Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-25@08:31:02 GMT

عوارض متداول شیمی درمانی

تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۰۴۳۲۴

از جمله عارضه‌های متداول شیمی درمانی ریزش مو‌های سر، ابرو و مژه ها، احساس تهوع و استفراغ، سردرد، خستگی و ضعف، ناتوانی در مصرف مواد خوراکی و مواردی از این دست را نام برد. ناطقان: کارشناسان در جدیدترین پژوهش‌های خود دریافتند انجام شیمی درمانی می‌تواند سبب ایجاد نوعی عارضه به نام مه مغزی (brain fog) شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمار‌ها نشان می‌دهند بیش از نیمی از بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی قرار دارند دچار اختلال حافظه و ناتوانی در تمرکز می‌شوند که از نشانه‌های مه مغزی است.


محققان دانشگاه استنفورد درجریان مطالعه‌های خود دریافتند شیمی درمانی با اثر گذاشتن بربخش سفید رنگ مغز می‌تواند سبب اختلال در عملکرد مغز و ایجاد مه مغزی شود.

دانشمندان همچنین دارو‌ها و راهکار‌های درمانی برای معکوس سازی اختلال مه مغزی در جریان شیمی درمانی کشف کرده‌اند.

بسیاری از افرادی که تحت شیمی درمانی قرار می‌گیرند تا ماه‌ها و حتی سال‌ها پس از اتمام درمان با اختلال مه مغزی مواجه هستند و اکنون دانشمندان دریافتند شیمی درمانی برسه بخش از مغز انسان اثرمی گذارد حتی اگر فرد به سرطان‌هایی جز مغز مبتلا باشد.

به گفته کارشناسان شیمی درمانی مانع از فعالیت برخی سلول‌های مغزی می‌شود، همچنین از خون‌رسانی و دریافت اکسیژن به سلول‌های مغز جلوگیری می‌کند.

یکی از اثر‌های جانبی بسیار جدی انجام شیمی درمانی آسیب به سلول‌های سالم بدن است که به همراه سلول‌های سرطانی دچار آسیب و مرگ می‌شوند که بخشی از این آسیب در سلول‌های مغزی روی می‌دهد.


کارشناسان در ادامه پژوهش‌های خود دارو‌هایی برای کاهش اثر مه مغزی بر روی موش‌ها آزمایش کرده‌اند که سبب افزایش میزان تمرکز و توان حافظه در آن‌ها شده است.

اولین درمان سرطان، با استفاده از ترکیب‌هایی از گاز خردل بود که در خلال جنگ جهانی دوم دانشمندان اثر آن را بر نابودی سلول‌های سرطانی کشف کردند.

در نوع سرطان ازیاد سلولی، تومور با ایجاد جهش در DNA سلول‌های سرطانی سبب اختلال در آن و رشد ناگهانی و غیرقابل کنترل سلول‌ها می‌شود، اما نوع اولیه داروی برپایه گاز خردل می‌توانست از جهش DNA به میزان زیاد جلوگیری کند.

با وجود پیشرفت‌های علمی فراوان در مبارزه و درمان سرطان و تولید نسل جدید دارو‌های شیمیایی، هنوز این گروه از دارو‌ها حاوی مواد سمی هستند که می‌توانند عارضه‌های مختلف کوتاه و بلند مدت در انسان به وجود آورند.
عوارض متداول شیمی درمانی

از جمله عارضه‌های متداول شیمی درمانی ریزش مو‌های سر، ابرو و مژه ها، احساس تهوع و استفراغ، سردرد، خستگی و ضعف، ناتوانی در مصرف مواد خوراکی و مواردی از این دست را نام برد.


یافته‌های محققان استنفورد نشان می‌دهند، شیمی درمانی بر سه بخش از مغز به نام‌های الیگودندروس، آستروسیت و میکروگلاییا اثر می‌گذارد.

بخش (Oligondendrocytes) مخصوص تولید میلین، پوشش محافظتی از نورون‌هاست که اگر آسیب ببیند سبب اختلال در سیگنال‌های ارتباطی بین سلول‌های مغزی می‌شود.

بخش دیگر (Astrocytes) نام دارد که نقش مهمی درمحافظت ازنورون‌های مغزی دارد تا آن‌ها همواره سلامت بمانند و تغذیه کافی داشته باشند.


Microglia نیز سیستم ایمنی مخصوص خود مغز است.

کارشناسان در تلاش برای ساخت دارو‌هایی بدون آسیب رسیدن به عملکرد دارو‌های شیمی درمانی برای مقابله با اثرمه مغزی و کمک به افزایش سطح تمرکز و قابلیت ذهنی بیماران هستند. منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: شیمی درمانی ، اختلال در عملکرد مغز ، اختلال مه مغزی

منبع: ناطقان

کلیدواژه: شیمی درمانی اختلال در عملکرد مغز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۰۴۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور دانشگاه بوعلی سینا در رتبه‌بندی نیچر ایندکس ۲۰۲۴

براساس آخرین نتایج منتشرشده نظام رتبه‌بندی نیچر ایندکس (۲۰۲۴)، در رتبه بندی کلی جهانی، دانشگاه بوعلی سینا با رتبه ۱۶۱۹ از بین ۴۹۳۱ دانشگاه جهان، موفق به حضور در این رتبه‌بندی شده‌ است.

به گزارش ایسنا، به استناد بررسی‌های مرکز ارزیابی و پایش عملکرد؛ براساس آخرین نتایج منتشرشده نظام رتبه‌بندی نیچر ایندکس (۲۰۲۴)، در رتبه بندی کلی جهانی، دانشگاه بوعلی سینا با رتبه ۱۶۱۹  از بین ۴۹۳۱ دانشگاه جهان ، موفق به حضور در این رتبه‌بندی شده‌است،همچنین در بخش آسیای  غربی رتبه ۶۷ را از بین ۴۳۶ دانشگاه کسب کرده است.

دانشگاه بوعلی سینا در نظام رتبه بندی نیچر موفق به کسب جایگاه  ۲۰ در میان ۷۳ دانشگاه کشور شده است.

همچنین بر اساس رتبه‌بندی موضوعی نیچر در شاخه شیمی رتبه ۱۷۴۰ جهانی و رتبه ۱۳ کشوری و  در شاخه علوم فیزیک رتبه ۱۴۲۴ جهانی و رتبه ۱۷ کشوری را کسب کرده است، نیچر ایندکس برای نخستین بار در سال ۲۰۱۳ در انگلیس به رتبه‌بندی موسسات و دانشگاه‌های جهان اقدام کرد.

رتبه‌بندی ۲۰۲۴ نیچر ایندکس دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی دارای تحقیقات با کیفیت در زمینه‌های علوم زیستی، شیمی‌، فیزیک، علوم زمین و زیست محیطی را در سال ۲۰۲۳ (از تاریخ ۱دسامبر ۲۰۲۲ لغایت ۳۰ نوامبر ۲۰۲۳) مورد بررسی قرار داده است. در این رتبه‌بندی علاوه بر تعداد مقاله، سهم موسسه در نگارش مقاله (با در نظر گرفتن نویسندگان سایر موسسات) و وزن حوزه موضوعی نیز لحاظ می‌شود.

نیچر ایندکس یک پایگاه اطلاعاتی متشکل از وابستگی سازمانی نویسندگانی است که در ۸۲ نشریه برتر علوم طبیعی ( Natural-Science ) مقاله چاپ کرده اند. خروجی مقاله برای یک موسسه، کشور، منطقه یا شهر به دو صورت محاسبه می شود. نیچر ایندکس تعداد مطلق و تعداد سهم کسری از انتشار مقاله در سطح سازمانی و ملی را ارائه می دهد و به این ترتیب، شاخصی از خروجی و همکاری پژوهشی با کیفیت در سطح جهانی است. نیچر ایندکس به صورت ماهانه  به روز رسانی شده و اطلاعات یک دوره ۱۲ ماهه را بر روی وبگاه خود نمایش می دهد.

مقالات منتشرشده با وابستگی سازمانی دانشگاه بوعلی سینا در این رتبه بندی به شرح ذیل است

مقاله اول با عنوانGrowth of matter perturbations in some parametrization of dark energy models "  توسط دکتر نور اله نظری پویا عضو  هیات علمی دانشکده علوم پایه،چاپ شده است.

تالیف مقاله دوم با عنوان Application of Metal-Organic Frameworks with Sulfonic Acid Tags in the Synthesis of Pyrazolo[۳,۴-b]pyridines via a Cooperative Vinylogous Anomeric-Based Oxidationتوسط دکتر زلفی گل  عضو هیات علمی دانشکده شیمی و علوم نفت و حسن سپهر منصوری و میلاد  محمدی رسول  از دانشجویان دانشکده شیمی و علوم نفت چاپ شده است.

مقاله سوم با عنوان S۸ increases with effective redshift in ΛCDM cosmology با مشارکت آقای دکتر محمد ملک جانی به چاپ رسیده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • شناسایی ۱۰۰ کودک مبتلا به اوتیسم در نیشابور
  • «مه مغزی» عارضه جدید کرونا
  • زهره حمیدی وضعیت بیماری‌اش را تشریح کرد؛ بعد از بیماری یک انسان جدیدتر شدم
  • حضور دانشگاه بوعلی سینا در رتبه‌بندی نیچر ایندکس ۲۰۲۴
  • زهره حمیدی ازوضعیت پس از سرطان گفت/انسان دیگری شدم و حالم خوب است
  • دلیل و عوارض بیماری ترانه علیدوستی چیست؟
  • سلول درمانی یک روش نوین برای درمان دیابت
  • راه اندازی دکتری رشته شیمی آلی در دانشگاه مراغه
  • رفتاردرمانی دیالکتیکی برای اختلال شخصیت مرزی
  • برگزاری دومین رویداد ایده‌پردازی و استعدادیابی «بیوتلنت»