Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@01:30:50 GMT

آیینی سنتی برای شکرگزاری و افزایش روزی دامداران

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۶۱۰۷۵

آیینی سنتی برای شکرگزاری و افزایش روزی دامداران

ارومیه - ایرنا - «قوچ قاتما» از آیین های سنتی در روستاهای منطقه آزاد ماکو است که در قالب آن دامداران با هدف شکرگزاری از نعمت های الهی و افزایش برکت و زایش دام، قوچ هایی را تزئین کرده و آنها را در میان گله رها می کنند.

به گزارش ایرنا این آیین هر ساله در فصل جفت گیری احشام برگزار شده و قوچ ها به عنوان نماد مردانگی و برکت و با شال های قرمز، رنگ های سبز و بنفش، آیینه های کوچک، بادکنک و سیب تزئین می شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مردم بومی معتقد هستند که آینه نماد روشنایی، رنگ قرمز نشان آتش و تولد دوباره، رنگ سبز نماد سرزندگی طبیعت، رنگ بنفش نشان قدرت، اصالت و پایداری و سیب قرمز که به شاخ قوچ ها فرو برده می شود، نمادی از تندرستی و زیبایی است.
شکلات هایی نیز به پشم های قوچ ها بسته می شود تا بعد از اتمام مراسم بچه های روستا، شیرینی خود را از قوچ ها بگیرند.
همت نوری، یکی از ریش سفیدان روستای «پره خودک» که این مراسم در آنجا برگزار شد، به خبرنگار ایرنا گفت: از میهمانان حاضر در این جشن با غذای سنتی همچون «چله جوش»، «حدیک»، نان سنتی مانند «فطیر» و «اردک» و میوه جات که در سینی های مزین به شال قرمز که «خنچه» نامیده می شود، پذیرایی می گردد و همچنین در این مراسم اهالی با ساز و دهل محلی پایکوبی می کنند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ماکو، شوط و پلدشت نیز به خبرنگار ایرنا بیان کرد: «قوچ قاتما» در مناطق عشایری و روستایی برگزار می شود.
علی خرابلو افزود: در گذشته دامداران گوسفندان ماده را از قوچ ها جدا می کردند و در آبان هر سال این مراسم اجرا می شد و به چوپان گله نیز خلعت می داند.
مدیر اجتماعی، سلامت و ورزش سازمان منطقه آزاد ماکو نیز بیان کرد: با همت سازمان و سمن ها برای احیای سنت ها که میراث معنوی منطقه به شمار می رود، برنامه ریزی شده است.
حسین ولی زاده افزود: آیین «قوچ قاتما» در روستای «پره خودک» اولین برنامه اجرایی بود و در آینده نزدیک برنامه های و آیین های «چله گئجه سی»، «خدیر نبی» و «گوسه گئلین» و بسیاری از آیین های منطقه به صورت نمادین در روستاها و شهرهای منطقه اجرا می گردد.
به گزارش ایرنا، منطقه آزاد ماکو به عنوان یکی از هفت منطقه آزاد کشور به لحاظ محدوده جغرافیایی منطبق بر شهرستان های ماکو، شوط، پلدشت و شهر مرزی بازرگان بوده و در دولت تدبیر و امید به الگویی برای اقتصاد مقاومتی تبدیل شده است.
مساحت این منطقه حدود پنج هزار کیلومتر مربع بوده و به تنهایی بیش از 75 درصد کل مساحت مناطق آزاد کشور را به خود اختصاص داده و دومین منطقه آزاد بزرگ دنیاست.
این منطقه در مجاورت کشورهای ترکیه و جمهوری آذربایجان قرار دارد و طول مرزهای جمهوری اسلامی ایران در این منطقه با این کشورها به ترتیب 130 و 140 کیلومتر است.
گزارش از: حمید قاسمی
7132/3072

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي آيين شكرگزاري ماكو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۶۱۰۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار نارنجی هواشناسی به کشاورزان و دامداران

به گزارش «تابناک»، سازمان هواشناسی در پی تشدید فعالیت سامانه بارشی در کشور از روز شنبه (۱۵ اردیبهشت) تا روز دوشنبه (۱۷ اردیبهشت)، هشدار هواشناسی سطح نارنجی صادر کرد. رگبار باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقت، گردوخاک و بارش تگرگ در نقاط مستعد از جمله مخاطرات تشدید فعالیت این سامانه بارشی خواهد بود.

این سامانه بارشی در روز شنبه استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی، جنوب غرب فارس، نیمه شمالی خراسان جنوبی، شرق و شمال شرق سمنان، نیمه جنوبی بوشهر، شمال غرب کردستان و جنوب غرب آذربایجان غربی و در روز دوشنبه استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، کرمانشاه، شمال قزوین را در بر خواهد گرفت.

اختلال در سفرها، کاهش دید، لغزندگی جاده‌ها، آب‌گرفتگی معابر، جاری شدن روان‌آب، سیلابی شدن مسیل‌ها، طغیان رودخانه‌های فصلی، صاعقه، رخداد تگرگ، خسارت به سازه‌های موقت از جمله بنرها، داربست‌ها و تابلو‌های تبلیغاتی و اختلال در ناوگان حمل و نقل، در مناطق مستعد خیزش گردوخاک محلی و در نواحی کوهستانی احتمال سقوط سنگ و خسارت به محصولات زراعی و باغی از جمله پیامد‌های احتمالی این سامانه خواهد بود.

خودداری از چرای دام و تردد عشایر در حاشیه رودخانه

در این راستا به پرهیز از سفر‌های غیرضروری، عدم اتراق در حاشیه و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، پرهیز از فعالیت‌های کوهنوردی، خودداری از چرای دام و تردد عشایر در حاشیه رودخانه‌ها و نواحی مرتفع، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها، با توجه به احتمال رخداد تگرگ اتخاذ تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارت به بخش کشاورزی، از جمله حمل سریع محصولات قابل برداشت به نواحی امن و محافظت از دپو‌های گندم و غلات برداشت شده در برابر بارش توصیه می‌شود.

دیگر خبرها

  • آیین های عزاداری سالروز شهادت «صادق آل محمد» در گیلان برپا است
  • افزایش آمار جمعیت بدمسکن در کشور
  • هشدار نارنجی هواشناسی به کشاورزان و دامداران
  • آیین سوگواری شهادت امام صادق (ع) در حرم شاهچراغ (َُع)
  • لغو مراسم آیینی سنتی کومسای در هورامان کردستان به دلیل بارندگی
  • لزوم اجرای وعده صادق اقتصادی در کشور
  • بزرگداشت روز معلم در مدرسه علمیه خواهران ماکو
  • واکسیناسیون دامی به میزان ۸۰۰ هزار دز در میامی انجام شد
  • خودداری از کوچ زودرس دام‌ها به مراتع
  • کتاب «معجزه شکرگزاری» کلید رضایت خاطر درونی را بیان می‌کند