Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - محمدحسن مقدم نیا: مردم استان سمنان به آن شب چله می‌گویند اما با گویش‌های مختلف شو چلّه، شووُچلَه، شوچیلَه، شَبچِله یا شَب چُلّه همه شان نام بلندترین شب سال است. یلدا؛ یلدایی که درازایش از دیگر شب‌های سال آن‌قدرها هم معلوم نمی‌شود اما ریشه‌ای در تاریخ استان سمنان دوانده که یکسرش هنوز معلوم نیست در کجای تاریخ این دیار نهفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدمت یلدا را گاه‌شماری آئین‌های باستانی رضی به حوالی سال ۵۰۰ قبل از میلاد مسیح نامیده‌اند در زمان هخامنشیان که پایه‌گذار برخی دیگر از رسوم سنتی ایرانیان نیز محسوب می‌شوند یلدا واژه‌ای سوریانی موسوم به یالدا به معنای زایش است و اگر سری به کتاب یلدای استاد طبیب‌زاده بزنیم درمی‌یابیم که پیشینه آن در تضاد بین فصل‌ها و بشارت میانه زمستان برای روزی‌رسانی در بهار که همین حوالی، پشت درهای خانه‌مان قرار دارد بازمی‌گردد.

یلدا روشنی دل کشاورزان

در باور مردم استان سمنان اما یلدا در کنار تمام باورهای مشترک با سایر ایرانیان مانند نوید زایش، جشن آتش، عید شکرگزاری و سپاس زمستانی از خدای متعال، گاه‌شماری برای کشاورزی نیز محسوب می‌شود، زمستان در نزد مردم استان سمنان به دو چله تقسیم می‌شود که در شرق استان به آن چله خردو و چله کلان و در غرب به آن چله خرد و چله بزرگ می‌گویند.  

یلدا شب شکستن کمر زمستان است که از میانش بهار سر درمی‌آورد و پس کم‌کم باید بیدار شد و دست‌به‌کمر زد و از خمودگی بیرون آمد سید رضا الحسینی کشاورز مقیم بخش بسطام شاهرود درباره یلدا می‌گوید: یلدا آخرین روز چله بزرگ و ورود به چله کوچک است، یعنی کم‌کم وقت تلاش و کار برای مهیاکردن زمین درکشت بهاره سررسیده و خیلی به بهار نمانده است به‌عبارت‌دیگر کشاورزان در قدیم به دلیل نبود امکانات، کشت را در چله بزرگ رها کرده و به خانه‌ها می‌رفتند اما با فرارسیدن چله کوچک خوشحال از اینکه کم‌کم کمر زمستان می‌شکند و به سمت بهار نزدیک می‌شویم در مهیای سال جدید و کشت بهاره جدید می‌شدند.

این کشاورز ۷۶ ساله درباره جشن یلدا در میغانات شاهرود می‌گوید: میانه کشاورز با زمستان سخت خیلی خوب نیست لذا به خاطر دارم که پدرم در دهه ۲۰ خورشیدی که ما کوچک بودیم همیشه به ما می‌گفت یلدا شب شکستن کمر زمستان است که از میانش بهار سر درمی‌آورد و پس کم‌کم باید بیدار شد و دست‌به‌کمر زد و از خمودگی بیرون آمد.

یلدا شب دوری اهریمن

باور دیگری در نزد مردم استان سمنان وجود دارد و آن‌هم اینکه یلدا همان جدال تاریکی و روشنی است یعنی در چله بزرگ که شب‌ها طولانی است و غالب روز تاریکی آسمان می‌شود کم‌کم ظلمات سراسر شهر و دیار و روستا را می‌گیرد اما شب چله به‌سان قهرمانی می‌آید و این رسم را بر هم می‌زند و از فردای روز اول دی کم‌کم رخت سیاه شب را به پشت کوه‌ها می‌کشد و روز بر آن غالب می‌شود از این منظر اما شب یلدا احترام ویژه‌ای نزد مردم استان سمنان به‌خصوص در بین عشایر سنگسر دارد.

سنگسری‌ها به‌طور ویژه به یلدا می‌پردازند و آداب‌ورسومشان در یک فیلم مستند هم جای نمی‌گیرد، هرچند شباهت‌هایی هم به دیگر مناطق کشور دارند اما به‌واسطه اینکه طولانی‌ترین مسیر کوچ جهان به نام ایل سنگسری ثبت‌شده یعنی از کاشان تا سمنان و طبس؛ یلدا برایشان بسیار اهمیت دارد.

همان‌طور که دکتر حسینی مورخ محلی استان سمنان معتقد است: کوچ جزء اصلی ایلات است و استان سمنان نیز از این ایلات خالی نیست که البته معروف‌ترین آن‌همان ایل سنگسر است که از چندی طایفه تشکیل می‌شود شب یلدا آغاز تحول وضعی زمین و طولانی شدن روزها به‌نوعی نقطه تقویمی ایلات عشایر است و لذا در زندگی‌شان دارای اهمیت است.

وی می‌گوید: ایلات با مهمانی رفتن، تنقلات، افروختن آتش، دیده‌بوسی بزرگان، حضور در چادرهای خوانین ایلات و تبریک پیروزی روشنی بر تاریکی که به‌واسطه کوتاه شدن شب و طولانی شدن روز دست می‌دهد، به استقبال یلدا می‌روند آن‌ها یلدا را مفصل جشن گرفته و زنان ایلات سه روز خود را برای این جشن آماده می‌کنند تا خمیر بازکرده و بلکه‌ای بپزند و با شیرینی‌ها و نان‌های ویژه‌ای که بویشان سراسر دشت را پر می‌کند از شب یلدا استقبال کنند، همچنین اناردانه شده و پختنی‌هایی مانند شغلم، لبو، گزر یا هویج ایرانی در کنارغذاهای محلی و شب‌چره‌هایی چون آجیل شب یلدا و میوه‌های خشک در زمره برنامه‌های یلدایی در ایلات استان سمنان است.

هدایایی که برای نوعروس برده می‌شود

«طی شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیم‌کرهٔ شمالی، که مصادف با انقلاب زمستانی است، یلدا نامیده می‌شود» این تعریفی است که از یلدا می‌شود اما به‌راستی یلدا به همین سادگی‌ها هم نیست چراکه این شب در تاریخ استان سمنان ریشه دوانده است.

یکی از مراسمی که در استان سمنان دیده می‌شود بردن خنچه و هدیه برای عروس در اولین یلدای زندگی مشترک با داماد از سوی خانواده داماد و مشخصاً پدر و مادر او است هرچند آئین یلدایی در استان سمنان مانند سایر استان‌ها است اما به‌طور عمومی می‌توان آن را به دو قسمت تقسیم کرد شهرهای شرقی چون شاهرود و میامی و بسطام که تقریباً رگه‌هایی از فرهنگ خراسانی هم در لابه‌لای رسومشان دیده می‌شود و شهرهای غربی و مرکزی که تقریباً به استان‌های شمالی گرایش دارند مانند مردم دامغان و مهدی‌شهر که شباهت مراسمشان به مردم مازندران درخور توجه است.

حسینی مورخ محلی استان سمنان درباره فرهنگ یلدا در شرق استان می‌گوید: یکی از مراسمی که در استان سمنان دیده می‌شود بردن خنچه و هدیه برای عروس در اولین یلدای زندگی مشترک با داماد از سوی خانواده داماد و مشخصاً پدر و مادر او است. خانواده داماد سینی‌های بزرگی درست کرده که به فراخور خانواده عروس و داماد در آن هدایایی گذاشته می‌شود اما این موارد حتماً در آن‌ها وجود دارد یک پارچه برای مادر عروس، یک پالتو یا لباس زمستانی، کفش زمستانی برای عروس، آجیل، میوه و شیرینی، انار و یک چادر البته خانواده عروس نیز هدایایی تهیه‌کرده و به کسانی که سینی یا سینی‌ها را حمل می‌کنند می‌دهند.

وی می‌گوید: رسم است در شب چله مردانی که سینی‌ها را حمل می‌کنند تا زمانی که هدیه‌شان را دریافت نکنند، سینی را از روی سرپائین نگذارند البته عمدتاً هدیه‌ها در حد یک جفت جوراب زمستانی است، در سمنان نیز این رسم وجود دارد اما ابعاد آن نسبت به شهری مثلاً مانند میامی و یا گرمسار کمتر است چراکه در برخی روستاهای بعضاً دیده می‌شود تا هفت سینی و مجمع را همراه دایره و سرنا و دهل به خانه عروس پیشکش می‌کنند.

آجیل مشکل‌گشا

از دیگر مراسم شب یلدا تهیه آجیل مشکل‌گشا است که از روزها قبل به همت زنان خانواده و با مراسمی جالب تهیه می‌شود و رنگ و بویی مذهبی نیز دارد چراکه در تهیه آن ادعیه متبرکه و کلام‌الله نیز تلاوت می‌شود در این آجیل سعی می‌شود تا از نخود و کشمش و بعضاً مویز و انجیر خشک و بادام استفاده شود.

از دیگر مراسم مردم استان سمنان در شب چله تهیه هندوانه است حتی به قیمت‌های گزاف! بسیاری معتقد هستند که اگر کسی در شب چله هندوانه بخورد در تمام طول سال سرما نمی‌خورد این باور در سمنان و شاهرود وجود دارد همچنین در برخی مناطق مانند میامی معتقد هستند که اگر کسی شب چله هندوانه بخورد از تشنگی او در سال آتی جلوگیری می‌شود.

حنا گذاشتن بر دست‌وپا

از دیگر آداب‌ورسوم قابل‌ذکر در استان سمنان می‌توان به حنابندان در روستاهای جنوب دامغان به‌واسطه نزدیکی به اصفهان و جندق یادکرد، این روستاها به‌خصوص در بخش‌های جنوبی مانند کوه زر به‌واسطه قرارگیری در منطقه‌ای که منتهی به استان اصفهان می‌شود از آداب‌ورسوم اصفهانی‌ها نیز تأثیر پذیرفته است و همان‌طور که آن‌ها مراسم سرحمومی را اجرا می‌کنند درگذشته نیز در روستاهای جنوب دامغان و معلمان تا جندق و اصفهان این رسم نیز اجرا می‌شده است.

این مراسم با تهیه مقدار زیادی حنا در روزهای قبل از یلدا آغازشده وزنان در خیساندن آن سعی در تزئینات و هنرنمایی دارند همچنین این حنا به دست‌وپای عروس و دامادهای تازه ازدواج‌کرده و بچه‌ها گذاشته می‌شود بسیاری از مردم دامغان عقیده دارند حنا نه‌تنها باعث می‌شود تا انسان از دردهای مفصلی دور بماند بلکه باعث می‌شود که دیگر کف دست عرق نکند.

غذاهای یلدایی

چگونه می‌توان تصور کرد که عطر ته‌چین شاهرودی که گوشت لابه‌لای برنج و سیب‌زمینی ته‌دیگ در کنار عطر گندم بوداده و ... چه ملغمه‌ای از شور و طراوت را در اتاقی که کرسی در مرکزش بوده ایجاد می‌کرده استمحمدعلی رضوانی پژوهشگر اقوام محلی استان سمنان درباره غذاهای یلدایی به خبرنگار مهر می‌گوید: در روستاهای جنوبی استان مانند طرود و کوه زر و سایر مناطق خوراک شب چله قروتو یا همان کشک با نان خشک‌ترید شده است این غذا با کشک و روغن و پیازداغ تهیه‌ و در آن گردو نیز می‌ریزند که علی‌رغم مقوی بودن، غذایی سنگین نیز محسوب می‌شود به‌خصوص اینکه آن را با نان‌های تنوری‌ترید شده میل می‌کنند.

رضوانی می‌گوید: در سمنان و برخی شهرها و روستاهای غرب رشته‌پلو و یا سبزی پلویی که در شب عید طبخ می‌شود در شب یلدا نیز تهیه می‌شود همچنین گندم بوداده و کنجد نیز برای این شب تهیه می‌شود، در دامغان رشته برشته و برخی نان‌های سنتی و شیرینی‌ها برای یلدا تهیه می‌شود و شاهرودی‌ها نیز کدوحلوایی را برای شب یلدا می‌پرند حتی آن را بر روی ته‌چینشان نیز قرار می‌دهند.

سابقاً که خانه‌ها مجهز به سیستم‌های گاز کشی نبود علاءالدین و چراغ‌های نفتی ازاین‌دست ابزار طبخ و آشپزی بودند، چه کسی می‌تواند تصور کند که عطر ته‌چین شاهرودی که گوشت خام لابه‌لای برنج و کدوحلوایی روی آن و سیب‌زمینی ته‌دیگ آن در کنار عطر گندم بوداده و گلابی که بر روی دانه‌های انار می‌ریختند چه ملغمه‌ای از شور و طراوت را در اتاقی که کرسی در مرکزش بوده ایجاد می‌کرده است.

یلدا لابه‌لای خاطرات شیرین

یکی از مسائلی که در شب چله خیلی موردتوجه قرار می‌گیرد خاطرات آن از کودکی تا به امروز است مراسمی که چون حافظ خوانی، قصه‌گویی پدربزرگان و مادربزرگان زیر کرسی‌های زغالی تا عطر و رنگ خوراکی‌های گوناگون که هرکدامشان برای سفر در تاریخ خاطرات کافی هستند.

یلدای استان سمنان برای کودکان دیروز و پدر و مادران امروز یادآور گردو و نخود، کشمش‌هایی است که هدیه گرفته و جیب‌هایشان را پر می‌کردند، اما امروز در بین زندگی ماشینی و ابزارهایی مانند موبایل و اینترنت و ... جایی ندارند، لذا به نظر می‌رسد این روزها اگر می‌خواهیم خدمتی به بچه‌هایمان کنیم، باید طعم یلدا را به آن‌ها بچشانیم تا آن‌ها هم بدانند سادگی این مراسم سنتی چه زیبا است.

دوری از تکلف با یک پیشنهاد ساده

هرچند امروز گرانی‌ها نیز بر گرده یلدا فشار می‌آورد و تهیه آجیل و میوه و ... سر به فلک می‌گذارد اما همان‌طور که رضوانی کارشناس اقلیم محلی استان سمنان به خبرنگار مهر می‌گوید: می‌توان شب یلدا را ساده‌تر برگزار کرد.

وی معتقد است: مرم سخت‌کوش و قدردان استان سمنان به زندگی دشوار خو گرفته‌اند و هیچ‌گاه تجمل در زندگی‌شان نبوده است و اگر این دو دهه اخیر را کنار بگذاریم در تمام طول تاریخ کویرنشینی هرگز زندگی لوکس جایی نداشته است لذا باید از آن دوری گزید.

این کارشناس که پژوهشش درباره اقلیم‌های کهن استان سمنان منتشر نیز شده است، می‌گوید: پیشنهاد من این است که خانواده‌های استان سمنان مانند گذشته در مکانی مثلاً خانه بزرگ فامیل گرد هم‌آیند و هرکس خوراکی‌های خانواده خودش را بیاورد و دور از تکلف باهم آن را سهیم شوند.

وی می‌گوید: امروز تهیه لبو، شلغم، کدوحلوایی، تخم آفتابگردان، شیرینی، چای و خرید یک کیلوگرم سیب برای هر خانواده هزینه گزافی محسوب نمی‌شود و اگر پنج یا شش خانواده هرکدام این وسایل را در اندازه خودشان تهیه و گرد هم آوردند قطعاً می‌توان یلدای مفصلی را برای کودکان رقم زد آن‌هم با کمترین هزینه. متأسفانه این روزها کمی توقعات بالا است حال‌آنکه با کمترین چیزها می‌توان بهترین یلداها را برگزار کرد همان‌طور که در قدیم گندم بوداده بهترین خوراکی بود که هنوز طعمش زیر دندان‌های قدیمی‌ها است.

شبی برای خوشحالی

چقدر خوب می‌شود اگر در همین یک‌شب بتوانیم موبایل‌هایمان را در جعبه‌ای قرار داده و سراغشان نرویم در سال‌های اخیر از سوی نهادهایی مانند شورای شهر و شهرداری، صداوسیما، نشریات و مطبوعات و ... خیلی تلاش شده تا یلدای بدون موبایل و اینترنت رقم بخورد حتی تبلیغ‌هایی نیز دراین‌باره ساخته‌شده است اما باید بدانیم که موبایل در یلدا تنها برای ثبت لحظات خوش در قاب عکس و تصویر مناسب است و لذا چقدر خوب می‌شود اگر در همین یک‌شب بتوانیم موبایل‌هایمان را در جعبه‌ای قرار داده و سراغشان نرویم و در پایان مهمانی آن را دریافت کنیم. این کار تضمین‌کننده خوش گذشتن در شب یلدا است.

یلدای قومسی شبی برای خوشحالی است یعنی دریافت حس و حال خوب و خوش آن‌هم از میان خاطرات قدیم و جدید شبی برای پیوند عواطف، شبی برای آغاز زندگی مشترک، شبی برای عشوه‌های دخترکان دم بخت وقتی مادران پسردار از صورتشان تعریف می‌کنند، شبی برای پسرانی که تازه پشت لبانشان سبز شده و صدای دورگه‌شان را به رخ می‌کشند و شبی برای کودکان که تا مرز خستگی را با بازی و شور جابه‌جا کنند.

یلدای استان سمنان شبی است برای آغاز؛ آغاز روزهای بلند و شب‌های کوتاه آغازی برای زمانی که مردم آماده می‌شوند تا دوباره روزی‌شان را از زمین برداشت کنند و شکرانه‌اش را گردهم‌آیی با اقوام و فامیل و آشنایان می‌دانند، این شب را قدر بدانیم ...

کد خبر 4482054

منبع: مهر

کلیدواژه: آئین بومی محلی آداب و رسوم بسطام دامغان سمنان شاهرود شب یلدا غذاهای محلی ایران میامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۰۹۶۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

متن گزارش کمیسیون بهداشت درباره دلایل کمبود و گرانی دارو

گزارش کمیسیون بهداشت و درمان درباره دلایل کمبود و گرانی دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی برای ارجاع به قوه قضائیه در مجلس قرائت شد که نمایندگان با آن مخالفت کردند. - اخبار سیاسی -

به گزارش گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، سلمان اسحاقی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان گزارش کمیسیون متبوعش درباره دلایل کمبود دارو و تجهیزات پزشکی را طبق ماده 234 آیین نامه داخلی مجلس به شرح زیر قرائت کرد.

مخالفت مجلس با ارسال گزارش گرانی و کمبود دارو به قوه قضائیه

 

گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در خصوص دلیل کمبود و گرانی دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی ناشی از استنکاف از اجرای جزء (1) بند (س) تبصره (1) قانون بودجه سال ١٤ ١ کل کشور و ردیف (١٦) جدول مصارف تبصره (١٤) قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور»

مقدمه:
با استناد به سیاستهای کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و براساس تکلیفی که نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در بند (س) تبصره (1) قانون بودجه سال ١٤ ١ با هدف ساماندهی صنعت دارو و با محوریت سیاستگذاری جدید در حوزه یارانه دارو بر عهده دولت گذاشته بودند، طرح دارویار در  بودجه سال 1٤01 توسط دولت محترم اجرایی و وعده داده شد که با کمک این طرح از طریق انتقال یارانه دارو از ابتدای زنجیره تأمین و توزیع به انتهای آن و تمرکز بر نظام بیمه‌ای، مدیریت بهینه زنجیره تأمین و توزیع به گونه ای اجرایی گردد که در حوزه کمبودها و قیمت اقلام دارویی فشار از روی دوش مردم برداشته شود. اما آنچه که در طی 2سال سپری شده از زمان اجرایی شدن طرح دارویار، شاهد آن بوده ایم خارج شدن محسوس زنجیره تأمین و توزیع دارو از مدار تنظیم گری بوده به طوری که تبعات آن از یک سو گریبانگیر بیماران و از سوی دیگر گریبانگیر فعالان صنعت دارو شده است. لذا کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی پس از آن که به دفعات مشکلات موجود، دغدغه مندی ها و الزامات و تکالیف دستگاه های مسئول را در قالب برگزاری جلسات نظارتی و متعاقباً ارائه ٤ گزارشات نظارتی در تاریخ های ١٤ ١/ ٥/١ ، 1٤ ١/ ٨/٢٣ ، 1٤02/03/28 و 1٤02/10/18 به نمایندگان محترم و مردم شریف ایران اعلام نموده است، اینک به استناد ماده ٢٣٤ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش عدم رعایت شئونات و نقص یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش ،پزشکی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی و دستگاه های ١٤ ١/ ٥/١ ، 1٤ ١/ ٨/٢٣ ، 1٤02/03/28 و 1٤02/10/18 به نمایندگان محترم و مردم شریف ایران اعلام نموده است اینک به استناد ماده ٢٣٤ آیین نامه داخلی مجلس شورای ،اسلامی گزارش عدم رعایت شئونات و نقص یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش ،پزشکی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی و دستگاه های زیر مجموعه آنان و سازمان تأمین اجتماعی را جهت رسیدگی در قوه قضائیه و سایر مراجع ذیصلاح تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌نماید.

بخش نخست: طرح مسئله
١- الزام اساسی طرح دارویار مطابق با تکلیف قانونی مجلس شورای اسلامی در بند (س) تبصره (1) قانون بودجه سال ١٤ ١، عدم افزایش پرداخت از جیب بیماران بود، برهمین اساس با آغاز طرح عنوان شد که همه داروهای تحت پوشش بیمه مشمول طرح دارویار خواهند شد. لیکن علی رغم پوشش اولیه افزایش قیمتهای ناشی از اجرای طرح در عمده اقلام دارویی توسط بیمه‌ها، با گذشت کمتر از 2 سال از آغاز طرح به واسطه افزایش‌هایی که طی این مدت مکرراً در قیمت اقلام دارویی رخداده است اولاً هم اکنون هزینه تهیه دارو برای بیماران بیش از 110 درصد افزایش داشته و ثانیاً، درخصوص حداقل ١٦ درصد از مجموعه اقلام دارویی مشمول طرح دارویار پوشش افزایش قیمت ناشی از مابه التفاوت ارزی انجام نشده و در نتیجه این افزایش قیمت به جیب بیماران تحمیل شده است.
2- قریب به 150 قلم داروی پر مصرف دارای کمبود و محدودیت جدی بوده و نزدیک به ٦٥ قلم در شرایط کمبود حاد قرار دارند رفع این مشکل نیازمند برنامه ریزی کارآمدسازی سامانه های موجود و مدیریت دقیق سازمان غذا و دارو و بانک مرکزی در پیش بینی به موقع نیازهای کشور و تخصیص به موقع ارز برای این موارد می باشد. لازم به ذکر است که با توجه به عدم برنامه ریزی دقیق سازمان غذا و دارو، وضعیت ذخایر استراتژیک برخی از اقلام دارویی نیز مناسب نبوده به گونه ای که در حال حاضر موجودی مواد اولیه برای 53 قلم دارو و موجودی نهایی تعداد 68 قلم از داروهای ساخته شده کمتر از یک ماه است.
3-علی رغم تصویب اعتبارات تبصره (١٤) قوانین بودجه سالهای ١٤ ١ و ١٤ ٢ صرفاً با عنوان " تأمین مابه التفاوت نرخ ارز دارو"، به موجب انعقاد تفاهمنامه سه جانبه وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، تأمین مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی برای خرید تجهیزات پزشکی و شیرخشک ( سالانه به مبلغ 1/5 میلیارد دلار) در مغایرت با قانون مصوب و از محل اعتبارات تبصره مذکور اختصاص یافته است. این بی انضباطی مالی از جمله عوامل موثر در کاهش اعتبارات اختصاص یافته به حوزه دارو و رخداد تبعات آن در بازار دارویی کشور بوده است.
4- به رغم توافقات منعقده در راستای تحقق الزامات اجرایی طرح دارویار، سازمان برنامه و بودجه مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی ( ٤٢ تومانی) با نرخ سامانه نیما که برابر مبلغ ٤29،138 میلیارد ریال در سال ١٤ ١ و مبلغ ٢٤٨،٧١٥ میلیارد ریال در سال ١٤ ٢ می باشد را به بانک مرکزی پرداخت ننموده است که این امر منجر به افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی گردیده و متعاقباً باعث شده تا بانک مرکزی به این بهانه از همکاری موثر در تخصیص منظم ارز و تأمین نقدینگی مورد نیاز صنعت دارو از طریق اعطای تسهیلات اجتناب نماید. لازم به ذکر است به استناد اطلاعات موجود در سامانه تجارت در سه ماهه ابتدایی سال ١٤ ٢ ، تخصیص و تأمین ارز صرفاً به مبلغ حدود 70 میلیون دلار صورت پذیرفته است که بدیهی است زمینه ساز کمبودهای رخداده در طی ماه های آتی بوده است.
5- عدم نظارت موثر بانک مرکزی بر عملکرد بانک های عامل در اعطای تسهیلات ریالی برای تأمین سرمایه در گردش مورد نیاز صنعت دارو و نیز شرکتهای تراستی در انتقال به موقع ارز به ذینفع نهایی همواره به عنوان یکی از چالشهای جدی در حوزه کمبود دارو محسوب شده است از جمله مصادیق چالشهای موجود در ارتباط با شرکت های تراستی میتوان به کندی در حواله کرد ارز مورد نیاز حوزه بهداشت و درمان توسط شرکت کارگزاری نیکو اشاره داشت که به دفعات مورد گوشزد کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی قرار گرفته اما مشکلات مرتبط با آن همچنان حل نشده باقی مانده است.
٦- علی رغم تصویب 690،000 میلیارد ریال در ردیف ١٦ تبصره ١٤ قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور با عنوان " ما به التفاوت نرخ ارز دارو" و تحقق ٦٩ درصدی این منابع تا 1٤02/12/29 سازمان برنامه و بودجه با اقدام به تخصیص 71 درصد از منابع تحقق یافته آن هم به صورت نامنظم تا پایان سال گذشته اعتبارات سازمانهای بیمه گر و یارانه ارزی مربوط به اجرای طرح دارویار را به کفایت تخصیص نداده که این امر منجر به انباشت مطالبات ارکان مختلف زنجیره تأمین و توزیع دارو شده است.
7-علی رغم مفاد بند (ب) تبصره (17) قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور مبنی بر الزام دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستان های تحت پوشش آن ها برای بازپرداخت انحصاری مبالغ حاصل از فروش دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی به داروخانه‌ها و شرکتهای پخش تأمین کننده از طریق یک حساب اعتباری جداگانه اغلب این نهادها حکم تکلیفی مذبور را به دلیل جلوگیری از عدم ایجاد وقفه در فرآیندهای پرداخت رعایت ننموده به گونه ای که در مجموع 105،951 میلیارد ریال از ردیف درآمدی حاصل از دارو در سایر بخشهای درآمدی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعمال حساب شده است. خاطرنشان می سازد در خصوص نشاندار کردن منابع و یارانه‌های تخصیصی در طول زنجیره تأمین و توزیع دارو و واریز مستقیم اعتبارات خزانه به حساب شرکت های پخش و داروخانه‌ها در ارتباط با دستگاه هایی مانند سازمان تأمین اجتماعی نیز توسط نهادهای مسئول اقدام موثری صورت نگرفته است.
8-علی رغم مطالبه مکرر مجلس شورای اسلامی مبنی بر اصلاح سازمان غذا و دارو از طریق طی روال قانونی تا کنون این امر توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی محقق نشده است که نتیجه آن عدم توفیق در نظارت مستمر و انجام بهینه وظایف محوله بوده است.

بخش دوم: جمع بندی موارد استنکاف از قانون
1 - استنکاف و نقض بند پنجم و جزء دوم از سیاست های کلی نظام سلامت ( ابلاغی مقام معظم رهبری) در خصوص سیاست گذاری و نظارت کارآمد بر تولید و مصرف و واردات دارو و مدیریت بهینه منابع سلامت از طریق نظام بیمه ای توسط کلیه ارکان مسئول در دولت با محوریت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
2- استنکاف و نقض بند (الف) ماده (72) قانون برنامه ششم توسعه در خصوص وظیفه تولیت نظام سلامت به ویژه نظارت بر عملکرد سازمانها و شرکتهای بیمه پایه و تکمیلی و ارائه کنندگان خدمات سلامت در راستای حمایت از بیماران و خدمات گیرندگان توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
3- استنکاف و نقض بند (س) تبصره (1) قانون بودجه سال ١٤ ١ کل کشور در خصوص ساماندهی وضعیت دارویی کشور از طریق اصلاح نظام یارانه ارزی و بیمهای کشور توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی
4- استنکاف و نقض ردیف ١٦ تبصره ١٤ قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور در خصوص تخصیص و پرداخت منابع اعتباری مصوب با عنوان تأمین مابه التفاوت نرخ ارز «دارو توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی»
5- استنکاف و نقض بند (ب) تبصره 17 قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور در خصوص جداسازی کامل حساب بانکی و دفاتر مالی مربوط به حوزه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی و نیز تفکیک ردیف اعتباری دارو از سایر حساب های دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستان های تحت پوشش آنها توسط بانک مرکزی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه
٦- استنکاف و نقض ماده (7) قانون محاسبات عمومی و بند (د) ماده (28) قانون الحاق مقررات مالی دولت (2) مرتبط با تکلیف به مصرف یا مصارف معین اعتبارات مصوب توسط سازمان برنامه و بودجه و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان های بیمه گر به ویژه سازمان تأمین اجتماعی
7-استنکاف و نقض ماده 38 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 1393,12٫4 مجلس شورای اسلامی و جزء (1) بند (ل) تبصره (17) قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور در خصوص وظیفه سازمانهای بیمه گر برای پرداخت صورت حسابهای ارسالی از سوی بیمارستانهای طرف قرارداد در مهلت مقرر توسط کلیه سازمانهای بیمه گر بالاخص سازمان تأمین اجتماعی
8-استنکاف و نقض جزء (٤) بند (س) تبصره (17) قانون بودجه سال ١٤ ٢ کل کشور در ارتباط با تجهیز سامانه‌های اطلاعاتی و خدماتی حوزه سلامت و به ویژه امکان تبادل اطلاعات با پایگاه ملی سلامت توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

در پایان:
با عنایت به آن که در طی دوره ٤ ساله مجلس یازدهم و به ویژه پس از اجرای طرح دارویار انجام تکالیف قانونی دستگاههای اجرایی در حوزه ساماندهی وضعیت نظام دارو و درمان کشور به کرات توسط کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی مورد تأکید و مطالبه قرار گرفته است اما متأسفانه کماکان شاهد وضعیت نامناسب این حوزه و تحمیل فشار بر دوش مردم می‌باشیم، مراتب برای اتخاذ تصمیم مقتضی برای ارسال موضوع به قوه قضائیه به استناد ماده ٢٣٤ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی به حضور نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تقدیم می گردد.»

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • علت گرانی شدید قیمت پیاز چیست؟
  • علت گرانی شدید قیمت پیاز مشخص شد
  • علت گرانی شدید قیمت پیاز مشخص شد / پیاز در مزرعه چه قیمتی دارد؟
  • افزایش تولید خرما با گرده افشانی نخیلات در فسا
  • کدام نهاد مسئول گرانی خودرو است؟
  • آغاز گرده افشانی در نخلستان‌های بم
  • متن گزارش کمیسیون بهداشت درباره دلایل کمبود و گرانی دارو
  • ۱۸۰۰ تن عسل در کهگیلویه و بویراحمد تولید شد
  • حساسیت‌های فصل بهار و راه‌های درمان آن
  • خاندوزی چند هفته قبل از وزیر شدن: شش ماهه مشکل گرانی‌ها حل می‌شود