Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش فارس، براساس توافق‌نامه تغییر اقلیم پاریس، کشورهای عضو باید به‌صورت داوطلبانه میزان تعهدات خود را به کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (UNFCCC) اعلام کنند. کشورها این تعهدات را ذیل یک سند تحت عنوان برنامه مشارکت ملی (NDC) ارائه می‌دهند و براساس آن عمل می‌کنند. کشور ما سند تعهدات خود را تحت عنوان برنامه مدنظر مشارکت ملی (INDC) برای الحاق به این توافق تهیه نموده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمهوری اسلامی ایران در جریان پیوستن به توافق پاریس متعهد شده است که به‌صورت حتمی، 4 درصد از رشد انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را در سال 2030 کاهش دهد. همچنین کشورمان متعهد شده است درصورتی‌که تحریم‌های ظالمانه رفع شود و حمایت‌های مالی انجام شود، این میزان را به 12 درصد افزایش خواهد داد. به‌گفته محسن ناصری مدیر وقت طرح ملی تغییرات آب‌وهوای سازمان حفاظت محیط زیست در تاریخ ۲۸ مردادماه ۹۵، با توجه به فراهم شدن بستر لازم برای شروط ایران، باید برای 12 درصد برنامه‌ریزی شود.

 

*سیاست‌های درنظرگرفته شده برای کاهش گازهای گلخانه ای در بخش حمل و نقل

مطابق سومین گزارش ملی تغییر آب‌وهوا در زیربخش انرژی که توسط سازمان حفاظت محیط زیست تهیه شده بود، عمده این کاهش 12 درصدی را به بخش‌های صنعت، حمل‌ونقل، شرکت ملی گاز، شرکت ملی نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و وزارت نیرو اختصاص داده است. در این بین، در بخش حمل‌ونقل با تخصیص هزینه 18 میلیارد دلاری، سیاست هایی در راستای کاهش 24/2 درصدی گازهای گلخانه‌ای درنظر گرفته شده است و این سیاست‌ها عبارتند از:

۱-   تأمین کمبود ناوگان اتوبوس‌رانی و نوسازی ناوگان فرسوده آن‌ها با 44 هزار دستگاه اتوبوس گازسوز یا هیبریدی

۲- تأمین کمبود کامیون‌ها و نوسازی ناوگان فرسوده آن‌ها با 750 هزار دستگاه کامیون گازسوز یا هیبریدی

۳- تأمین کمبود ناوگان تاکسی‌رانی و نوسازی ناوگان فرسوده آن‌ها با 640 هزار دستگاه کامیون گازسوز یا هیبریدی

۴- تأمین کمبود وانت‌بارها و نوسازی ناوگان فرسوده آن‌ها با 1 میلیون و750 هزار دستگاه وانت گازسوز یا هیبریدی

۵- تکمیل ناوگان و خطوط متروی کلانشهرها

۶- نوسازی موتورسیکلت‌ها با 200 هزار موتورسیکلت برقی

۷- هوشمندسازی ناوگان اتوبوس‌رانی و تاکسی‌رانی

۸- گسترش 2 میلیون دستگاه دوچرخه برقی

۹- توسعه ظرفیت شبکه ریلی از 21/7 میلیارد تن-کیلومتر در سال 92 به 75/8 میلیارد تن-کیلومتر در سال 1402

*هزینه سنگین اجرای سیاست های بخش حمل و نقل در تهران 

حال سؤال اینجاست سیاست‌های بخش حمل‌ونقل که تنها 20 درصد (یک‌پنجم) از کل تعهدات کشور را شامل می‌شوند، چقدر قابلیت اجرا دارند؟ برای پاسخ به این سؤال لازم است، وضعیت اجرای برخی از این سیاست‌ها را در سال‌های گذشته در کلانشهر تهران بررسی کنیم.

کلانشهر تهران هرساله در نیمه دوم سال با مشکل آلودگی هوا دست‌وپنجه نرم می‌کند که همین مسئله توجهات بسیاری را در راستای ارائه راهکارهای کاهش آلودگی هوا دربرداشته است. مسئولان شهرداری تهران در سال 96، برنامه‌ چهارساله‌ای را برای کاهش آلودگی هوا در تهران تدوین کردند. از محورهای اصلی این برنامه چهارساله می‌توان به اقداماتی مانند نوسازی اتوبوس‌های شهر تهران، نوسازی ناوگان کامیون‌باری، جایگزینی موتورسیکلت‌های بنزینی با برقی، نصب فیلتر دوده روی خودروهای دیزلی و غیره اشاره کرد. اما با توجه به بررسی‌های کارشناسی، به‌دلیل وابستگی راهکارهای مذکور به منابع تأمین مالی دولتی و کمبود این بودجه‌ها و همچنین تحولات بازار ارز، هیچ‌کدام از این راهکارها اجرایی نشدند.

وحید حسینی دبیر کارگروه ملی کاهش آلودگی هوای کشور و مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا در تاریخ ۸ مهرماه ۹۷ درباره این موضوع گفت: «بیشتر پروژه‌های آلودگی هوا به واردات و ارز مربوط است. برای مثال، نیازمند تخصیص ارز برای واردات خودروی برقی، خودروی هیبریدی، اتوبوس و کامیون گازسوز و حتی فیلتر دوده هستیم. در این شرایط اقتصادی و نوسانات ارزی، پروژه‌های نوسازی برای کاهش آلودگی هوای شهر تهران سخت‌تر می‌شود و تمام پروژه‌های کاهش آلودگی هوا به‌نوعی تحت تأثیر قرار می‌گیرد». حسینی در ادامه صحبت‌های خود برای اینکه هزینه اجرای این راهکارها ملموس‌تر جلوه کند، اظهار داشت: «یک اتوبوس دیزلی هشت‌ساله در شهر تهران درحال‌حاضر یک اتوبوس فرسوده به حساب می‌آید و باید آن را از چرخه حمل‌ونقل خارج کرد و به‌جای آن یک اتوبوس گازسوز خرید. اما متأسفانه درحال‌حاضر قیمت اتوبوس گازسوز به‌شدت افزایش یافته است و به حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است که ارز لازم برای این جایگزینی را نداریم».

محسن پورسیدآقایی معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران هم در جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران در تاریخ ۱۷ شهریورماه امسال با اشاره به وضعیت تخصیص ارز برای اجرای این راهکارها گفت: «از کل ناوگانی که برای تخصیص ارز دولتی ثبت سفارش شده است، حتی یک عدد هم اتوبوس گازسوز شهری نیست. اگر تخصیص ارز دولتی در حمل‌ونقل عمومی نداشته باشیم، ارز ثانویه سیستم نوسازی را قفل می‌کند. اگر اتوبوس‌ها را با ارز ثانویه وارد کنیم، هرکدام حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان خواهد شد». پورسیدآقایی همچنین درمورد نحوه تأمین مالی این راهکارها اظهار داشت: «درصورتی‌که بخواهیم، هزینه اجرای این راهکارها را تأمین کنیم، یا باید قیمت بلیت را 3 برابر کنیم که جبران افزایش قیمت اتوبوس شود یا باید یارانه‌های دولت را افزایش دهیم. راهکار اول به مصلحت جامعه نیست و درمورد راهکار دوم، در سه‌سال گذشته، پرداخت این یارانه‌ها صفر بوده است. بنابراین امیدی به یارانه دولت هم نداریم. لذا قابلیت اجرای این راهکارها وجود ندارد».

با توجه به نکات مطرح شده توسط این مسئولین یعنی هزینه بالای اجرای این راهکارها و همچنین وابستگی اجرای آنها به واردات و ارز دولتی، به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان انتظار اجرای آنها در 10 سال آینده را داشت.

در مجموع، سازمان حفاظت محیط زیست سیاست‌های بلندپروازانه‌ای را برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای درنظر گرفته است و امکان تحقق این سیاست‌ها وجود ندارد. این سیاست‌ها که تبدیل به تعهدات کشور در توافق پاریس خواهد شد و تحت عنوان لایحه به مجلس شورای اسلامی ارائه می‌شود، دارای نقاط ضعف جدی است. در نتیجه، انتظار می رود نمایندگان مجلس به این موضوع به صورت جدی توجه کنند زیرا نباید با چشمانی بسته و بدون امکان‌سنجی اجرای این سیاست‌ها، تعهدات غیرقابل‌اجرا و سنگینی را برای کشور به‌بار آورد.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۹۳۸۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش مصرف پلاستیک به سلامت مردم و حفظ محیط زیست کمک می‌کند

به گزارش خبرنگار مهر، اقبال حمیدی صبح سه شنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: از سوم تا نهم اردیبهشت به نام زمین پاک نامگذاری شده و برنامه‌های مختلفی در این زمینه انجام می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در قالب ایران پاک در مناطق گردشگری برای پاسداشت زمین پاک برنامه‌هایی اجرا می‌شود.

وی افزود: «مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک و نجات زمین» شعار امسال برای حفظ محیط زیست است که باید واحدهای تولیدی مواد پلاستیکی مواد خود را با مواد تجزیه پذیر تغییر دهند.

مدیرکل محیط زیست کردستان با اشاره به آئین نامه کاهش مصرف پلاستیک بیان کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت در استان‌ها مکلف هستند ظرف مدت پنج سال، ۲۰ درصد مواد مصرفی در واحدهای تولیدکننده انواع پلاستیک را با مواد تجزیه پذیر جایگزین کنند.

حمیدی با اشاره به اینکه سرانه مصرف پلاستیک روزی سه کیسه پلاستیکی با عمر استفاده ۱۰ تا ۱۲ دقیقه است، اضافه کرد: ایران بیستمین کشور تولیدکننده زباله پلاستیکی دنیا است و سالانه میزان مصرف کشور بیش از ۱۰ میلیون پلاستیک است.

وی ادامه داد: براساس آئین نامه مذکور وظایفی هم برای سازمان‌های جهاد کشاورزی در استان‌ها مبنی بر ترویج و آموزش نحوه استفاده از لوله‌های پلاستیکی در بخش کشاورزی به ویژه کشت‌های گلخانه‌ای تعریف شده است.

سرانه هر نفر را سه کیسه پلاستیک دانست و گفت: کشور ماه بیست و یکمین کشور تولید زباله و پنجمین کشور مصرف کننده پلاستیک در جهان هستیم و باید به سمت استفاده از مواد تجزبه‌پذیر پیش برویم.

حمیدی اذعان کرد: حوادث طبیعی از جمله آتش‌سوزی و حریق نیز از بین برنده تنوع زیستی است و آسیب‌رسان خواهد بود.

وی ورود فاضلاب روستاها به رودخانه‌ها و آبراهه‌ها، فضولات دامی و واژگونی تانکر سوخت نیز از عوامل آلودگی خاک و محیط زیست است.

مدیرکل محیط زیست کردستان اعلام کرد: آلودگی هوا به دلیل خودروهای فرسوده نیز از معضلات استان بویژه شهر سنندج در آلوده کردن هوا و محیط زیست است.

حمیدی اعلام کرد: کردستان استانی صنعتی نیست که معضلی در محیط زیست ایجاد کند اما کانون‌های گرد و غبارخیز خارج از استان هوا را آلوده می‌کند.

وی حجم بالای زباله‌ها و پسماند روستاها را مشکل‌ساز دانست و گفت: ۳۰ درصد زباله‌ها توسط خانوارها قابل بازیافت است و اگر فرهنگسازی شود کمک بزرگی به امنیت محیط زیست خواهد بود.

کد خبر 6086292

دیگر خبرها

  • محیط زیست عرصه تقویت بنیان‌های اجتماعی با بهره گیری از توان بانوان است
  • اجرای مصوبه کاهش مصرف پلاستیک در قزوین
  • ضرورت توسعه حمل و نقل عمومی برای کاهش آلایندگی
  • ۵۰۰۰ میلیارد تومان عوارض آلایندگی کجا هزینه شد؟/اجرای پروژه محیط زیستی که ٣٠ سال طول کشید؟
  • افتتاح دو خانه محیط زیست جدید در تهران
  • کاهش مصرف پلاستیک به سلامت مردم و حفظ محیط زیست کمک می‌کند
  • دشتی پر از شاهین‌های شکاری در تهران / شکارچیان در کمین و سازمان محیط زیست بی‌خبر / احتمالا بخشی از تجارت غیرقانونی شاهین از این‌جا آغاز می‌شود (فیلم)
  • ماموریت مجلس به سازمان محیط زیست برای رفع مشکلات زیستی
  • بهره‌برداری از ۱۱ جایگاه سوخت تا پایان تابستان امسال در تهران
  • اجرای طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در سال جاری