Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا از قم، حجت‎الاسلام والمسلمین سیدمهدی خویی، پژوهشگر و محقق دینی امروز 18 آذرماه در نشست تخصصی «شفیعه بهشت» در ستاد جهاددانشگاهی واحد استان قم گفت: حضرت فاطمه معصومه(س)گوهر و خورشید عالم آفتاب سرزمین قم است؛ اسم قم با حضرت پیوند ناگسستنی دارد و قم از ایشان جداشنی نیست؛ بیان سخن در مقام حضرت باید با شناخت قم و لسان ائمه باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این پژوهشگر تاریخ اسلام و تشیع با بیان اینکه باید به مقام علمی حضرت و ظرفیت ایشان بپردازیم بیان کرد: روایتی از شیخ صدوق در کتاب علل‌الشرایع جلد 2 صفحه 572 به ماجرای عروج پیامبر اشاره دارد؛ پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کنند که زمانی که بر بال راست جبرائیل به معراج رفتند از آن فراز، سرزمینی را مشاهده کردیم که خوش رنگ‌تر از زعفران و خوش ب تر از مشک بود؛ پیامبر از جبرائیل نام این سرزمین را جویا شد که او نیز گفت، این سرزمین شیعیان تو و شیعیان وصی تو علی(ع)، قم است.

وی گفت: یکی از سوالاتی که در خصوص حضور حضرت معصومه(س) در قم به میان می‎آید آن است که چرا حضرت به قم سفر کردند؛ به واسطه حضور ایشان در قم امامزادگان بسیاری در قم بزرگ یعنی سرحدات اصفهان و همدان و ری و... حضور یافتند؛ این حضور به حدی مهم بود که امام کاظم(ع) فرموند که قم عش آل محمد(ص) ماوای شیعیان است؛ این روایت از جناب عبدالعظیم حسنی نقل شده است.

ویژگی اهل قم

وی بیان کرد: امام صادق(ع) در معرفی قم فرمودند که ایشان اهل رکوع و سجود و قیام و قعود هستند؛ اهل قم از علما و فقها، درایه و روایه و حسن عبادت هستند که شایسته پذیرایی از پاره تن موسی بن جعفر شدند؛ نکته جالب این است که اهل قم اهل فهم روایت هم هستند.

خوئی اظهارکرد: امام صادق(ع) بیان کردند که برای ما حرمی است و آن شهر قم است و پاره‎ای از تن ما در این حرم به ودیعه گذاشته می‎شود؛ امام رضا(ع) فرمودند که هر کسی خواهر من را زیارت کند بهشت از آن او است؛ سعدبن سعد اشعری قمی از امام پرسید که چه ثوابی بر زیارت ایشان است که فرمودند «من زارها فله الجنه» و سپس قید زیارت همراه با شناخت را مطرح کردند؛ بحث شانیت حضرت فاطمه معصومه(س) نیز مطرح شد که از مباحث بسیار مهم و تاثیرگذار است که باید در جای خود مورد بحث قرار گیرد.

این پژوهشگر تاریخ تشیع بیان کرد: دوره حضور فاطمه معصومه(س) و حضور شیعیان و محدثان در این شهر، دورانی را در تاریخ اسلام رقم زد که به آن دوره شکوفایی حوزه حدیثی قم می‎گویند؛ روایت امام صادق(ع) بهترین مصداق برای این مطلب است که ایشان این شهر را به عنوان پایگاه نشر معارف دین بیان می‎کنند.

وی گفت: امام صادق(ع) فرمودند که علم در سرزمین قم پس از کوفه ظاهر می‎شود و معدنی از علم و فضل خواهد شد و بزرگانی در قم علم را در جهان نشر می‌دهند؛ حوزه حدیثی قم نشئت گرفته از بزرگانی چن عیسی ابن عبدالله اشعری قمی، است که در لسان اهل‌بیت(ع) به منا اهل‌البیت(ع) مفتخر شدند؛ همان مقامی که به جناب سلمان فارسی رسید.

وی افزود: برادر ایشان نیز موسی بن عبدالله اولین کسی است که مذهب شیعه را در قم اظهار کرد؛ عمران ابن عبدالله نیز از بزرگانی بود که که امام صادق در شان ایشان می فرماید که خداوند تو را در سایه رحمت خود قراردهد در روزی که هیچ سایه‎ای نیست؛ ذکریای بن آدم اشعری نیز از بزرگان قم است که نجاشی در معرفی ایشان بیان می‎کند که ایشان فردی جلیل القدر و عظیم الشان و مقام ویژه‌ای نزد امام رضا(ع) داشتند؛ زمانی که زکریا ابن آدم عزم سفر از قم کردند امام به ایشان فرمودند که از قم نرو زیرا که وجود تو بالا را از مردم قم دفع می کند؛ همچنین فرمودند که وجود تو مثل وجود پدر من برای اهل بغداد است.

مسئول فرهنگی قرآنی قبرستان شیخان بیان کرد: سوالی در این بین مطرح می‎شود، مبنی بر اینکه چطور ایشان به چنین مقامی رسیدند؛ امام رضا(ع) در پی حاجت و سوالی که علی بن مسیب از ایشان داشت می‌فرمایند که از زکریا که مورد اعتماد بر دین و دنیای شما است سوال بپرسید.

خوئی تصریح کرد: از این زمان مرجعیت علمی شیعیان پایه‌گذاری می‎شود؛ احمد بن محمد بن عیسی کسی است که مرحوم کلینی در کافی 4هزار 828 روایت را از ایشان نقل می‎کند و بیشتر باب‎های خود را نیز با احمد بن عیسی شکل می‎دهد؛ ایشان رئیس حوزه حدیثی شیعه بوده است؛ یکی دیگر از بزرگان قم عبدالعزیز بن مهتدی قمی وکیل امام رضا(ع) در قم بود که امام جواد(ع) در حق ایشان دعا فرمودند؛ حسین سعید اهوازی از مولفین پرتالیف در قم است.

استاد حوزه بیان کرد: فاطمه معصومه(س) را می‎توانیم با حضرت زینب(ع) از نظر شان و مرتبه قیاس کنیم؛ کما که ایشان به نقل امام معصوم(س) عالمه غیرمعلمه و یا عقیله بودند ،این مقام برای حضرت معصومه(س) نیز جاری است؛ عقلیه به معنی دانشمند ژرف‌اندیش است و بازهم در کلام معصوم است که ایشان عالمه غیر معلمه هستند یعنی علم ایشان علم لدنی و خداداد است.

وی اظهارکرد: حضرت معصومه(س) الهام‌بخش محدثان و حضور گسترده عالمان و فقها بود به نحوی که مردم این شهر نیز از وجود این حرم شریف و این بزرگان الهام می‌گرفتند و عامل به فقه و روایت بودند؛ بیان شده است که در زمان علی ابن بابویه 200 هزار محدث در این شهر حضور داشته است که با توجه به شرایط خاص این شهر نکته قابل انکاری نیست؛ این حرم و این علما خدمات شایانی به نشر معارف ائمه داشتند و بیشترین خدمت را به این مکتب شریف داشتند؛ این علما بودند که با حضور پررنگ خود نابکاری امثال واقفیه را ناکام گذاشتند و اهل بیت(ع) را در آن شرایط حساس یاری دادند.

مقام علمی و حدیثی حضرت معصومه(س)

وی اظهارکرد: یکی از مقاماتی که در خصوص حضرت وجود دارد و کمتر به آن پرداخته شده است شان محدث بودن ایشان است؛ البته با وجود اینکه سه یا چهار حدیث از ایشان به یادگار مانده است باید توجه داشت که حدیثی که ایشان نقل می‎‏کنند از نظر منبع روایی در عالی‎ترین درجات است و نکات کلیدی را در حوزه کلامی مطرح می‎فرمایند.

این محقق تاریخ اهل بیت(ع) بیان کرد: نکته جالب این است در سند روایات، اهل سنت نقش پررنگی دارند یعنی حدیثی قوی و مشترک است که از آنها به مسندفواطم نیز یاد می‌شود یعنی فاطمه ها میراث دار این روایات هتسند.

وی گفت: شیخ طوسی بیان می‌کند که شیخ صدوق 300 کتاب داشت که 11 کتاب ایشان به دست ما رسیده است؛ ایشان سهم به سزایی در نقل احادیث اهل بیت(ع) داشتند؛ یکی از این روایات، روایتی است که جعفر ابن احمد قمی از شیخ صدوق تا به حضرت معصومه می‌رسد که ایشان به نقل از حضرت زهرا(س) بیان کردند که پدرم رسول خدا فرمود: شبی که مرا به آسمان معراج بردند، داخل بهشت شدم؛ در آنجا خانه ای از در سفید دیدم که وسط آن خالی بود؛ آن خانه دری داشت که با در و یاقوت مزین شده روی آن پرده ای بود، وقتی سرم را بلند کردم دیدم بر بالای آن نوشته‌اند:«لااله الاالله محمد رسول الله علی ولی القوم» خدایی را جزالله نیست، محمد فرستاده خدا و علی سرپرست قوم (مسلمانان)است؛ و به روی پرده نوشته بودند: بخ بخ من مثل شیعه علی!.

وی تصریح کرد: یکی از شاگردان حضرت معصومه فاطمه دختر امام رضا(ع) است که روایتی از ایشان نقل می‎کند  که به واقعه غدیر و تثبیت ولایت امام علی(ع) باز می‎گردد؛ حدیث مرتبط به حضرت فاطمه است که به امت فرمودند که قول پیامبر را فراموش کردید؟ سومین روایت نیز که ایشان از حضرت زهرا(س) نقل می‌کنند که به قول پیامبر در خصوص حضرت علی(ع) و مساله ولایت دلالت دارد و فرمودند که منزلت علی(ع) نزد من همچون منزلت هارون به حضرت موسی است.

وی گفت: روایت چهارم از مسند فواطم ذکر شده است که دختران موسی بن مبرقع نیز در این سلسله سند وجود دارند؛ در این حدیث شریف آمده است که کسی که بر محبت آل محمد بمیرد به عنوان شهید مرده است و این شانیتی است که بر امامزادگاه و شیعیان حائر اهمیت است.

وی در پاسخ به این سوال که وجود 200 هزار محدث در قم کمی شک‌‍برانگیز است نیز اظهارکرد: در خصوص 200 هزار نفر هیچ اغراقی وجود ندارد؛ مردم این شهر عالم و فهیم و عامل به کتب روایی بودند. شیخ صدوق یکی از بزرگان اهل قم است که 300 تالیف دارد؛ فعالیت‌های محدثان بزرگ این شهر در مخیله انسان نمی گجند و به حدی فعال و کوشا بودند که عدد و حساب آن‌ها از شمارش خارج است؛ مطمنا اگر تلاش این بزرگان نبود دین و مکتب حقه تشیع رو به افول می‌رفت.

این محقق افزود: در همین شهر بزرگانی چون احمد بن عیسی را داریم که 4 هزار و 828 حدیث ایشان در کافی موجد است؛ در حقیقت نیمی از کافی را می‌توان وامدار این شخصیت بزرگ اهل قم دانست و قطعا در این مسیر محدثان بسیاری نیز حضور داشتند؛ در کتاب رجال نجاشی اصحاب حدیثی قم معرفی می‌شود؛ در زمان علی بن بابویه این شهر را به شهری که مملو از بزرگان و محدثان و فضلا است معرفی می کنند.

خویی بیان کرد: وقتی تعبیر مملو مطرح می‎شود به این معنی است که مردم این شهر با گستردگی و فراوانی جمعیت کثیری در پی جستجوهای حدیثی و عمل به احادیث و نشر احادیث بودند؛ مردمی که دل مشغولی آنها کسب و کتابت و تعلیم احادیث بود قطعا تعداد آنها نمی‌تواند در حد چند هزار نفر محدود شود؛ این بزرگان چون ستارگانی که گرد خورشید عالم تاب حضرت معصومه(س) نور چندانی نداشتند ولی در شب‌های تاریک راه را به تشنگان حقیقت نشان می‌دادند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: حضرت معصومه ایکنا قم قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۷۵۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن سیما


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، و به نقل از نشریه شماره ۴۴۱ خط حزب‌الله برنامه تلاوت روزانه یک جزء از قرآن کریم توسط قاریان نوجوان که با حضور بیش از ۲۰۰ دانش‌آموز از مدارس متوسطه اول شهر مقدس قم در حرم مطهر حضرت معصومه (س) ضبط شده و هر روز ساعت ۱۳ از شبکه قرآن سیما پخش می‌شود در روز‌های اخیر مورد عنایت و قدردانی مقام معظم رهبری قرار گرفت.

ایشان ضمن تقدیر از برگزارکننده این جلسه قرآنی، آستان مقدس حضرت معصومه (س) و شبکه قرآن سیما و با تحسین تلاوت‌های تجویدی و کامل این نوجوانان فرمودند: «مکررا این برنامه را از رسانه ملی دیده‌ام. برگزاری آن، اقدامی عالی است. من جداً از این جلسه قرآنی لذت می‌برم و خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم.»

دیگر خبرها

  • اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)
  • از تولید مسکن تا آخرین وضعیت ابر پروژه باغ راه حضرت فاطمه
  • تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)
  • تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن سیما
  • نارضایتی از بیمارستان کودکان در قم
  • حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) مدال ولایت را از امام زمان خود گرفت
  • آماده ارسال// حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) مدال ولایت را از امام زمان خود گرفت
  • آمادگی برای برگزاری جشن های دهه کرامت
  • مبنای جشن‌های دهه کرامت باید «عارفاً بحقّها» باشد
  • جشن‌های دهه کرامت از ۲۰ اردیبهشت آغاز می‌شود