Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-29@12:22:38 GMT

تعبد بدون عقلانیت، شایسته مقام انسانیت نیست

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۰۸۷۱۳

تعبد بدون عقلانیت، شایسته مقام انسانیت نیست

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن رمضانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی امروز 13 آذرماه در نشست علمی«بررسی وضعیت علوم عقلی در حوزه‌های علمیه» که در خبرگزاری رسا در قم برگزار شد با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) مبنی بر اینکه ستون و استوانه اصلی انسانیت انسان، عقل و عقلانیت است گفت: اگر از انسان عقل را بگیریم انسان نخواهد بود و بر همین اساس است که حکما مراتب عقل انسان مانند عقل مستفاد و اتصال به عقل فعال و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. را تشریح کرده‌اند.

تعبد بدون عقل شایسته انسان نیست

عضو هیئت مدیره مجمع جهانی حکمت اسلامی تصریح کرد: گرچه علوم به دو بخش علوم نقلی و عقلی تقسیم می‌شود ولی علوم نقلی ما تا از منظر عقلی هم قابل دفاع نباشد قابل پیگیری نخواهد بود و گرچه اعمال را هم به تعقلی و تعبدی تقسیم می‌کنیم ولی همان تعبد را هم باید از پایگاه عقل و عقلانیت اثبات کنیم تا تعبد معقول شکل بگیرد زیرا تعبد کورکورانه و بی منطق و خالی از معیارات عقلی متناسب با مقام انسان و انسانیت او نیست.

رمضانی بیان کرد: احکام هم به دو نوع تکوینی و تشریعی تقسیم می‌شوند؛ اما در عین حال تشریع ما هم برخاسته از تکوین است و پیوند این دو قابل پذیرش است؛ شاید موسس حوزه علمیه قم، آیت الله حائری یزدی وقتی مورد سؤال قرار گرفت که معقول خوانده‌ای و فرمود گرچه معقول نخواندیم ولی عقل داریم مراد یعنی همین منقولی است که در اختیار او است و براساس آن حرکت می کنیم و این منقول هم عقلانی است.

وی با بیان اینکه دو جور می‌توان از عقل بهره برد افزود: یکی عقل غیرمرتب، غیرمربا و غیرمنظم و دیگری عقل منظم و مربا، قانونمند است؛ درست است که همه انسان‌ها جز مجانین و ... دارای عقل عرفی و متعارف هستند، ولی یک وقت سخن از سامان‌دهی و نظام بخشی به عقل است و در علوم عقلی و فلسفه است که عقلانیت انسان سامان‌بخشی و منظم و مرتب می‌شود.

وی ادامه داد: در فضای عقلی، همه علوم با فضای عقلانی طرح می‌شوند اما گاهی عقلانیتی است که نظام مدونی در آن نیست و گاهی حساب و کتاب و موضوع و محمول و احکام و تبعات دارد؛ در فضای فلسفه ما دنبال این نوع عقلانیت هستیم چه در الهیات، طبیعیات و ریاضیات و موسیقی و هندسه و ... .

حیات انسانی بدون عقل ممکن نیست

رمضانی اظهار کرد: فلسفه، دنبال حق و حقانیت با ابزار عقل و عقلانیت است و حق چیزی است که باید به زیارت او نائل شد چه حق مطلق و چه حقوق نسبیِ زیرمجموعه این حق مطلق لذا باید اعتراف کرد گرچه برای برخی سخت است ولی بدون فلسفه نمی‌توان حیات انسانی داشت، می‌توان صورت حیات انسانی داشت اما حیات انسانی معقول و مدون و مرتب نمی‌‍توان داشت.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی  بیان کرد: در فضای کاربردی کردن فلسفه، در سنت فلسفی ما فلسفه به دو بخش نظری و عملی تقسیم شده و بعد عملی ناظر به کاربردی کردن این مقوله در ابعاد فرد و خانواده و جامعه بوده است و در قسمت نظری هم بود و نبود ها بحث می شده است.

فربگی فلسفه نظری در شرق

رمضانی تصریح کرد: متاسفانه در شرق بیشتر به سمت بایدها و نبایدها و فلسفه نظری رفته‌ایم و این بعد فربه شده است که قابل مقایسه با غرب به لحاظ گستردگی نیست ولی در بعد عملی، غربی‌ها بیشتر از ما کار کردند و عمده نظر و کارشان را به مقوله کاربردی کردن فلسفه برده‌اند که در حوزه ما به فراموشی سپرده شده است.

این استاد فلسفه و عرفان حوزه علمیه اظهار کرد: بدون حمایت بزرگان حوزه ما نمی‌توانیم به این اهداف برسیم؛ اگر در راس حوزه یعنی مراجع حمایت را داشته باشند قطعا موفق می شویم ولی اگر مخالف و یا بی تفاوت در برابر این علوم باشند و آن را ضد دینی و ضدشرعی بدانند انتظار موفقیت نباید داشته باشیم.

رمضانی با  تاکید بر استعدادشناسی طلاب در بدو پذیرش اظهار کرد: برخی طلاب در بعد فلسفه استعداد دارند و باید گزینش شده و تربیت ویژه پیدا کنند و طلابی که برای تبلیغو تفسیر و ... مناسب هستند جدا شوند و آفت زدائی و آسیب‌شناسی هم در خصوص فلسفه و علم عقلی باید داشته باشیم.

شرع ثمره درخت عقل است

وی با اشاره به رابطه عقل با دین و حیا و روایتی در مورد حضرت آدم بیان کرد: حضرت آدم وقتی مخیر شد میان این سه یکی را برگزیند عقل را برگزید زیرا حیا و دین هم وقتی حیا و دین واقعی است که عقلانی باشد و انسان بر پایه عقلانیت به آن برسد زیرا شرع ثمره‌ای است که بر درخت عقل می‌روید؛ پیامبر چون عقل کل است می‌تواند حقائق را خوب تشخیص بدهد و هم خوب تشخیص می‌دهد که در هر بعد از ابعاد انسانی چه کاری انجام دهد و چه کاری را نکند.

همچنین در این نشست، علیرضا استادیان، دبیر نشست با بیان اینکه مباحث علوم عقلی  در دهه‌های گذشته مورد بحث بوده است گفت: استادانی مانند علامه و امام خمینی با سختگیری‌هایی در حوزه مواجه بودند و حتی منجر به شکست کوزه آبی شد که فرزندشان از آن آب خوردند ولی امروز به یک رشته مستقل تبدیل شده و مورد توجه است.

وی افزود: امروز همایشاتی مانند حکیم تهران برگزار شده و می‌شود و انفتاحی نیز برای استادان و محققان این عرصه ایجاد و پیشرفت خوبی هم داشته‌ایم که البته این پیشرفت باید با اقتضائات، نسبت‌سنجی شود.

انتهای پیام

 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا خسروپناه علوم عقلی حوزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۰۸۷۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر علوم: تعداد کمی از اساتید در سطح دانشگاه‌ها اخراج شدند/ هیچ اخراجی بدون دلیل و با نگاه سیاسی نبوده است

به گزارش جماران؛ به نقل از ایرنا، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: موضوع جوسازی در خصوص اخراج استادان صحت ندارد، آنها چشم‌وچراغ دانشگاه و جامعه هستند که همواره از توان علمی و تخصصی این نخبگان برای پیشرفت کشور بهره خواهیم برد.

محمدعلی زلفی‌گل روز شنبه در حاشیه کلنگ زنی یک طرح آموزشی دانشگاه یاسوج در جمع خبرنگاران اظهار کرد: به طور یقین هیچ اخراجی بدون دلیل و با نگاه سیاسی و یا بدون توجه به توانمندی‌های و ظرفیت های آنها نبوده است.

وی افزود: استادان سرمایه‌های جامعه و افتخار جامعه دانشگاهی هستند و یک سری قوانین و مقررات وجود دارد که هر کسی آن را رعایت کند، هیچ مشکلی برایش پیش نمی‌آید.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: برای نمونه یک عضو هیات‌ علمی باید نظم کلاس، اداری و حرفه‌ای را به طور کامل رعایت کند، چنانچه یک عضو هیات‌ علمی نتواند ترفیع سالانه‌اش را بگیرد شامل رکود علمی می‌شود.

زلفی‌گل عنوان کرد: به‌هرحال باید تبدیل وضعیت اعضای هیات‌علمی توسط مرجع ذی‌صلاح بررسی و تأیید شود.

وی ابراز کرد: تعداد کمی از اساتید در سطح دانشگاه‌ها اخراج شدند و بدون تردید مشکلاتی در زمینه آموزش، پژوهش و موارد دیگری داشتند، خیلی از این افراد بازنشسته بودند که جزو افراد اخراجی قلمداد شدند.

محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صبح امروز شنبه (هشتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳) به شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کرده است.

حضور در دانشگاه یاسوج و افتتاح سردر دانشگاه، زیارت مقبره شهید گمنام، کلنگ‌زنی دومین خوابگاه متاهلی، بازدید از چندین پروژه فعال و در حال ساخت و مصاحبه با شبکه سراسری به صورت زنده از خبر ۱۴ و نشست با اعضای هیات رئیسه دانشگاه یاسوج از برنامه های این سفر است‌.

همچنین نشست آمایش آموزش عالی با حضور امام جمعه، استاندار، رؤسای دانشگاه ها ، نشست با اعضای هیات علمی در قالب جلسه گرامیداشت هفته معلم (استاد) و تجلیل از برگزیدگان و سرآمدان علمی از دیگر برنامه‌های این سفر یک روزه است.

دیگر خبرها

  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • پیشرفت علمی بدون داشتن علوم پایه قوی امکان پذیر نیست
  • وزیر علوم: تعداد کمی از اساتید در سطح دانشگاه‌ها اخراج شدند/ هیچ اخراجی بدون دلیل و با نگاه سیاسی نبوده است
  • وزیر علوم : موضوع جوسازی در خصوص اخراج استادان صحت ندارد
  • وزیر علوم: جوسازی‌های ایجادشده در خصوص اخراج استادان صحت ندارد
  • وزیر علوم از دلیل اخراج استادان دانشگاه پرده برداشت
  • جوسازی‌های ایجادشده در خصوص اخراج استادان صحت ندارد
  • تعاون راهکاری علمی، عملی و عقلی برای مشارکت مردم در تولید
  • ویژه‌برنامه استاد مجتهدی با عنوان «یک‌عمر معلم» برگزار می‌شود
  • خلاصه بازی آلومینیوم و پرسپولیس؛ بدون شک بهترین بازی سال‌های اخیر ایران + ویدئو