Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – بهنام عبداللهی: مسئولان تلاش می‌کنند که بچه‌ها کتاب بخوانند، اما او می‌گوید بچه‌ها باید کتاب‌های باکیفیت بخوانند. تمام عمرش را هم برای همین صرف کرده است.

نسیم یوسفی که حالا بچه ها به او خاله قصه‌گو می گویند، از سال ۷۲عضو کانون پرورش فکری بوده، آنقدر لابه‌لای رنگ‌ها و کتاب‌ها و کودکی‌ها زندگی کرده که تصمیم گرفته تمام زندگیش را صرف ساختن همین دنیا بکند، اما باکیفیت‌تر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نسیم یوسفی تنها مجری طرح با من بخوان در تبریز است. طرحی که اساس آن، ارائه آموزش‌های خلاق‌محور به کمک کتاب‌هاست. یوسفی برای اینکه بتواند این طرح را در تبریز و برای بچه‌های تبریز اجرا کند، بارها با هزینه شخصی خودش به تهران رفته و در کلاس های مختلف حضور داشته؛ چون او معتقد است کودکان لایق بهترین‌ها هستند.

درباره رنجی که برای دغدغه شخصی اما سود عمومی‌اش کشیده، با نسیم یوسفی گفتگوی مفصلی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

*قصه خودتان از کجا شروع شد؟

از سال ۷۲ تا ۹۲ عضو کانون پرورش فکری بوده‌ام، زمانی به عنوان عضو و زمانی به عنوان مربی ادبی و... فعالیت کردم. محیط کانون خیلی گرم و صمیمی و رنگارنگ است. همین‌ها باعث می‌شد برایم جذابیت ویژه‌ای داشته باشد.

از طرفی دیگر کانون بچه‌ها را آزاد می‌گذارد و امکانات زیادی دارد.

*چقدر آزاد؟

یادم می‌آید که یک‌بار یکی از دیوارهای مرکزمان را خودم کامل رنگ‌آمیزی کردم. چیزی نگفتند و مستخدم فقط چندمدت بعد پاک‌شان کرد. کانون پر از متریال‌ بود که با ذهن خودمان هرچه دوست داریم خلق کنیم.

بزرگ‌ترها همیشه از آزادی‌دادن به فرزندان‌شان می‌ترسند. درحالی که آزادی لازم است تا کودک وقتی با واقعیت‌های جامعه مواجه شد و دید که باید برای ادامه حیات به توانایی‌های خودش اتکا کند، حرفی برای گفتن داشته باشد.

*اگر کانون نبود و از بچگی آنجا نمی‌رفتید، فکر می‌کنید مسیر زندگی‌تان جور دیگری می‌شد؟

اگر کانون نبود، فرهنگ‌نامه کودک و نوجوان را نمی‌خواندم، با توران میرهادی آشنا نمی‌شدم، نمی‌ٰرفتم تهران، شورای کتاب کودک نمی‌رفتم، چیزی یاد نمی‌گرفتم و ...

*بچه که بودید بیش‌تر چه فعالیت‌هایی انجام می‌دادید؟

من خودم معمولا برای بچه‌های کوچک‌تر از خودم بلندخوانی کتاب انجام می‌دادم. بچه‌ها این را خیلی دوست داشتند و استقبال می‌کردند. در جشنواره‌های قصه‌گویی و پژوهشی کانون هم شرکت می‌کردم و معمولا رتبه‌های خوبی به دست می‌آوردم.

*اگر به کودکی برگردید و به روزهایی که در کانون بودید، باز به سمت کتاب‌ها می‌رفتید یا دنیای دیگری را برای زیستن انتخاب می‌کردید؟

پیش از کانون من به خانواده معتقدم. کانون فقط کار خانواده را گسترش می‌دهد. من در خانواده‌ای بزرگ شدم که هم پدر و هم مادرم معلم بودند. پدرم از کودکی برایم زیاد کتاب می‌خواند. وقتی وارد کانون شدم، توانستم در آن فضا بیش‌تر پر و بال بگیرم.

کانون مرا با نویسندگان حوزه کودک و نوجوان آشنا کرد. این فرصت را پیدا کردم که درمورد کتاب‌های کودک و نوجوان کارهای پژوهشی انجام بدهم. با هفته‌نامه دوچرخه که ضمیمه روزنامه همشهری است همکاری کردم، همینطور با بخش انتشارات کانون.

*ماجرای آشنایی‌تان با خانم توران میرهادی (مشهور به مادر ادبیات کودک و نوجوان ایران) را تعریف کنید.

با کتاب‌های خانم میرهادی که آشنا شدم، رفتم تحقیق کردم و دیدم که موسسه‌ای به نام موسسه با من بخوان تاسیس کرده‌اند و آموزش‌های خلاق خواندن کتاب برای کودکان و نوجوانان را یاد می‌دهند. آن‌ها همچنین ترویح کتاب و کتابخوانی و تجهیز کتابخانه‌های کودک و نوجوان را هم در دستور کار خود داشتند و دارند.

واقعیت این است که امروزه کتاب‌های زیادی در حوزه کودک و نوجوان تولید می‌شود، اما از لحاظ فرم و تصویر و محتوا و چاپ، فاقد کیفیت‌های لازم هستند؛ در این موسسه سعی می‌شود کتاب‌های خوبی چاپ بکنند.

*آدم‌هایی که با کتاب‌ها سر و کار دارند، معمولا اولین کاری که سراغش می‌روند، نوشتن است. اما شما خواندن و خواندن و خواندن را انتخاب کردید.

زمانی نوشتن را دوست داشتم؛ اما ناخودآگاه خواندن کتاب برای کودکان برایم لذت‌بخش‌تر شد. فکر می‌کنم از همان اول روایت و قصه‌گویی را بیش‌تر دوست داشتم. با خواندن شما مطلبی را همان لحظه انتقال می‌دهید و من این را به نوشتن و موکول‌کردن برای بعد ترجیح می‌دهم.

*با نوشتن شما عقاید خودتان را منتشر می‌کنید ولی با خواندن، عقاید نویسندگان دیگر را منعکس.

این هم برمی‌گردد به مربی. مربی باید کتاب را بخواند و بچه‌ها را در نتیجه‌گیری آزاد بگذارد. مربی باید فکر کردن را به بچه‌ها یاد بدهد، نه یک عقیده خاص را.

*برگردیم به بحث بامن بخوان.

من در موسسه بامن بخوان تهران خیلی دوره گذراندم. هنوز هم در حال رفت و آمد هستم، آن هم با هزینه شخصی خودم. تا آخر امسال می‌خواهم نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان در تبریز برگزار کنم، آن هم کتاب‌های باکیفیت.

از سال ۹۴ طرح با من بخوان را در تبریز اجرا کردم، با بچه‌ها ناشنوا و سرطانی و ...

*خوانش کتاب با بچه‌های سرطانی چگونه بود؟

عالی، فوق‌العاده بود واقعا. حس بی‌نظیری است. وقتی می‌روی می‌بینی بچه‌ها داروهای سنگین مصرف کرده‌اند و حال خوشی ندارند، اما تو به آن‌ها حال و انرژی خوبی می‌دهی، طبیعتا این انرژی خوب به خودت هم برمی‌گردد.

وقتی از اتاق خارج می‌شوم، با چشمان‌شان کلی از من تشکر می‌کنند. بودن در کنار این بچه‌ها حس خاصی است. از آن‌ها چیزهای زیادی یاد گرفته‌ام، چون درد و رنج آن‌ها را زود بزرگ کرده است.

این کودکان بخاطر درمان‌شان نمی‌توانند به‌طور منظم به مدرسه بروند؛ برای همین از درس‌هایشان عقب می‌مانند. من سعی کرده‌ام با خواندن کتاب‌های مختلف این عقب‌ماندگی را جبران کنم و موفق هم شده‌ام.

*فکر می‌کنید با این طرح، چه‌چیزی به بچه‌ها اضافه می‌شود؟

سیستم آموزش و پرورش این را مطالعه کرده‌اند و به این نتیجه رسیده‌اند که حتی دانش‌آموزانی که دیپلم می‌گیرند، باز نمی‌توانند یک متن را صحیح بخوانند. این واقعا مشکل بزرگی است.

از طرفی دیگر می‌گویند باسواد کسی است که خواندن و نوشتن بلد باشد، درحالی که ۲مهارت اصلی را فراموش می‌کنیم: شنیدن و نوشتن.

متاسفانه در مدارس همیشه با تئوری‌ها ذهن بچه‌ها را درگیر کرده‌ایم؛ این چیست، تعریف فلان پدیده چیست. با من بخوان این تئوری‌ها را کاربردی کرده است.

*نتیجه‌ای که حاصل می‌شود، به زحمت‌هایی که می‌کشید می‌ارزد؟

واقعیتش این است که شاید تا الان بیش‌تر از ۱۵میلیون‌تومان برای رفت و آمدم به تهران و اقامت و هزینه کلاس‌ها هزینه کرده‌ام. اما اینکه تجاربم را به حدود ۸۰نفر منتقل کرده‌ام خیلی شیرین است. شاید این موضوع برای من سود مادی نداشته باشد، اما من با توران میرهادی بزرگ شده‌ام، همه‌چیز که پول نیست.

*خانم میرهادی را خودتان چگونه معرفی می‌کنید؟

هرکس که در خانه کودکی دارد و یا کارش به گونه‌ای است که با کودکان سر و کار دارد، باید این بانو را بشناسند. هروقت بروم تهران محال است که سر مزار او حضور نیابم. او یک شخصیت عجیب بود.

اولین مهم کودک را در ایران خودش تاسیس کرده است. او جایی گفته بود که سعی می‌کند هر غم بزرگی که در زندگی برایش پیش‌ آمد، آن را به یک کار بزرگ تبدیل کند. مدرسه فرهاد را در تهران تاسیس کرده، یکی از بنیانگذاران شورای کتاب کودک بوده آن هم با پولی که از جایزه آسترید لیندگرن به دست آورده بود. او تمام زندگی‌اش را صرف ساختن دنیایی بهتر برای کودکان و نوجوانان کرده است.

*فضای تبریز را برای اجرای این طرح چگونه می‌بینید؟

زمانی بوده که خودم رفته‌ام دنبال ادارات و موسسات تا به من کمک کنند این طرح را اجرا کنم. زمانی هم خودشان آمده‌اند و دنبالم.

*و اما برنامه‌تان برای آینده؟

به قولی که به توران میرهادی داده‌ام پایبند باشم: دنیایی بهتر برای کودکان بسازم.

کد خبر 4481848

منبع: مهر

کلیدواژه: فرهنگ کتابخوانی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کتاب و کتابخوانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۰۸۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مطالبه رهبر انقلاب از نشر کودک و نوجوان نیازمند شتاب بیشتر است / امروز دیگر خریدن کتاب ترسناک نیست

نفیسه سادات موسوی در مورد تلاش‌های انجام شده در حوزه نشر کودک و نوجوان گفت: با وجود همه کارهایی که شده اما باز هم نسبت به نقطه مطلوب عقب هستیم و باید شتاب کار در این حوزه را بیشتر کنیم.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو-علی حامدین، سال گذشته و در سی و چهارمین نمایشگاه بین‎‌المللی کتاب تهران موضوع کتاب در حوزه کودک و نوجوان را مورد توجه قرار دادند و فرمودند: «باید تا آنجا که امکان پذیر است در زمینه تولید کتاب‌های کودکان و نوجوانان متناسب با فرهنگ خودمان، تلاش شود تا از کتاب‌های بیگانه بی‌نیاز شویم.» به همین بهانه و در آستانه آغاز سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت و گویی داشتیم با نفیسه سادات موسوی فعال فرهنگی و کارشناس حوزه نشر کودک و نوجوان که با خبرنگار خبرگزاری دانشجو مطرح شد. 

نفیسه سادات موسوی در ابتدا و در پاسخ به این پرسش که  آیا پس از این توصیه رهبری، اتفاق یا تلاش مثبتی در این جهت صورت گرفته است؟ توضیح داد: 

مطالبه سال گذشته مقام معظم رهبری در نمایشگاه کتاب تهران نیازمند شتاب بیشتر است

با توجه به مطالبه سال گذشته رهبر انقلاب در بازدید از نمایشگاه سی و چهارم بین‌المللی کتاب تهران باید توجه داشته باشیم که این حوزه باید از آثار بیگانگان بی‌نیاز شود و کار تألیفی ما قابل توجه‌تر شود و نباید به ترجمه در این موضوع اکتفا کنیم چرا که هر اندازه در آثار ترجمه‌ای با تغییرات و ممیزی بتوانیم آن را بومی کنیم اما با توجه به بافت فرهنگی متفاوت و نامناسب و غیر متعارف که نسبت به فرهنگ ایرانی و اسلامی دارند باز هم اثر بلند مدت را روی کودکان ما می‌گذارند.

نفیسه سادات موسوی در مورد تلاش‌های انجام شده در حوزه نشر کودک و نوجوان افزود: با وجود همه کارهایی که شده اما باز هم نسبت به نقطه مطلوب عقب هستیم و باید با سرعت بیشتری در این حوزه کار کنیم و شتاب کار و فعالیت را  افزایش دهیم و هم در نشر دیجیتال و هم کاغذی نیازمند کار بیشتری هستیم. 

 کارگاه‌های خوبی در حوزه نویسندگی برای کودکان برگزار شد

موسوی در ادامه با بر شمردن فعالیت‌های انتشاراتی‌ها، نویسندگان و دغدغه‌مندان این  حوزه توضیح داد: نوید انتشار کتاب‌های خوبی در این حوزه را می‌دهم و امید داریم با آثار نویسندگان نام آشنا و جوان‌تری در این حوزه رو به رو شویم.

وی افزود: همچنین کارگاه‌های خوبی در این زمینه برگزار شده که دستگاه‌های فرهنگی مختلف از جمله سازمان تبلیغات، حوزه هنری، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان و خانه کتاب که در مرداد ماه سال گذشته دوره‌های خوبی در زمینه نشر کودک و نوجوان برگزار کردند که اتفاقا دوره‌های قوی هم بود و در همه استان‌های کشور نیز برگزار شد و به تهران محدود نشدند.

این کارشناس حوزه نشر کودک و نوجوان در مورد وظایف دستگاه‌های فرهنگی که مخاطب مقام معظم رهبری بودند نیز اذعان داشت: این دستگاه‌ها بعد از فرمایشات رهبری به این موضوع ورود کردند و نوید بخش این خواهد بود که در ده سال آینده خروجی این حرکات را خواهیم دید هرچند به نظر من اینها کافی و رضایت بخش نیست ولی برای شروعش باید احترام قائل بود.  

استقبال مخاطبین به حوزه نشر کودک و نوجوان بیشتر خواهد شد

موسوی درمورد پیش بینی خود در شرایط نشر کودک و نوجوان در سی و پنجمین نمایشگاه بین الملللی کتاب تهران هم گفت: احساس می‌کنم استقبال مخاطبین به حوزه نشر کودک و نوجوان بیشتر خواهد شد و دلیلش هم این است که با توجه به موج رشد کتابخوانی از طریق رسانه‌های فرهنگی و سایر خروجی‌هایی که خانواده‌ها را در این زمینه همراه خواهند کرد فکر می‌کنم این علاقه‌مندی به کتابخوانی بیشتر شده و مسیرش بهتر در حال پیش رفتن است و مخاطبین ذائقه لازم برای توجه به مفید و مضر بودن کتاب‌های برای کودکان را بیشتر درک کنند.

امروز دیگر خریدن کتاب برای کودک و نوجوان ترسناک نیست

این فعال فرهنگی و نویسنده با معرفی نرم افزار و سایت «به‌خوان» که نوعی شبکه اجتماعی است و به معرفی کتاب‌ها می‌پردازد افزود: مروجین خوبی در این حوزه حضور دارند و کتاب‌ها را معرفی و در مورد آنها نقد و نظر می‌دهند. همچنین از این مجموعه‌ها باید به «کودمو» اشاره کرد که در آن نیز کتاب‌های خوب این حوزه  بررسی و معرفی می‌شوند.

نفیسه سادات موسوی اظهار داشت: امروز دیگر خریدن کتاب برای کودک و نوجوان ترسناک نیست و غرفه‌های نمایشگاه کتاب تهران در این حوزه پربازدید بوده و پیشبینی می‌کنم امسال هم با استقبال مخاطبین این حوزه همراه شود. اما برای استقبال بیشتر این حوزه نیاز به کمک رسانه ملی برای آشنایی خانواده‌ها با کتاب‌های امن و سالم در این حوزه داریم و این امر هم باید در ژانرهای مختلفی انجام پذیرد.

این فعال فرهنگی حوزه خانواده تأکید کرد: ما نیازمند بُن‌های خرید کتاب مخصوص کودک و نوجوان در کنار سایر تسهیلات نمایشگاه کتاب مثل تخفیف و بن برای دانشجویان و سایر اقشار هستیم.

معرفی انتشارتی‌های مطلوب حوزه کوک و نوجوان
نفیسه سادات موسوی در مورد معرفی کتاب نیز در پایان گفت: ترجیح می‌دهم به جای معرفی کتاب از انتشاراتی‌های خوب در حوزه کودک و نوجوان نام ببرم که از جمله آن «نشر قدیانی» که سابقه خوبی به خصوص در حوزه نوجوان دارد. انتشارات بعدی «کانون پرورشی فکری کودک و نوجوان» است که علاوه بر ارزان بودن فعالیت‌های اخیرش در این حوزه چشمگیر بوده و در موضوعات مختلف مثل: شعر و کودک، داستانی، طنر و رمان‌ها کتاب‌های پویایی دارند و نشر کتاب‌های بومی نسبت به ترجمه در این انتشاراتی غالب شده‌است. همچنین انتشارت «مهرک» به عنوان واحد کودک و نوجوان نشر سوره مهر حوزه هنری انقلاب اسلامی نیز به خصوص در حوزه کودک کتاب‌های خوبی دارد به خصوص در زمینه شعر پیشتاز است و سعی می‌کند بحث انقلاب اسلامی را در محتوای خود بگنجاند. «انتشارات فندوق» نیز در برخی تألیفات خود به خصوص در زمینه‌های تعاملی کتاب‌های خوبی از لحاظ بصری و محتوایی دارند و در حوزه دایره المعارف و دانشی نیز آثار برگزیده‌ای دارند. البته باید ترجمه‌هایشان بهتر شود اما برای کودکانی که علاقه‌مند به حوزه تاریخ هستند کتاب‌های خوبی منتشر می‌کنند.  

 

 

دیگر خبرها

  • پیگیری تولید برنامه های خلاق و پویا ویژه کودک ونوجوان
  • تحریر زندگی شهدای کودک و نوجوان حادثه تروریستی گلزار شهدای کرمان
  • پینوکیویی که کارآفرین است
  • قرآن کریم؛ در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان
  • افتتاح اولین کتابخانه تخصصی مستقل کودک در خراسان جنوبی
  • طرح تحول در انتشارات کانون پرورش فکری کلید خورد
  • کانون پرورش فکری با چندعنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید؟
  • «نقاشی قشنگ» با حدیثی از امام رضا(ع) برای بچه‌ها
  • مطالبه رهبر انقلاب از نشر کودک و نوجوان نیازمند شتاب بیشتر است / امروز دیگر خریدن کتاب ترسناک نیست
  • چهل‌ودومین جایزه کتاب سال فراخوان داد