شهر‌های اطراف آن تعارض وجود داشت، اما با ابلاغ این طرح، هم‌اکنون عرصه‌ای با مساحت ۵ هزار و ۹۱۸ کیلومتر مربع که شامل تمام سطح حریم پایتخت می‌شود، تحت مدیریت و صیانت شهرداری تهران قرار گرفته است. این یعنی با ابلاغ طرح راهبردی حریم شهر تهران، محدوده تحت مدیریت شهرداری در بخش حریم بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع افزایش یافته و تعارضات قبلی نیز از بین رفته است.

مدیرکل حریم شهر تهران ادامه داد: مساحت محدوده ۵ هزار و ۹۱۸ کیلومتر مربعی که در حال حاضر به عنوان حریم پایتخت شناخته می‌شود، بالغ بر ۹ برابر وسعت محدوده شهر تهران است که مدیریت آن به طور کامل در اختیار شهرداری قرار گرفته است. طبیعتا صیانت از این عرصه بسیار دشوار است و در بلندمدت با ساختار موجود امکان‌پذیر نیست، بنابراین ما به دنبال تغییر ساختار نحوه اعمال مدیریت بر حریم پایتخت هستیم و در همین راستا جلساتی را با مسئولان استانداری برگزار کرده‌ایم که بتوانیم به ساختار مشترکی برای این منظور برسیم؛ تلاش ما این است که مشابه کمیسیون ماده ۵ که درباره موارد خاص حوزه شهرسازی در تهران تصمیم‌گیری می‌کند، کمیسیون ویژه‌ای نیز با حضور تمام دستگاه‌های ذی‌نفع برای اعمال مدیریت بر حریم پایتخت تشکیل شود که دبیری آن برعهده شهرداری تهران باشد؛ البته هنوز درباره ساختار جدید به جمع‌بندی نرسیده‌ایم.

برنامه‌ریزی برای هوشمندسازی و پایش تصویری حریم شهر تهران

فسایی همچنین به تلاش‌های شهرداری برای فراهم کردن زیرساخت‌های مورد نیاز به‌منظور پایش تصویری حریم شهر تهران اشاره کرد و گفت: با توجه به وسعت بسیار زیاد حریم شهر تهران، از زمانی که مدیریت کل این محدوده به شهرداری محول شده است، تلاش‌هایی را برای هوشمندسازی صیانت از حریم پایتخت انجام داده‌ایم که از جمله آن می‌توان به مذاکره با سازمان جغرافیایی نیرو‌های مسلح اشاره کرد. این سازمان، سامانه‌ای تحت عنوان «سپاس» را در اختیار دارد که تهیه تصاویر ماهواره‌ای را انجام می‌دهد که این تصاویر در بازه‌های زمانی مشخصی به‌روزرسانی می‌شود.

مدیرکل حریم شهر تهران با بیان این که «سامانه سپاس»، امکان انجام نظارت ماهواره‌ای بر حریم پایتخت را فراهم می‌کند، توضیح داد: اکنون در حال نهایی کردن قرارداد استفاده از برخی امکانات این سامانه توسط شهرداری تهران با سازمان جغرافیایی نیرو‌های مسلح هستیم و پس از انعقاد این قرارداد، شهرداری می‌تواند با مقایسه تصاویر ماهواره‌ای برداشت‌شده از نقاط مختلف حریم شهر تهران، متوجه آخرین تغییرات ناشی از انجام تخلفات احتمالی در این محدوده شود و به صورت هوشمند و هدفمند با تخلفات این حوزه برخورد کند. نکته مهم این است که بازه زمانی به‌روزرسانی تصاویر ماهواره‌ای سامانه سپاس بسیار کوتاه‌تر از سیستم مانیتورینگ خود شهرداری است و استفاده از این سامانه به ما کمک می‌کند که با سرعت بالاتری با تخلفاتی که در حریم پایتخت رخ می‌دهد، برخورد کنیم.

وی در ادامه بیان کرد: شهرداری تهران همچنین در حال انعقاد قرارداد دیگری نیز با دانشگاه امام حسین (ع) است که به ما در عکس‌برداری هوایی از حریم پایتخت کمک می‌کند و دست شهرداری را برای پایش تصویری دقیق و تهیه مستند از اتفاقاتی که در حریم شهر تهران رخ می‌دهد، بازتر می‌کند.

افزایش اعتبار مدیریت حریم شهر تهران به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان

فسایی با تاکید بر این که امکانات، اعتبارات و نیروی انسانی مجرب شهرداری تهران، استانداری را مجاب کرده است که طرح راهبردی حریم پایتخت را ابلاغ کند، یادآور شد: دوره ششم مدیریت شهری توجه ویژه‌ای به بهبود وضعیت صیانت از حریم شهر تهران داشته است، به نحوی که در سال ۱۴۰۱، کل اعتبارات مدیریت حریم شهر تهران حدود ۳۰ میلیارد تومان بود، اما در سال ۱۴۰۲ رقم تعیین‌شده برای حریم پایتخت در بودجه شهرداری به ۱۱۰ میلیارد تومان افزایش یافت و در سال ۱۴۰۳ نیز که طرح راهبردی مدیریت حریم شهر تهران ابلاغ شده است، اعتبارات پیش‌بینی‌شده برای این بخش به ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته که این موضوع حاکی از نگاه خاص مدیریت شهری به موضوع صیانت از حریم پایتخت و ارائه خدمات مطلوب در این حوزه است.

مدیرکل حریم شهر تهران خاطرنشان کرد: شورای شهر تهران علاوه بر این که در بودجه ۱۴۰۳ شهرداری، حدود ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای مدیریت حریم پایتخت پیش‌بینی کرده، تبصره‌ای را نیز در نظر گرفته است که براساس آن، اگر قرار بر تشکیل کمیسیونی ویژه یا هرگونه تغییر ساختار دیگری برای مدیریت حریم پایتخت با توجه به ابلاغ طرح راهبردی حریم توسط استانداری باشد، با توجه به چند برابر شدن وسعت حیطه مسئولیتی شهرداری در بخش صیانت از حریم شهر تهران، امکان افزایش اعتبارات پیش‌بینی‌شده در صورت ارائه لایحه توسط شهرداری به شورای شهر وجود دارد. مذاکرات انجام‌شده با اعضای شورا نیز حاکی از آن است که خوشبختانه شورا و شهرداری در صورت نیاز برای افزایش بودجه حریم پایتخت در سال جاری با یکدیگر هماهنگی کامل دارند.

از بین رفتن تعارضات بین تهران و شهر‌های اطراف

فسایی با تاکید بر این که با ابلاغ طرح راهبردی مدیریت حریم پایتخت، تعارضات قبلی میان شهرداری تهران با مدیریت‌های شهری برخی روستا‌ها و شهر‌های اقماری اطراف پایتخت بر سر نحوه اعمال مدیریت بر حریم به طور کامل برطرف شده است، اظهار داشت: پس از ابلاغ طرح راهبردی مدیریت حریم شهر تهران توسط استانداری، رئیس‌کل محترم دادگستری استان نیز به دادگستری‌های تمام شهرستان‌های استان تهران ابلاغ کرد که حتما مفاد درج‌شده در این طرح را در صدور آرای قضایی مد نظر قرار دهند.

مدیرکل حریم شهر تهران تاکید کرد: خوشبختانه ابلاغ اخیر رئیس‌کل دادگستری استان تهران باعث شد که در همین ایام نوروز امسال بتوانیم در چند پرونده در مواردی که پیش از این درباره نحوه اعمال مدیریت بر محدوده حریم با شهرستان اسلامشهر دچار تعرض شده بودیم، ساخت‌وساز‌های غیرمجاز را طبق احکام صادرشده توسط دادستان محترم شهرستان تخریب کنیم. این در حالی است که دادستانی اسلامشهر پیش از این در همین پرونده‌ها به نفع شهرداری اسلامشهر حکم داده بود، اما ابلاغ طرح راهبردی حریم شهر تهران و افزایش محدوده تحت اختیارات شهرداری تهران برای اعمال صیانت از حریم پایتخت باعث شد که اکنون تمام موارد اختلافی قبلی، تحت مدیریت شهرداری تهران قرار گیرد.

جلوگیری و برخورد با ۳۴۴۴ مورد ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم تهران

فسایی با بیان این که در دوره کنونی مدیریت شهری یعنی از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا امروز، میزان جلوگیری از ساخت‌وساز و تخریب سازه‌های غیرقانونی احداث‌شده در حریم شهر تهران، معادل ۱.۵ برابر ۱۰ سال قبل از آن بوده است، عنوان کرد: در ۱۸ ماه ابتدایی دوره ششم مدیریت شهری تهران یعنی در نیمه دوم ۱۴۰۰ و در طول سال ۱۴۰۲، میزان برخورد‌ها با ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم پایتخت نسبت به سال‌های پیش از آن به‌شدت افزایش پیدا کرد، زیرا تلاش و سختگیری شهرداری در این زمینه بسیار بیشتر شد. همین مساله باعث شد که متخلفان متوجه شوند که در دوره کنونی مدیریت شهری نمی‌توانند به‌راحتی دست به تخلف بزنند، زیرا این کار برایشان هزینه مضاعفی به همراه خواهد داشت.

مدیرکل حریم شهر تهران ادامه داد: افزایش هزینه ارتکاب به تخلف ساخت‌وساز غیرقانونی در حریم پایتخت باعث شد که میل به انجام این تخلف در میان سودجویان کاهش یابد و به همین دلیل در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ شاهد کمتر شدن ارتکاب به تخلف و در نتیجه، کاهش میزان برخورد با تخلفات مربوطه در حریم شهر تهران بودیم؛ به نحوی که آمار جلوگیری یا برخورد با ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم پایتخت از ۸ هزار و ۶۳ مورد در سال ۱۴۰۱ به ۳ هزار و ۴۴۴ مورد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافت. این در حالی است که در سال گذشته نیز مانند ۱۸ ماه نخست دوره کنونی مدیریت شهری، به‌شدت جلوی ارتکاب به تخلف ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم شهر تهران را گرفتیم و سختگیری ما در این زمینه همچنان ادامه دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: میل به تخلف ساخت‌وساز غیرقانونی در حریم تهران بیشتر مربوط به مناطق جنوب و جنوب غرب پایتخت است که البته ریشه این تخلفات عمدتا به وجود تداخلات مرزی بین تهران و شهر‌های اطراف آن و تعارضات مربوط به اعمال مدیریت چندگانه بر بخش‌هایی از حریم پایتخت بازمی‌گشت، اما با ابلاغ طرح راهبردی حریم شهر تهران توسط استانداری، خوشبختانه این تعارضات برطرف شده و احتمال سوءاستفاده از قانون برای ساخت‌وساز در اطراف پایتخت توسط برخی سودجویان نیز کاهش یافته است.

دیگر خبرها

  • نظارت بر حریم تهران هوشمند می شود
  • طرح زوج و فرد در تهران حذف می شود | محدودیت جدید برای موتورسیکلت‌ها در اطراف بازار
  • حذف «زوج و فرد» در طرح جدید ترافیک پایتخت؟
  • تهران بزرگ‌تر شد
  • حذف زوج و فرد در طرح جدید ترافیک پایتخت
  • پایتخت خنک می‌شود
  • مذاکره پنهانی باشگاه پولدار لیگ برتری با ستاره‌های پرسپولیس | خطر بزرگ مهاجرت ستاره‌ها از قرمزهای پایتخت
  • برگزاری رویداد مثبت ۱۰۰ در پایتخت
  • مشاهده سرو یک نوع قلیان کشنده در کافه‌های لاکچری شهرهای تهران، تبریز و شیراز | بعد از کشیدن این قلیان افراد از خود بی‌خود شده و بعد بیهوش می‌شوند
  • عصرانه خبری شهرهای ایران در سوم اردیبهشت‌