Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@03:09:42 GMT

مبارزه همیشگی با فساد، ضرورت ملی

تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۷۶۵۹۴۰

مبارزه همیشگی با فساد، ضرورت ملی

روزنامه کیمیای وطن چاپ اصفهان در ستون سرمقاله امروز خود مطلبی را با عنوان ' مبارزه همیشگی با فساد، ضرورت ملی ' به قلم مظفر حاجیان منتشر کرد.

در این مطلب آمده است: در سال ‌های گذشته و اخیر به ‌ویژه، رد پای فساد در دستگاه ‌ها و جایگاه‌ های مختلف دیده و برخی افراد نیز در این رابطه پایشان به محکمه باز شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فساد به هر شکلش پوساننده است. آنچه می ‌تواند پایه ‌های یک نظام حکومتی را بلرزاند و زنگ خطر را برایش به صدا درآورد، فساد است که این فساد برای نظامی با عنوان اسلامی حتی ریز و کمش هم قابل پذیرش و تحمل نیست؛ اما اینکه بگوییم به کلی فساد برچیده شود، شدنی نیست؛ زیرا کار دست انسان ‌هاست و هر انسانی امکان دارد به دام شیطان نفس بیفتد و گرفتار یک و حتی انواع فساد شود؛ بنابراین وقتی قرار است مال و ناموس و سایر امور جامعه را به فرد و افرادی بسپارند، باید دست ‌کم چنان با ذره‌ بین گذشته ‌اش را وارسی کنند که هیچ ابهامی نبینند و بعد کار به او سپرده شود؛ اما امان از سیاست ‌بازی ! وقتی فرد احساس کند رها شده است و هر کاری بکند کسی را با او کاری نیست، یعنی سیستم ‌های نظارتی خاصیت خود را از دست بدهند، حال به هر دلیلی، تهدید یا تطمیع یا فشار های مختلف دیگر و افراد فاسد دستی در کار مردم داشته باشند ، وضعیت اقتصادی و اجتماعی روز به ‌روز بدتر خواهد شد و امور به ‌درستی سر و سامان نخواهد یافت.
امام علی(ع) در نهج‌ البلاغه راهکارهای مناسبی برای مبارزه با فساد ارائه فرموده ‌اند که می ‌تواند برای مبارزه با فساد مفید و مؤثر باشد. بی ‌شک در این بین تقویت ارزش ‌های دینی در جامعه، افزایش نظارت بر مسئولان، تحمل نقدهای منصفانه توسط مسئولان، اهمیت ‌دادن به آزادی رسانه ‌ها و مطبوعات برای شفاف‌ سازی امور، نقش مهمی در مبارزه با فساد اداری و اقتصادی دارند.
امروز فساد مالی و اداری، عارضه ‌ای است که گریبان ‌گیر کشور است. رواج فساد اداری و اقتصادی در یک جامعه باعث بی‌ اعتمادی به نظام سیاسی، پایمال‌ شدن حقوق افراد جامعه، افزایش فقر، کاهش سرمایه‌ گذاری، بهره‌مند ی نابرابر از فرصت ‌ها، تضعیف فرهنگ کار و نوآوری و ایجاد و افزایش بی ‌عدالتی می ‌شود. از نگاه امیرالمؤمنین علیه‌ السلام برخورد قاطعانه با خیانت کارگزاران، یکی از وظایف مهم نظام اسلامی است. در شأن نظام اسلامی نیست که خدای ناکرده برخی کارگزاران طوری زندگی و رفتار کنند که با تضییع حقوق مردم موجب فراهم ‌شدن ثروت‌ های باد آورده شوند و اشرافی گری جای پا پیدا کند.
حضرت علی(ع) به رفتار و اعمال کارگزاران نظام اسلامی حساسیت ویژه ‌ای و به طور کامل بر آنها نظارت داشت تا آنها از صراط مستقیم گمراه نشوند. آن حضرت به اشعث بن قیس، فرماندار آذربایجان، درباره استفاده ناروا از بیت ‌المال هشدار می‌ دهد و بیت ‌المال را مال خدا می ‌داند و می ‌فرماید: « همانا پست فرمانداری برای تو وسیله آب و نان نیست؛ بلکه امانتی در گردن توست... در دست تو اموالی از ثروت‌ های خدای بزرگ و عزیز است و تو خزانه‌ دار آنی.»
حضرت در نکوهش یکی از فرمانداران که از بیت ‌المال سوء‌ استفاده کرده بود، نوشت: «دشمنت بی‌ پدر باد! گویا میراث پدر و مادرت را به خانه می‌ بری ! سبحان ‌الله! آیا به معاد ایمان نداری و از حسابرسی دقیق قیامت نمی‌ ترسی؟ ای کسی که در نزد ما از خردمندان به شمار می ‌آمدی، چگونه نوشیدن و خوردن را بر خود گوارا کردی، در حالی که می‌ دانی حرام می‌ خوری و حرام می ‌نوشی؟... سوگند به خدا اگر حسن و حسین چنان می‌ کردند که تو انجام دادی، از من روی خوش نمی‌ دیدند و به آرزو نمی‌ رسیدند تا آنکه حق را از آنان باز پس ‌ستانم و باطلی را که به دستم پدید آمده، نابود سازم.»
برخورد یکسان با مردم و نزدیکان بی ‌شک یکی از اصول گرانبها در مکتب امیر مؤمنان است که ایشان برای مبارزه با فساد تمایزی بین نزدیکان و دیگران نمی‌ گذاشت. ایشان اصول اسلامی را یکسان و بدون گذشت بر تمام افراد جامعه اجرا می ‌کرد. حضرت رفتار با برادرش را که خواهان سهم بیشتری از بیت‌ المال شده بود، این ‌گونه توضیح می‌ دهد: «به خدا سوگند برادرم عقیل را دیدم که به‌شدت تهیدست شده بود و از من درخواست داشت یک من از گندم‌های بیت‌المال را به او ببخشم.... چون به گفته‌ های او گوش دادم، پنداشت دین خود را به او واگذار می ‌کنم و از راه عادلانه خود دست بر می‌ دارم. روزی آهنی را گداخته به جسمش نزدیک کردم؛ چون بیمار از درد فریاد زد... به او گفتم... از حرارت آهنی می‌نالی که انسانی به بازیچه آن را گرم ساخته است، اما مرا به آتش دوزخی می‌خوانی که خدای جبارش با خشم خود آن را گداخته است؟»
این رفتار امیرالمؤمنین(ع) با نزدیکان و کارگزارانی که خود منصوب کرده‌اند، سبب تقویت و اقتدار نظام اسلامی است که باید امروز الگوی ما در کشور باشد؛ اما آیا به آن عمل می‌شود یا فقط داستان‌وار رفتار مولا را می‌گوییم و رد می‌شویم؟
البته نمونه ‌هایی دیده شده که دستگاه قضا برای مبارزه با فساد اقدام کرده است؛ هرچند بسیاری با تأخیر بوده که شاید جبران ‌ناپذیر باشد؛ زیرا افراد فرصت فساد بیشتری پیدا کرده و چنان جری می‌ شوند که هیچ باکی از موضوع ندارند. کاش مسئولان بدون کوچک ‌ترین چشم‌ پوشی و به محض اطلاع از یک حرکت فساد گونه با جرئت وارد عمل می‌ شدند و صداقت و قاطعیت و امانتداری خود را عیان می ‌کردند تا مردم با اعتماد بیشتر در میدان باشند! حال باید دید در این مسئله قوای سه‌ گانه عزمشان جزم بر برخورد با آلودگی و فساد است یا تعارف و ... مانع از نظارت و مبارزه همیشگی می‌ شود و آیا مردم را از کم و کیف مبارزه با فساد به ‌روز آگاه می ‌کنند.؟
7141

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد مطبوعات اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۶۵۹۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمام مدیران باید سایه سازمان بازرسی را بالای سر خود احساس کنند

خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور در نشست هم اندیشی و تبادل نظر با قضات دادگستری استان تهران که با حضور علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران و علی صالحی دادستان عمومی و انقلاب تهران برگزار شد، عملیات «وعده صادق» را افتخاری برای نظام جمهوری اسلامی دانست و گفت: اینکه موشک‌های ایرانی از فاصله بیش از هزار کیلومتری از گنبد آهنین رژیم اشغالگر قدس عبور و با موفقیت به هدف اصابت کرده، افتخاری برای هر ایرانی است و به فرموده مقام معظم رهبری ظهور قدرت اراده ملّت ایران و نیرو‌های مسلح در عرصه بین‌المللی و اثبات آن است.

خدائیان در بخش دیگری از سخنانش از فساد به عنوان پدیده‌ای بسیار پیچیده و چند بعدی یاد کرد و با اشاره به روش‌های مفسدین برای سوء استفاده از منافذ فساد، افزود: مبارزه جدی با فساد عزمی همگانی اعم از دولت و قوه قضاییه را می‌طلبد و همکاری و تعامل این دو قوه نقش اساسی در مبارزه با این پدیده خانمانسوز دارد.

وی با تبیین جایگاه سازمان بازرسی در سلامت اداری و مالی کشور به نقش پیشگیرانه این سازمان اشاره و تصریح کرد: گاهی اوقات با ورود سازمان بازرسی کل کشور در یک قرارداد، چند ده میلیون دلار از مبلغ اولیه قرارداد داده می‌شود که این موارد تبدیل به پرونده نشده و به مراجع قضایی ارسال نمی‌شود.

خدائیان با اشاره به نتیجه اقدامات سازمان بازرسی کل کشور در سال ۱۴۰۲، گفت: بر اساس آخرین اطلاعات واصله از ثبت اثربخشی‌های سازمان بازرسی در سال گذشته، نتیجه اقدامات این سازمان در حوزه مالی بیش از ۲۸۸ هزار میلیارد تومان بوده و منجر به وصول و استرداد وجوه؛ شناسایی، جلوگیری از فرار مالیاتی و همچنین اخذ مالیات به نفع دولت؛ تسریع در انتقال و جابجایی وجوه و جلوگیری از تضییع اموال و حقوق دولتی شده است. در حوزه اراضی نیز با پیگیری‌های سازمان بازرسی چند صد هکتار به بیت المال بازگشته است

وی در پاسخ به ادعا‌هایی مبنی بر اینکه سازمان بازرسی کل کشور جرات را از مدیران گرفته است، ادامه داد: وظیفه سازمان بازرسی نظارت بر اجرای صحیح قانون و حسن جریان امور است، بنابراین این سازمان به هر موضوعی ورود می‌کند، به دلیل اجرای درست قانون است و اگر مدیری در محور قانون حرکت می‌کند نباید ترسی از سازمان بازرسی داشته باشد.

رئیس سازمان بازرسی با تأکید بر اینکه این سازمان در کنار مدیران شجاع، پاکدست و مردمی قرار دارد، بیان کرد: از سوی دیگر تمام مدیران باید سایه سازمان بازرسی را بالای سر خود احساس کنند تا در چارچوب قانون حرکت کرده و از وقوع جرم و تخلف جلوگیری شود.

خدائیان با بیان اینکه سازمان بازرسی کل کشور به دنبال نظارت قبل از وقوع سوءجریان است، تصریح کرد: هدف و نیت سازمان بازرسی کل کشور این نیست که به کشف فساد‌ها افتخار کند بلکه اکثر اقدامات اثرگذار سازمان بازرسی قبل از ارتکاب جرم و سوء جریان است. به عنوان مصداق بازرسان این سازمان در اکثر قریب به اتفاق قرارداد‌ها کنار مدیران حضور داشته و راهنمایی می‌کنند تا سوء جریان و تخلفی اتفاق نیفتد.

وی در آستانه ۱۰ اردیبهشت ماه سالروز ابلاغ فرمان ۸ ماده‌ای مقام معظم رهبری درخصوص مبارزه همه‌جانبه و سازمان‌یافته با مفاسد مالی و اقتصادی، مروری بر بند‌های این فرمان داشت و تصریح کرد: مقام معظم رهبری قبل از هر مسئولی علم مبارزه با فساد را در کشور برداشته‌اند و در بند اول این فرمان تاکید داشته‌اند که مبارزه با فساد با مخالفت روبرو خواهد شد.

خدائیان با تاکید بر اینکه همه مسئولان باید اجرای این فرمان را نصب العین خود در مبارزه با فساد قرار دهند، گفت: از فساد همه متضرر می‌شوند؛ هر شخصی حتی کسانی که در دورترین نقطه ایران در یک روستا زندگی می‌کند؛ چراکه فساد مانند موریانه‌ای است که به مرور یک ساختمان را تخریب می‌کند بدون اینکه صدایی داشته باشد و لازم است همه در اجرای فرامین مقام معظم رهبری عزم جدی داشته تا در پیشگاه خدای متعال در پرونده مدیریتی خود سربلند باشیم.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور به وظایف و اختیارات سازمان بازرسی اشاره کرد و گفت: طبق ماده ۲ قانون سازمان بازرسی اگر دولت یک سهم نیز در شرکتی داشته باشد یا به نحوی از انحا بر آنها نظارت یا کمک کند، سازمان بازرسی حق نظارت و ورود به آن شرکت را دارد. اما اگر شبهه ایجاد شد که آیا این دستگاه مشمول نظارت سازمان بازرسی است یا خیر، آئین نامه اجرایی قانون سازمان که به تصویب رئیس قوه قضائیه رسیده، تشخیص این موضوع را بر عهده سازمان بازرسی گذاشته است.

خدائیان با تاکید بر تصریح قانون به تسریع در رسیدگی به پرونده‌های سازمان بازرسی کل کشور، خاطرنشان کرد: در قانون تصریح شده است که پرونده‌های سازمان بازرسی در دیوان عدالت، مراجع قضایی و هیات‌های تخلف اداری باید ظرف ۳ ماه رسیدگی شود و اگر نیاز به تمدید داشت علت آن قید شود ولی گاهی در برخی مراجع قضایی این مهم مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

خدائیان ادامه داد: همچنین قانون سازمان بازرسی برای پیشنهادات این سازمان ضمانت اجرایی گذاشته است و مدیر دستگاه مکلف است ظرف ۱۰ روز پیشنهاد را اجرایی کند و اگر تخطی کرد و منجر به عمل خلاف قانون شد، جرم محسوب می‌شود و مجازات انفصال برای آن در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه طبق قانون دستگاه‌ها مکلف هستند کلیه اسناد و مدارک را در اختیار سازمان بازرسی قرار دهند افزود: اگر دستگاه‌ها به این موضوع عمل نکنند، جرم است. بعضا ما به دستگاه ورود کرده‌ایم و دستگاه مقاومت کرده و اسناد را در اختیار سازمان قرار نمی‌دهد که منجر به تشکیل پرونده و ارسال به مراجع قضایی شده است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: اگر سازمان بازرسی پرونده تشکیل داده و مرجع قضایی تشخیص دهد که تضییع اموال دولتی صورت گرفته است، دادستان بایستی ضمن تعقیب کیفری متهمان، در صورت احراز خسارت و ضرر زیان راسا جبران آن را بدون پرداخت هزینه دادرسی درخواست کند.

وی ادامه داد: اگر دولت در یک شرکت غیردولتی سهم داشته باشد هر چند سهمش کم باشد و تضییع حقوق دولتی صورت گرفته باشد نیازی به شکایت مدیر آن شرکت یا سازمان بازرسی کل کشور نیست و دادستان می‌تواند مستقیما ورود کند.

خدائیان در خصوص نیاز پرونده به ارجاع به کارشناس، بیان کرد: چنانچه در پرونده‌ای نیاز به کارشناس وجود داشت، همکاران سازمان بازرسی به عنوان کارشناس بی طرف آمادگی همکاری دارند و نیازی به ارجاع به کارشناس نیست.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به روند تهیه گزارش‌های سازمان گفت: در گزارش‌های سازمان بازرسی علاوه بر بازرس، سربازرس، معاون بازرسی امور، بازرس کل امور و بازرس قضایی نظر می‌دهند و بعد از این مرحله از معاونت تخصصی به معاونت حقوقی می‌رود که کارشناسان آن اکثرا دکترای حقوق هستند؛ بنابراین در هر پرونده سازمان دو الی سه نفر از قضات باسابقه نظر می‌دهند و بعد از طی این مراحل پرونده از سازمان خارج می‌شود.

وی با اشاره به استقرار دبیرخانه موضوع ماده ۶ قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد در سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: در قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد، حکمی وجود دارد مبنی بر اینکه قضات مکلف هستند در اتهاماتی مانند اختلاس، ارتشاء، تبانی و امثال آن که مرتکب محکوم به دو سال حبس یا بیشتر می‌شود، مراتب را به سازمان بازرسی اعلام کنند و در سازمان بازرسی هیاتی متشکل از نماینده سازمان بازرسی، نماینده قوه قضائیه، نماینده وزارت اطلاعات، نماینده وزارت اقتصاد و دارایی، نماینده بانک مرکزی، نماینده اتاق تعاون و بازرگانی تشکیل و موضوع در این هیات بررسی می‌شود و در صورت احراز محکومیت کیفری محکوم علیه یکسری محرومیت‌ها در خصوص آنها اعمال می‌شود.

خدائیان در پایان با استقبال از برگزاری مستمر نشست‌های مشترک سازمان بازرسی با قضات دادگستری گفت: رئیس قوه قضائیه بعد از مقام معظم رهبری بیشترین دغدغه مبارزه با فساد را دارند و عملکرد ایشان نشان داده است که با هرگونه فساد داخل قوه قضائیه و خارج از قوه قضائیه بدون اغماض برخورد می‌کند و سازمان بازرسی کل کشور هم با این دید کنار دستگاه قضایی است و امید دارم با همکاری همدیگر دست معدود افرادی که به دنبال خیانت به ملت هستند، از بیت المال کوتاه کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • مبارزه با فساد و تأمین امنیت روانی جامعه اولویت دستگاه عدلیه است
  • تمام مدیران باید سایه سازمان بازرسی را بالای سر خود احساس کنند
  • مبارزه با فساد در اولویت برنامه‌های عدلیه است
  • معلمان و کارگران، افسران جنگ فرهنگی و اقتصادی هستند
  • مبارزه جدی برای مقابله با فساد
  • مدیران باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند
  • مسئولان هم محصولات ملی و داخلی خریداری و مصرف کنند
  • مدیریت باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند
  • جذب نیروی بومی در صنایع شهرستان جم بسیار پایین است
  • دولت سیزدهم در مبارزه با فساد کارنامه خوبی ارائه دهد