Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@12:33:06 GMT

دو روی سکه درآمدزایی مدارس

تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۲۱۲۱۱

دو روی سکه درآمدزایی مدارس

تهران - روزنامه ابتکار در شماره امروز چهارشنبه خود نکات مثبت و چالش‌هایی پیش رو طرح «اقتصاد مدرسه» را بررسی کرده است.

معلم سر کلاس، از کلاس‌های فوق‌العاده‌ای می‌گوید که مدرسه قرار است برگزار کند. شهریه کلاس‌ها را می‌گوید و به بچه‌ها توصیه می‌کند که «حتما» در کلاس‌ها شرکت کنند. ناظم و مدیر سر صف حرف‌ها را تکرار می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

می‌گویند که اگر کسی درس برایش مهم باشد و بخواهد نمره‌های خوبی بگیرد، «حتما» در این کلاس‌ها شرکت می‌کند. هیچ اجباری در کار نیست، اما جوی که ایجاد شده، باعث می‌شود که بچه‌ها حضور داشتن و نداشتن در کلاس‌ها را یک تفاوت بین خود و همکلاسی‌های‌شان احساس کنند.
هر سال موارد بسیاری در مورد مدارس مطرح می‌شود که الزام‌آور و قانونی تلقی نمی‌شود. اخذ پول در هنگام ثبت‌نام در مدارس دولتی قانونی نیست، اما هر سال گزارش می‌شود که برخی مدارس اقدام به گرفتن پول کرده‌اند. همیاری والدین اجباری نیست، اما هر سال شنیده می‌شود که مدرسه برخی خدمات و حتی گاه دادن کارنامه را به همیاری والدین منوط می‌کند. در مورد مدارس غیرانتفاعی هم قواعد و قوانینی در مورد سقف شهریه و کلاس‌های فوق‌برنامه و مانند آن مطرح می‌شود، اما همچنان مدارس با شهریه‌های چند میلیونی و کلاس‌های فوق‌برنامه از زبان‌های خارجی فراتر از انگلیسی گرفته تا رشته‌های ورزشی و هنری خاص و برگزاری اردوهای ویژه وجود دارند. هر چند وزارت و ادارات آموزش و پرورش پیاپی در مورد این مسائل اطلاع‌رسانی کرده و راه‌هایی هم برای گزارش و شکایت از موارد تخلف معرفی می‌شوند، اما گستردگی مدارس و دشواری کنترل از یک سو، روند اداری پیگیری شکایات در بوروکراسی ایرانی از سوی دیگر و در نهایت نیاز والدین و دانش‌آموز در مورد تحصیل در مدرسه خاص، باعث می‌شود که یا اصلا شکایتی طرح نشود و یا شکایت به ندرت تا حصول نتیجه قطعی پیگیری شوند. در شرایطی که علی‌رغم قوانین، قواعد و محدودیت‌های اعلامی وزارت آموزش و پرورش، برخی مسائل همچنان دیده می‌شود، خبر تدوین نظام «اقتصاد مدرسه» برای درآمدزایی مدارس باعث شده این شبهه به وجود بیاید که در صورت وجود مجوزهایی برای به عنوان مثال کلاس‌های جبرانی، تقویتی و کنکوری در مدارس یا دیگر فعالیت‌های درآمدزا، چه تضمینی وجود دارد که مثلا مدارس این مجوز را بهانه‌ای برای اخذ پول‌های اسما اختیاری و عملا اجباری از والدین نکنند؟ یا در شرایطی که تعدد تکرار هر ساله برخی تخلفات نشان می‌دهد که نظارت روی گستره وسیع مدارس سخت است، کیفیت این خدمات درآمدزا چگونه ارزیابی دقیق خواهد شد؟ و در شرایطی که وزیر آموزش و پرورش و بسیاری از کارشناسان، از استیلای مافیاهای کنکور یا قراردادهای زیرمیزی برخی مدارس با برخی موسسات آموزشی گلایه دارند، چگونه می‌خواهند نسخه رقابت مبتنی بر اقدام مشابه را برای مدارس بپیچند؟
نظام «اقتصاد مدرسه» برای درآمدزایی مدارس
روز گذشته علی الهیار ترکمن، معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به پرسشی پیرامون روند اجرای سیاست درآمدزایی مدارس و طرح اقتصاد مدرسه، اظهار کرد: رویکرد وزیر آموزش و پرورش رویکرد مدارس‌محوری است و در راستای تحقق این سیاست باید چند کار مهم انجام شود که یکی از آنها تدوین نظام اقتصاد مدرسه است.
وی افزود: توجه به اقتصاد مدرسه به این معنا نیست که لزوماً بخواهیم مدرسه‌ای را اجاره دهیم و یا یک سری بنگاه‌های اقتصادی که در داخل مدرسه نیستند را وارد کنیم. معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه آنچه در این موضوع حائز اهمیت است، ارائه خدمات آموزشی از طریق مدرسه به جامعه هدف است، گفت: اگر بتوانیم این سیاست را اجرا کنیم نقش مهمی در شکل‌گیری اقتصاد مدارس ایفا شده است. الهیار ترکمن ادامه داد: برگزاری کلاس‌های جبرانی، تقویتی و کنکور از جمله برنامه‌هایی است که می‌توان در راستای کمک به درآمدزایی مدارس انجام داد. یک سری قوانین داریم که مدرسه موظف به اجرای آنها است و باید این خدمات را رایگان ارائه کند، اما یک سری موارد هست که مدرسه تکلیف قانونی نسبت به انجام آن ندارد و می‌تواند از طریق آن درآمدزایی کند. معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در نظام اقتصاد مدرسه پکیج را تهیه خواهیم کرد که طبق قانون می‌توانیم آنها را در مدرسه انجام دهیم، گفت: یک کار بسیار سخت است که برای استقرار آن نیازمند زمان بیشتری هستیم.
دو نگرانی‌ یک طرح خوب
اما مدیران، معلمان و والدین درباره تدوین چنین طرحی چه نظری دارند؟ طاهره که مدیر یکی از مدارس استان خوزستان است، در این باره می‌گوید: «با توجه به بودجه‌های موجود، مدارس دولتی قطعا نیاز به درآمدزایی دارند تا بتوانند خدمات بهتری به دانش‌آموزان ارائه دهند. مدارس غیرانتفاعی به هر حال گلیم خود را از آب بیرون می‌کشند». وی ادامه می‌دهد: «با این حال نوشتن طرحی برای اقتصاد مدارس، باید فراتر از برگزاری کلاس‌های جبرانی و مانند آن را ببیند. این کارها همین الان هم کمابیش انجام می‌شود. در واقع مدارس دولتی از هر راهی بتوانند که قدمی مثبت و رو به جلو برای خدمات‌رسانی به دانش‌آموزان بردارند، استقبال می‌کنند و انجام می‌دهند». وی تصریح کرد: «نکته مهم و اصلی این جا است که اگر قرار است درآمدزایی در مدارس شکل گیرد، در صورتی که هدف والدین هستند، کاری کنیم که احساس اجبار نداشته باشند و با کراهت کمک نکنند. در صورتی هم که درآمدزایی از راه‌های دیگر مدنظر است، باید این نکته را در نظر گرفت که مانع ایجاد بستر برای تخلف و فساد شویم».
نسرین، معلم یکی از مدارس تهران نیز در این باره می‌گوید: «اینکه مدارس بتوانند کاری کنند که به درآمدزایی برسند خیلی خوب است، اما باید این نکته را در نظر گرفت که درآمدزایی باعث فشار به معلم یا دانش‌آموز نشود و همچنین دولت را از مسئولیت‌پذیری در قبال تامین نیازهای مدارس جدا کند». وی یادآور شد: «برخی کارهایی که همین الان هم در حوزه درآمدزایی انجام می‌شود، هر چند شاید به ظاهر اجباری نیست، اما یا معلم و دانش‌آموز را در محذوریت‌های اخلاقی و اجتماعی قرار می‌دهد و حتی گاه در صورت عدم همراهی، با واکنش در حوزه دیگر مواجه می‌شود و یا کیفیت لازم را ندارد».
محمدرضا که پدر که یک دختر 14 ساله و یک پسر 10 ساله است هم درباره این موضوع می‌گوید: «مسلما ما به عنوان والدین بچه‌ها دوست داریم بهترین خدمات آموزشی را برای فرزندان‌مان تامین کنیم، اما در این راه به جیب‌مان هم نگاه می‌کنیم. طبیعتا هر چقدر هم به خودمان فشار بیاوریم، تا سقف مشخصی از درآمدمان را نمی‌توانیم در این راه هزینه کنیم».
وی افزود: «همین الان هم با تفاوت نوع و کیفیت خدمات در مدارس گوناگون، دچار چالش انتخاب میان مدرسه نزدیکتر یا مدرسه با امکانات بهتر یا مدرسه با معلمان بهتر و مانند آن هستیم و این موضوع فقط چالش جدیدی برای ما ایجاد می‌کند».
محمدرضا تصریح می‌کند: «اگر کارهای منجر به درآمدزایی برای دانش‌آموز و والدین اختیاری باشد و البته کیفیت و قیمت آن هم مناسب باشد، بد نیست. اما باید یادمان باشد که طبق قانون اساسی، تامین شرایط آموزش و پرورش رایگان وظیفه حاکمیت است و هر کاری در این زمینه نباید وقوع کف عمل به آن را با حداقل مشخصی از کیفیت مانع شود».
به هر ترتیب باید دید جزئیات طرح مورد نظر وزارت آموزش و پرورش برای درآمدزایی مدارس چیست و تا چه حد در آن به نکات مورد نگرانی مسئولان مدارس، والدین و دانش‌آموزان و نیازها و خواسته‌های آنها توجه می‌شود و چه سازوکاری برای آن در نظر گرفته خواهد شد.
روزنامه ابتکار
تهرام/3036

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي مدرسه درآمدزايي روزنامه ابتكار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۲۱۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۸ مدرسه شهرستان بیرجند دو نوبته است/نیاز به ۱۰۹ کلاس درس

به گزارش خبرنگار مهر، مجید بهدانی صبح پنج شنبه در نشست خبری اظهار کرد: رشد، توسعه و پیشرفت کشور در گرو ارتقا آموزش و پرورش در بخش‌های مختلف است.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند بیان کرد: در سال گذشته پویش «به احترام معلم برپا» را در بیرجند در راستای ارتقا جایگاه معلم را برگزار کردیم که امسال نیز این پویش برگزار خواهد شد.

اشاره به برنامه‌های هفته معلم

بهدانی گفت: غبارروبی مزار شهدای فرهنگی، برگزاری مراسم سپاس معلم در دبیرستان ۱۵ خرداد با حضور مسئولین، دیدار با خانواده شهدای فرهنگی، برگزاری مراسم یادبود فرهنگیان فرهنگی، تجلیل از ۴۰ نفر از فرهنگیان پیشکسوت و … از جمله برنامه‌های است که در هفته معلم برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: در سال جاری پویش «این خنده را فراموش نخواهیم کرد» را برگزار می‌کنیم که در این پویش رسانه وارد کار خواهد شد و فضای پر نشاط مدارس و رابطه صمیمی بین دانش آموزان را انعکاس دهند.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند گفت: در جلسه استانی تجلیل از معلمان نمونه در ۱۶ اردیبهشت ماه از ۲۴ معلم، مدیر و معاون نمونه شهرستان بیرجند تجلیل خواهد شد.

بهدانی افزود: با بیان اینکه تأکید ما بر این است که از نیروهای باسابقه و نیروهای جوان در کنار یکدیگر استفاده کنیم.

وی با تأکید بر برگزاری نماز جماعت در مدارس بیان کرد: در قریب به اتفاق مدارس شهرستان نماز جماعت برگزار می‌شود.

۱۷ مدرسه شهرستان بیرجند نمازخانه ندارند

مدیر آموزش و پرورش بیرجند با بیان اینکه از ۳۸۰ آموزشگاه شهرستان تعداد ۱۷ مدرسه نمازخانه ندارد، ادامه داد: تلاش ما بر این است که مشکل این مدارس را نیز مرتفع کنیم.

بهدانی گفت: طلبه‌های طرح امین که وارد مدارس می‌شوند دوره‌های تخصصی ارتباط با کودک و نوجوان را می‌گذرانند و بر اساس بررسی‌ها ۹۰ درصد آنان نیروهای موفقی هستند.

وی ادامه داد: در حوزه انس با قرآن و موضوعات فرهنگی تأکید ما بر این است که از کارهای نمایشی پرهیز کرده و زمینه رشد نوجوان فراهم شود.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند افزود: در ۶ ماه گذشته ۳۶۰ محفل کوچک قرآنی و دو کرسی تلاوت قرآن با حضور قاریان برجسته با حضور دانش آموزان بیرجندی برگزار شد.

بهدانی با تأکید بر اینکه در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی پویش «موج خواندن» را اجرایی کردیم، گفت: در این راستا از نویسندگان برجسته‌ای که در حوزه نوجوان کتاب تألیف کردند دعوت کردیم.

وی یادآور شد: در مسابقات کتابخوانی با عنوان «کتاب نوش» سه هزار دانش آموز شهرستان بیرجند شرکت کردند.

یک گام شیرین در راستای عدالت آموزشی

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند گفت: در راستای عدالت آموزشی هزینه ایاب و ذهاب ۲۵۰ دانش‌آموز روستایی که در محل زندگی شأن امکان تحصیل نبود، توسط آموزش و پرورش تقبل کردیم.

بهدانی با بیان اینکه در شهرستان بیرجند ۴۰ نفر در دوره آموزش ابتدایی و ۳۰ نفر در دوره متوسطه که ترک تحصیل کرده بودند، شناسایی و مجدد جذب شدند، گفت: امکان جذب ۱۵۰ نفر نیز به واسطه فوت، معلولیت و… میسر نشد.

چالش کمبود کلاس درس در بیرجند

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند ادامه داد: در بیرجند ۸۴ مدرسه ابتدایی و چهار مدرسه متوسطه دو نوبته است.

بهدانی با بیان اینکه رشد دانش آموزان را در مهر سال جاری را خواهیم داشت، گفت: در مهر سال جاری نیاز به ۷۱ کلاس درس در مقطع ابتدایی خواهیم داشت.

وی اظهار کرد: در مجموع در مهر سال جاری نیاز به ۱۰۹ کلاس درس در شهرستان بیرجند خواهیم داشت.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان بیرجند یادآور شد: برای مهر ۱۴۰۳ در آزمون‌های استخدامی ۱۵۰ آموزگار ابتدایی، ۷۹ نفر در بخش دبیری و هنرآموزی و ۸۶ نفر معلم پرورشی جذب خواهیم کرد و همچنین ۲۹ فارغ‌التحصیل دانشگاه فرهنگیان را خواهیم داشت.

کد خبر 6088307

دیگر خبرها

  • معلم فداکاری که کلاس درس را به منزل دانش آموز بیمار برد + عکس
  • ۴۲ مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد
  • ۱۰۰ مدرسه خطرآفرین در چهارمحال‌ و بختیاری وجود دارد
  • افتتاح مدرسه خیرساز در منطقه پردیسان قم
  • تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری با ۹۵ میلیارد تومان اعتبار
  • ساخت ۵۰ مدارس تخریب شده در زلزله‌های خوی
  • شناسایی ۱۰۰ مدرسه خطرآفرین در چهارمحال و بختیاری
  • ۸۸ مدرسه شهرستان بیرجند دو نوبته است/نیاز به ۱۰۹ کلاس درس
  • نیاز چهارمحال و بختیاری به احداث ۱۰۰۰ کلاس درس
  • برگزاری کلاس های آموزشی در مدارس شهرستان بوکان به مناسبت هفته زمین پاک