Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@14:58:29 GMT

بی‌دانشی شاعران‌ کتاب‌های شعر جدید

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۶۰۳۷۰

بی‌دانشی شاعران‌ کتاب‌های شعر جدید

شهریار وقفی‌پور با اشاره به بی‌دانشی شاعران‌ کتاب‌های شعر جدید می‌گوید بسیاری از کتاب‌های شعر منتشرشده در یکی دو سال اخیر نشانگر آن است که شعر امروز بیشتر به سمت دو جریان ساده‌نویسی و شعر زبان گرایش پیدا کرده‌ و تخیل عنصر غایب شعر است.

به گزارش ایسنا، این شاعر و مترجم با اشاره به کتاب‌هایی که امسال برای داوری اولین مرحله جایزه شعر «احمد شاملو» خوانده است، گفت: جریان ساده‌نویسی که تا حدودی نیز مد شده است، برخی کتاب‌ها را تا حد دفترچه خاطرات تقلیل داده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در برخی کتاب‌ها نیز به خاطر افراط در فرمالیسم، شعر دیگر حضور نداشت، شعر تنها به تکنیک صرف بدل شده بود، گویی شابلونی وجود داشته که شاعر بر اساس آن شعر نوشته است. البته نمی‌توان گفت همه کتاب‌ها در این دو جریان عمده می‌گنجید؛ مجموعه شعرهایی هم بود که در آن تکنیک به مثابه خود تکنیک به کار برده شده بود و نه هدف، که این‌ها به شعر نزدیک‌تر شده بودند.

او افزود: اندک کتاب‌هایی نیز بود که شعرشان وجه خیالی خوبی داشت اما متأسفانه تعداد این کتاب‌ها کمتر بود. می‌توان گفت مهم‌ترین نشانه و سرنخ برای شعر بودن یک نوشته تخیل است که متأسفانه این عنصر در بسیاری از کتاب‌ها غایب بود.

این منتقد ادبی با اشاره به این‌که به جز چند کتاب، بخش زیادی از آثار از بی‌دانشی شاعران‌شان حکایت می‌کردند، گفت: منظور از ‌بی‌دانشی این نیست که کلمه یا جمله اشتباهی در شعر به کار رفته باشد، بلکه منظورم این احساس است که شاعر نتوانسته با سنت شعری جهان ارتباط معناداری برقرار کند.

وقفی‌پور که با ستاد خبری چهارمین دوره جایزه شعر احمد شاملو گفت‌وگو می‌کرد برگزاری این جایزه را در پررنگ‌تر شدن رویکرد اجتماعی در شعر موثر دانست و افزود: یکی از ویژگی‌های مثبت جایزه شعر احمد شاملو این است که خیلی صریح می‌گوید که به دنبال چه نوع شعری است. در واقع حرفش این نیست که ما می‌خواهیم بهترین کتاب شعر یا بهترین شاعر را پیدا کنیم، بلکه می‌گوید در پی انتخاب بهترین شعری است که در این سنت می‌گنجد؛ سنتی که در شعر فارسی با احمد شاملو مشخص شده؛ یعنی آوانگارد بودن، مدرن بودن، دغدغه‌های خاص شعری داشتن و همین‌طور اجتماعی بودن. جایزه شاملو به دنبال چنین شاعری می‌گردد و این‌که در فراخوان چنین ویژگی‌هایی را اعلام می‌کند، بدان مفهوم نیست که می‌خواهد بگوید تنها سنت شعری خوب چیزی است که ما انتخاب می‌کنیم یا به دنبال آن هستیم، بلکه به زعم من در پی زدودن توهمی است که اغلب در برخی جوایز دیگر صورت می‌گیرد.

این نویسنده گفت: امروزه هیچ معیار مطلقی برای انتخاب شعر یا داستان خوب وجود ندارد و حداقل کاری که می‌توانید بکنید این است که بگویید قصد دارید چه نوع شعر یا ادبیاتی را پیش ببرید. مثلاً برگزارکنندگان جایزه «کتاب سال» مسلما به دنبال این هستند تا کتابی را انتخاب کنند که با سیاست‌های رسمی در تناقض نباشد؛ حتا اگر آن را تبلیغ نمی‌کند، مخالفش هم نباشد، اما چنین چیزی هیچ وقت به صورت رسمی و آشکار اعلام نمی‌شود و همواره این توهم وجود دارد که کتاب سال به بهترین کتاب منتشرشده در آن سال داده می‌شود.

او همچنین درباره رویکردهای اجتماعی در کتاب‌های شعر یک سال اخیر بیان کرد: نمود این رویکرد چندان واضح نیست. به هر حال هنوز جریان‌های فرمالیستی و پست‌مدرنیستی و جریان‌های دیگری که در پی حذف هرگونه ارجاع اجتماعی وارد شعر شدند، در فضای ادبی کشورمان پررنگ هستند. به همین خاطر تولیداتی که با این سنت شعری هم‌خوانی داشته باشد چندان زیاد نیست. اما شاید بتوان گفت از زمانی که جایزه شاملو بر این ویژگی انگشت گذاشته است، این رویکرد اجتماعی تا حدودی پررنگ‌تر شده. حالا دلیل آن می‌تواند تلاش عده‌ای برای کسب جایزه باشد یا بازگشت چنین سنتی به فضای ادبی.

وقفی‌پور تصریح کرد: حتی اگر کتاب‌هایی بر این اساس نوشته شود، صرف ایجاد چنین سفارشی و ادامه یافتن جایزه در آینده می‌تواند به یک جریان و سنت شعری تبدیل شود. البته هنوز برای قضاوت درباره تأثیرات این جایزه زود است و برای قضاوت دست کم باید چیزی حدود یک دهه از عمر آن گذشته باشد.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: جایزه شعر شعر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۶۰۳۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فراخوان جایزه داستان و بازآفرینی منتشر شد

.به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ جایزه ملی داستان و بازآفرینی در پنج بخش برگزار می‌شود این جشنواره در همه گروه‌های سنی با هر موضوعی می‌توانند در آن شرکت کنند

.بخش رقابتی در پنج قسمت رمان و داستان کوتاه، داستان کوتاه کوتاه، جستارنویسی و طرح داستان انجام می‌شود و بخش ترویجی این جشنواره نیز کارگاه‌های هنری و داستانی است که در شهر‌های مختلف برگزار می‌شود

:این خبر و خبر‌های دیگر در بسته کتاب هفته 

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

 

دیگر خبرها

  • فراخوان جایزه داستان و بازآفرینی منتشر شد
  • جریان حکمت عراق ۲هزار نسخه کتاب به کتابخانه‌های عمومی اهدا کرد
  • تجلیل از ۵۰ شاعر و شاعره محله دستگرد در «گنج‌های پنهان»
  • آثار سعدی را با نثری روان به نوجوانان ارائه می کنیم
  • کمرنگ‌شدن نشریات تخصصی نوجوانان از عوامل افت شعر نوجوانان است
  • از هند تا ایران؛ استقبال شاعران از غزل رهبر انقلاب
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟
  • فیلم| شعرخوانی شاعران شیرین‌زبان اصفهان در شب شعر کمال
  • شاعران ۵ کشور برای عملیات وعده صادق شعر سرودند
  • «شیخ اجلّ» یکی از چهار عنصر ادبی ایران است