Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا، شبستان نوشت: «در صورتی می توانیم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را در قالبی مناسب در جامعه ارایه کنیم که مبتنی بر الگوی بومی خودمان باشد. ما منابع متعدد و غنی ای داریم که می توانیم از آنها استفاده کنیم. قطعا علوم انسانی اسلامی در راستای تحقق این هدف نقش مهمی را ایفا می کند.

متاسفانه در حال حاضر بسیاری از اندیشمندان ما به کپی کردن از علوم انسانی غربی اشتغال دارند و مهمترین هنرشان بازتولید آن دستاوردهایی است که در غرب مورد استفاده قرار گرفته و مهم آنکه در خود غرب هم نتیجه بخش نبوده و نتوانسته بشر را از سردرگمی رها کند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. این برای فرهنگ برای ما شکننده است.»

این جملات بگزیده ای از سخنان حجت الاسلام «روح الله حریزاوی»، استاد حوزه و دانشگاه و مدیر سابق حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان است. این پژوهشگر تاکنون مقالات و آثار متعددی را در حوزه علوم انسانی و اسلامی در کارنامه علمی خود به ثبت رسانده است.

وی به تازگی به معاونت پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی منصوب شده است. در ادامه حاصل گفت وگوی وی با شبستان تقدیم حضورتان می شود:

علوم انسانی چه قدر می تواند در تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت موثر باشد؟

برای پاسخ به این پرسش مقدمه ای را بیان می کنم، اساساً علوم انسانی مبنای تحول جوامع انسانی و طراحی تمدنی یک جامعه به  شمار می رود، اگر علوم انسانی که در یک جامعه برای ایجاد ساختارها، محتواها و اندیشه ها مورد توجه قرار می گیرد، متناسب با زیست بوم آن جامعه باشد، طبیعتا می تواند جامعه را به سمت اهدافی که دنبالش است، ببرد، اما اگر با زیست بوم آن جامعه مغایر باشد جامعه را به سوی یک سردرگمی و انحطاط درونی پیش می برد، برای مثال در جامعه ما که یک جامعه اسلامی است و فرهنگ غنی ایرانی دارد، اگر علوم انسانی غربی که مبتنی بر سه پایه اومانیسم، سکولاریسم و سوبجکتیویسم است مورد استفاده قرار گیرد جامعه را به سمتی هدایت می کند که انحطاط شکننده ای را تجربه خواهد کرد.

بنابر این، در صورتی می توانیم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را در قالبی مناسب در جامعه ارائه کنیم که مبتنی بر الگوی بومی خودمان باشد. ما منابع متعدد و غنی ای داریم که می توانیم از آنها استفاده کنیم. قطعا علوم انسانی اسلامی در راستای تحقق این هدف نقش مهمی را ایفا می کند.

متاسفانه، در حال حاضر بسیاری از اندیشمندان ما به کپی کردن از علوم انسانی غربی اشتغال دارند و مهمترین هنرشان بازتولید آن دستاوردهایی است که در غرب مورد استفاده قرار گرفته و در خود غرب هم نتیجه بخش نبوده چون غرب هم دچار سردرگمی است؛ اما این فرهنگ برای ما شکننده است.

برای بسیاری سوال است که این علوم انسانی برای غرب پیشرفت را در پی داشته پس چرا نمی تواند برا ما پیشرفت آفرین باشد؟

چون علوم انسانی آنها با برنامه ای که برای ساخت جامعه شان نیاز دارند، تناسب داشته است، برای مثال لیبرالیسم از دستاوردهای اومانیسم است، جامعه ای که اعتقاد به ارزش های اخلاقی نداشته باشد با مبانی لیبرال خود را رشد می دهد، این در حالی است که جامعه ایرانی جامعه ای اخلاق بنیان و اخلاق مدار است و نمی تواند از اخلاق به عنوان یک ارزش صرف نظر کند.

ضرورت ورود نخبگان به این عرصه و نظریه پردازی در حوزه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و بهره مندی از علوم انسانی اسلامی در راستای تحقق این هدف چیست؟

 هر اندیشه ور و جوانی که در رشته های مختلف تحصیل می کند نمی تواند خود را بی نیاز از علوم انسانی قلمداد کند. اکنون در برخی دانشگاه های مطرح دنیا وقتی می خواهید برای رشته مهندسی در مقطع دکتری پذیرفته شوید به شکل اجباری باید دکترای علوم انسانی در یکی از رشته ها را طی کنید، یعنی نمی توانید نسبت به مبانی اقتصادی در رشته خودتان بی خیال باشید، نمی توانید نسبت به مبانی جامعه شناختی رشته تحصیلی تان ناآگاه باشید.

حوزه و دانشگاه برای تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت چه اقداماتی را می توانند انجام دهند؟

حوزه و دانشگاه باید از تعارف و شعار فاصله بگیرند، بدون تعارف و بدون تکرار حرف های ۳۰ ۴۰ گذشته، بیایند و پشت میز عملیات جامعه سازی بنشینند، میز عملیات جامعه سازی به این شکل تشکیل می شود که حوزه مبانی خودش را که عبارت است از فقه، اخلاق، فلسفه و اعتقادات بیان کرده و بر آن اساس طرح دهد و آن سوی میز هم دانشگاه یافته های خود را در شش رشته و گرایش اصلی شامل علوم پایه، علوم فنی مهندسی، پزشکی، هنر، علوم انسانی و گاهی محیط زیست و کشاورزی مطرح و یافته های خود را برای آباد کردن جهان عرضه کند.

این یک فعالیت جدی است، آنچه که مقام معظم رهبری تحت عنوان فرآیند تولید علم از آن یاد می کنند ذیل تولید علوم مضاف و فقه های مضاف میسر می شود. تنها راه علمی نیل به تمدن نوین اسلامی همین است، لذا به نظر می رسد که این گفتمان باید عام شود و تمام نخبگان حوزه و دانشگاه به این سمت حرکت کنند.

حرف تکراری زدن مشکلی را حل نمی کند، برخی یافته های فقهی ما مربوط به ۲۰۰ سال قبل است، باید فقه های جدید تولید کنیم، نمی گویم میراث و دستاورد گذشته را کنار بگذاریم ولی آنها دیگر نیاز جامعه امروز را برطرف نمی کند، باید بروز رسانی شوند و این کاری است که از حوزه بر می آید.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۱۲۶۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیروی انسانی زمانی موفق است که رویکرد الهی، دینی و تفکر توحیدی داشته باشد

ایسنا/لرستان استاندار لرستان در جلسه با روحانیت استان گفت: نیروی انسانی زمانی موفق است که رویکرد الهی، دینی و تفکر توحیدی داشته باشد.

ابوطالب شفقت با ابراز خرسندی از دیدار با جامعه روحانیت استان، اساتید و روسای حوزه‌های علمیه و نمایندگان روحانیت در دستگاه‌های اجرایی و خاصه نماینده معظم ولی فقیه در استان به ظرفیت‌ جامعه روحانیت، ظرفیت‌های مادی و طبیعی استان و قابلیت مردم اشاره کرد و گفت: پیشنهادات ارائه شده توسط روحانیت معظم در این جلسه را مخلصانه می‌پذیرم.

استاندار لرستان تصریح کرد: اولین مسئله داشتن مبانی فکری است که اشراف بر اقدام دارد و اگر مبانی فکری ما مشخص نباشد اقدام ما نا صحیح است .

وی افزود: دیدگاه بنده رسیدن به یک حکمرانی قدرت محور مبتنی بر اراده مردم است. من معتقدم اگر بتوانیم شناخت لازم  و چیدمان خوبی داشته باشیم قابلیت ایجاد و با چیدمان صحیح قابلیت‌ها، قدرت تولید می‌شود.

استاندار لرستان تصریح کرد: توسعه کشاورزی، بهره برداری از معادن و گسترش صنعت گردشگری از جمله ظرفیت‌های مهم لرستان است که باید مورد توجه قرار گیرد و لازم است از فرهنگ گردشگری با رویکرد قرآنی محافظت شود.

شفقت گفت: اگر قرار است به جایگاه تمدن اسلامی و امت اسلامی که زمینه ساز ظهور امام عصر(عج) است برسیم نیاز به یک بازنگری اساسی در ساختار اداره کشور داریم تا رشد همه جانبه فراهم شود و جامعه روحانیت با اندیشه ورزی، مقدمات  رسیدن به دولت اسلامی را فراهم کنند.

وی با بیان اینکه دبیرخانه تامین مالی برای حمایت از سرمایه‌گذاران در تهران تشکیل شده است، گفت: تاکنون با ده‌ها سرمایه‌گذار تماس گرفته‌ایم تا در بخش‌های دولتی و عمومی در لرستان سرمایه گذاری کنند.

استاندار لرستان تصریح کرد: باید پیشرفت را به عنوان یک مسئله جدی در نظر بگیریم و از روحانیت محترم انتظار می‌رود از آنجا که هدف اصلی تربیت و کمال انسان است و بخشی از این مهم بر عهده آموزش و پرورش و سایر بخش‌های دولتی است اما مردم هنوز به روحانیت وفادار هستند و باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد و با گسترش مسجد محوری طرحی ارائه دهیم تا متناسب با رشد فن آوری به رشد معنوی انسان افزوده شود.

نماینده عالی دولت در استان لرستان افزود: اولین و بالاترین قدرت تولیدی، نیروی انسانی است که مغفول مانده و لازم است به این منظور تعلیم و تربیت را دریابیم زیرا نیروی انسانی زمانی موفق است که رویکرد الهی، دینی و تفکر توحیدی داشته باشد.

این جلسه با حضور حجت الاسلام شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه خرم‌آباد، اساتید حوزه و دانشگاه و روحانیت مسئول در دستگاه‌های اجرایی برگزار شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • راهکارهای دانشگاهی برای تحقق «جهش تولید با مشارکت مردم»
  • مراکز علمی طرح و برنامه علمی برای تحقق شعار سال را داشته باشند
  • آیت‌الله مصباح نقش مهمی در تحول علوم انسانی داشتند
  • 3 پیشنهاد برای بهینه‌سازی عملیات توزیع در حوزه لجستیک و تجارت الکترونیک
  • چالش‌های حوزه تعلیم و تربیت چبست؟/ در نسل چهارم دانشگاه‌ها دنبال تمدن‌سازی هستیم
  • حمایت از معلمان و کارگران بسترساز تحقق شعار سال خواهد شد
  • نیروی انسانی زمانی موفق است که رویکرد الهی، دینی و تفکر توحیدی داشته باشد
  • آموزش و مهارت‌آموزی به ۲۰۰ هزار دانش‌آموز کشور
  • رشته روانشناسی از شکل سنتی فاصله می‌گیرد/ افزایش تعداد کلینیک‌های درمانی
  • داروسازی ایران، حرکت به سوی آینده یا اسیر روندهای تکراری