Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@13:16:26 GMT

واگذاری مرجعیت جف فرصتی مغتنم برای محیط زیست کشور

تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۲۷۴۵۲

واگذاری مرجعیت جف فرصتی مغتنم برای محیط زیست کشور

تهران- ایرنا- هیات وزیران واگذاری مرجعیت ملی (فوکال پوینت) تسهیلات جهانی محیط زیست (GEF) به سازمان حفاظت محیط زیست را (پس از سه دهه تصدی آن توسط وزارت امور خارجه) به تصویب رساند که فرصتی مغتنم برای محیط زیست کشور است.

به گزارش روز چهاشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، این واگذاری از آن جهت اهمیت دارد که اختیارات سازمانی که باید سیاست گذار امور محیط زیست و پاسدار صیانت از آن باشد، متأسفانه به دلیل عدم شناخت، از گذشته ‌های دور در دستگاه دیگری قرار داده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


تسهیلات جهانی محیط زیست همانگونه که از عنوان آن معلوم است پشتوانه بین‌المللی و البته ارزشمندی است که منابع آن، توسط کشورهای عضو سازمان ملل متحد تامین می شود.
از سویی بر اساس بررسی‌ های انجام شده و با وجود تلاش‌های مسئولان قبلی این مرجعیت، برخورداری ایران از تسهیلات یاد شده، در کمترین میزان خود بوده و از کشورهای سوریه و عراق نیز کمتر است.
هیات وزیران با تصمیم منطقی، آزمون مهمی را پیش روی این سازمان قرار داده است، روشن است در حال حاضر شرایط اقتصادی و بین المللی ویژه ناشی از تحریم ‌های بی‌سابقه و یک طرفه آمریکا حتی مجامع علمی و بین المللی را نیز وادار کرده است تا به رغم میل باطنی حمایت ‌های قانونی و تکلیفی خود را از فعالیت‌ها و پروژه‌های بشر دوستانه و محیط زیستی متوقف یا کمرنگ کنند، بدون تردید شایستگی ‌های مورد انتظار از همکاران سازمان محی زیست در استفاده از این دستاورد، موجب تحولات بیشتری خواهد شد که به تدریج روند احیای محیط زیست کشور را به همراه خواهد داشت.
مصوبه یاد شده هیات وزیران دارای جزء دیگری هم هست که برخی از منتقدان با تحلیل وارونه یا در خوشبینانه ترین حالت با اطلاع کم از سوابق امر، دستاوردهای پیش گفته را با ایجاد هجمه، ناچیز جلوه دهد.
هیات وزیران در همان جلسه، وزارت جهاد کشاورزی را به عنوان 'مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی' و تمامی پروتکل‌های مرتبط تعیین کرد. برخی مدیران سابق سازمان حفاظت محیط زیست که در حال حاضر در سازمان حضور ندارند، بدون اشاره به برکات انتقال مرجعیت ملی تسهیلات جهانی محیط زیست، مدعی شده‌اند که 'سازمان حفاظت محیط زیست مرجعیت ملی تنوع زیستی را بعد از دو دهه به وزارت جهاد کشاورزی بخشید!' اکنون مشکل سازمان این نیست که به مطالب غیر علمی و به ویژه مطالبی که فاقد صحت است پاسخ دهد، اما اهمیت موضوع تنوع زیستی و این دلیل که نشر این اظهارات ناصحیح، ممکن است افکار عمومی و اندیشه همکاران در سازمان حفاظت محیط زیست تأثیر داشته باشد، بر آن هستیم تا موارد زیر را با هدف روشن شدن اذهان عمومی و به ویژه به همکاران و دوست داران واقعی محیط زیست تقدیم کنیم:
1) مرجعیت ملی تنوع زیستی (CBD Focal Point) هرگز در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست قرار نداشته است. طی دو دهه گذشته وزارت امور خارجه بدون اخذ هر گونه مصوبه قانونی یا مصوبه هیات محترم وزیران، مدیران و کارشناسان خود را به عنوان مرجع ملی (فوکال پوینت) معرفی کرده بود.
2) بر اساس ماده 11 قانون ایمنی زیستی، مصوب 1388 مجلس شورای اسلامی، مرجعیت ملی یکی از پروتکل‌های ذیل کنوانسیون تنوع زیستی (پروتکل کارتاهنا)، به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است.
3) 'پروتکل ناگویا' ذیل کنوانسیون تنوع زیستی، مربوط به دسترسی و تسهیم منافع گونه‌های غذا و کشاورزی است که مذاکرات مرتبط را نیز طی سالیان متمادی به طور عمده همکاران بخش کشاورزی انجام داده اند.
4) وزارت جهاد کشاورزی برخلاف ادعای انجام شده تنها بهره بردار تنوع زیستی نیست. بلکه حفظ و صیانت بخش عمده ای از پوشش گیاهی عرصه‌هایی که تنوع زیستی را در دل خود جا داده‌اند (جنگل‌ها، مراتع و بیابان‌ها) مطابق قانون، بر عهده وزارت جهاد کشاورزی، از جمله سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری است. در کشورهایی که مرجعیت ملی تنوع زیستی بر عهده سازمان یا وزارت محیط زیست قرار دارد، جنگل ها، مراتع و شیلات نیز جزو محیط زیست هستند. در ایران، سازمان حفاظت محیط زیست سیاستگذار، ناظر و راهبر تنوع زیستی است.
5) هیات وزیران با درک صحیح موضوع و ا پیگیری‌های سازمان حفاظت محیط زیست، مقرر و تأکید کرده است که مرجعیت ملی موضوعات اختصاصی ذیل کنوانسیون (مانند زیستگاه‌های طبیعی و تنوع زیستی دریایی) بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست قرار داشته باشد.
یادآوری این موضوع ضروری است که واگذاری مرجعیت ملی تنوع زیستی از یک دستگاه بدون ارتباط ماموریتی (وزارت امور خارجه)، به یک دستگاه هم اندیش و همکار مرتبط با سازمان حفاظت محیط زیست، گامی رو به جلو ارزیابی می شود.
به هر حال مرجعیت تنوع زیستی مانع از اعمال مدیریت، سیاستگذاری و نظارت این سازمان نخواهد بود و سازمان حفاظت محیط زیست با اختیاراتی بیش از گذشته به انجام وظایف حاکمیتی خود اهتمام خواهد ورزید.
این واگذاری در 13 آبان ماه انجام شد.
علمی 9014**2017

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي محيط زيست جف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۲۷۴۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برخورد جدی با پروژه‌های فاقد پیوست محیط زیستی/ تدوین کتاب برای آشنایی دانش‌آموزان با محیط زیست

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: لازم است پیوست رسانه‌ای در کارکرد‌ها و فعالیت‌های محیط زیست در اولویت قرار گیرد و همه ظرفیت‌های مردمی‌سازی محیط زیست به کار گرفته شود تا سال جهش تولید با مشارکت مردم یک الگو در حوزه محیط زیست باشد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم بر لزوم نهادینه شدن این شعار در حوزه محیط زیست تاکید کرد و با اشاره به لزوم استفاده از ظرفیت‌های رسانه‌ای در این زمینه، اظهارکرد: لازم است پیوست رسانه‌ای در کارکرد‌ها و فعالیت‌های محیط زیست در اولویت قرار گیرد و همه ظرفیت‌های مردمی‌سازی محیط زیست به کار گرفته شود تا سال جهش تولید با مشارکت مردم یک الگو در حوزه محیط زیست باشد.


سلاجقه در جمع مدیران کل ستادی و استانی محیط زیست با بیان اینکه رسانه نقش مهمی در ارتقای آگاهی و دانش مردم نسبت به اهمیت محیط زیست و ضرورت حفظ آن دارد، اضافه کرد: اطلاع‌رسانی دقیق از حوزه تخصصی و علمی محیط زیست در تغییر نگرش افراد به این مجموعه و تلاش برای حفظ محیط زیست موثر است، از این رو همه کارکرد‌ها و فعالیت‌های محیط زیست می‌بایست پیوست رسانه‌ای داشته باشد.

وی با بیان اهمیت و جایگاه محیط زیست ادامه داد: رسانه می‌تواند زمینه‌ای برای مشارکت مردم به‌خصوص سازمان‌های مردم نهاد در حراست از محیط زیست شود و قطعا اطلاع‌رسانی از اهمیت و جایگاه محیط زیست در زندگی بشر، تاثیر بسزایی در الگوسازی نحوه رفتار با محیط زیست دارد.

معاون رییس جمهوری در ادامه از فعال شدن خانه‌های محیط زیست نام برد و آن را اقدامی برای جلب مشارکت مردم در نگهداری و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست دانست و افزود: خانه‌های محیط زیست بستری برای مردمی‌سازی محیط زیست محسوب می‌شود و سیاست سازمان حفاظت محیط زیست در دولت سیزدهم مردمی شدن و مشارکت و همراهی مردم در فعالیت‌های محیط زیستی است که راه اندازی خانه‌های محیط زیست یکی از همین راهکار‌ها برای جلب مشارکت مردمی محسوب می‌شود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: محیط زیست سالم بستر توسعه و حیات پایدار است و هدف سازمان حفاظت محیط زیست در تشکیل این خانه‌ها، نهادینه کردن و فعال شدن شهروندان در حفظ محیط زیست است تا حساسیت نگهداشت در میان مردم افزایش یابد و به جامعه و شهر‌های سالم‌تری دسترسی داشته باشیم.

سلاجقه افزود: واقعیت این است که سیاستگذاری دولت در مورد محیط زیست در عین حال که شرط لازم است، ولی کافی نیست و ضرورت دارد که جامعه نیز در این کار مشارکت داشته باشد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور اضافه کرد: موضوع مهم مشارکت همه مردم برای حفظ محیط زیست در اصل ۵۰ قانون اساسی مورد تاکید قرار گرفته است. محیط زیست میراث آتیه ما و بین نسلی است و همه مردم مکلف به ایفای نقش در حفظ آن هستند و به عبارتی در این حوزه باید از ظرفیت‌های مردم بهره گرفت و راه‌اندازی خانه‌های محیط زیست همان بستر برای مشارکت مردم در همکاری با دولت در حفاظت از محیط زیست است.

سلاجقه اضافه کرد: این سازمان تلاش دارد کار‌های بنیادین انجام دهد، تا سازمان محیط زیست کشور از این موضوع بهره‌مند شود و در آیین‌نامه و دستورالعمل‌های اجرایی نیز نحوه تولید محتوا، مدیریت، فعالیت‌ها و بحث‌های نظارتی تدوین شده است.

وی با بیان اینکه هدف سازمان محیط زیست در سطح کشور نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از محیط زیست با استفاده از ظرفیت خود مردم است، ادامه داد: با این اقدام هم شرایط حفاظت از حوزه محیط زیست فراهم شده است و هم حساسیت‌های عمومی در میان مردم برای حفاظت از این حوزه بیشتر می‌شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین با بیان اینکه حساسیت مردم نسبت به موضوعات محیط زیستی ستودنی است، تاکید کرد: محیط زیست جزو حقوق عامه است و با جاه‌طلبان در این حوزه مقابله می‌کنیم.

معاون رییس جمهور اضافه کرد: مشکلات محیط زیستی کشور باید به‌صورت علمی حل شود و در این زمینه نیازمند ارتقای دانش شهروندان و فرهنگ سازی هستیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، سلاجقه از برنامه این سازمان برای تدوین کتاب‌هایی برای آشنایی دانش‌آموزان با بنیان‌های محیط زیست خبر داد و گفت: این کتاب‌ها با هدف آموزش و صیانت از محیط زیست برای مناطق جغرافیایی تدوین می‌شود.

وی با اشاره به دغدغه شهروندان در اجرای طرح‌های عمرانی و صنعتی برای حفظ محیط زیست گفت: اگر پروژه‌ای در کشور پیوست محیط زیستی نداشته باشد، قطعا با آن برخورد خواهیم کرد.

دیگر خبرها

  • ۵۰۰۰ میلیارد تومان عوارض آلایندگی کجا هزینه شد؟/اجرای پروژه محیط زیستی که ٣٠ سال طول کشید؟
  • مجمع خیران مشارکتی طرح‌های محیط زیستی در ۳۱ استان کشور تشکیل می‌شود
  • خیز سازمان حفاظت محیط زیست برای ایجاد مجمع خیرین در استان‌ها
  • عزم سازمان محیط زیست برای ایجاد مجمع خیرین در استان‌ها
  • زمین پاک فرصتی برای افزایش آگاهی درباره مسائل زیست‌محیطی
  • برخورد جدی با پروژه‌های فاقد پیوست محیط‌زیستی
  • برخورد جدی با پروژه‌های فاقد پیوست محیط زیستی/ تدوین کتاب برای آشنایی دانش‌آموزان با محیط زیست
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: با پروژه‌های فاقد پیوست محیط زیستی برخورد جدی می کنیم
  • برخورد جدی با پروژه‌های فاقد پیوست محیط زیستی
  • پروژه‌های عمرانی و صنعتی باید پیوست محیط زیستی داشته باشند