Web Analytics Made Easy - Statcounter

عشایر از مسائل مختلفی رنج می‌برند که نداشتن فرصت تحصیلی و خدمات اندک در این حوزه تنها گوشه‌ای کوچک از مشقت‌های کوچ نشینان با عزت سرزمین است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از اروم نیوز، بیش از ۳ درصد جمعیت آذربایجان غربی و ۹ درصد جمعیت عشایر کل کشورا را عشایر تشکیل می دهند و ۶۰ هزار هکتار از مراتع استان در اختیار این قشر قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این قشر با توجه به شرایط زندگی خود همواره در فصول مختلف با مشکلات متفاوتی دست و پنجه نرم می کنند، که با توجه به اهمیت و تاکید مسئولان بر مسئله آموزش، همچنان بیش از ۴۰ درصد از عشایر استان بی سواد بوده و حدود ۶۰ درصد آن‌ها بهره مند از سواد نه چندان بالا هستند.

اما این قشر علاوه بر زندگی سخت عشایری و ییلاق و قشلاق های فصلی در مسئله حفظ امنیت مرزهای استان مرزی و حساس آذربایجان غربی نقشی اساسی دارند.

*راه های سخت گذر

یکی از عشایر آذربایجان غربی که فردی میانسال است و دستان پینه بسته وی نشان از روزهای سخت و پر مشکلی دارد، در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، می گوید: شرایط عشایران استان چندان مساعد نبوده و در شرایط برفی و بارانی وضعیت زندگی به شدت وخیم بوده و گل و لای خاشاک زندگی را طاقت فرسا و مشکل دار می کند.

وی، با اشاره به دشواری مسیر رفت و آمد عشایر در کوه‌ها و دشت‌ها، می‌افزاید: راه‌های دسترسی به محل‌های اسکان عشایر ناهموار است. در اکثر راه‌ها رفت و آمد عشایر با زحمت و مشقت همراه است. اصلاح و بهبود راه‌ها تا حدودی در رفع این سختی‌ها موثر است که اراده و همت مسئولان را می‌طلبد.

«احمد کارگر»، با بیان این‌که هزینه‌های نگهداری و پرورش دام‌ها افزایش یافته، تصریح می‌کند: مهم‌ترین منبع تولید گوشت سالم کشور دام‌ عشایر است. خشکسالی، علوفه مورد نیاز برای تغذیه دام‌ها را کمتر و دسترسی به آن را سخت‌تر کرده است.

وی، بیان می کند: هر چند دولت در راستای توانمندسازی عشایر وام‌هایی را برای عشایر در نظر می‌گیرد اما عشایر همیشه برای دست و پا کردن وثیقه در تنگنا هستند، به همین دلیل عملا از این وام‌ها محروم می‌مانند.

*عشایر تشکیل دهنده ۳٫۵ درصد جمعیت آذربایجان غربی

مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی، در گفت و گو با خبرنگار اروم نیوز، می گوید: کشور ما هنوز هم در جنگ اقتصادی بوده و عشایر همیشه در سنگر تولید فعالیت می کنند به طوری که بیش از ۲۸ درصد دام سبک در کشور ما مربوط به عشایر است.

وی، می افزاید: جمعیت عشایر آذربایجان غربی ۳ و نیم درصد جمعیت استان را تشکیل داده و بیش از ۲۵ درصد تولیدات دامی این استان، ۴۵ هزار تن گوشت قرمز، ۳ هزار تن پشم و مو مربوط به عشایر استان آذربایجان غربی است.

زینال زاده، در ادامه با اشاره به اینکه ۹ درصد جمعیت عشایر کشور در استان هستند، اظهار می کند: ۶۰ هزار هکتار از مراتع نیز در اختیار عشایر این استان است.

*تعلیم بیش از ۹۱ هزار نفر از عشایر

وی، با اشاره به وضعیت باسوادی عشایر استان، تصریح می کند: از کل افراد تحت تعلیم که ۹۱هزار ۵۲۹ نفر است، ۵۶ هزار و ۳۹۱ نفر باسواد مرد و زن مربوط به عشایر استان  است.

وی، ادامه می دهد: متوسط باسوادی عشایر آذربایجان غربی ۶۱ درصد بوده و خدا را شاکریم که در این زمینه با همکاری آموزش و پرورش اقدامات خوبی انجام شده است.

مدیرکل امور عشایر آذربایجان غربی، می افزاید: استان ما در تولید صنایع دستی شاخص است و حدود ۴۲ درصداین تولیدات مربوط به عشایر بوده که ۱۰ درصد از کل تولیدات عشایری کشور را تشکیل می دهد.

وی، با اشاره به بحث تشکل‌ها، خاطرنشان کرد: در استان ما یک اتحادیه با ۱۰ شرکت تعاونی وجود دارد که بیش از ۲۵ هزار نفر از خانوار عشایری استان در آن عضو هستند.

زینال زاده، ابراز می کند: ۲۳ مورد صندوق خُرد زنان وجود دارد که بیش از ۵۰۰ نفر از بانوان عشایر در این صندوق ها عضو بوده و از خدمات آن‌ها استفاده می کنند.

* بی سوادی ۴۰ درصد از عشایر آذربایجان غربی

استاندار آذربایجان غربی نیز با اشاره به جایگاه ویژه عشایر در کشور و همچنین عشایر آذربایجان غربی، می گوید: اعتباری که جهت هزینه برای عشایر به حساب فرمانداری های شهرستان ها واریز می شود باید تنها صرف عشایر به معنای کوچ کنندگان استان شود.

وی، با اشاره به ظرفیت ها و پتانسیل های بالقوه گردشگری مناطق عشایری آذربایجان غربی، می افزاید: متاسفانه با وجود طبیعت بکر و قابلیت های زیاد گردشگری که در مناطق عشایری آذربایجان غربی وجود دارد ما نتوانستیم از این ظرفیت ها در جذب گردشگران داخلی و خارجی استفاده خوبی بکنیم.

محمدمهدی شهریاری، عنوان می کند: متاسفانه ۴۰ درصد از جمعیت عشایر استان ما بی سواد بوده و ضروری است دستگاه های اجرایی متولی، ضمن شناسایی افراد بازمانده از تحصیل در میان عشایر استان، زمینه سواد آموزی آنان را نیز فراهم کنند و در این زمینه توجه ویژه ای داشته باشند.

وی، بیان می کند: پایین بودن شاخص سواد آموزی در آذربایجان غربی متاسفانه موجب شده که علی‌رغم ارتقای استان در برخی از شاخص ها بویژه در حوزه فناوری اطلاعات، شاخص های سوادی این حوزه نیز پایین نشان داده شود که این موضوع برای استان ما جایگاه خوبی ندارد.

با این تفاسیر واضح است که اهتمام و توجه لازم به امر آموزش، اولین و اساسی ترین گام توسعه محسوب می شود.

این مسئله به حدی روشن است که کشورهای در حال توسعه نیز به خوبی دریافته اند که سرمایه گذاری در امر آموزش علی رغم اینکه ثمرات خود را به زودی در معرض بهره برداری قرار نمی دهد، اما غفلت از آن سنگین ترین خسارات را به ساختار اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی کشور وارد خواهد آورد.

از طرف دیگر، هنگامی که اهمیت کشاورزی و به تبع آن نقش عشایر، کشاورزان و دامپروران در توسعه کشور را در نظر بگیریم، آموزش عشایر نیز به عنوان ضرورتی انکارنشدنی و اجتناب ناپذیر، خود را می نمایاند.

بنابراین اگر به امر آموزش با عنایت به زمینه های مورد نیاز و منطبق با نوع معیشت عشایری توجه کافی و درخور شود، می توان امیدوار بود که چرخ توسعه در مسیری هموارتر و با سرعتی بیشتر پیش رود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۰۶۳۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سوءمدیریت فاحش و زبان دراز برخی دولتمردان سابق درباره فقر

«فقر مطلق در دوره فعالیت دولت قبل سه برابر شد».

 به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روزنامه ایران در گزارشی با بیان این که در دولت سابق ۱۱ میلیون نفر زیر خط فقر رفتند، نوشتند: در حالی که تمام گزارش‌های مراجع داخلی و جهانی از سقوط شاخص‌های مربوط به فقر و رفاه اجتماعی در دوره هشت‌ساله دولت‌های یازدهم و دوازدهم و بهبود این شاخص‌ها در دولت سیزدهم حکایت می‌کند، برخی از مسئولان دولت قبل با ادعای دلسوزی برای مردم از بلندشدن صدای خرد شدن استخوان مردم گفته‌اند. گویی فراموش کرده‌اند که آمار‌ها سخن می‌گویند و نمی‌توان صدای آن را نادیده گرفت. گویی فراموش کرده‌اند که از دهه ۱۳۹۰ که ۸۰ درصد آن به دوره فعالیت دولت‌های یازدهم و دوازدهم مربوط است به‌عنوان دهه از دست رفته اقتصاد یاد می‌شود. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم با انتقاد از شرایط فعلی اعلام کرده است که «صدای شکسته شدن استخوان مردم به گوش می‌رسد. از سال ۹۷ تا الان مردم با تورم حدود ۴۰ درصد روبه‌رو هستند، الان تورم دی ماه نسبت به دی ماه سال قبل، ۴۳ و اندی درصد است و حتماً تا پایان سال هم بالاتر می‌رود. فرهنگی و کارمند ناراضی می‌شوند. حقوق کم می‌شود، کارگر ناراضی می‌شود، سفره مردم کوچک می‌شود. دومین موضوعی که خواهم گفت این است که مسئله معیشت مردم را جدی بگیرید. صدای شکسته شدن استخوان مردم به گوش می‌رسد.»

جدای از سخنان مسئولان دولت قبل که عمدتاً رنگ و بوی سیاسی دارد، با نگاهی به آمار‌های رسمی می‌توان گفته‌های آن‌ها را راستی‌آزمایی کرد تا مشخص شود در چه دولتی سفره مردم کوچک شده و تعداد فقرا افزایش یافته است. هر چند به طور قطع دولتمردان سیزدهم نیز از شرایط امروز اقتصاد کشور که ریشه در ناکارآمدی و کژی‌های دهه قبل دارد؛ رضایت ندارند، اما به گواه آمار رسمی، تلاش‌های دولت برای تغییر این شرایط و بازگرداندن قطار اقتصاد به ریل اصلی نتایج مثبت ملموسی به همراه داشته است. بررسی آمار‌ها و گزارش‌ها نشان می‌دهد که شاخص‌های توزیع درآمد نیز سقوط کرده است. فقر مطلق در این دوره سه برابر شده است.

رشد سه برابری فقر مطلق در دولت قبل در حالی است که شاهد کاهش شدید آن در دولت ماقبل دولت روحانی بوده‌ایم. در سال ۱۹۹۰ (۱۳۶۹) حدود ۶.۲ درصد جمعیت ایران با فقر مطلق مواجه بوده‌اند. این رقم در سال ۱۹۹۸ (۱۳۷۷) تقریباً نصف می‌شود و به ۲.۹ درصد کاهش می‌یابد. در سال ۲۰۰۵ (۱۳۸۵) نیز با اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها نسبت افراد دارای فقر مطلق به کل جمعیت ایران تقریباً یک پنجم می‌شود و به ۰.۶ درصد می‌رسد. این رقم در سال ۲۰۱۳ به ۰.۲ درصد کاهش می‌یابد که کمترین رقم ثبت شده برای فقر مطلق در ایران در آمار بانک جهانی است.

علاوه بر بانک جهانی، مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارشی به پدیده فقر مطلق در دهه گذشته پرداخته است. براساس این گزارش، نرخ فقر مطلق با روندی افزایشی از ۱۹.۴ درصد در سال ۱۳۹۰ به ۳۴.۴ درصد در سال ۱۴۰۰ رسید و طی این مدت بیش از ۱۱ میلیون نفر از جمعیت کشور به زیر خط فقر سقوط کرده‌اند.

بیش از ۱۱ میلیون نفر زمانی به زیر خط فقر سقوط کردند که بار‌ها به دولت روحانی هشدار داده می‌شد که کشور را معطل برجام نکند و با اتخاذ سیاست‌های مناسب و اصولی اقتصادی مانع از افزایش تورم و گرانی‌ها شود. اما روحانی در آن ایام حتی مشکلات آب خوردن مردم را هم به برجام و تحریم گره زده بود! نکته مهم اینجاست که با افزایش قیمت مواد غذایی بخصوص از سال ۱۳۹۷ و کاهش درآمدها، خانوار مجبور شده تا سهم بیشتری از هزینه‌هایش را به خوراک اختصاص دهد؛ از این‌رو سهم خوراک از هزینه‌های خانوار از ۲۹ درصد در سال ۱۳۹۶ به بیش از ۳۲ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است. سهم مسکن از کل هزینه‌های خانوار به‌عنوان دیگر کالای ضروری نیز از ۲۳ درصد در سال ۱۳۹۰ به ۲۷ درصد در سال ۱۴۰۰ افزایش یافت.

منبع: کیهان

دیگر خبرها

  • بازداشت 29 معترض به مرزبندی جدید ارمستان با جمهوری آذربایجان
  • بازداشت 29 معترض به مرزبندی جدید ایروان با جمهوری آذربایجان
  • آبیاری ۸۰ درصد مزارع سبزی و صیفی آذربایجان‌غربی با نوار تیپ
  • آبیاری بیش از ۸۰ درصد کشت‌های سبزی و صیفی در آذربایجان غربی با سیستم نوار تیپ
  • ۸۰ درصد آبیاری مزارع سبزی و صیفی آذربایجان‌غربی با نوارتیپ است
  • امضای تفاهم نامه همکاری میان معاونت قرآن و عترت و نهضت سواد آموزی
  • تفاهم نامه میان معاونت قرآن و عترت و نهضت سواد آموزی منعقد شد
  • سوءمدیریت فاحش و زبان دراز برخی دولتمردان سابق درباره فقر
  • سوءمدیریت فاحش و زبان ‌دراز برخی دولتمردان سابق درباره فقر
  • ارزش صادرات صنایع‌دستی از آذربایجان‌غربی ۲۲ درصد افزایش یافت