Web Analytics Made Easy - Statcounter

«مهدی دادفر»، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری برنا در خصوص افزایش قیمت خودروهای داخلی با بیان اینکه مدیران شرکت ایرانخودرو با مجوز از وزارت صنعت اقدام به افزایش قیمت چند خودرو کردند، گفت: در قیمت‌گذاری خودرو، باید ارتباط مستقیم بین ساختار ناصحیح مدیریتی و نیروی انسانی این صنعت، مباحث مالی و اقتصادی‌ در  نحوه تعیین قیمت تمام شده و ارتباط ناموزون آن با ساختار تکنولوژیکی پیدا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی به رقابتی نبودن این صنعت و انحصار در قیمت‌گذاری اشاره کرد و گفت: قیمت تمام شده خودرو در کشور ما بالا و در این دو خودروسازی بالاتر است. اما نکته این است که آیا همیشه این قیمت تمام شده باید در این حدود باشد؟ دلایل افزایش قیمت خودرو چیست و چرا و چگونه قیمت افزایش پیدا می‌کند؟ آیا قیمت تمام شده کالای ساخته شده بالاست یا هزینه‌های سربار مترتبه؟ مطلبی که در صنایع خودروسازی ما باید به آن توجه شود، موضوع سربارهای تحمیلی به محصولات تولید شده بوده و این موضوع بسیار مهم است.

دادفر با اشاره به اینکه اگر تنها تولیدکننده یک محصول باشید و آن را ارائه نکنید قیمت‌ها خیلی بالا می‌روند، عنوان کرد: اگر بخواهند این‌ کارشان را ادامه دهند و فقط تولید کنند، باید بپذیریم که هر چقدر دوست دارند قیمتشان را بالا می برند، راه دیگری هم نیست که اگر این کار را نکنند تعطیل  می‌شوند.

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو تصریح کرد: همه ما باید بدانیم که شرکت‌های خودرو ساز متعلق به مردم هستند و ما در آنجا سهام داریم و باید به آنها توجه خاص و ویژه داشته باشیم. اما الان عملا مردم و بازار خودروی ما توسط خودروسازان به گروگان گرفته شده اند و هرکاری که دوست دارند، انجام می‌دهند و کسی هم نمی‌تواند حرفی بزند.

وی افزود: برخی ترجیح می‌دهند سکوت کرده و  افزایش قیمت را تصویب کنند و بعضی هم می‌ایستند و می‌گویند صحیح نیست. باتوجه به امکاناتی که دولت برای خودروسازان فراهم کرده و با توجه به حمایت‌هایی که سالیان سال از خودروسازی شده، این افزایش قیمت محصولی جز ظلم به مردم نیست.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: جمهوری اسلامی ایران خودروسازان دولت صنعت قیمت خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۲۰۶۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد/ آخرین قیمت پژو، سمند، شاهین، کوییک، دنا و تارا + جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، آن‌طور که گزارش‌ها نشان می‌دهد، پراید ۱۵۱ SE مدل ۱۴۰۳ در بازار خودرو با افزایش بدون تغییر به قیمت ۳۵۰ میلیون تومان و پراید ۱۵۱ SE مدل ۱۴۰۲ نیز به قیمت ۳۲۵ میلیون تومان به فروش می‌رود.

در این میان، قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۳ پانوراما مدل ۱۴۰۲ در بازار ۲ میلیون تومان کاهش یافته و ۶۵۸ میلیون تومان قیمت خورده است. پژو ۲۰۷ دنده‌ای مدل ۱۴۰۳ هم با کاهش ۵ میلیون تومانی، ۸۰۰ میلیون تومان به فروش رفت. اما پژو ۲۰۷ پانوراما اتوماتیک TU۵P مدل ۱۴۰۳ با کاهش ۱۰ میلیون تومانی، یک میلیارد و ۷۰ میلیون تومان به فروش رفت. پژو ۲۰۷ تیپ ۵ مدل ۱۴۰۲ بدون تغییر، ۷۱۰ میلیون تومان قیمت پیدا کرد. اما پژوپارس ELX-TU۵ مدل ۱۴۰۲ با افزایش ۵ میلیون تومانی، به قیمت ۸۴۰ میلیون تومان رسید. پژوپارس LX مدل ۱۴۰۲ اما با افزایش ۵ میلیون تومانی، ۸۶۰ میلیون تومان قیمت پیدا کرد.

بنا به این گزارش، تارا اتوماتیک V۲ مدل ۱۴۰۳ در بازار با افزایش ۵ میلیون تومانی به قیمت ۹۸۰ میلیون تومان و تارا دنده‌ای V۱ مدل ۱۴۰۳ با افزایش ۵ میلیون تومانی، ۸۲۰ میلیون تومان قیمت خورده است.

گزارش‌ها از بازار خودرو نشان می‌دهد دناپلاس اتوماتیک توربو آپشنال مدل ۱۴۰۳، با افزایش ۲۰ میلیون تومانی یک میلیارد و ۱۹۰ میلیون تومان قیمت خورد. دناپلاس اتوماتیک توربو آپشنال مدل ۱۴۰۲ اما ۲۰ میلیون تومان افزایش قیمت داشته و یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان قیمت خورده است.

راناپلاس مدل ۱۴۰۳ در حدود ۵ میلیون تومان گران شد و ۶۵۰ میلیون تومان قیمت پیدا کرد. راناپلاس مدل ۱۴۰۲ در بازار با افزایش ۵ میلیون تومانی، ۶۲۰ میلیون تومان به فروش رفت. همچنین ساینا S دنده‌ای بنزینی مدل ۱۴۰۳ در بازار با افزایش ۵ میلیون تومانی ۴۴۵ میلیون تومان و ساینا S دنده‌ای بنزینی مدل ۱۴۰۲ هم با افزایش ۵ میلیون تومانی ۴۱۵ میلیون تومان قیمت خورده است. اما سمند سورن پلاس EF۷ دوگانه‌سوز مدل ۱۴۰۳ در بازار با افزایش ۵ میلیون تومانی ۸۲۵ میلیون تومان فروخته شد. شاهین G اتومات CVT مدل ۱۴۰۳ هم با افزایش ۵ میلیون تومانی، ۸۵۵ میلیون تومان قیمت پیدا کرد. شاهین G اتومات CVT مدل ۱۴۰۲ در بازار با افزایش ۵ میلیون تومانی به قیمت ۸۱۵ میلیون تومان رسیده است. همچنین کوییک GX L دنده‌ای مدل ۱۴۰۳ به قیمت ۴۵۰ میلیون تومان به فروش رفت. کوییک GX L دنده‌ای مدل ۱۴۰۲ هم به قیمت ۴۲۵ میلیون تومان رسید.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903084

دیگر خبرها

  • طرح نور با پشتوانه‌ مردمی و با قدرت ادامه دارد
  • آینده صنعت خودرو ایران؛ ارزخوری یا خودروسازی؟
  • کشف ۵ تن کنسانتره بدون مجوز در آشخانه
  • استارت سرد خودروسازی
  • بازار خودرو روی دور تند گرانی افتاد/ آخرین قیمت پژو، سمند، شاهین، کوییک، دنا و تارا + جدول
  • ۸۰ کیلو طلای حراجی بدون مشتری ماند/ نرخ دلار کاهشی شد/ فردا دومین حراج سکه در سال ۱۴۰۳ کلید می‌خورد
  • تمدید طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی دور از انتظار نیست
  • طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی تمدید می‌شود؟
  • قدردانی از مواضع دولت و مردم بنگلادش در حمایت از مردم فلسطین
  • طعنه سنگین روحانی به وضعیت مشارکت در انتخابات