Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-05-05@13:13:13 GMT

زندگی‌های اجباری کودکان زیر سقف پوشالی

تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۷۶۷۲۲۹

زندگی‌های اجباری کودکان زیر سقف پوشالی

رکنا: کودکان خانواده‌های بد سرپرست در برابر سیلی از آسیب‌های اجتماعی بی پناهند از خیابان گردی و تکدی گری گرفته تا کارکردن و ازدواج‌های اجباری که در سال‌های گذشته پیامدهای شوم آن در زندگی فرد و جامعه پنهان مانده و موارد انگشت‌شماری از آن به نهادهای حمایتی ازجمله بهزیستی گزارش شده است.

معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان آسیب پنهان ماندن مشکلات ناشی از ازدواج کودکان را برای جامعه بیشتر دانست و گفت: متأسفانه هیچ سازوکاری برای برخورد با خانواده‌هایی که به اجبار فرزندانشان را در سن کم شوهر می‌دهند و به خانه فردی بافاصله سنی بسیار زیاد می‌فرستند و بابت این معامله، پولی دریافت می‌کنند وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

‌در هفت‌ماهه نخست امسال فقط یک مورد از آسیب‌دیدگی به دلیل ازدواج زودهنگام و اجباری به بهزیستی گزارش شده است، اما مسئولان بهزیستی استان اصفهان هم این موضوع را تأیید می‌کنند که ممکن است موارد دیگری از ازدواج اجباری کودکان وجود داشته باشد که زندگی‌شان سر و سامان گرفته و هنوز گذرشان به بهزیستی نیفتاده است.

یک گزارش در 7 ماه

مجتبی ناجی، معاون اجتماعی بهزیستی اصفهان، فروانی آسیب ازدواج کودکان را در اصفهان پایین‌تر از برخی استان‌های دیگر دانست و اعلام کرد: فقر و گاهی نیز نگرش فرهنگی خانواده‌ها، از مهم‌ترین دلایل اجبار فرزندان خانواده به ازدواج‌های اجباری و زودهنگام به شمار می‌آیند که خوشبختانه آمار این آسیب در استان قابل‌توجه نبوده و در هفت‌ماهه نخست امسال تنها یک مورد آسیب از ازدواج کودکان به بهزیستی گزارش شد که آن هم مربوط به دختر 12 ساله‌ای بود که پدرش او را در ازای خرید مواد مخدر Drugs معامله کرده بود.

او با اشاره به آسیب‌پذیری کودکان در خانواده‌هایی که پدر کفایت و صلاحیت سرپرستی ندارد، گفت: اعتیاد یا هر آسیب دیگری که باعث شود خانواده سرپرستی مؤثری نداشته باشند، کودکان را در معرض ازدواج‌های اجباری و زودهنگام قرار می‌دهد که از نظر آسیب‌شناسی باید بپذیریم احتمال نافرجام شدن این ازدواج‌ها بسیار زیاد است.

این روان‌شناس که معتقد است ازدواج کودکان با پیش آگاهی منفی آغاز می‌شود، ادامه داد: ازدواج در سن کم اگر به صورت خرده‌فرهنگ در جامعه یا طایفه‌ای رواج داشته باشد، مشکل خوش‌خیم‌تری است چون هنوز هم در آداب و رسوم برخی از قبایل یا خرده‌فرهنگ‌ها، ازدواج زودهنگام به عنوان یک هنجار دیده می‌شود و در چنین مواردی کمتر با پیامدهای منفی مانند کودک‌آزاری، همسر آزاری و .. روبرو می‌شویم چون عوامل اجتماعی در این خرده‌فرهنگ‌ها مانع از فروپاشی خانواده جدید می‌شوند.

کودکان آسیب‌دیده زیر سایه سکوت

ناجی، نگرانی اصلی بهزیستی را مربوط به ازدواج‌های زودهنگامی بیان کرد که این پدیده، جزو آداب و رسومشان به شمار نمی‌آید. معمولاً در چنین مواردی، نابسامانی‌های اقتصادی و اجتماعی خانواده را وادار به معامله کودک می‌کند که البته همان‌گونه که اشاره شد امسال تنها یک گزارش آسیب به دلیل ازدواج در سن پایین به بهزیستی گزارش شده است.

معاون اجتماعی بهزیستی از آمار کودکانی که پیش از سن قانونی ازدواج می‌کنند، اظهار بی‌اطلاعی کرد و یادآور شد: موردی که از آسیب به دلیل ازدواج اجباری به بهزیستی فرستاده شد، اکنون در مرکز بازپروری زندگی می‌کند و این دختر 12 ساله به دلیل همسر آزاری مراجعه کرد و در زندگی‌نامه‌اش شرح داد که به دلیل ازدواج اجباری، زندگی زناشویی ناموفقی داشته است، البته ممکن است موارد دیگری هم وجود داشته باشد که اکنون زندگی‌شان سر و سامان گرفته و گذرشان به بهزیستی نیفتاده است.

او با تأیید این نظریه که مشکلات ازدواج‌های اجباری کودکان، آسیب بیشتری دارد، ادامه داد: در برخی موارد و با تشخیص مقامات قضایی، برای کودکان پیش از ازدواج حکم رشد صادر می‌شود، اما در مجموع به نظر من در این زمینه خلا و کمبود قانونی نداریم، درست است که زمانی این بحث در مجلس پیش کشیده شد که دختران پس از سن 13 سالگی بتوانند بدون اجازه پدر، ازدواج کنند، اما برخی نمایندگان این سن را بالاتر بردند.

انگیزه‌ها را از بین ببریم

اجتماعی بهزیستی، بهترین راهکار برای مهار مشکل ازدواج اجباری کودکان را از بین بردن انگیزه‌های ازدواج زودهنگام دانست و ادامه داد: در خانواده‌هایی که ازدواج زودهنگام، جزئی از خصوصیات فرهنگی به شمار می‌آید، نمی‌توان در این زمینه دخالت کرد چون فرهنگ یک‌شبه به وجود نمی‌آید و نمی‌توان آن را یک‌شبه تغییر داد، معمولاً چنین آداب و رسومی به مرور زمان دچار تحول و دگرگونی می‌شوند.

وی با اشاره به لزوم برنامه‌ریزی برای کنترل خانواده‌های آسیب‌دیده‌ای که برای رفع مشکلات مالی خود، فرزندانشان را وادار به ازدواج اجباری می‌کنند، گفت: این کودکان معمولاً به خانه فردی بافاصله سنی بسیار زیاد از خودشان فرستاده می‌شوند و در ازای این ازدواج، خانواده کودک پولی دریافت می‌کند تا عدم صلاحیت‌های اخلاقی طرف دیگر ازدواج را نادیده بگیرد، چنین ازدواج‌هایی پاتولوژیک و پر مشکل خواهند بود.

ناجی با تأکید بر این‌که اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی برای تمام خدمات بهزیستی نقش اولیه را دارد، گفت: اگر جامعه درباره این آسیب حساس شده و موارد را با شماره تلفن 123 به بهزیستی گزارش دهد، کارشناسان در قالب مشاوره و مددکاری وارد عمل می‌شوند و از ادامه آسیب برای فرد و خانواده آسیب‌دیده جلوگیری می‌کنند.

ازدواجی که ضامن خوشبختی نیست

این روان‌شناس، بی‌توجهی به مشکلات ازدواج کودکان را باعث بروز ناهنجاری دیگر در جامعه عنوان کرد و افزود: گاهی صلاح و آینده کودک در این است که این ازدواج اجباری محقق نشود، چراکه ازدواج تضمین‌کننده خوشبختی کودک نخواهد بود، بنابراین باید در این زمینه مداخله کرد و خوشبختانه خلا قانونی در این زمینه نداریم.

ناجی نقش اطلاع‌رسانی خانواده و اطرافیان را در جلوگیری از وقوع چنین پیوندهایی تعیین‌کننده معرفی کرد و گفت: دستگاهی حمایتی مانند بهزیستی، در صورتی که با صلاحدید و نظر مقامات قضایی، تشخیص دهد خانواده از نظر توانایی و قابلیت سرپرستی کودک خود ضعف دارد، می‌تواند موضوع سلب حضانت کودک را دنبال کرده و تا زمانی که فرد به سن قانونی برای اشتغال یا ازدواج برسد، در سرپرستی او را به عهده بگیرد.

معاون اجتماعی بهزیستی از نگهداری 420 کودک و نوجوان در خانه‌های امن بهزیستی خبر داد و توضیح داد: 210 کودک از این تعداد زیر 12 سال سن دارند، البته این کودکان گرفتار معجونی از آسیب‌ها هستند، از همه بیشتر این‌که والدین 75 درصدشان معتاد Addicted بوده و توانایی نگهداری از آن‌ها را نداشته‌اند.

طغیان آسیب در حاشیه شهر

کوروش محمدی، رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران، ازدواج در سن کودکی را مشکلی دانست که بیشتر در حاشیه شهر اصفهان تکرار می‌شود و گفت: در مناطق حاشیه شهر، خانواده‌ها به دلیل سطح پایین درآمد، مشکلات حادی برای تأمین معیشت خود و فرزندانشان دارند که این شرایط گاهی آن‌ها را ناگزیر به تکدی گری می‌کند و گاهی ازدواج‌های اجباری دختران در سن کودکی.

او با تأکید بر این‌که در بافت شهری اصفهان به ندرت کودکان مجبور به ازدواج می‌شوند، ادامه داد: تمام مواردی که تاکنون در این زمینه گزارش‌شده مربوط به کسانی بوده که در بافت‌های غیرمجاز یا به اصطلاح حاشیه شهر زندگی می‌کنند.

محمدی درباره نگاه سنتی برخی اقوام در اصفهان نسبت به ازدواج زودهنگام نیز گفت: هنوز هم در بسیاری از مناطق کشور، قدیمی‌ترها اعتقاددارند که دختر در سن 9 سالگی بر اساس دستور دین، آمادگی ازدواج دارد البته ممکن است گاهی شوهر دادن اجباری دختران با این طرز فکر تا سن 15 سالگی هم طول بکشد اما این موضوع را نمی‌توان به عنوان یک آسیب اجتماعی در نظر گرفت چون در چنین مواردی، دختران کم سن و سال همچنان از کمک و حمایت خانواده برخوردارند.

این آسیب‌شناس اجتماعی با اشاره به پیامدهای ازدواج اجباری کودکان، یادآور شد: آسیب فردی و اجتماعی در ازدواج کودکان مربوط به افرادی است که در خانواده‌های پرجمعیت و آسیب‌دیده زندگی می‌کنند و به دلیل مشکلی مانند اعتیاد سرپرست خانواده یا فقر و ... ناگزیر می‌شوند در سن بسیار کم با فردی که از خودشان بزرگ‌تر است یا نگاه ابزاری به کودک دارد، ازدواج کنند که این آغاز مشکلات برای کودک آسیب‌دیده از ازدواج، خانواده و جامعه خواهد بود.

زندگی در محدودیت و فشار

وی مهم‌ترین آسیب ازدواج کودکان را از بین رفتن شأن و منزلت یک انسان دانست و گفت: نادیده گرفتن مقام یک زن می‌تواند در آینده مشکلات جدی برای فرد به وجود بیاورد در نخستین مرحله اعتمادبه‌نفس فرد پس از یک ازدواج اجباری از بین می‌رود، حتی گاهی از آن‌ها بیگاری کشیده می‌شود و امکان استفاده از هیچ‌گونه امکانات و مزایای زندگی خانوادگی را ندارند در یک‌کلام می‌توان گفت که در محدودیت کامل به زندگی ادامه می‌دهند.

محمدی، محرومیت از تحصیل، کار و رفاه اجتماعی را برخی از حقوق پایمال‌شده کودکانی معرفی کرد که مجبور به ازدواج می‌شوند و افزود: حتی گاهی در بسیاری از خانواده‌ها این کودکان که به اجبار ازدواج می‌کنند، تحت فشار و برخورد فیزیکی و آزار و شکنجه Torture جسمی و روحی قرار می‌گیرند در عمل منزلت انسانی آن‌ها زیر سؤال می‌رود که آثار ناخوشایندی در روح و جسم آن‌ها به جا می‌گذارد.

معمای حل نشده یک پدیده پنهانی

رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران تأکید کرد: تاز مانی که هیچ سازوکاری برای پیشگیری از تولید کودک کار و آسیب‌دیده در جامعه تعریف‌نشده است، نمی‌توان به حل چالش‌های شایع برای این قشر امیدوار بود، چراکه ازدواج کودکان پدیده‌ای پنهانی است که معمولاً در حریم خانه اتفاق می‌افتد اما موضوع کودکان کار که به سطح خیابان کشیده می‌شود و آشکار است، نه‌تنها در جامعه ما حل‌نشده بلکه روزبه‌روز شاهد تعداد بیشتری از این کودکان در خیابان‌ها هستیم.

او از بی‌توجهی نهادهای مسئول به پیش‌گیری از آسیب‌های اجتماعی کودکان در بافت حاشیه‌ای شهر انتقاد کرد و گفت: از آنجا که این خانواده‌ها و کودکان از دسترسی شبکه‌های خدمات اجتماعی خارج هستند، هیچ حمایتی برای کاهش آسیب‌هایی مانند ازدواج کودکان و راه یافتن آن‌ها به خیابان وجود ندارد و علاوه بر این، قوانین محکمی نیز در این زمینه نداریم، یعنی این‌طور نیست که اگر کودکی مجبور به کارکردن یا ازدواج شود، سیستم حاکمیت بتواند با موضوع برخورد کند.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید

شیرین شفیعی

 

 

حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:

خانم معلم فاسد با دو دانش آموز 15 ساله اش ارتباط شنیع داشت +عکس وقتی وارد خانه شدم مسعود شوهرم را با یک دختر در حال همخوابی دیدم بلایی شیطانی که آرش بر سر دختر کارخانه دار تهرانی آورد + عکس پسرم به خاطر ارتباط مادرش با غریبه ها خودکشی کرد / همسرم دخترم را هم وارد بازی کثیفش کرد مهم ترین اخبار 24 ساعت گذشته رکنا سود سهام عدالت به حساب مشمولان سهام عدالت واریز شد سیروس پیشنهاد داد و من هم پذیرفتم / صحبت های شیرین زنی که به خاطر کار کثیف دستگیر شد ناگفته های زنان باردار و دختران زیر 10 سال از آزار مردان شیطان صفت دستگیری خانم بازیگر فیلم های ناجور! / او در خیابان چه کرد؟!+عکس کسی از تنهاترین دختر تهرانی خبر دارد / خدیجه در میان اشک و آه رها شد + عکس محاکمه متهمان آدم ربایی برج ساز معروف تهران / متهم اصلی فراری است+ عکس پرونده‌ جنجالی سعید طوسی به کجا رسید؟ / آخرین خبر قتل تازه عروس 16 ساله توسط شوهرش در خاش + جزئیات از تعقیب و گریز پلیسی تا تیراندازی در خیابان های مشهد / این زن و شوهر تبهکار شهر را بهم ریختند+عکس قیمت خودرو داخلی و خارجی دست دوم

منبع: رکنا

کلیدواژه: مواد مخدر Drugs اقتصادی معتاد Addicted شکنجه Torture بهزیستی خانواده کودکان شوم سقف عکس تجاوز ایران دختر زندگی تهران کودک عجیب زن قتل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۶۷۲۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)

حیدری ابهری در کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» روایت‌های کوتاهی را بر اساس منابع پژوهشی و قرآنی درباره زندگی بنیانگذار مکتب تشیع برای کودکان آورده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجموعه‌ 14 جلدی «من اهل بیت(ع) را دوست دارم»، اثری از حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری ابهری است که تلاش دارد در بستری تاریخی، سبک زندگی اهل بیت(ع) را برای کودکان روایت کند. نویسنده برای نگارش این اثر که از سوی نشر جمال منتشر شده، به سراغ منابع متعدد قرآنی و روایی رفته است. هانیه عدالتی، فعال حوزه کتاب، در یادداشتی به معرفی هشتمین مجلد این مجموعه پرداخته؛ جلدی که در آن زندگی رئیس مذهب تشیع، امام صادق(ع) روایت شده است. یادداشت او را می‌توانید در ادامه بخوانید:

امام صادق(ع) در زمان خودشان شاگردان زیادی پرورش دادند و بسیاری از دانشمندان از اقصی نقاط دنیای اسلام برای مسائل علمی به ایشان مراجعه می‌کردند و در جلسات درس امام(ع) شرکت داشتند. کودکان و نوجوانان ما می‌توانند در علم‌آموزی و دیگر فضائل اخلاقی و تربیتی ایشان را الگوی خود قرار دهند. کتاب‌های داستانی با محوریت شخصیت و زندگی امامان معصوم(ع)، بستر تربیتی و آموزشی خوبی برای برای کودکان و نوجوان هستند. در این داستان‌ها علاوه بر اینکه کودک با امام(ع) آشنا می‌شود، به طور غیر مستقیم اخلاق و صفات پسندیده را هم می‌آموزد.

نشر جمال مجموعه‌ 14 جلدی «من اهل بیت (ع) را دوست دارم» را منتشر کرده و در هر جلد به زندگی‌نامه‌ یکی از اهل بیت (ع) می‌پردازد. نویسنده‌ این مجموعه، حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده و محقق در حوزه‌ تعلیم و تربیت کودکان است و آثار متنوعی در زمینه‌ ادبیات دینی کودکان و نوجوانان دارد.

کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» هشتمین جلد از این مجموعه است. مبنای کتاب بر پایه‌ مودت و دوستی اهل بیت(ع) است و کتاب با این جمله شروع می‌شود؛ من امام صادق(ع) را دوست دارم. بعد از آن در معرفی امام به عنوان امام ششم شیعیان به پدر و مادر آن حضرت که امام باقر(ع) و بانو ام‌فروه بودند و جایگاه والای مادر امام از زبان خودِ امام اشاره شده است. یکی از راه‌های ایجاد رابطه‌ دوستی و مودت در جان کودکان نسبت به امام، شاد کردن آنها در شادی اهل‌بیت است. اولین صفحه‌ کتاب، تصویر کودکانی است که به مناسبت 17 ربیع‌الاول که میلاد پیامبر(ص) و امام صادق(ع) است جشن گرفته و خوشحال‌اند. حُسن سلیقه نویسنده و تصویرگر کتاب، حکیمه شریفی در این رابطه ستودنی است.

دوران امامت امام صادق(ع)، همزمان با درگیری حکومت‌های بنی‌امیه و بنی‌عباس بود و این تحولات فرصتی به حاکمان وقت برای سختگیری و ایجاد محدودیت برای شیعیان نمی داد. امام صادق(ع) از این فرصت ایجاد شده استفاده کردند و علوم اسلامی را گسترش دادند و شاگردانی، عالم و دانشمند تربیت کردند. نویسنده این موضوع را به زبان ساده و قابل فهم برای کودکان توضیح داده و در نهایت دلیل معرفی کردن امام صادق(ع) به عنوان رئیس مذهب شیعه را بیان می‌کند.

زمانه زر و زور و گل محمدی!

حیدری ابهری نمونه‌هایی از سبک زندگی امام صادق(ع) در قالب روایت کوتاه آورده تا کودکان با ابعاد متفاوت زندگی ایشان آشنا شوند. در یکی از این حکایت‌ها، از کار کردن و تلاش امام برای به دست آوردن هزینه‌های زندگی، داستانی آورده است. در حکایتی دیگر ضمن آشنایی مخاطب با علم غیب امام، تأکید ایشان را بر احترام به مادر بیان می‌کند. آگاهی از مسلط بودن امام(ع) به تمام زبان‌ها قطعاً برای کودکان جالب و شگفت‌انگیز خواهد بود. در این مورد نمونه‌ای از سخن گفتن امام(ع) به زبان فارسی آورده شده است.

در نهایت، موضوع مسموم شدن و شهادت امام(ع) بیان می‌شود تا مخاطب با سیمای واقعی دشمنان اهل بیت(ع) آشنا شود و بداند که دین اسلام، آسان به دست ما نرسیده است. آخرین ساعات حیات امام صادق(ع) و سفارششان به نماز این‌چنین به تصویر کشیده شده است:

«او در آخرین ساعات زندگی اش، چشمانش را باز کرد و به خانواده‌اش فرمود: همه‌ خویشانم را نزد من بیاورید. انگار امام(ع) کار مهمی با آنان داشت. وقتی خویشاوندان حضرت آمدند، امام(ع) در مورد اهمیت نماز با آنها صحبت کرد. حضرت به آنها هشدار داد که هرگز نسبت به نماز بی‌توجه نباشند و آن را سبک نشمارند.»

در پایان کتاب معرفی مختصر و شناسنامه‌ای و سه نمونه از سخنان نورانی حضرت آمده است کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» درکتابنامه‌ رشد آموزش و پرورش معرفی شده و مناسب کودکان 8 تا 12 سال است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نرخ جمعیت در قزوین بحرانی است/ روند کاهشی در مرکز استان
  • نرخ جمعیت در قزوین بحرانی است / کاهش جمعیت در مرکز استان
  • همکاری ۲۰۰ داوطلب هلال‌احمر زنجان در نذر سلامت
  • مصونیت از آسیب‌های اجتماعی با ویدئو کتاب‌های مهارتی برای کودکان
  • همکاری ۲۰۰داوطلب هلال احمر زنجان در نذر سلامت
  • همکاری ۲۰۰داوطلب هلال زنجان در نذر سلامت با قرارگاه جهادی الکفیل
  • برگزاری جشن‌های مادرانه در مساجد برای ترغیب مادران به فرزندآوری
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • کاهش کودکان کار در پایتخت
  • نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی