Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک وکیل دادگستری در یادداشتی با عنوان "مروری بر عوامل موثر در بیکاری ادعایی وکلای جوان!" تاکید کرد: نهاد وکالت باید از درون متحول شود.

به گزارش ایسنا حسین قربانزاده در این یادداشت نوشت:

در ایران به ازای هر 1400 نفر یک وکیل وجود دارد و این نسبت در برخی استان‌ها بیشتر است چنان که در آذربایجان غربی به ازای هر 2171 نفر یک وکیل وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آمار در حالی است که سرانه بسیاری از کشورها یک وکیل به ازای هر 200 تا 500 نفر است، نکته مهمتر شاخصی با عنوان litigious countries (کشورهایی که پرونده‌های قضایی و دعاوی زیادی دارند) است. اساسا سرانه تعداد وکیل به نسبت کثرت مسائل حقوقی و پرونده‌های قضایی آن کشور بستگی دارد و طبیعتا کشورهایی مانند ایران که پرونده‌های قضایی بسیار زیادی نسبت به سایر کشورها دارند، قاعدتا باید سرانه مطلوب وکیل به جمعیت آنها نیز متفاوت باشد، با این حال حتی صرف نظر این شاخص، ایران در مقایسه با بسیاری از کشورها از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. چنانکه رییس کانون وکلای مرکز در ماه گذشته اعلام کرد که فقط 18000 وکیل در این کانون که پایتخت و دو استان دیگر را پوشش می‌دهد، فعال هستند. بنابراین بیکاری ادعایی وکلای جوان، بدلیل کثرت وکیل در جامعه نیست و باید آن را در مسائل دیگری جستجو کرد.
چنانکه نیازها و خدمات حقوقی مردم در ایران بسیار متنوع و گسترده است و بازار خدمات حقوقی کشور، یک بازار بکر و حاصل‌خیز است. مردم با انبوهی از مشکلات و مسائل حقوقی که در آن امور تخصصی ندارند، روبرو هستند و به مشاوره و نمایندگی امور حقوقی نیاز دارند.
مطابق اذعان رییس اتحادیه کانون‌های وکلا، صرفا ده تا پانزده درصد پرونده‌های قضایی با حضور وکیل حل و فصل می‌شود و این یعنی مردم تلاش می‌کنند که شخصا مسائل حقوقی و پرونده‌های قضایی خود را رفع و رجوع کنند. به عبارت دیگر تقاضای بالقوه برای دریافت خدمات حقوقی در ایران وجود دارد اما به دلایلی این تقاضاها بالفعل نمی‌شود و مردم بسیاری از امور حقوقی خود را به وکلا نمی سپارند.
ریشه‌یابی این پدیده که به چرخه معیوب بازار خدمات حقوقی، اطلاق می‌شود به ضعف دو شاخص مهم و ضروری در رونق بازار خدمات حقوقی بر می‌گردد:

1- مقرون به صرفه بودن affordability

و

2- در دسترس بودن  accessibility
صرف نظر از الزام و اجبار که آخرین حربه قانونگذار برای توسعه بهره گیری از خدمات حقوقی وکلا است، فرهنگ وکیل گرفتن در جامعه زمانی فراگیر می شود که این دو شاخص تقویت شود. در هر حوزه ای تا زیرساخت و مقدمات لازم برای تغییر رفتار مردم فراهم نشود، نمی توان توقع داشت که رفتار آنها تغییر پیدا کند و قاعدتا حتی با اجبار و الزام نیز نمی‌توان تحولی ایجاد کرد. در بازار مبهم که دسترسی به وکیل مورد نیاز به سهولت امکانپذیر نیست و حق الوکاله‌ها هم مبنایی ندارد، طبیعی ست که مردم برای امور حقوقی خود به وکیل مراجعه نکنند.
مهمترین مقدمه و زیرساخت فراگیر شدن فرهنگ استفاده از وکیل ، کاهش هزینه مبادله بازار خدمات حقوقی است. تا زمانی که خدمات حقوقی وکیل برای مردم مقرون به صرفه و به سهولت در دسترس نباشد، نباید به رونق این بازار امیدوار بود. متولیان نهاد وکالت باید با ابزار فناوری روز، بستری فراهم کنند که هر فردی بتواند در اسرع وقت به وکیل متخصص و مقرون به صرفه دست پیدا کند. هر چقدر ارائه مشخصات، تجربیات و توانمندی‌های وکلا به صورت شفاف و طبقه‌بندی شده به مردم عرضه شود و شناخت آنها کامل تر باشد و از سوی دیگر بازار رقابتی برای حق الوکاله‌ها وجود داشته باشد، بصورت خودکار تقاضاها بالفعل می شود و بازار خدمات حقوقی رونق می‌گیرد.
بنابراین دسته بندی، درجه بندی و تخصصی کردن حرفه وکالت از ضروریات تحول در بازار خدمات حقوقی و فراگیر شدن فرهنگ وکالت در کشور است. متاسفانه در وضعیت فعلی هر فردی که به معضل حقوقی و یا پرونده قضایی دارد، نمی داند چگونه به وکیل مدنظر خود دست پیدا کند که اشراف تخصصی به موضوع مسئله او داشته باشد و هزینه معقولی هم بگیرد؟
اگر مردم چنین شناختی از جامعه وکلاء داشتند، حتما اقبال به گرفتن وکیل فراگیر می شد. اما متاسفانه در وضعیت فعلی که همه وکلا فقط با یک عبارت یکسان یعنی وکیل پایه یک دادگستری خود را معرفی می کنند و در کارت‌های ویزیت نیز اعلام می کنند که همه نوع پرونده اعم از پرونده‌های کیفری و قتل گرفته تا موضوعات شرکت‌ها، ثبت، تجاری، امور خانواده، املاک و غیره را قبول می‌کنند، طبیعتا امکان شناخت دقیق از تخصص و درجه ارائه‌کنندگان خدمات حقوقی وجود ندارد و بنابراین خودبه‌خود مبهم بودن بازار، تقاضاهای بالفعل را از بین می‌برد و مردم ترجیح می‌دهند علیرغم مصائب و گرفتاری بیشتر ، خودشان و یا نهایت با یک مشاوره حقوقی کار خود را پیش ببرند.
از سوی دیگر نظام بیمار آموزش و پذیرش حرفه وکالت، داوطلبان و کارآموزانی را پذیرش و تربیت می‌کند که مهارت های لازم برای این حرفه را فرانگرفته اند. آنها در آزمون مهارت تست‌زنی و سنجش محفوظات و معلومات نظری دانش حقوق از رقبای خود پیشی گرفته‌اند اما هنوز تجربه کافی در عمل ندارند و دیگر توانمندی‌های لازم برای این حرفه مانند فن بیان، لایحه‌نویسی، هوش اجتماعی، کارگروهی، ارتباطات، معاشرت با موکل و قضات و ... را هنوز نیاموخته‌اند. همچنان که سواد حقوقی لازم که اشراف به مبانی حقوق است را به صورت ناقص فراگرفته‌اند. بنابراین برخی موکلان در عرصه عمل از عدم مهارت وکیل در پیشبرد و دفاع پرونده رضایت ندارند و این موضوع را به عنوان تجربه تلخ با دیگران بازگو می‌کنند و همچنین بعضا، موکلان از عدم مسئولیت‌پذیری وکیل در پیگیری پرونده و نداشتن دغدغه حل مسئله حقوقی موکل گلایه می‌کنند که متاسفانه در مواردی با خیانت به موکل از طریق تبانی با وکیل طرف دیگر همراه شده است و به تدریج چهره وکلا را میان مردم مخدوش کرده است. این در حالی است که وکلای ماهر و شریفی در این حرفه مشغول به فعالیت هستند که آنها نیز چوب عدم مهارت و عدم مسئولیت‌پذیری همکاران خود را می‌خورند.
شاید عده‌ای چنین تحلیل کنند که گلایه فعلی برخی وکلای جوان از نبود موکل و پرونده به اوضاع اقتصادی مردم باز می‌گردد و آنها چون توان پرداخت حق الوکاله را ندارند، به ناچار راسا امورات حقوقی خود را پیگیری می‌کنند و به وکیل مراجعه نمی‌کنند.
قاعدتا هر چقدر وضعیت اقتصادی آشفته باشد و قدرت خرید مردم پایین بیاید، اگر کسی که نیازمند مشاوره و وکالت است، احساس کند که با حضور وکیل و انجام مشاوره تخصصی فرصت – هزینه کمتری را صرف خواهد کرد، قاعدتا به وکیل مراجعه می‌کند، به شرطی که اطمینان و اعتماد به مسئولیت‌پذیری و مهارت وکیل داشته باشد و ضمنا بداند که بدون حضور وکیل، فرصت – هزینه بیشتری را در پیگیری پرونده از دست می‌دهد.
این فرمول بدیهی و روشن بازار خدمات است که بازار خدمات حقوقی را هم در بر می‌گیرد. عرصه مبادلات و بازار یک موجود زنده، فعال و پویاست که پارامترهای روشن و مشخصی در رکود و رونق آن تاثیر می گذارد. همانطور که نمی توان گندم کاشت و جو درو کرد، نمی‌توان بذر بی اعتمادی، عدم مهارت، عدم شفافیت و ابهام در بازار کاشت و رونق درو کرد.
به نظر می رسد نهاد وکالت باید برای رفع بیکاری ادعایی و رونق بازار خدمات حقوقی، تحول را از خودش شروع کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: وکالت وكيل دادگستري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۷۳۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار وزیر دادگستری با رییس کانون فدرال سردفتران روسیه

وزیر دادگستری با رییس کانون فدرال سردفتران روسیه دیدار کرد.

به گزارش ایسنا، امین حسین رحیمی وزیر دادگستری صبح امروز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ میزبان کنستانتین کورسیک رییس کانون فدرال سردفتران روسیه و هیت همراه بود.

وزیر دادگستری در این دیدار اظهار داشت: سطح روابط حقوقی و قضایی ایران و روسیه در سال‌های اخیر رشد قابل قبولی داشته که در این زمینه موافقتنامه‌های حقوقی و قضایی متعددی نیز بین دو کشور امضا و اجرایی شده است.

رحیمی با اشاره به سفر وزیر دادگستری روسیه به کشورمان در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: در این سفر نشست‌ها و جلسات تخصصی بین نمایندگان دو کشور انجام شد که ماحصل آن توسعه و ارتقای سطح روابط حقوقی و قضایی دو کشور است، برگزاری اجلاس حقوقی بزرگ سنت پترزبورگ در روسیه نیز اتفاق بزرگی بود که منجر به تفاهمات و همگرایی بیشتر دو کشور شده است.

وی با تاکید بر لزوم اشتراک‌گذاری تجارب دو کشور در حوزه حقوقی و قضایی اظهار داشت: ایران و روسیه در خصوص مسایل بین‌المللی از جمله موضوع ترورسیم و تحریم‌های ظالمانه آمریکا مواضع مشترک و سازنده‌ای اتخاذ کرده‌اند، همچنین در خصوص جنایات رژیم جعلی اسراییل در غزه و کشتار و زنان و کوکان نیز دو کشور موضع شفاف و مشترکی دارند.

وزیر دادگستری در بخش دیگری از سخنان خود در دیدار با کنستانتین کورسیک اظهار داشت: در ایران مردم این امکان را دارند که در خصوص اموال غیرمنقول اقدام به معاملات غیررسمی و سنتی نمایند که این موضوع ضمن ایجاد مشکلات متعدد، سبب افزایش ورودی پرونده‌های قضایی و شکایت در محاکم شده، از این رو پیگیر تصویب قانونی هستیم تا همه معاملات اموال غیرمنقول نیز به صورت رسمی ثبت شوند زیرا هرچه تعاملات حقوقی مردم به صورت رسمی ثبت شود، اطمینان خاطر و امنیت بیشتری را برای جامعه و مردم به ارمغان می‌آورد.

کنستانتین کورسیک رییس کانون فدرال سردفتران روسیه نیز در ابتدای این دیدار ضمن ابراز خشنودی از دیدارهای انجام شده با مقامات حقوقی و قضایی کشورمان، سطح مناسبات حقوقی و قضایی دو کشور را دارای اهمیت برشمرد و گفت: در دیدار با مقامات سازمان ثبت اسناد و املاک ایران، راه‌های ارتقای تعاملات را بررسی کردیم، با توجه به اینکه تعداد زیادی از اتباع ایرانی در روسیه فعالیت دارند، تلاش داریم ضمن هماهنگی با مقامات سازمان ثبت اسناد و املاک ایران، با ارایه خدمات مناسب بستر فعالیت و آسایش شهروندان دو کشور را فراهم آوریم.

وی همچنین بر اهتمام کشورش در استفاده از تکنولوژی روز دنیا در حوزه ثبت اسناد و املاک خبر داد و اظهار امیدواری کرد از تجارب و برنامه‌های جمهوری اسلامی ایران در حوزه حقوقی قضایی بخصوص ثبت اسناد و املاک بهره‌مند شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رسیدگی به پرونده های رفع تداخلات ارضی از اولویت‌های دستگاه قضایی است
  • تایید حکم قاتل وکیل شاهرودی در دیوان عالی کشور
  • آگاه‌سازی عمومی برای کاهش ورود پرونده‌ به دادگستری
  • بررسی ۵۳ فقره پرونده در دیدار مردمی دادگستری مازندران
  • رسیدگی به ۵۳ فقره پرونده دادگستری مازندران با هدف تکریم ارباب رجوع
  • نکات حقوقی و قوانین مربوط به دیه
  • رسیدگی به ۵۳ پرونده شکایات مردمی مازندران در هفته جاری
  • جرم معلم بلاگرها چیست؟ + فیلم
  • امکان آزادی مشروط بابک زنجانی با تایید رییس قوه قضاییه
  • دیدار وزیر دادگستری با رییس کانون فدرال سردفتران روسیه