Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه سیاسی جهان نيوز: «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان از جمله اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای است که در زمان امضای برجام وعده‌هایی به ملت ایران داد. البته وی از جمله اولین مقامات بلندپایه دولتی بود که نسبت به دبه کردن آمریکایی ها در این سند هسته‌ای هشدار داد؛ هر چند این هشدار با واکنش سخت «حسن روحانی» همراه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس جمهور درباره صحبت‌های صالحی مبنی بر تاخیر در اجرای برجام گفت: « ایشان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی نیست، وزیر خارجه هم الآن نیست، ایشان مسئول سازمان انرژی اتمی است.»

حالا صحبت‌های اخیر صالحی بازهم در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در گفتگویی که با شبکه یورونیوز داشت، درباره نتایج برجام گفت: « فشارهای اقتصادی غوغا می‌کند. مثلا حقوق من تا یکسال پیش به عنوان یک استاد دانشگاه، حدود 3000 دلار در ماه بود، الان به 700 دلار رسیده است. این واقعا فشار اقتصادی است. ببینید اقشار دیگر چقدر تحت فشار هستند. ما تمام این‌ها را قبول داریم.در ضمن اینقدر ملت ما هوشیار و هوشمند و آگاه است که می‌داند اتفاق‌هایی که می‌افتد، عمدتا ناشی از فشارهای خارجی است.البته ما هم به‌عنوان مسئول، ممکن است در این فشارهایی که آمده، بی‌ارتباط نباشیم. یعنی ما هم قصوری داشته باشیم. اما عمدتا از فشارهای خارجی است. برای همین هم ملت در طول این 40 سال، 8 سال جنگ تحمیلی را پایداری کرد، تمامی تحریم‌ها را توانسته است تحمل بکند. این هم می‌گذرد. هیچ چیز ابدی نیست و ما یقین داریم که از این بحران عبور می‌کنیم. از این گردنه عبور می‌کنیم.»

اما این صحبت‌ها در زمانی که حیات برجام به قول‌هایی که اروپایی ها درباره تاسیس کانال مالی بین ایران و قاره سبز داده‌اند و هنوز به آن جامعه عمل نپوشاندند، بستگی دارد، چه معانی را متبادر می سازد؟

در ادامه به چند نکته درباره سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان اشاره می کنیم.
  تحریم ها نتیجه بخش بوده است؟: صحبت‌های صالحی اولین موضوعی که به ذهن متبادر می سازد این است که تحریم‌ها آیا اثربخش بوده است. وقتی سخنان صالحی را کنار سخنان «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و«مایک پمپئو» می گذاریم شباهت زیادی با هم احساس می شود. این دو مقام بلند پایه آمریکایی در سخنانی توهین آمیز نسبت به سیاست آمریکا علیه ایران که مردم کشورمان را هدف قرار داده است، چندین مرحله توضیح داده اند. در همین رابطه، ترامپ در توئیتی نوشت: «دولت ایران، برخلاف توافق وحشتناکی که دولت اوباما با آنها انجام داد، شکست‌خورده است. مردم بزرک ایران، سال‌های بسیار سرکوب شده‌اند. آنها گرسنه غذا و آزادی هستند. علاوه بر حقوق بشر، ثروت ایران هم دارد غارت می‌شود. اکنون زمان تغییر فرا رسیده است.» همچنین پمپئو در اظهاراتی توهین‌آمیز گفت ایران اگر می‌خواهد مردمش چیزی برای خوردن داشته باشند باید به حرف آمریکا گوش کند.
  خسارت با بتن پر کردن رآکتور اراک چه می شود؟: صالحی از کم شدن ارزش حقوق اش به عنوان یک استاد دانشگاه صحبت می کند اما از مسئولیت و وظیفه‌اش به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی که در زمان وی قلب رآکتور اراک به خاطر برجام پر شد حرفی نمی زد. اینکه ارزش حقوق وی کمتر شده و مردم هم در حوزه اقتصادی با مشکل هستند اوج یک اعتراف بود. اعترافی که نقض آشکار شعار «چرخیدن سانتریفیوژها به همراه گردش چرخ زندگی مردم» بود.

جای صالحی در دانشگاه است؟: صالحی در روزگار ریاست جمهوری اوباما از دبه کردن آمریکایی‌ها برای اجرای تعهدات‌شان خبر داد. روحانی اما بیان داشت که وی نه  وزیر اقتصاد است و نه رئیس کل بانک مرکزی اما صالحی بیان کرد که 40 سال استاد دانشگاه است و در ادامه گفت: «احساس می‌کنم در حال زمینه چینی و پخت و پز علیه ما هستند و باید گوش به زنگ باشیم.» وی در مرحله دیگر بیان داشت که بانک های بزرگ اروپایی با ایران مراودات مالی ندارد. اما بعد از مدتی وی سکوت اختیار کرد و اینک بعد از مدت‌ها بازهم با اشاره به اینکه استاد دانشگاه است بیان کرد که ارزش حقوقش کاسته شده است. به هر جهت به نظر می رسد که با این اوصاف صالحی بیشتر خود را به متعلق به دانشگاه می داند تا مسئولیتی که در دولت دارد. با این حال جای فردی مثل صالحی در دانشگاه نیست؟ فردی که از مشکلات برجام روزگاری سخن می گوید اما در ادامه در برابر مشکلات سکوت می کند. هر چند در حوزه انرژی اتمی هم شاهد بروز مشکلاتی در این صنعت هستیم و رآکتور اراک تا به امروز بدون هیچ دستاوردی بتنیزه شده است.

رفتاری که غربی ها را گستاخ تر کرد: همانطور که عنوان شد صالحی پیشتر در چند مرحله از دبه کردن آمریکایی ها سخن گفت. چه در حوزه دبه کردن و دسیسه چینی اروپایی ها و چه در حوزه بانکی و چه در حوزه دستاوردهای اقتصادی دیگر این موارد گسترده است. هرچند که در حوزه مربوط به وی یعنی انرژی اتمی کار از کار گذشته بود و ایران به آنچه در برجام ملزم شده بود بازگشت اما باید این سئوال را پرسید که صالحی هشدارهایی داد اما چرا تیم دیپلماسی کشورمان در این حوزه کاری نکرد. بسیاری از کارشناسان بین الملل مطرح می کنند که عدم برخورد گام به گام ایران با غرب در زمینه نقض برجام و حواله دادن این موارد به «روح برجام» سبب شد تا آمریکا به یکباره از برجام خارج شود. درواقع گفته می شود خطای ترامپ بود که از برجام به یکباره خارج شده بود زیرا سیاست آمریکا مبنی بر بی اثر و بی خاصیت کردن برجام بود. 

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۵۸۱۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح

صنعت نفت و گاز طی سال های گذشته هدف تحریم ها قرار گرفتند و برای فروش آن ها از مبادی رسمی با مشکلات عدیده ای روبرو شدیم. هدف تحریم کنندگان این بود که از طریق مسدود کردن راه های کسب درآمدهای ارزی کشور به دولت فشار بیاورند که در مذاکرات تسلیم شود. اما در نهایت این اتفاق نیفتاد و راه هایی برای فروش نفت و گاز کشور پیدا کردیم. فروش گاز کشور از طریق خطوط لوله صورت می گیرد و مشتریان ما همسایگان هستند. در همین راستا، وزارت نفت به اعمال دیپلماسی فعال انرژی به منظور ایجاد بستری برای فروش گاز کشور مبادرت کرد.  در چارچوب سیاست های وزارت نفت شاهد اقداماتی همچون بهبود روابط با ترکمنستان و از سرگیری سوآپ گاز از این کشور و تلاش برای احیای خط لوله صلح (ایران-پاکستان-هند) هستیم.

بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که فروش نفت و گاز کشور در شرایط تحریم بر اثر به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال انرژی توسط دولت فعلی حاصل شد.  سهراب دل انگیزان، استاد اقتصاد دانشگاه رازی در خصوص دیپلماسی فعال انرژی کشور طی سال های گذشته و حل و فصل مشکلات مان با همسایگان در حوزه انرژی خاطرنشان کرد: منطقی است که باید در تبادلات انرژی خود را در منطقه بهبود ببخشیم و از این فرصت نهایت بهره برداری را داشته باشیم.

وی ادامه داد: موفقیت در حوزه توسعه روابط با همسایگان در حوزه انرژی بسیار کلیدی و مهم است زیرا که ارتباط با همسایگان در حوزه انرژی به کاهش هزینه های حمل و نقل، بهبود روابط سیاسی و تقویت ارتباطات مرزی منجر می شود و به لحاظ کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری به نفع ماست. به همین دلیل، دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده توسط دولت اهمیت دارد. از همین رو دولت توانست هوشمندی خوبی در زمینه از سرگیری سوآپ گاز با ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح داشته باشد.

استاد اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: با توجه به تمامی آنچه در بالا گفته شد، احیای روابط مان با ترکمنستان و از سر گیری سوآپ گاز از این کشور مثبت ارزیابی می شود.

دل انگیزان گفت: برنامه ریزی برای افزایش مبادلات انرژی با پاکستان در وزارت نفت کشور اقدام درستی است. از ابتدا در چارچوب اکو ایران، پاکستان و ترکیه به عنوان بنیانگذاران این سازمان مکلف بودند در بخش هایی که در حوزه های مشترک قرار دارند، رابطه تهاتری با یکدیگر برقرار کنند.

وی ادامه داد: پاکستان به دلیل برخی مشکلات در صدد است که به تقویت روابط با کشورهای همسایه فارغ از مخالفت آمریکا بپردازد. این فرصت خوبی برای تهران است که به تقویت روابط در حوزه انرژی با اسلام آباد بپردازد. در همین ارتباط، قرار شده است که پاکستان خط لوله صلح را در بخش مربوط به خودش تکمیل کند که اتفاق خوبی است.

استاد اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: در برقراری روابط با پاکستان باید مراقبت کنیم که تبادلات با پول ایران و یا پول دو طرف صورت بگیرد. همچنین باید به دنبال انعقاد قراردادهای بلندمدت با اسلام آباد باشیم.

دل انگیزان گفت: کلیت دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده توسط وزارت نفت از این منظر که دولت را وارد ارتباطات مسالمت آمیز با کشورهای همسایه می کند، بسیار قابل قبول است.

وی ادامه داد: به اجرا گذاشتن سیاست هایی همچون توسعه زنجیره ارزش محصولات و صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها مثبت ارزیابی می شود. همچنین در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی نیز باید دقت کنیم که ظرفیت خود را برای نگه داشت متخصصان در داخل حفظ کنیم و این سیاست بستری برای خروج متخصصان از کشور نشود.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • گسترش همکاری‌های سازمان ثبت و سازمان انرژی هسته‌ای
  • بودجه دولتی برای حوزه‌های علمیه | جمع مبلغ نهاد‌های فرهنگی و مذهبی ۶۷ هزار میلیارد تومان!
  • «دودا» هیچ اختیاری درباره استقرار تسلیحات اتمی آمریکا ندارد
  • بافت تاریخی بندر بوشهر با مشارکت مردم بازآفرینی می‌شود
  • مراکز برتر مشاوره و سبک زندگی دانشگاه‌های کشور در زاهدان معرفی شدند
  • رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمادگی تأمین انرژی پایدار مورد نیاز کشور‌های منطقه و اروپا را داریم
  • منظور: با وجود تحریم‌ها آمادگی تامین انرژی پایدار منطقه و اروپا را داریم
  • کنایه سنگین همتی به سخنان قالیباف: زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح