Web Analytics Made Easy - Statcounter

نخست‌وزیر سابق عراق با حضور در برنامه تلویزیونی بدون مرز آینده سیاسی عراق، روابط ایران و عراق و مواضع عراق در قبال تحریم‌های آمریکا را تببین کرد.

به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، نوری مالکی نخست‌وزیر اسبق عراق مهمان برنامه تلویزیونی «بدون مرز» که شنبه‌ها ساعت ۲۰ از طریق شبکه ۲ سیما و با اجرای مرتضی غرقی بر روی آنتن می‌رود بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تاکید کرد که طرح ناتوی عربی محکوم به شکست است. او در این برنامه از تقشه آمریکا برای دخالت عراق در تشکیل ناتوی عربی علیه ایران صحبت کرد و تاکید داشت دولت عراق هیچگاه زیر بار محاصره ایران نمی‌رود و اجازه سواستفاده از خاک عراق علیه دوست و همسایه‌اش ایران را نمی‌دهد. مالکی گفت عراق هیچوقت زیر بار ائتلافی که سعودی‌ها رهبر آن باشند نمی‌رود چون حمایت عربستان از داعش و گروه‌های افراطی چیزی جز جنگ و ویرانی برای عراق نداشته است.

اولویت‌های آینده دولت و مجلس عراق

او در ابتدا درباره اولویت‌های آینده دولت و مجلس عراق صحبت کرد. مالکی گفت: از اولویت های دولت عراق برقراری ثبات سیاسی است. اکنون کشور عراق از عدم ثبات سیاسی رنج می‌برد و ارتباط بین جریان‌های مختلف مناسب نیست. با فقدان ثبات و تفاهم سیاسی بین گروه‌های مختلف، ثبات امنیتی و اقتصادی و اجتماعی نیز امکان‌پذیر نخواهد بود. آغاز هر فعالیتی مستلزم این است که همه گروه‌های مردمی و سیاسی احساس کنند که شرکای واقعی و حقیقی در دولت هستند.

وی افزود: چالش دومی که دولت با آن روبرو خواهد بود، تهدیدهای امنیتی در عراق است. برخی از گروه‌های افراطی هم‌چون داعش چون نتوانستند شهرها را اشغال کنند، زیرساخت‌های آن را ویران کردند و دولت نیز توان بازسازی آن‌ها را نداشته و این مساله موجب کاهش اعتماد شهروندان شده است. از آن‌جا که دولت در عملیاتی کردن برنامه‌های خود ناتوان شده است، هم اکنون عراق از بیکاری، فقر و بحران مسکن رنج می‌برد و مردم عراق خواستار تحقق این مطالبات در کنار مطالبات خدماتی هستند. این موضوع نیازمند آن است که دولت شعار ثبات سیاسی و خدمات به شهروندان را محقق کند. مردم عراق دیگر تحمل آن را ندارند که خواسته‌ها و مطالبات خود را به دولت بعدی موکول کنند بنابراین در صورتی که دولت نتواند خواسته‌های مردم را برآورده کند با چالش  سیاسی داخلی روبرو خواهیم بود.

نخست وزیر اسبق عراق ادامه داد: چالش دیگری که دولت علاوه بر ارائه خدمات عمومی با آن روبرو است، وضعیت سیاسی عراق به عنوان یکی از کشورهای منطقه و همسایگی آن با کشورهای عربی است. عراق در دوره دولت قبل در ائتلاف‌هایی با عربستان سعودی و آمریکا وارد شد و این مساله به سود عراق نبود. آمریکا می‌خواهد که عراق در ذیل محوری قرار داشته باشد که رهبری آن دست عربستان سعودی است و این موضوع یک چالش است. دولت جدید عراق باید از این محور خارج شود زیرا ائتلاف‌های سیاسی عراق، در خصوص حضور کشور در این گونه ائتلاف‌ها سکوت نخواهد کرد چرا که این ائتلاف، با کسانی است که کشتند، تخریب کردند و اکنون نیز همچنان به درگیری و جنگ بر علیه عراق و ایران دامن می‌زنند. آنها می‌خواهند که در فرآیند سیاسی عراق نفوذ کنند. باید بگویم که محور سعودی آمریکایی می‌خواهد از طریق خاک عراق برای ضربه زدن به ایران و مناطق نزدیک به عراق استفاده کند.

تعامل مجلس و دولت عراق

مالکی درباره تعامل مجلس و دولت عراق گفت: پارلمان جدید هم اکنون در مرحله آزمایش قرار دارد. در پارلمان، کمیته و هیئتی برای مبارزه با فساد وجود دارد اما در واقع مسئولیت اصلی مبارزه با فساد بر عهده دولت است. مبارزه با فساد در عراق بر عهده کمیته مبارزه با فساد پارلمان و بر عهده ناظران و بازرسان دولتی است که باید به وظایفشان عمل کنند. اگرچه پارلمان تاکنون توانسته در برخی از تصمیم‌هایی که اتخاذ کرده تا حدودی استقلال داشته باشد اما این  تصمیم‌ها به واسطه جریان‌ها و گروه‌های مختلف ناهماهنگ و غیرمنسجم و محدود اتخاذ شده است. این جریان‌ها و گروه‌ها به دنبال تسلط بر پارلمان هستند؛ در نتیجه بیم آن می‌رود که این موضوع به یک چالش در پارلمان مبدل شود. ما راه حل را پیشنهاد داده‌ایم؛ پیشنهاد ما این است که رئیس و هیئت رئیسه پارلمان قوی باشد و اعضای پارلمان نیز به قانون پایبند باشند؛ مهم‌تر اینکه پارلمان و دولت در مبارزه با فساد جدی باشند. باید پارلمان بیش‌تر به وظایف خود عمل کند تا اینکه به رویارویی با دولت بپردازد.

او درباره بلاتکلیف ماندن وضعیت ۸ وزیر عراقی گفت: بیش از ۵۰ روز است که نام اعضای کابینه اعلام شده است. به نظر من کسانی که نخست وزیر را تحت فشار قرار می‌دهند، صادق نیستند. آنان در رسانه‌ها چیزی دیگری می‌گویند اما در واقع به نخست وزیر فشار می‌آورند که فلان وزیر باشد یا نباشد. به طور مثال، نخست‌وزیر برای تصدی پست وزارت کشور، فالح الفیاض را انتخاب کرده است اما ائتلاف سائرون نسبت به این تصمیم نخست‌وزیر عراق اعتراض کرد در حالی که این ائتلاف حق نداشت اعتراض کند چون این مساله جزء اختیارات نخست وزیر است. نخست‌وزیر بعد از آنکه به پارلمان رفت، آن زمان است که ائتلاف سائرون و سایر ائتلاف‌ها حق دارند که به گزینه پیشنهادی رای بدهند یا رای ندهند. این روند قانونی است. اینکه این ائتلاف‌ها بخواهند نخست‌وزیر را تحت فشار قرار دهند، درست نیست. بنابراین، این که گفته می‌شود نخست‌وزیر در تصمیمات خود آزاد است، صحت ندارد و من می‌گویم که نخست‌وزیری که ما انتخاب کردیم باید با این جریان‌های سیاسی و کارشکنی‌ها مبارزه کند. او باید وزرا را پیشنهاد دهد و به پارلمان برود و از آنها دفاع کند تا جریان‌ها و گروه‌های سیاسی که حرف و عملشان یکی نیست را تحت فشار قرار دهد.

سفر مسعود بارزانی به بغداد

مالکی در ادامه درباره سفر مسعود بارزانی رئیس حزب دموکرات کردستان عراق به بغداد و دیدارش با او صحبت کرد. مالکی تاکید کرد: بارزانی از مواضعش درباره خودمختاری کردستان عراق و عقب‌نشینی از آن تصمیمی نگرفته است. البته این سخن درستی است که بگوییم بغداد به کردستان نیاز دارد و بالعکس. رغبت و تمایل ازسوی کردستان عراق برای بازگشت به بغداد و تفاهم و همکاری با دولت عراق وجود دارد. این تمایل وجود دارد اما سخنی در این خصوص گفته نشده است. آنان نگفته‌اند که ما سیاق همه‌پرسی برای جدایی کرستان عراق را رها کرده‌ایم.

راهکار ایجاد وحدت میان قومیت‌های عراق

او درباره راهکار ایجاد وحدت میان قومیت‌های عراق گفت: این مساله با ایجاد یک دولت قوی امکان‌پذیر است؛ دولتی که به همه گروه‌های مختلف با عدالت نگاه کند و میان آن‌ها در حقوق و وظایفی که برعهده دارند فرق و تمایز قائل نشود. از سوی دیگر نیز گروه‌ها و جریان‌های مختلف در گذشته تجربه‌ای داشته‌اند که البته هزینه آن را نیز پرداخت کرده‌اند. برخی از این گروه‌ها در مناطق غربی عراق از تروریست‌ها حمایت کردند و این محیط پذیرای داعش شد و به همین دلیل بخش غربی عراق نابود شد. شهرها، خانه‌ها و منافع آن‌ها نابود شد و امروز آن‌ها دولت و حکومت عراق را قبول دارند و ضد داعش و ضد فعالیت‌های تروریستی در عراق هستند. کردها نیز به سوی جدایی و اختلاف با بغداد پیش رفتند اما قانع شدند که این کار به سود کردها نیست. بنابراین در خلال  این رنج‌ها و تجربه‌های شکست‌خورده، اکنون گروه‌های مختلف این فرصت را دارند که با یکدیگرهمبستگی داشته باشند. آن‌ها باید در چارچوب دولت مرکزی عراق، به برنامه و طرح دولت مرکزی و قدرت آن که حاصل تجربه و همکاری اهل تسنن، کردها و شیعیان به آن است؛ اعتماد کنند.

مالکی با اشاره به تلاش آمریکا، ‌عربستان و رژیم صهیونیستی برای ایجاد ناتوی عربی در منطقه گفت: ناتوی عربی شکل نخواهد گرفت. کشورهای عربی ضعیف‌تر از آن هستند که نیرویی همچون ناتو را شکل دهند و نیرو و سلاح داشته باشند و دخالت نظامی کنند. این کشورها به خوبی می‌دانند که هدف ناتوی عربی، ایران است. عربستان سعودی، اسرائیل و آمریکا هنگامی که از ناتوی عربی صحبت می‌کنند هدفشان این است که ایران را محاصره کند. آن‌ها از عراق نیز می‌خواهند که عضو این ناتو باشد. این مساله علناً مطرح شده است و می‌گویند که عراق باید عضو ناتو شود اما دولت عراق نباید در ائتلاف ناتوی عربی عضو شودچرا که پارلمان اجازه نمی‌دهد و ما هم اجازه نمی‌دهیم. ما می‌دانیم که هدف آنها رویارویی با جمهوری اسلامی ایران است و ما اجازه نمی‌دهیم که عراق جزئی از طرح مقابله آمریکا و عربستان با ایران باشد. ما اجازه نمی‌دهیم که عراق به پایگاهی برای حمله به کشورهای همسایه، از جمله ایران و یا کشور دیگری تبدیل شود.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران

نخست وزیر اسبق عراق درباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران تاکید کرد: شکی در این نیست که محاصره و تحریم رنج آور است. ما نیز محاصره و تحریم‌ها را در عراق تجربه کرده‌ایم. آن‌ها عراق را ویران کردند و سوریه را محاصره و تحریم کردند اما باید بدانند که شرایط ایران با عراق و سوریه متفاوت است، ایران از پتانسل‌های داخلی برخوردار است که امکان تاثیرگذاری تحریم‌ها را به شدت کم و بی‌اثر می‌کند، این مسئله مانع از انزوای ایران خواهد شد. ایران اقتصاد مقاومتی را در پیش گرفته است و در حوزه‌های کشاورزی و صنعتی به خودکفایی رسیده است. ایران تجربه عبور از تحریم‌های آمریکا را دارد و من خوشبین هستم که ایران با توجه به اقتصاد مقاومتی که در پیش گرفته بتواند تحریم‌ها را تحمل کند. ثانیاً محاصره و تحریم ایران اقدامی غیر اخلاقی است. محرومیت یک ملت از پیشرفت، اقدامی غیراخلاقی است. یک بار به یکی از هیئت‌های غربی که پیش من آمدند و در ارتباط با تحریم و محاصره علیه سوریه سوال کردند گفتم که من تحریم و محاصره هیچ کشوری را قبول ندارم چرا که این کار، اقدامی غیراخلاقی است و به مردم ضرر می‌رساند. این تحریم‌ها و محاصره اقتصادی، تحریم‌های سازمان ملل متحد نیست بلکه تحریم‌های آمریکا است و وجاهت بین‌المللی ندارد. بسیاری از کشورهای اروپایی و غیر اروپایی این تحریم‌ها را نپذیرفتند و نمی‌پذیرند چرا که این تحریم‌ها الزام‌آور نیست و برخلاف تصمیم سازمان ملل است. هم‌چنین، موضع‌گیری‌ کشورهای منطقه هم‌چون روسیه، ترکیه و عراق که این تحریم‌ها را نپذیرفتند، حاکی از آن است که ایران با موفقیت از تحریم‌ها خارج خواهد شد.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آمریکا ایران عراق عربستان سعودی نوری مالکی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۶۶۳۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت پارلمان آلمان با پیشنهاد تحریم سپاه پاسداران

پارلمان آلمان، پیشنهاد تحریم‌های جامع‌تر اتحادیه اروپا و قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریسم را رد کرد.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: به گزارش دویچه‌وله، این پیشنهاد را اتحادیه احزاب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی آلمان دادند. فراکسیون پارلمانی این دو حزب خواستار اتخاذ رویکرد سخت‌گیرانه‌تر و بازنگری در سیاست نسبت به ایران است. اما دو پیشنهاد این فراکسیون، در پارلمان آلمان رای نیاورد و سایر احزاب با آن مخالفت کردند. طرح آنها قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی و تحریم‌های جامع‌تر در سطح اتحادیه اروپا بود.

یوهان دیوید وادفول، یکی از نمایندگان این فراکسیون از این که آلمان همچنان بزرگ‌ترین شریک تجاری اتحادیه اروپا با ایران است، انتقاد کرد و آن را «بن‌بست سیاست آلمان در قبال ایران» خواند. نیلس اشمیت، نماینده حزب سوسیال دموکرات در واکنش به انتقادهای این فراکسیون گفت: «بقای ایران به تجارت با آلمان بستگی دارد.» او تاکید کرد که دیپلماسی همچنان مسیر درست «برای جلوگیری از برنامه هسته‌ای ایران» است و پرسید که جایگزین احزاب یادشده «برای جلوگیری از بمب هسته‌ای ایران چیست؟»

لامیا کادور از حزب‌سبزها هم اتهام مماشات با ایران را رد کرد و از ۱۰ بسته تحریمی علیه ایران از سال ۲۰۲۲، احضار سفیر ایران و ارجاع پرونده ایران به شورای حقوق بشر سخن گفت.

رناتا آلت از حزب دموکرات‌های آزاد هم حملات موشکی ایران به اسرائیل را یک نقطه عطف دانست. او به تحریم‌های متعدد اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۱ اشاره کرد و گفت: «مشکل این است که ایران، این تحریم‌ها را دور می‌زند. بیش از نیمی از صادرات ایران به چین و ترکیه است. باید اقدام قوی‌تری علیه تجاوزات ایران و برنامه موشکی آن انجام دهیم».

گروه پارلمانی اتحادیه احزاب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی از دولت آلمان خواست تا پیش‌نویس بسته تحریمی جامعی علیه ایران را در چارچوب اتحادیه اروپا ارائه کند. نمایندگان این فراکسیون تاکید کردند که اروپا تا رسیدن به این هدف هنوز راه طولانی در پیش دارد و دولت آلمان به جای انتقاد کردن از ایران در پلتفرم ایکس (توئیتر سابق) باید پیشتاز اقداماتی تاثیرگذار علیه آن در اتحادیه اروپا باشد.

تحریم گروه‌های مورد حمایت ایران، تحریم‌های تجاری بیشتر، دشوارتر کردن تأمین مالی سپاه پاسداران و رویکرد سخت‌گیرانه‌تر به انتقال فناوری و همچنین تعطیلی مرکز اسلامی هامبورگ به‌عنوان مرکزی برای عملیات سپاه پاسداران در آلمان، موارد دیگری است که در این پیشنهاد آمده است.

گفتنی است که نمایندگان پارلمان اروپا اخیرا با تصویب قطعنامه‌ای، حمله موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل را شدیداً محکوم کردند و خواستار قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌ها و گروه‌های تروریستی شدند. این در حالی است که دولت‌های اروپایی و پارلمان اروپا ظرف هفت ماه گذشته نسبت به نسل‌کشی صهیونیست‌ها در غزه و همچنین اقدامات تروریستی اسرائیل در سوریه از جمله علیه سفارت ایران، سکوت اختیار کرده‌اند. نمایندگان پارلمان اروپا همچنین خواستار گسترش تحریم‌ها علیه رژیم اسلامی به ویژه در عرصه‌های نفت و بانک شدند. آنان همچنین از اتحادیه اروپا خواستند که نقض توافق هسته‌ای از سوی ایران و نقش آن در بی‌ثبات کردن خاورمیانه به ویژه از خلال حمایت از گروه حماس را تأیید کند. یادآور می‌شود طرف اروپایی پس از خروج آمریکا از برجام، خود را در حد پادوی بی‌اختیار آمریکا پایین آورد و به ایران اعلام کرد که قادر به انجام تعهدات ضد تحریمی و خرید نفت ایران یا تجارت متقابل حتی در حد فروش دارو نیست. بنابراین ایران پس از دو سال خویشتنداری اقدام به توقف اجرای تعهدات برجامی کرد.

دیگر خبرها

  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • کنعانی: توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • مخالفت پارلمان آلمان با پیشنهاد تحریم سپاه پاسداران
  • تصویب قطعنامه پارلمان اروپا علیه ایران