Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-16@12:40:56 GMT

نگاهی به فیلم‌های نخستین روز جشنواره سینما حقیقت

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۹۹۰۰۱

نگاهی به فیلم‌های نخستین روز جشنواره سینما حقیقت

در این مطلب نقدی بر مستندهای «تاریخ صدور» ساخته مجید عزیزی، «اصول بازی» ساخته صادق داوری‌فر و «وَرس» ساخته جواد وطنی را می‌خوانیم.

به گزارش سرویس بازار ایسنا، بنابر اعلام سینما مارکت، نقدی بر مستندهای «تاریخ صدور» ساخته مجید عزیزی، «اصول بازی» ساخته صادق داوری‌فر و «وَرس» ساخته جواد وطنی در بلاگ سینمامارکت به نگارش شهرزاد شاه‌کرمی قابل خواندن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۱- تاریخ صدور (مجید عزیزی)/ بخش مسابقه ملّی

با نزدیک شدن به اواخر سده ۱۳۰۰ در ایران، دهه‌ها و نسل‌های متعلق به هر دهه اهمیتی دیگر می‌یابد. اصطلاح دهه شصتی‌ها یا دهه هفتادی‌ها که غالبا ورد زبان دهه‌های مختلف است، حال تبدیل به یک اصطلاح جمعی شده است که بار معنایی خاصی را به دنبال دارد؛ از تجربه جمعی و نوستالژی‌های مشترک تا دنیایی متعلق به نسل عصر دیجیتال و تکنولوژی. مستند تاریخ صدور این معانی و مفاهیم را از نسل دهه ۴۰ تا ۹۰ ایران بررسی می‌کند. ایده این فیلم به سبب همان اصطلاح جمعی ایده‌ای جذاب است که می‌تواند با دامنه گسترده‌ای از مخاطبان ارتباط برقرار کند. هر نسلی با تماشای این مستند علاوه بر مرور گذشته‌ای مشترک نگاهی نیز به حال و آینده خود خواهد داشت. فیلم از ریتم پویایی برخوردار است و غریب ۹۰ دقیقه بیننده خود را درگیر می‌کند.  تاریخ صدور به عنوان یک مستند تاریخی‌ـ‌جامعه‌شناختی بهره هوشمندانه‌ای از سینما می‌برد.
استفاده از فیلم “مشق شب” (۱۳۶۷) اثر ماندگار «مرحوم عباس کیارستمی» در فیلم علاوه بر ارجاع به سینما و ادای دین به کیارستمی، یک بررسی تاریخی‌ـ‌اجتماعی از جامعه ایران ارائه می‌دهد. شبیه‌سازی بخشی از ایده این فیلم از طریق مصاحبه با دانش‌آموزان دهه ۹۰ یعنی نسل دانش‌آموزان سی سال پس از فیلم “مشق شب”، به نتیجه‌ای جالب و درخور توجه می‌انجامد.
به نظر می‌رسد خوانش گفتار متن فیلم می‌توانست با ریتم آن هم‌خوانی بیشتری بیابد. اگر تُن صدای راوی (همایون ارشادی) و شیوه خواندن او از روایت نسلی به نسل دیگر تفاوت می‌یافت، تأثیرگذاری فیلم بیشتر می‌شد و تفاوت محتوایی روایت هر بخش در فرم نیز ملموس بود. یکی از ویژگی‌های مهم مستندهایی که بر پایه مصاحبه پیش می‌روند، حضور افراد مختلف در حوزه‌های متفاوت تخصصی در ارتباط با موضوع فیلم است؛ تاریخ صدور از این حیث موفق به ایجاد چند صدایی شده است.
همچنین مصاحبه‌ با افراد عادی به عنوان یک جامعه آماری و نمونه‌ای از هر نسل، لحن واقع‌گرا و بی‌طرف فیلم را نسبت به نسل‌های مختلف حفظ کرده است. تماشای تاریخ صدور شاید برای دهه شصتی‌ها که همواره در شرایط خاص سیاسی‌ـ‌اجتماعی قرار داشته و دارند، حال و هوایی دیگر دارد و از سویی می‌تواند تلنگری باشد برای آنان به عنوان والدین نسلی که در حال تولد است.

 ۲- اصول بازی (صادق داوری‌فر) / بخش مسابقه ملی

حافظه جمعی ایرانیان همواره نسبت به برخی از مشاغل، اقشار جامعه و مذهب دارای نوعی پیش‌انگاشته و حساسیت است. قشر روحانیت را شاید بتوان در این دسته قرار داد. مستند اصول‌بازی ایده‌ای متفاوت دارد و با طرح یک سؤال آغاز می‌شود: چرا در اغلب فیلم‌های سینمای ایران تصویری واقعی و ملموس از یک روحانی ارائه نشده است؟ این مستند برای یافتن پاسخ، راهکار استفاده از یک روحانی نابازیگر را برای ایفای این نقش ارائه می‌دهد.
فیلم ساختاری مصاحبه‌ای دارد و در آن روحانیون بی‌واسطه مقابل دوربین کارگردان قرار می‌گیرند تا برای بازیگری اتود بزنند. مخاطب اصول‌بازی با همان حافظه جمعی در برابر این فیلم واکنشی به جز خندیدن نخواهد داشت.
اگرچه فیلم واکنش‌های مختلف از روحانیون را در مواجه با سینما و عشق نشان می‌دهد، اما سطحی و کاریکاتورگونه از آب در می‌آید. تعدد افراد مصاحبه شونده در مدت زمان کوتاه فیلم از سویی به میزانسن ایستای فیلم، پویایی بخشیده اما از سویی دیگر سبب پرداختی خام‌دستانه از ایده اصلی آن شده است. گاهی برخی فیلم‌ها کارکردی ندارند جز نزدیکی به خط‌قرمزها برای رهایی لحظه‌ای مخاطبانشان از همان حساسیت حک شده در حافظه جمعی.

 ۳- وَرس (جواد وطنی) / بخش مسابقه ملی

«رابرت تاون» فیلم‌نامه‌نویس آمریکایی و نویسنده فیلم‌نامه “محله چینی‌ها” می‌گوید: «بیننده در آغاز یک فیلم تقریبا درباره همه چیز شما را می‌بخشد، اما نسبت به هیچ چیزی در پایان فیلم شما را نخواهد بخشید…» این موقعیت تماشاگر مستند وَرس است البته اگر پیش از نیمه فیلم، سالن سینما را ترک نکرده باشد.
فیلم از نیمه به بعد با پرداخت به سه روایت از افتتاح پل وِرسک جانی تازه می‌گیرد و با ریتمی بهتر از نیمه ابتدایی تا پایان پیش می‌رود. 
وَرس که می‌توان آن را پرتره پل تاریخی ورسک دانست با نماهایی آرشیوی و مصاحبه با بومیان محلی آغاز می‌شود که بخشی از این تصاویر در نیمه فیلم نیز تکرار می‌شوند. از نیمه به بعد فیلم از روایت علمی‌ـمهندسی ساخت پل به روایتی تاریخی‌ـ‎انسانی می‌رسد که جذابیت آن را افزایش می‌دهد. فیلم خوش‌ساخت وَرس از ناحیه روایت دچار ضعف است، اگر فیلم روایتی غیرخطی داشت و در تدوین میان فصل علمی‌ـمهندسی با فصل تاریخی‌ـ‌انسانی روایتی موازی برقرار می‌کرد، کشش آن افزایش می‌یافت و تماشاگر را رها نمی‌کرد.
اما به‌طور کلی وَرس فیلمی درخور توجه است که نه تنها اطلاعات و آگاهی مخاطب را افزیش می‌دهد، بلکه با سؤالی بنیادی به پایان می‌رسد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مستند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۹۹۰۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«قوی‌دل» به هنر و تجربه رسید

به گزارش قدس آنلاین به نقل از روابط عمومی گروه سینمایی هنر و تجربه؛ مراسم رونمایی و نمایش ویژه فیلم مستند «قوی‌دل» عصر روز سه‌شنبه(28 فروردین) با حضور عوامل فیلم در پردیس سینمایی چارسو برگزار و از فردای آن روز در سینماهای منتخب این گروه در تهران و شهرستان‌ها به نمایش در خواهد آمد.

مستند «قوی‌دل» با تلفیق روایتی جدی و طنز، به بهانه بازخوانی یکی از پرونده‌های جنجالی قضایی کشور به بحث عدالتخواهی و ضرورت نظارت همگانی در سطح جامعه می پردازد.

عوامل مستند «قوی‌دل» عبارتند از؛ تهیه‌کننده: سعید الهی، کارگردان: علی فراهانی صدر، پژوهشگر: آرش خلیلی، نویسنده: علی رستم‌آبادی، مدیر تصویربرداری: هادی زهره کاشانی، صدابردار: حسین خانی، اصلاح نور و رنگ: علی شریفی، تدارکات: امیرمهدی عزیزی، مجری صحنه: مجید عرفانیان، مدیر تولید: جواد قاسمی، مجری طرح: دیبا فیلم، محصول: مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی.

«قوی‌دل» در جشنواره مستند «سینماحقیقت» موفق به کسب جایزه ویژه هیات داوران، جایزه ویژه شهید آوینی، جایزه ویژه تماشاگران، جایزه دبیر جشنواره به شخصیت مستند شد و در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر تندیس بلورین بهترین فیلم مستند بلند را دریافت کرد.

دیگر خبرها

  • نگاهی به تاریخ جهان در مجموعه نمایشی «هیس هیچی نیست»
  • علما در طول تاریخ با تبیین حق و حقیقت هدایتگر مردم بوده‌اند
  • نخستین مستند شهید آوینی پس از ۴۴ سال رونمایی شد
  • جریمه ۲تا۴میلیارد تومانی مصاحبه و بیانیه در فوتبال!
  • «قوی‌دل» به «هنر و تجربه» رسید
  • «بازی اختاپوس» امشب در تلویزیون
  • «قوی‌دل» به هنر و تجربه رسید
  • ۱۱ حقیقت سریع در مورد وب‌کم/ نخستین وب‌کم یک قهوه‌جوش را نشان می‌داد!
  • برتری دو مستند چهارمحال و بختیاری در نخستین جشنواره ملی اقوام ایرانی
  • مستند‌های چهارمحال و بختیاری برگزیده نخستین جشنواره ملی اقوام ایرانی