Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، پنجمین همایش ملی روز علوم اجتماعی به همت گروه جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی و انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری سایر انجمن‌های علوم اجتماعی، صبح امروز در دانشکده ادبیات دانشگاه خوارزمی برگزار شد.

علیرضا شجاعی‌زند، استاد دانشگاه تربیت‌ مدرس در اولین پنل این همایش درباره دفاع از تحول علوم انسانی سخنرانی کرد و گفت: تحول در علوم انسانی با بومی‌سازی علوم انسانی و دینی‌سازی آن، سه مقوله متفاوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه گاهی این سه مقوله با هم خلط می‌شوند. می‌توان به دنبال تحول علوم انسانی و بومی‌سازی علم رفت بی‌آنکه لازم باشد علم را دینی کنیم. به بیان دیگر، این سه مقوله لازم و ملزوم یکدیگر نیستند.

وی افزود: تحول در علوم انسانی از نظر من یعنی رفع نقصان و خطاهای مبنایی در علوم انسانی رایج. منظور من از نقصان‌ها در این علم عبارت است از؛ خطای ناشی از نادیده گرفتن جنبه‌های بومی‌سازی، خطا در مبانی فلسفه علوم و متافیزیک و ملاحظات ارزشی و ایدئولوژیک پنهان در علوم. ساحت‌های مختلف علوم انسانی را باید از یکدیگر تفکیک کرد. بنده در اینجا به پنج ساحت اشاره می‌کنم؛ ۱ـ ساحت روش و حجیت ۲ـ خاستگاه عالم و نظریه‌پرداز ۳ـ موضوع‌یابی و مسئله‌شناسی ۴ـ خاستگاه و منشأ نظریات ۵ـ به‌کارگیری نظریات

این استاد دانشگاه تربیت‌ مدرس تصریح کرد: بومی‌سازی در مورد اول که موضوعیت ندارد، ولی در مورد دوم که مربوط به بومی‌سازی عالم است، یک ایده‌آل و آرزو است اما بومی‌سازی در موارد ۳ تا ۵ یک امر بدیهی و ضروری است.

شجاعی‌زند گفت: بومی‌سازی در برخی دانش‌ها بلاموضوع است مانند ادبیات، تاریخ و جغرافیا. در این دانش‌ها بومی‌سازی، نقض غرض است، اما برخی از علوم مثل جامعه‌شناسی فقط باید بومی باشند و نمی‌توانند یک علم UNIVERSIAL باشند. خطای نساختن جامعه‌شناسی بومی به گردن ما است نه غربی‌ها، چون ما فکر می‌کردیم که می‌توانیم جامعه‌شناسی بومی آنها را تعمیم دهیم و خود استفاده کنیم.

وی اظهار داشت: در مورد خطاها و نقصان‌هایی که در رابطه با تحول علوم انسانی اشاره کردم، لازم است بگویم که خطای مربوط به مبانی فلسفه علوم و متافیزیک ناشی از خطاهای وارد بر ساحت متافیزیکی است؛ مثل غلبه رویکردهای پوزیتیویستی و ایده‌آلیستی اما خطای سوم که خطای ملاحظات ارزشی و ایدئولوژیک پنهان در علوم است، در پسِ علوم انسانی است که باید شناسایی و رفع شود.

این استاد دانشگاه تربیت‌ مدرس خاطرنشان کرد: علت اینکه علوم درگیر گرایش‌های ایدئولوژیک می‌شود این است که انسان راه فراری از ایدئولوژی ندارد و راه‌حل امروز ما در مقابل علم سکولار، ایدئولوژی‌زدایی و بازگشت به علم است. هدف تحول علوم انسانی، نقد مبنایی، مبانی معرفتی و آمیختگی ایدئولوژیک است.

انتهای پیام

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۰۸۸۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر علوم: وقتی آزادی در دانشگاه لگد مال می‌شود، به حرمت دانشگاه و دانشگاهیانمان در ایران می‌بالیم

وزیر علوم گفت: وقتی که آزادی در دانشگاه لگد مال می‌شود و حمایت و دفاع از مظلوم جرم تلفی می‌شود، به حرمت دانشگاه و دانشگاهیانمان در ایران عزیز اسلامی می‌بالیم.

به گزارش تسنیم، محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با انتشار پست‌هایی در خصوص خیزش دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا در صفحه مجازی خود اعلام کرد: وجدان بیدار دانشگاهیان دانشگاه‌های جهان در مقابل درندگی، نسل کشی، کشتن غیر نظامیان، بانوان و کودکان در غزه خروشید.

وی همچنین در پست‌های دیگری عنوان کرد: «وقتی که آزادی در دانشگاه لگد مال می‌شود و حمایت و دفاع از مظلوم جرم تلفی می‌شود، به حرمت دانشگاه و دانشگاهیانمان در ایران عزیز اسلامی می‌بالیم. یورش پلیس آمریکا به تجمع دانشجویان این بار در دانشگاه تگزاس، تظاهرکنندگان تنها خواستار توقف نسل کشی در غزه هستند.

بنی آدم اعضای یکدیگرند

که در آفرینش ز یک گوهرند

چو عضوی به درد آورد روزگار

دگر عضوها را نماند قرار

این اعتراضات حکایت از وجدان بیدار دارد، مسئولین آمریکا، به ندای وجدانتان گوش دهید، درندگی، نسل کشی، کشتن غیر نظامیان، بانوان و کودکان دور ازشان بشر و بشریت است، یادتان باشد، خیلی زود دیر می‌شود.

امان از وقتی که خدا بخواهد و امان از وقتی که خدا نخواهد، عزت و ذلت دست خداست، خداوند قدرت مطلق است، با خدا در نیفتید، خدا را باور کنید، خداوند با مظلومان است، خون مظلوم تاوان سختی دارد.»

وی همچنین صبح امروز در میان جامعه دانشگاهی استان کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد: وقتی جامعه دانشگاهی دنیا در مقابل جنایت‌های اسرائیل بایستند حتما معادله عوض می‌شود و دنیا در مقابل این نسل‌کشی موضع‌گیری خواهد کرد و سازمان‌های بین‌المللی تصمیمات جدی‌تری خواهند گرفت.

وی تأکید کرد: از همه دانشگاه‌های کشور و دنیا می‌خواهم در مقابل نسل‌کشی در غزه، درندگی و کشتن غیرنظامیان زنان و کودکان از خود حساسیت نشان دهند.

دیگر خبرها

  • طرح تحول علوم انسانی در دانشگاه خوارزمی اجرا می‌شود
  • وزیر علوم: وقتی آزادی در دانشگاه لگد مال می‌شود، به حرمت دانشگاه و دانشگاهیانمان در ایران می‌بالیم
  • برخی جو سازی‌ها در زمینه اخراج استادان صحت ندارد
  • واکنش وزیر علوم به یورش پلیس آمریکا به دانشجویان
  • مدافع رم سکته را رد کرد و به تمرینات برگشت
  • رقابت ۱۵هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی
  • به دنبال برطرف کردن چالش نیروی انسانی در مراکز درمانی هستیم
  • بومی‌سازی دستگاه مورد نیاز گلخانه‌های صنعتی
  • ما از تحقیقات غرب در حوزه فلسفه اسلامی بی‌اطلاع هستیم
  • «مهاجرت» توازن توانمندی‌های توسعه‌ای را دگرگون می‌سازد