Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین از خبرگزاری صداوسیما، جمهوری اسلامی ایران سند شکایت از آمریکا را به علت نقض کنوانسیون سازمان بین المللی دریانوردی و تلاش برای ایجاد محدودیت های منجر به تهدید ایمنی و حفظ محیط زیست دریایی در شورای سازمان بین المللی دریانوردی ارائه کرد.

هیئت اعزامی ایران که ریاست آن را محمد راستاد، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی بر عهده دارد با استناد به مصوبات سازمان بین المللی دریانوردی تاکید کرد: تلاش های آمریکا در ایجاد محدودیت برای فعالیت های کشتی های بازرگانی ایران، نقض آشکار کنوانسیون های ناظر بر فعالیت های دریانوردی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



سند اعتراضی جمهوری اسلامی ایران که هر گونه محدودیت برای فعالیت ناوگان کشتیرانی تجاری را محکوم می کند، همزمان با صد و بیست و یکمین نشست اعضای شورای سازمان بین المللی دریانوردی در این شورا و به دبیر خانه این سازمان ارائه شده است.

هیئت جمهوری اسلامی ایران درج مفاد این سند و محکوم کردن هر گونه اقدام تبعیض آمیز و تهدید کننده ایمنی، امنیت و محیط زیست دریایی را در بیانیه پایانی نشست اعضای شورای سازمان بین المللی دریانوردی خواستار شده است.

کنوانسیون سازمان بین‌المللی دریانوردی اعمال هر گونه تبعیض ضد فعالیت های حمل و نقل دریایی بازرگانی را مردود دانسته و از 171 کشور عضو این سازمان بین المللی خواسته است در عمل به آن کوشا باشند.

جمهوری اسلامی ایران با یاد آوری مسئولیت های سازمان بین المللی دریانوردی در جلوگیری از اقدامات تبعیض آمیز و محدود کننده حمل و نقل بازرگانی دریایی، پایبندی کشورهای جهان را به کنوانسیون های بین المللی از جمله کنوانسیون سازمان بین المللی دریانوردی خواستار شد و از دبیرکل و اعضای سازمان بین المللی دریا نوردی خواست با نقض کنندگان کنوانسیون های این سازمان و محدود کنندگان فعالیت های حمل و نقل دریایی بازرگانی واکنش نشان دهد.

هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در این نشست همچنین از شورای سازمان بین المللی دریانوردی خواست از حق اعضای پایبند به تعهدات بین‌المللی دریانوردی برای فعالیت‌های حمل‌ و نقل دریایی بازرگانی دفاع کند تا بر اساس مفاد کنوانسیون این سازمان بدور از ملاحظات سیاسی و محدودیت های ناشی از آن به فعالیت های خود در چارچوب ضوابط و رها از محدودیت های غیر قانونی بتواند با سهولت ادامه دهد.

سازمان بین المللی دریانوردی عالی ترین مرجع دریایی جهان و از جمله نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد است.

یکصد و بیست و یکمین نشست شورای سازمان بین‌المللی دریانوردی ای ام او (International Maritime Organization) از روز دوشنبه به مدت چهار روز با حضور هیئت های نمایندگی کشورهای عضو از جمله جمهوری اسلامی ایران در مقر این سازمان در لندن گشایش یافت.

محکوم کردن تحریم‌ های آمریکا علیه کشتیرانی ایران از جمله اهداف سفر هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در این نهاد تخصصی وابسته به سازمان ملل بیان شده است.

نماینده رژیم آمریکا در امور ایران در هفته های اخیر، بارها از کشورهای جهان خواسته است اجازه ندهند کشتی های ایرانی در بنادرشان پهلو بگیرند.

برایان هوک‌ گفته است: ما اجازه نمی دهیم که کشتی های ایرانی بیمه شوند و در صورتی که کشتی های ایرانی سبب حوادث دریایی شوند، کشورها نخواهند توانست خسارت های خود را از شرکت های بیمه دریافت کنند.

پیش از این سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن که نماینده دائم ایران در سازمان بین المللی دریانوردی است، با ارسال نامه ای به دبیر کل سازمان بین المللی دریانوردی، با محکوم کردن این اقدام آمریکا، آن را نقض معاهدات بین المللی دریانوردی به ویژه پیرامون ایمنی دریا خوانده و ‌ بررسی موضوع درنشست شورای سازمان بین المللی دریانوردی را خواستار شده بود.

در نشست شورای «آی ام او» همچنین انتظار می رود که ۴۰ عضو این شورا با مروری بر عملکرد و فعالیت‌های این سازمان، راهبردها و سیاست‌های اجرایی آینده را بررسی کنند.

اعضای شورای «آی ام او» را همه اعضای این سازمان، به مدت دو سال بر می گزینند.

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۶۳۵۴۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس برگزار شد

به گزارش خبرنگار مهر، دبیر علمی همایش بین‌المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس ظهر دوشنبه در این آئین گفت: از مجموع ۱۵۰ مقاله ارسالی به دبیرخانه این همایش ۵۰ مقاله برای ارائه در همایش پذیرفته شد.

حمید اسدپور افزود: این همایش به دلیل اهمیت بعد تجاری خلیج فارس، بازرگانی دریایی و حمل و نقل را محور اصلی خود قرار داده است.

اسدپور تصریح کرد: موضوع عمده مقالات دریافت شده متمرکز بر بنادر ایران و روابط تجاری ایران با دیگر کشورها است.

دبیر علمی همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس با بیان اینکه این همایش در ۲ روز برگزار می‌شود، گفت: روز نخست همایش توجه به مسائل علمی و روز دوم به عنوان روز فرهنگی در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: در روز علمی همایش، پژوهشگران داخلی و خارجی به ارائه مقالات می‌پردازند و در روز فرهنگی بازدید از آثار تاریخی استان برنامه ریزی شده است.

اسدپور بیان کرد: ۱۰ پژوهشگر خارجی از کشورهای عراق، هند، چین، روسیه و بنگلادش در این همایش حضور دارند.

دبیر علمی این همایش تصریح کرد: هدف همایش ایجاد و اتخاذ تدابیری برای ورود و مشارکت هرچه بیشتر مردم و بخش خصوصی در حوزه بازرگانی و حمل و نقل دریایی خلیج فارس است.

وی ادامه داد: این همایش بر ضرورت توجه بسیار جدی به تجارت دریایی از یک سو و سرمایه گذاری در زمینه حمل و نقل دریایی از طریق توسعه زیرساخت‌ها در بنادر و جزایر خلیج فارس تاکید دارد.

خیراندیش محقق و عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز در همایش تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس با اشاره به تفاوت تجارت سبک و سنگین گفت: خلیج فارس در بخش تجارت سنگین بسیار استراتژیک است و باید مورد توجه قرار گیرد.

این محقق هم استانی تاکید کرد: ما برای ایجاد ثروت و اقتدار باید تجارت جهانی گذشته را احیا کنیم.

پنل‌های تخصصی انگلیسی و عربی همایش تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس بعد از ظهر امروز برگزار می‌شود.

کد خبر 6092136

دیگر خبرها

  • همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس برگزار شد
  • خلیج فارس تا ابدخلیج فارس خواهد بود/یکی ازمهم‌ترین حوزه‌های تمدنی
  • نقشه فرهنگی کشور درحال بازنویسی است
  • کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد
  • بازدید دبیر شورای‌ عالی مناطق آزاد کشور ازغرفه منطقه آزاد اروند در نمایشگاه ایران اکسپو ۱۴۰۳
  • کنوانسیون کارخدمه رانندگان (AETR) با تصویب در پاستور جهت گام آخر به بهارستان ارسال شد
  • ◄ تعیین حق توقف کامیون ها وظیفه سازمان راهداری است/ محکومیت شورای عالی هماهنگی ترابری
  • مزایای کریدور حمل‌ ونقل سبز و دیجیتال دریایی چیست؟
  • حماس: فعالیت آنروا باید زیرنظر سازمان ملل ادامه یابد
  • مزایای کریدور حمل‌ونقل سبز و دیجیتال دریایی چیست؟