Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری یافته در مطلبی با عنوان ' وقوع سیل نعمت یا نقمت؟ حلقه مفقوده آبخیزداری در مهار روان آب‌ها در زاگرس ' نوشت: وقوع سیلاب‌های گل‌آلود در زاگرس نشانه‌های جدی از عدم توجه به پایداری حوضه‌های آبخیز آن هست.

در ادامه همطلب آمده است: در هر حوضه آبخیز زمانی که مقدار بارش دریافتی به‌اندازه‌ای باشد که حوضه امکان یا فرصت جذب آن را نداشته باشد به ناچار بخش مازاد آن از حوضه خارج می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


میزان جذب بارش در حوضه‌ها رابطه مستقیمی با پایداری اجزای تشکیل‌دهنده حوضه‌های آبخیز دارد. هراندازه حوضه پایداری بیشتری داشته باشد زمان وقوع سیل نیز به تاخیر افتاده و در نتیجه فرصت بیشتری برای فرایند جذب آب حاصل از بارش حتی در زمان وقوع بارش‌های سنگین (بارش‌های بالاتر از 30 میلی‌متر) صورت می‌گیرد.
حتی در پایدارترین حوضه‌های آبخیز هم امکان جذب تمام بارش به‌ویژه در زمان وقوع بارش‌های سنگین وجود ندارد. ولی فرق اساسی بین حوضه‌های پایدار و ناپایدار در مواجهه با رخداد بارش علاوه بر فاصله زمانی وقوع سیل بعد از بارش، در مقدار خاکی است که از آن‌ها توسط این رخداد از حوضه خارج می‌شود.
پوشش سطحی شامل پوشش گیاهی و درختی نقش اساسی در پایداری حوضه دارد که هم‌زمان شکل‌گیری سیل را به تاخیر می‌اندازد و هم از برخورد مستقیم بارش به سطح خاک حوضه جلوگیری می‌کند و در نتیجه خاک با ارزش حوضه از حداکثر محافظت در برابر فرسایش برخوردار می‌شود.
حال چنانچه که پوشش سطحی حوضه به دلایل مختلف تخریب‌شده، فعالیت‌های کشاورزی غیراصولی هم در آن وجود داشته باشد و حوضه هم شیب‌دار باشد، با وقوع هر بارش تخریب‌های بسیار زیادی در بافت خاک انجام می‌شود.
در این گونه حوضه‌ها نه‌تنها بارش، بلکه هر عامل دیگری هم خاک را به‌راحتی فرسایش داده و به‌شدت منجر به فقر بیشتر خاک می‌شود. در گذشته در ایران به‌واسطه وقوع سیلاب‌ها، مخروط افکنه های متعددی به وجود آمده و به دلیل خاک حاصل خیر و منابع آب در آن‌ها بعدها محل استقرار شهرها و زمین‌های زراعی و فعالیت‌های انسانی شده‌اند، به همین دلیل عمده مناطق مسکونی ایران بر روی این مخروط افکنه ها شکل گرفته‌اند.
حال سؤال اینجاست که ما باید وقوع سیل را در ایران نعمت بدانیم یا نقمت؟ با اطمینان می‌توان گفت هر سیل یا روانابی چه سبک و چه سنگین که باعث تخریب هر چند اندک خاک حوضه شود نقمت و از منظر حفاظت خاک یک فاجعه محسوب می‌شود. وقتی‌که خاک حوضه جابجا می‌شود ده‌ها بحران دیگر در حوضه‌های مبدا و مقصد به وجود می‌آورد.
بسیاری بر این عقیده‌اند که وقوع این سیلاب‌ها برای مناطق به‌ویژه خشک و نیمه‌خشک مجاور ضروری و یا حیات اکوسیستم‌های آن‌ها به همین سیلاب‌ها وابسته است. این سخن درست است ولی به این منزله نیست که توسط این سیلاب‌ها خاک از بالادست به پایین‌دست منتقل شود.
در این صورت علاوه بر بحران در بالادست حوضه، پایین‌دست حوضه هم جز تخریب بیشتر عایدی نخواهد داشت. همان‌طور که ذکر شد، وقتی که حوضه بالادست از پایداری و ثبات کافی برخوردار باشد در این صورت هست که حوضه پایین‌دست هم می‌تواند از رطوبت جذب‌شده حوضه بالادست استفاده کند.
در هر صورت آب بارش حوضه پایدار بالادست با عبور آرام از حوضه همواره املاح فراوانی با خود به حوضه پایین‌دست منتقل می‌کند که باروری و حاصلخیزی حوضه پایین‌دست را فراهم می‌کند.
در این حالت دوم یعنی جریان آرام آب از حوضه بالادست به پایین است که ما می‌توانیم وجود آن را نعمت بدانیم چرا که هم حوضه بالادست فرصت کافی برای جذب آب را دارد و هم اجزای آن آسیب نمی‌بینند و هم حوضه پایین‌دست به‌خوبی از آن تغذیه می‌شود.
وقوع سیلاب‌های گل‌آلود در زاگرس نشانه‌های جدی از عدم توجه به پایداری حوضه‌های آبخیز آن هست که نه‌تنها به‌واسطه این ناپایداری، بحران فرسایش خاک تشدید شده بلکه به دلیل شیب زیاد در این حوضه میزان تخریب‌ها به مراتب بیشتر خواهد شد که علاوه بر این حوضه، آسیب‌پذیری بیشتر حوضه‌های پایین‌دست را نیز به همراه داشته است.
متاسفانه در این بین فقط آسیب به زیرساخت‌های انسانی دیده می‌شود و مصیبت‌هایی که برای اکوسیستم‌ها در حوضه‌های پایین‌دست ایجاد می‌کند و بحران فرسایش خاک مورد غفلت واقع‌شده است. برای جلوگیری از گل‌آلود شدن رواناب‌ها و تأخیر حداکثری در زمان وقوع سیل باید به تقویت پوشش گیاهی و درختی حوضه‌ها توجه ویژه کرد. رها شدن حوضه‌های آبخیز و عدم اجرای صحیح اصول آبخیزداری در آن‌ها منجر به خسارت‌های فراوانی در آینده نزدیک در ایران خواهد شد.
بارش‌های ایران به‌طور عمده طی سال‌های اخیر به دلیل پدیده تغییر اقلیم حالت رگباری به خود گرفته و هم‌زمان شاهد تخریب‌های گسترده در پوشش‌های جنگلی و گیاهی هستیم.
ترکیب این عوامل منجر به وقوع سیل‌های ویرانگر بیشتر در آینده شده و صدمات متعددی در پی خواهد داشت که خسارت به مراکز مسکونی فقط یک بخش از آن خواهد بود.
برای یک کشور خشک که میانگین بارش سالیانه آن به زیر 200 میلی‌متر رسیده است حداکثر ماندگاری آب حاصل از بارش در حوضه طی فصل مرطوب سال می‌تواند کمک موثری در کاهش میزان پدیده خشکیدگی آن باشد.
منبع: پایگاه خبری یافته
7269/6060

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي رسانه يافته سيلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۴۹۶۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۵۳ متر و وسعت آن ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب رسیده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی و به نقل از وزرات نیرو، احمد قندهاری درباره مهم‌ترین اقدام‌های مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه اظهار کرد: با وجود وضعیت نامساعد بارش‌ها در حوضه آبریز ارومیه در شش ماه نخست سال، حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب از سدهای حوضه آبریز، رهاسازی و جریان آب به‌سوی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن روان شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه افزود: در ادامه باتوجه به وضعیت مناسب‌تر بارش‌های بهاری جریان رهاسازی از سدهای حوضه و کانال انتقال آب به دریاچه افزایش قابل‌توجه پیدا کرده است، به‌طوری‌که تا پایان فروردین بالغ بر ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی و انتقال آب انجام گرفت.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه‌های در دست انجام، رهاسازی آب از سدهای حوضه به‌خصوص سدهای بوکان و مهاباد همچنان ادامه دارد، در صورت مساعد بودن شرایط، این اقدام تا پایان نیمه اول اردیبهشت ادامه پیدا خواهد کرد.

به گفته قندهاری، همه این فعالیت‌ها سبب شد که هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به رقم ۱۲۷۰.۵۳ متر، به وسعت ۱۷۹۰ کیلومترمربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب برسد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه ادامه داد: تأمین نیاز زیست‌محیطی تالاب‌های اقماری نیز به بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب (۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه) محقق شد.

وی افزود: چندین سال است که دریاچه ارومیه در کانون توجه گروه‌های مختلف مردم، فعالان محیط‌زیست و سازمان‌های مردم‌نهاد قرار گرفته است.

این مقام مسئول گفت: از دیرباز وزارت نیرو به‌عنوان متولی تأمین نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه، اقدام‌های کنترلی برای جلوگیری از کم‌آبی این دریاچه تعریف و دست یاری به‌سوی کنشگران و ذی‌مدخلان موضوع دراز کرده است.

وی افزود: اگرچه طرح‌ها و برنامه‌های بسیاری برای نیل به این هدف تعریف و اجرا شده است، اما تا رسیدن به چشم‌انداز تعریف شده، اقدام‌های بسیاری باید انجام داد که نیازمند همکاری طیف وسیعی از آحاد جامعه و دولت به‌خصوص کشاورزان منطقه و وزارتخانه جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان برنامه‌وبودجه با وزارت نیرو است تا فرایند تعریف شده که با ترمیم و بهسازی آغاز می‌شود، به احیای دریاچه ارومیه منجر شود.

قندهاری خاطرنشان کرد: پس از اجرای عملیات موفق سد و تونل انتقال آب به دریاچه در دولت سیزدهم و جاری‌شدن آب به‌سوی دریاچه ارومیه، به همراه عملیات رهاسازی آب سدهای حوضه و آبگیری نشدن نهرهای زراعی در فصل غیرکشت، بخش قابل‌توجهی از پیکره دریاچه ارومیه از خشکی خارج و پر آب شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: سال آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با کم‌بارشی آغاز شد و بارش‌ها چندان قابل‌توجه نبود، این موضوع سبب شد برنامه منابع و مصارف و تأمین نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه تحت شرایط بارش بدبینانه تنظیم شود.

قندهاری افزود: به‌هرحال با سپری‌شدن پاییز و شروع زمستان به‌خصوص در بهمن سال ۱۴۰۲، بارش‌های مناسبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وقوع پیوست و این مهم موجب شد که تا پایان فروردین ۱۴۰۳ به‌اندازه کل بارش سال آبی گذشته، این حوضه از رحمت خداوند منتفع شود.

کد خبر 748757

دیگر خبرها

  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • مدیریت صحیح پسماند حلقه مفقوده چهارمحال‌ و بختیاری/تهدیدی که می‌تواند به فرصت تبدیل شود
  • هفته پر بارش برای حوضه‌ی مند،کاریان و خنج
  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر بالاتر رفت
  • مهار ۱۷ میلیون متر مکعب رواناب در سازه های آبخیزداری خراسان جنوبی
  • سه میلیون متر مکعب روان آب در سدهای خراسان جنوبی ذخیره‌ شد
  • مهار ۱۷ میلیون مترمکعب رواناب در سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی
  • مهار ۱۷ میلیون مترمکعب رواناب در سازه‌های خراسان جنوبی
  • مهار 17 میلیون مترمکعب رواناب در سازه‌های خراسان جنوبی
  • احداث بند‌های سنگی و خاکی یکی از موثرین راه‌های جذب روان آب‌ها